9 Beste glasvezel internet providers vergelijken

Ontdek hier de beste glasvezel providers van Nederland, perfect afgestemd op jouw behoeften.

Van streamen en gamen tot thuiswerken, met onze vergelijking van 9 topaanbieders vind je gegarandeerd de ideale glasvezelverbinding voor jouw voorkeuren.

Welke glasvezel provider is het beste?

Welke glasvezel aanbieder de beste is hangt af van jouw wensen. Als je een dienst zoekt met de hoogste kwaliteit internet en maximale keuzevrijheid, dan is Freedom-Internet de beste optie.

Voor een iets lagere bedrag per maand is de Koninklijke PTT Nederland een algemeen kwalitatieve dienst.

ProviderScoreMeer info
1Freedom Internet4.7Bestel via Freedom
2Koninklijke PTT NL4.5Bestel via KPN
3T-Mobile Thuis4.0Bestel via Odido
4Solcon3.9Bestel via Solcon
5Caiway3.7Bestel via Caiway
6DeltaGlasvezel3.3Bestel via DeltaGlasvezel

Bij Gratis Nieuwsgroepen, met meer dan 25 jaar ervaring in de internetsector, hebben we de Nederlandse internetproviders grondig geanalyseerd. We hebben hun verbindingssnelheid, prijs en betrouwbaarheid nauwkeurig bekeken.

Onze uitgebreide ervaring stelt ons in staat talrijke klanten te helpen bij het vinden van hun ideale internetprovider.

Top 5 Consumentenbond 2023

 1. Freedom-Internet
 2. KPN.nl
 3. Solcon
 4. CAIW
 5. Delta-Glasvezel

Top 5 Tweakers 2023

 1. KPN.nl
 2. Ziggo
 3. Odido
 4. Freedom-Internet
 5. Delta-Glasvezel

Volgens de consumentenbond onderzoek van het derde kwartaal 2023 komt Freedom-Internet het beste uit de test met een score van 8,0 –

 • Freedom-Internet biedt diensten via DSL en glasvezel.
 • Alleen glasvezel-dienst heeft voldoende klantenfeedback ontvangen.
 • Hoge scores voor internet (9) en telefonie (8,8).
 • Klantenservice scoort 8,5; algemene providerwaardering 9,8.
 • Kwaliteit van televisie is een minpunt, score 6,2.
 • 40% van de klanten ervaart ongeregeldheden in het tv-signaal.

KPN staat er vlak achter op de 2e plek, terwijl ze bij de Tweakers Awards op nummer 1 staan –

 • KPN Glasvezel krijgt een totaalscore van 7,6 dit kwartaal.
 • Internetkwaliteit beoordeeld met een 8,0.
 • Telefoniekwaliteit scoort een 8,4.
 • Tv-kwaliteit boven gemiddeld met een 7,1.
 • Algemene providerwaardering is 8,4.

Voor de mensen die TV belangrijk vinden, raden we KPN aan.

Hoe kies je welke het beste bij jou past?

Om een glasvezelaanbieder te kiezen die het beste bij jou past, is het belangrijk dat je goed naar je eigen wensen kijkt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De verbindingssnelheid die je nodig hebt
 • De prijs die je wilt betalen
 • Welke aanvullende dingen/functies je wilt hebben

Daarnaast is vergelijken verstandig. Welke glasvezel leverancier en abo’s passen bij jouw situatie? Kijk in ons glasvezel vergelijk naar:

 • Internetsnelheid
 • Prijs
 • Contractduur
 • Betrouwbaarheid
 • Goede klantenservice
 • Andere diensten die worden aangeboden

Hoe snel is glasvezel internet?

Internet via glasvezel is extreem snel en biedt gebruikers up- en downloadsnelheden van 50 Mbps tot wel 10 Gbps. Het is daarom gemakkelijk om zelfs de zwaarste data over te sturen.

Hoeveel Mbps voor gamen, één van de zwaarste toepassingen van internet? Afhankelijk van welk spel, kun je vanaf 100Mbps al spelen, maar echte gamers gaan altijd voor de hogere snelheden.

Welke internetproviders zitten op glasvezel?

Deze beschikbare glasvezelaanbieders leveren glasvezel. Kies de beste glasvezel provider voor jou.

snel glasvezel internet

In Nederland, zijn er meerdere internetproviders die glasvezeldiensten aanbieden. KPN, door ons erkend als de beste internet provider, met het meest uitgebreide glasvezelnet en Delta, met hun eigen netwerk, zijn prominente spelers in deze markt. Caiway, een andere provider, maakt gebruik van het Delta glasvezelnet.

Het is essentieel om te controleren of glasvezeldiensten beschikbaar zijn op jouw adres, aangezien sommige providers beperkt zijn tot specifieke regio’s. Naast glasvezeldiensten bieden KPN[i] en Odido ook nog steeds DSL-internet aan in gebieden waar glasvezel nog geïnstalleerd moet worden.

Zodra glasvezel beschikbaar is, zullen veel mensen waarschijnlijk overstappen om te profiteren van de hogere bandbreedte en betere internetkwaliteit die glasvezel biedt.

Je kunt ook verschillende internetaanbieders (alle glasvezel prijzen) vergelijken om te zien welke goedkope glasvezelprovider het beste bij jou past. Naar onze mening geeft van alle Freedom internet reviews, die van ons de beste indruk van echte klantenervaringen en wat ze bieden.

Kijk snel met de glasvezel postcodecheck in onze vergelijker of je toegang tot glasvezel internet hebt op jouw adres (je hebt alleen je postcode en huisnummer nodig). Alle providers die glasvezel leveren, hebben zo’n glasvezel check. In onze glasvezel check kun je bovendien glasvezel internet vergelijken.

KPN

Waarom is er geen glasvezel bij mij in de buurt?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom er geen glasvezel bij jou in de buurt is. Als er geen glasvezelnet in jouw buurt ligt, is dit meestal omdat de grondeigenaar geen toestemming heeft gegeven voor de aanleg van glasvezel.

Ook kunnen de technische kosten voor glasvezel aanleggen in jouw regio te hoog zijn. Eigenlijk is één van de weinige nadelen van glasvezel, dat het nog niet overal beschikbaar is. Maar uiteindelijk zal heel Nederland toegang tot glasvezelinternet krijgen.

Goedkoopste glasvezel abonnement

De voordeligste glasvezel pakketten verschillen per internet-aanbieder, maar is afhankelijk van wat je precies zoekt. De prijs is altijd afhankelijk van de snelheid oftewel welk Mbps pakket en welke aanvullende functies zoals vaste telefonie of zendergroepen je neemt.

Bij sommige glasvezelproviders krijg je al een glasvezelabonnement (internet, TV) voor een lage prijs met een beperkt aantal zenders. Als je meer zenders wilt, zijn er ook de zogenaamde alles-in-1 glasvezel abo’s, waarmee je internet, tv en bellen krijgt.

Bekijk daarom, voor je een internetabonnement afsluit, in onze glasvezel vergelijker wat de goedkoopste glasvezelprovider is. Meestal eindigt de glasvezel aansluiting in de meterkast en dan gaat het verder met een netwerk kabel naar bijv. de woonkamer.

Glasvezel internet en TV

Glasvezel internet + TV is een combinatie van internet en televisie (en telefonie) via glasvezelkabels. Het grote voordeel van deze vorm van internet is dat je razendsnel internet krijgt, sneller dan met bijvoorbeeld ADSL of kabelinternet.

Lees hier meer over onze Vodafone alles in 1 ervaringen. Maar weinig mensen weten dat Vodafone Thuis glasvezel nu Odido Thuis heet.

Daarnaast heeft internet via glasvezel veel minder last van internetstoringen en is het veel stabieler dan andere internetconnecties. Ook is deze vorm van internet veel geschikter voor het online kijken van films, series en andere grote bestanden.

Met glasvezel krijg je vaak ook een interactief televisiepakket met veel extra’s, zoals digitale zenders, on-demand films en series en nog veel meer.

Wat is glasvezel internet?

Met een glasvezel internetverbinding kun je op het internet kunt surfen. Deze connectie maakt gebruik van glasvezelkabels om data razendsnel over te sturen (hoge internetsnelheid). Het is de nieuwste web-verbinding qua technologie en meestal niet eens veel duurder.

Glasvezel is uitermate geschikt voor thuisgebruik (huishoudens), omdat je zowel een hoge up- als downloadsnelheid hebt, zelfs als er veel mensen tegelijk online zijn. Met een glasvezel connectie kun je gemakkelijk:

 • Streamen
 • Gamen
 • Video conferenties houden
 • Downloaden
 • Uploaden

Waarom glasvezel?

Glasvezel biedt snellere en stabiele internetconnecties met minder uitval en lagere latency, ideaal voor zowel particulieren als bedrijven.

Veelgestelde vragen

Wat is beter Ziggo of KPN?

De koninklijke PTT Nederland overtreft hun concurrent met hun snelle glasvezel connectie en hoge uploadsnelheden. Ziggo.nl (ondanks dat het een premium provider is) levert glasvezel tot aan de wijkkast, wat resulteert in lagere uploadsnelheden en minder stabiliteit.

Welke internetaanbieders vallen onder KPN glasvezel?

Op jouw adres bepaal je zelf welke provider en diensten je kiest die van het open glasvezelnetwerk van de Koninklijke PTT Nederland gebruik maken. Kijk snel welke opties beschikbaar zijn.

Welke aanbieder heeft de meeste storingen?

Ziggo en KPN hebben beide weinig storingen en bieden vrijwel dezelfde kwaliteit, blijkt uit onderzoek.

Wat is de goedkoopste glasvezel leverancier?

Het voordeligste glasvezel bedrijf in Nederland is Budget. Zij bieden glasvezel verbindingen aan tegen een lage prijs.

Is KPN sneller dan Ziggo?

Ja, Ziggoverbindingen hebben meestal lagere internetsnelheden (met name upload), vanwege hun glasvezel-kabelverbinding.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

Categorieën ISP

Plaats een reactie