Beste mobiele netwerk providers met snelheidstest

Slecht bereik, lage snelheid of te duur? Tast niet in het duister en ga gelijk voor de beste mobiele netwerk provider van Nederland.

Wij onderzochten grondig bij welk mobiele netwerk je de beste prijs, dekking en snelheid hebt en welke netwerken door virtuele providers gebruikt worden.

Wat is het beste mobiele netwerk?

Het beste mobiele netwerk is KPN, al zijn de verschillen met Vodafone en T-Mobile klein. Lees verderop wat deze verschillen zijn.

Op de Nederlandse markt zijn maar drie mobiele providers met hun eigen infrastructuur. De andere virtuele providers maken gebruik van één van deze drie netwerken (straks meer hierover).

beste mobiele netwerk

Prijzen en pakketen

Overzicht mobiele providers – goedkoopste onbeperkt internet

ProviderPrijs ∞ GBEenmaligBuitenland InternetBellen EU>NLBellen NL>EU
KPN€32,5€2550GB in EUOnbeperktOnbeperkt
Vodafone€32,5€040GB in EUOnbeperktOnbeperkt
T-Mobile€35€2530GB in EUOnbeperkt120 min bellen
Onbeperkt sms
Prijzen (per maand) zijn sim-only abo’s, gebaseerd op 5G – Internet onbeperkt GB – Onbeperkt bellen – 2 jaar abo zonder actie (Okt 2022)

Overzicht telecom providers – 3-5GB internet (EU bellen hetzelfde als bij de onbeperkt internet pakketten)

ProviderPrijs 3-5 GBEenmaligBuitenland Internet
KPN€17,5€253GB in NL+EU
Vodafone€19*€05GB in NL+EU
T-Mobile€19€253GB in NL+EU
Prijzen (per maand) zijn sim-only abo’s, gebaseerd op 5G – Internet 3GB (*Vodafone 5GB) – Onbeperkt bellen – 2 jaar abo zonder actie (Okt 2022)

KPN

KPN (Koninklijke PTT Nederland) is een echt Nederlands bedrijf dat voortgekomen is uit de Nederlandse Post Telegraaf Telefoon, van oudsher de (vaste) telefoonaanbieder van Nederland. KPN heeft het beste netwerk wat betreft snelheid (download- en upload snelheid) en is een goede en goedkope provider.

Behalve mobiele telefoon biedt de KPN dus ook vaste telefoon maar ook internet en TV aan (vergelijk Ziggo vs KPN).

  • Eigen netwerk
  • ~30% marktaandeel
  • KPN, XS4ALL, Simyo

Vodafone

Vraag je jezelf af, wat is beter KPN of T-Mobile? Dan is het antwoord KPN, maar Vodafone is ook top als het gaat over mobiel bellen en internet. Vodafone is één van de beste telefoonprovider van Nederland (beste sim only provider) omdat Vodafone een uitstekend mobiele netwerk aanbiedt.

In 2000 nam Vodafone Libertel over, het GSM netwerk dat vanaf 1995 in Nederland opereerde en is dus een internationale mobiele provider Nederland georiënteerd.

Door een samenvloeiing met Ziggo is het bedrijf, dat nu VodafoneZiggo heet, op het gebied van vast internet en TV één van de grootste van Nederland. Maar ondanks dat Ziggo snelle downloadsnelheden biedt is het geen glasvezel dus sommigen willen overstappen van Ziggo naar glasvezel.

Kortom, om een goede keuze te maken, moet je wel weten hoeveel Mbps snel is.

Vodafone één van de beste mobiele providers omdat ze goedkoper zijn (bijv. geen eenmalige kosten) dan andere providers voor de hoeveelheid GB’s en andere services die ze bieden. Meer over onze ervaringen met Vodafone mobiel.

  • Eigen netwerk
  • ~25% marktaandeel
  • Vodafone, Ziggo

T-Mobile

T-Mobile is samen met KPN het beste netwerk van Nederland wat betreft mobiel bellen. Ze zijn een onderdeel van een Duitse telecom gigant en in Nederland actief sinds 2002.

Behalve mobiele telefonie biedt T-Mobile ook vast bellen, vast internet en televisie aan. T-Mobile is de goedkoopste mobiele provider internationaal, iets wat T Mobile gebruikers die veel reizen erg waarderen.

  • Eigen netwerk
  • ~30% marktaandeel
  • T-Mobile, Tele2, Ben, Simpel

Beste virtuele mobiele netwerk van Nederland

Behalve de drie beste telefoon providers met hun eigen netwerkinfrastructuur, zijn er ook een aantal virtuele mobiele providers, die van één van deze drie netwerken gebruik maken. Het delen van mobiele netwerken gebeurt onder toezicht van de organisatie Autoriteit Consument & Markt.

Samen hebben deze providers een marktaandeel van ~15%. Je kunt zelf verschillende mobiele providers vergelijken aan de hand van de tabellen.

NetwerkProvider
KPNBudget MobielLebaraYoufoneSimyo
Vodafonehollandsnieuwe50+ mobiel
T-MobileTele2SimpelBen

Overzicht budget telecom aanbieders

ProviderPrijsAbo + telPrepaid4G5G
Simyo€13
Youfone€10
Lebara€12
Budget Mobiel€15
Ben€10
Simpel€10
Tele2€14
50+ Mobiel€12,5
hollandsnieuwe€14
Prijzen (per maand) zijn sim-only abo’s, gebaseerd op 4G – 7-10GB – 2 jaar zonder actie (Sept 2022)
KPN

De volgende virtuele mobiele providers maken gebruik van het mobiele KPN netwerk.

Simyo

Simyo is eigendom van de KPN en gebruikt dus ook het mobiele netwerk van KPN. Als een van de Nederlandse prepaid aanbieders verkopen ze sinds 2005, sim-only abo’s, prepaid kaarten en nu ook abonnementen met telefoon.

Simyo staat bekend om hun klantvriendelijkheid en flexibiliteit.

Youfone

Youfone is sinds 2008 in Nederland actief. Ze bieden sim-only, mobiele- en vaste internet abo’s en televisie aan. Het is een klein maar dynamisch bedrijf.

Lebara

Lebara staat voor 20 jaar voordeel en vrijheid als het gaat om mobiel bellen (vooral internationaal) met prepaid of sim-only.

Budget Mobiel

Budget is een bedrijf dat alternatieven biedt voor een aantal elementaire zaken, zoals energie, internet, TV en mobiel bellen. Ze verkopen maandelijks opzegbare sim-only abo’s en als je meer Budget producten gebruikt krijg je korting.

De volgende virtuele mobiele providers maken gebruik van het beste mobiele netwerk van Vodafone.

50+ Mobiel

50+ Mobiel heeft voordelige sim-only mobiele abonnementen en een handige buiten bundel buffer, die je beschermt tegen hoge buiten-bundel kosten als je door je bundel heen bent.

hollandsnieuwe

hollandsnieuwe is een relatief nieuwe provider en biedt sinds 2011 mobiele telefonie voor een scherpe tarief met 100% controle over je abo zonder verrassingen achteraf. Ze hebben sim-only en abonnementen met telefoons.

T-Mobile

De volgende virtuele mobiele (goedkope) providers maken gebruik van het mobiele T-Mobile netwerk.

Ben

Welk netwerk gebruikt Ben? Ben is de budgettak voor mobiel bellen van T-Mobile en gebruikt hun netwerk. Ze verkopen sim-only abonnementen en abo’s met telefoon.

Simpel

Simpel (ook eigendom van T-Mobile) opereert sinds 2007 in Nederland en biedt sim-only abo’s zonder onnodige extra’s aan. Je kunt er voordelig mee bellen, sms’en en internetten met 4G snelheid.

Tele2

Tele2 is een andere volledige dochter van T-Mobile en mogelijk de meest bekende onder de virtuele mobiele netwerken. Tele2 biedt behalve mobiel bellen ook vast internet, bellen en TV. De vergelijking Tele2 vs Vodafone, kunnen jullie binnenkort verwachten.

Snelste mobiele provider

Qua snelheid liggen T-Mobile en KPN vrij dicht bij elkaar en Vodafone komt er vlak achteraan. De beste provider mobiel (best mobiel abonnement of beste telefoon provider) is dus moeilijk te bepalen. T-Mobile heeft betere 5G dekking terwijl KPN iets sneller is.

De budget providers zijn allemaal langzamer dan de top 3 vanwege snelheidsbeperkingen en omdat ze -met uitzondering van Tele2- alleen 4G aanbieden.

Ookla speedtest

speedtest mobiel 2022 KPN T-Mobile Vodafone
Snelheidtest Mobiel – Speedtest Ookla

Onze speedtest van T-Mobile

Dit zijn de persoonlijke testresultaten (ervaringen) van een collega met T-Mobile.

T-Mobile speedtest in Den Haag met 4G+
T-Mobile 5G snelheid test in Den Haag

Behalve de persoonlijke speedtest[i] van Ookla hierboven, hebben ook andere onderzoek bureau’s getest hoe de Nederlandse mobiele netwerkproviders presteren op verschillende gebieden, zoals mobiel ervaringen, voice, data, crowd, video streaming enz.

De resultaten spreken voor zich. KPN en T-Mobile presteren uitstekend en Vodafone zeer goed. Hieronder een paar van die testen.

Umlaut speedtest

Open Signal speedtest

Dekkingskaart mobiele providers

4G dekking T-Mobile is de beste dekking mobiel (beste 4G netwerk), net ietsje beter dan van KPN en Vodafone[i]. T-Mobile 5G dekking is het beste. Vodafone 5G dekking komt vlak achter T-Mobile.
(5G – meer en hogere frequenties zorgen voor een lagere belasting van het netwerk)

KPN dekkingskaart 4G

T-Mobile dekkingskaart 4G

Vodafone dekkingskaart 4G

KPN dekkingskaart 5G

T-Mobile dekkingskaart 5G

Vodafone dekkingskaart 5G

Voor de beste prijzen en dekking (Vodafone vs KPN) ben je beter af bij Vodafone. Voor de hoogste snelheid van mobiele verbindingen, KPN en T-Mobile.

Het is dus niet moeilijk om een mobiel netwerk te kiezen dat bij jouw situatie, locatie, en financiën past. Veel online mobiel plezier.

Veelgestelde vragen

Wat is beter T-Mobile of KPN?

T-Mobile en KPN zijn allebei uitstekend. T-Mobile heeft ietsje meer 5G dekking terwijl KPN net ietsje sneller is.

Wat is de snelste Mobiele provider?

De snelste provider is KPN, maar T-Mobile is zowat even snel en in sommige testen zelfs sneller.

Welk mobiele abonnement is het beste?

Het voordeligste abonnement is Vodafone, maar KPN en T-Mobile zijn blinken uit in snelheid. Welke abonnement het beste voor je is hangt af van jou wensen en situatie.

Wie heeft de beste 5G?

De beste 5G dekking heeft T-Mobile.

Wat is beter Vodafone of T-Mobile

Vodafone is beter dan T-Mobile vanwege de prijs/kwaliteitsverhouding.

Wat is het snelste netwerk?

Het snelste netwerk is van KPN en T-Mobile komt op de 2e plaats.

Welke provider heeft het beste bereik?

T-Mobile heeft het beste bereik, maar is het duurst.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen is een online privacy enthousiast met een achtergrond in computer wetenschappen. Met meer dan 7 jaar ervaring als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen, is er geen betere gids om je te helpen bij het vinden van de juiste Usenet en VPN dienst om anoniem te downloaden.

Plaats een reactie