Beste mobiele netwerk providers met dekkingskaart

Bekijk onze diepgaande vergelijking en eerlijke beoordelingen van de top mobiele netwerk providers, met een focus op prijs, dekking, en snelheid.

Maak een weloverwogen keuze met onze handige snelheidstests en gedetailleerde overzichten, zodat je altijd verbonden blijft met het beste netwerk voor jouw behoeften.

Wat is de beste mobiele telefonie aanbieder?

Het beste mobiele net is van de Koninklijke PTT Nederland, al zijn de verschillen met VodafoneZiggo en T-Mobile klein. Lees verderop wat deze verschillen zijn.

Op de Nederlandse markt zijn maar drie aanbieders met een mobiel net (eigen infrastructuur). De andere netwerkproviders maken gebruik van één van deze drie netwerken (straks meer hierover).

beste mobiele netwerk

Al meer dan 25 jaar actief in de internet- en mobiele telefoniesector, begrijpen we bij Gratis Nieuwsgroepen de ins en outs van internet- en telefonieproviders in Nederland. We houden je niet alleen op de hoogte van IT nieuwtjes, maar helpen je ook met de slimste providerkeuzes zodat jij hete juiste abonnement kunt kiezen die bij je situatie past.

Prijzen en pakketen

Overzicht mobiele netwerkaanbieders- goedkoopste onbeperkt internet

ProviderPrijs ∞ GBEenmaligBuitenland InternetBellen EU>NLBellen NL>EU
KPN€32,5€2550GB in EUOnbeperktOnbeperkt
VodafoneZiggo€32,5€040GB in EUOnbeperktOnbeperkt
T-Mobile€35€2530GB in EUOnbeperkt120 min bellen
Onbeperkt sms
Prijzen (per maand) zijn sim-only abo’s, gebaseerd op 5G-Internet onbeperkt GB – Onbeperkt bellen – 2 jaar abo zonder actie (Okt ’22)

Overzicht telecom-providers – 3-5GB internet (EU bellen hetzelfde als bij de onbeperkt internet pakketten)

ProviderPrijs 3-5 GBEenmaligBuitenland Internet
KPN€17,5€253GB in NL+EU
VodafoneZiggo€19*€05GB in NL+EU
T-Mobile€19€253GB in NL+EU
Prijzen (per maand) zijn sim-only abo’s, gebaseerd op 5G-Internet 3GB (*Vodafone 5GB) – Onbeperkt bellen – 2 jaar abo zonder actie (Okt ’22)

KPN

KPN (Koninklijke PTT Nederland) is een echt Nederlands bedrijf dat voortgekomen is uit de Nederlandse Post Telegraaf Telefoon, van oudsher de (vaste) telefoonaanbieder van Nederland. KPN heeft het beste netwerk wat betreft downloadsnelheid (en upload snelheid) en is een goede en goedkope telecom-provider.

Behalve mobiele telefoon biedt de KPN dus ook vaste telefoon maar ook internet en TV aan (vergelijk Ziggo vs KPN).

  • Eigen netwerk
  • ~30% marktaandeel
  • KPN, XS4ALL, Simyo

VodafoneZiggo

Vraag je jezelf af, wat is beter KPN of T-Mobile? Dan is het antwoord de Koninklijke PTT Nederland, maar VodafoneZiggo is ook top als het gaat over mobiel bellen en internet. Het is één van de beste telefoonprovider van Nederland (beste sim-only-provider) omdat VodafoneZiggo een uitstekend mobiel net aanbiedt.

In 2000 nam Vodafone Libertel over, het GSM netwerk dat vanaf 1995 in Nederland opereerde en is dus een internationale mobiele netwerkaanbieder op Nederland georiënteerd.

Door een samenvloeiing met Ziggo is het bedrijf, dat nu VodafoneZiggo heet, op het gebied van vast internet en TV één van de grootste van Nederland. Maar ondanks dat Ziggo snelle downloadsnelheden biedt is het geen glasvezel dus sommigen willen overstappen van Ziggo naar glasvezel.

Kortom, om een goede keuze te maken, moet je wel weten hoeveel Mbps snel is.

VodafoneZiggo één van de beste mobiele netwerkproviders omdat ze goedkoper zijn (bijv. geen eenmalige kosten) dan andere aanbieders voor de hoeveelheid GB’s en andere services die ze bieden. Meer over onze ervaringen met Vodafone mobiel.

  • Eigen netwerk
  • ~25% marktaandeel
  • VodafoneZiggo

Odido

T-Mobile/Odido is één van de beste netwerken van Nederland wat betreft mobiel bellen. Ze zijn een onderdeel van een Duitse telecom gigant en in Nederland actief sinds 2002.

Behalve mobiele telefonie biedt Odido ook vast bellen, vast internet en televisie aan. Odido is de goedkoopste mobiele telefonieprovider internationaal, iets wat T Mobile gebruikers die veel reizen erg waarderen.

  • Eigen netwerk
  • ~30% marktaandeel
  • Odido, Tele2, Ben, Simpel

Beste virtuele mobiele netwerk van Nederland

Behalve de drie beste telefoon-providers met hun eigen netwerkinfrastructuur, zijn er ook een aantal telecom-providers (mobiel) zonder eigen infrastructuur, die van één van deze drie netwerken gebruik maken. Het delen van mobiele netwerken gebeurt onder toezicht van de organisatie Autoriteit Consument & Markt.

Samen hebben deze aanbieders een marktaandeel van ~15%. Je kunt zelf verschillende aanbieders vergelijken aan de hand van de tabellen.

NetwerkProvider
KPN.nlBudget MobielLebaraYoufoneSimyo
VodafoneZiggohollandsnieuwe50+ mobiel
OdidoTele2SimpelBen

Overzicht budget telecom aanbieders

ProviderPrijsAbo + telPrepaid4G5G
Simyo€13
Youfone€10
Lebara€12
Budget Mobiel€15
Ben€10
Simpel€10
Tele2€14
50+ Mobiel€12,5
hollandsnieuwe€14
Prijzen (per maand) zijn sim-only abo’s, gebaseerd op 4G- 7-10GB – 2 jaar zonder actie (Sept ’22)
KPN

De volgende mobiele telefonieproviders maken gebruik van het mobiele KPN-netwerk.

Simyo

Simyo is eigendom van de KPN.nl en gebruikt dus ook het mobiele netwerk van KPN. Als een van de Nederlandse prepaid aanbieders verkopen ze sinds 2005, sim-only abo’s, prepaid kaarten en nu ook abo’s met telefoon.

Simyo staat bekend om hun klantvriendelijkheid en flexibiliteit. Ontdek in onze review van Simyo sim only hoe deze voordelige aanbieder presteert op het gebied van snelheid, dekkingsgraad en klanttevredenheid binnen de dynamische markt van mobiele netwerkproviders.

Youfone

Youfone is sinds 2008 in Nederland actief. Ze bieden sim-only, mobiele- en vaste internet abo’s en televisie aan. Het is een klein maar dynamisch bedrijf.

Lebara

Lebara staat voor 20 jaar voordeel en vrijheid als het gaat om mobiel bellen (vooral internationaal) met prepaid of sim-only.

Budget Mobiel

Budget is een bedrijf dat alternatieven biedt voor een aantal elementaire zaken, zoals energie, internet, TV en mobiel bellen. Ze verkopen maandelijks opzegbare sim-only abo’s en als je meer Budget producten gebruikt krijg je korting.

De volgende mobiele telefonieproviders maken gebruik van het beste mobiele net van VodafoneZiggo.

50+ Mobiel

50+ Mobiel heeft voordelige sim-only mobiele abo’s en een handige buiten bundel buffer, die je beschermt tegen hoge buiten-bundel kosten als je door je bundel heen bent.

Hollands nieuwe

Hollands nieuwe is een relatief nieuwe provider en biedt sinds 2011 mobiele telefonie voor een scherpe tarief met 100% controle over je mobiele abonnement zonder verrassingen achteraf. Ze hebben sim-only en abo’s met telefoons.

T-Mobile

De volgende mobiele (goedkope) telefonieproviders maken gebruik van het mobiele Odido netwerk.

Ben

Welk netwerk gebruikt Ben? Ben is de budgettak voor mobiel bellen van Odido en gebruikt hun netwerk. Ze verkopen sim-only abonnementen en abo’s met telefoon.

Simpel

Simpel (ook eigendom van Odido) opereert sinds 2007 in Nederland en biedt sim-only abo’s zonder onnodige extra’s aan. Je kunt er voordelig mee bellen, sms’en en internetten met 4G-snelheid.

Tele2

Tele2 is een andere volledige dochter van Odido en mogelijk de meest bekende onder de mobiele telefonienetwerken zonder eigen net. Tele2 biedt behalve mobiel bellen ook vast internet, bellen en TV. De vergelijking Tele2 vs VodafoneZiggo, kunnen jullie binnenkort verwachten.

Snelste provider mobiel internet

Qua snelheid liggen Odido en KPN vrij dicht bij elkaar en VodafoneZiggo komt er vlak achteraan. Wie het beste is, is dus moeilijk te bepalen. Odido heeft betere 5G-dekking terwijl KPN iets sneller is.

De budget-providers zijn allemaal langzamer dan de top 3 vanwege snelheidsbeperkingen en omdat ze -met uitzondering van Tele2- alleen 4G-snelheden aanbieden.

Ookla speedtest

speedtest mobiel 2022 KPN T-Mobile Vodafone
Snelheidtest Mobiel – Speedtest Ookla

Onze speedtest van Odido

Dit zijn de persoonlijke testresultaten (ervaringen) van een collega met Odido.

Odido speedtest in Den Haag met 4G+
Odido 5G-snelheid test in Den Haag

Behalve de persoonlijke speedtest[i] van Ookla hierboven, hebben ook andere onderzoek bureau’s getest hoe de Nederlandse mobiele netwerkproviders presteren op verschillende gebieden, zoals mobiel ervaringen, voice, data, crowd, video streaming enz.

Bekijk deze onafhankelijke studies van ieder onderzoeksbureau zelf.: OpenSignal (2020), Connect TESTLAB (2021), Speedtest (2022) en Umlaut (2023).

Umlaut speedtest

Open Signal speedtest

Beste telefoon provider bereik en dekkingsgraad

4G-dekking Odido is de beste dekking mobiel (beste 4G-netwerk), net ietsje beter dan van KPN en Vodafone[i]. Odido 5G-dekking kwam als beste uit de test. VodafoneZiggo 5G-dekking scoort net iets minder dan Odido.
(5th Generation – meer en hogere frequenties zorgen voor een lagere belasting van het netwerk). Vergelijk hieronder de dekkingskaarten.

KPN dekkingskaart 4G-signaal

Odido dekkingskaart 4G-signaal

VodafoneZiggo dekkingskaart 4G-Signaal

KPN dekkingskaart 5G-signaal

Odido dekkingskaart 5G-Signaal

VodafoneZiggo dekkingskaart 5G-Signaal

Voor de beste prijzen en dekking ben je beter af bij VodafoneZiggo. Voor de hoogste snelheid van mobiele verbindingen, KPN en Odido.

Het is dus niet moeilijk om een mobiele provider te kiezen dat bij jouw situatie, locatie, en financiën past. Veel online mobiel plezier.

Veelgestelde vragen

Wat is beter Odido of KPN?

Odido en KPN zijn allebei uitstekend. Odido heeft ietsje meer 5G-dekking terwijl KPN netwerk ietsje sneller is.

Wat is de snelste Mobiele aanbieder?

De snelste telefonie aanbieder is KPN, maar Odido is zowat even snel en in sommige testen zelfs sneller.

Wie heeft het beste 5th Gen net?

De beste 5G-dekking heeft Odido.

Odido en Vodafone – Welke is beter?

VodafoneZiggo is beter dan Odido vanwege de prijs/kwaliteitsverhouding.

Welke provider heeft het beste bereik?

Odido heeft het beste bereik, maar is het duurst.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

Plaats een reactie