Glasvezel aansluiten: Nu je aansluiting in huis installeren

glasvezel aansluiten

Ben je van plan te upgraden naar glasvezel internet en wil je weten hoe glasvezel aansluiten in z’n werk gaat? Check dan hier hoe het wordt aangelegd en hoe je (eventueel) zelf je modem installeert.

Hoe wordt een glasvezelaansluiting aangelegd?

Glasvezel wordt als volgt aangelegd:

  • Eerst maakt de glasvezel provider een plan voor jouw buurt.
  • Dan moet jij toestemming geven voor glasvezel.
  • Daarna volgen graaf werkzaamheden van de glasvezel provider.
  • En tot slot kan jij een afspraak maken om glasvezel aan te sluiten in huis.

Klinkt simpel, toch? Maar het kan ook zijn dat glasvezel al is aangelegd zonder dat je het weet. In dat geval kun je een glasvezelcheck doen.

1. Glasvezelkabels worden in je wijk aangelegd

De eerste stap bij het aansluiten van glasvezel is het aanleggen van de kabels. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van waar je woont.

Meestal worden de kabels ondergronds via een wijkkast gelegd, maar soms ook bovengronds of in muren en plafonds

Glasvezel kabel aansluiten

2. Bepalen waar de glasvezelaansluiting het beste past

Je kunt nu een glasvezel aansluiting aanvragen. Er komt een monteur van één van de glasvezel diensten (bijv. KPN of T-Mobile) om te bepalen waar de glasvezel aansluiting het beste past. Meestal is de beste plek de woonkamer, maar soms ook de meterkast, als daar de bestaande DSL- en kabelaansluitingen al zitten.

In uitzonderingsgevallen kan je vragen om de glasvezelverbinding in een andere kamer te laten aansluiten.

Je ontvangt een e-mail om een afspraak te maken voor de installatie en gaat de monteur aan de slag met draad trekken.

3. De glasvezel kabel naar je huis vanuit de straat aangelegd

Er wordt een draad vanuit de glasvezel kabelboom in jouw straat tot aan je voorgevel gelegd (als hij er al niet ligt). De glasvezeldraad wordt door een vakman (bijv. van KPN Netwerk – voormalig Reggefiber[i]) naar binnen gebracht door een gat in de gevel te boren.

De meest voorkomende plaats waar het glasvezelinternet binnenkomt is in je woonkamer of in de buurt van je voordeur (of in de meterkast). In uitzonderingsgevallen kan een alternatief glasvezel aansluitpunt door jou gekozen worden. Daarna wordt het zogenoemde FTU (Fiber Termination Unit) kastje geplaatst. 

aansluiting glasvezel

Glasvezel in huis aansluiten – activeren van je aansluiting op het glasvezelnetwerk is in de meeste gevallen gratis (als het een nieuw glasvezelnetwerk is) en wordt vaak door de monteur gedaan die de kabel aangelegd heeft. Aansluiten en configureren is vrij eenvoudig, dus je zou het eventueel ook zelf kunnen doen (stappenplan hieronder).

Glasvezel installatie: Modem zelf in 3 stappen aansluiten op glasvezel 

Als je ervoor kiest om zelf thuis glasvezel aan te sluiten, dan moet je het onderstaande rijtje stappen precies volgen. Dit zijn dezelfde stappen die de monteurs ook altijd volgen. Let wel, als je iets fout doet, dan is het risico voor jouw eigen rekening.

1. Glasvezelkastje vinden – Installatiepakket uitpakken

Zorg ervoor dat je het modem aansluit op het FTU-kastje (waar de fiber kabel aan zit), dus zoek het eerst op. Dit kastje zit meestal in je woonkamer of in de meterkast en is wit. Het kan ook op een andere plaats zitten, die je zelf aangegeven hebt.

2. UTP kabel van glasvezel kastje naar modem aansluiten

Zorg ervoor dat de power adapter van je modem in het stopcontact zit en met een netwerkkabel (vaak rood) die in het installatiepakket zit, verbonden is met het FTU-kastje. Na het aanzetten van je modem, controleer of de lampjes op je modem branden en knipperen.

FTU-kastje

Wacht ongeveer 20 minuten tot het signaal beschikbaar is en je gebruik kunt maken van supersnel internet. Vergeet niet te checken of het werkt door verbinding te maken met je apparaten en de ontvang van TV kanalen te controleren. 

3. Modem op een andere plek aansluiten

Wanneer je een modem op een andere plek wilt aansluiten, moet je eerst een langere netwerk kabel hebben, tussen het glasvezelkastje en het modem/router. Zorg ervoor dat je een goede kabel neemt die de snelheid niet beperkt.

Er zijn bijvoorbeeld kabels die niet meer dan 100 Mbps aankunnen. Afhankelijk van de situatie moet de kabel langs plinten, door muren enzovoort geleid worden. Dit kan de operatie dus behoorlijk moeilijk of zelfs onmogelijk maken.

Bij KPN kun je zelfs kosteloos een langere LAN kabel bestellen die direct opgestuurd en de volgende dag per post bezorgd wordt. Goed geregeld.

Hoe werkt glasvezel in huis

Glasvezel is een optisch netwerk dat gebruik maakt van licht om informatie te versturen. Het systeem bestaat uit glasvezels die door middel van lichtimpulsen informatie versturen, waardoor het mogelijk is hoge bandbreedte en betrouwbare verbinding te creëren.

Glasvezel heeft een lagere latency dan DSL of coax kabel, waardoor het sneller en betrouwbaarder is. Glasvezel heeft ook een hogere capaciteit waardoor het veel meer data kan verwerken. Dit maakt het ook zeer geschikt voor de zakelijk internet waar grotere hoeveelheden gegevens verplaatst moeten worden worden.

Glasvezel in meterkast en dan

Glasvezel van meterkast naar woonkamer verplaatsen

Glasvezel in meterkast en dan wil je je glasvezelaansluiting in de woonkamer hebben? Geen probleem!

Het verplaatsen van het glasvezelkastje en glasvezelkabel is mogelijk, maar dit mag je niet zelf doen. Deze zijn eigendom van de netwerkbeheerder en alleen hij mag ze verplaatsen. De kosten hiervan bedragen standaard €299 en daarin zijn de voorrijkosten, arbeidskosten en materiaalkosten al verwerkt.

Op www.mijnaansluiting.nl vraag je een verplaatsing aan. Vergeet ook niet om een wandcontactdoos te regelen voordat de monteur langskomt.

Glasvezelkabel verlengen

Glasvezelkabel mag je nooit zelf verlengen. Neem hiervoor contact op met je glasvezelprovider. Je mag wel een langere UTP kabel gebruiken vanuit je glasvezelkastje naar je modem/router (bij de beste glasvezel providers gratis).

Daarnaast kun je ook een langere UTP kabel gebruiken vanuit je modem/router naar je gewenste apparaten. In geen van de gevallen wordt het verlengen van glasvezelkabels aangeraden i.v.m. storingen en eigendom.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt glasvezel aansluiten in huis?

De aanleg van glasvezel in huis duurt ongeveer 3 tot 6 maanden. Het aanleggen van de kabel door de buitenmuur en het plaatsen van het modem kosten relatief veel tijd, aangezien er veel graafwerk bij komt kijken.

Mocht er al een aansluiting zijn, dan is de verbinding binnen een maand gerealiseerd.

Hoe sluit je zelf glasvezel aan?

Om zelf glasvezel aan te sluiten heb je een glasvezel aansluiting, een geschikt modem/router en een netwerkkabel nodig. Volg daarna onze instructies om alles correct aan te sluiten en je zal zelf glasvezel kunnen aansluiten.

Welke kabel tussen Glasvezelkastje en modem?

Je hebt een RJ45-kabel nodig. Zo’n kabel wordt ook, UTP-kabel, Ethernet-kabel, netwerkkabel, LAN-kabel, enz. genoemd.

Kan je Ziggo aansluiten op glasvezel?

Nee, Ziggo biedt bij de meeste abonnementen alleen glasvezel tot aan de wijkcentrale. Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van een coaxkabel van de wijkkast naar jouw woning. 
Om Ziggo aan te sluiten op glasvezel zou je dus een glasvezelkabel van de wijkkast naar je woning moeten aanleggen. Deze optie biedt Ziggo (vooralsnog) alleen aan bij nieuwbouw projecten. 

Hoe sluit ik mijn modem aan op glasvezel?

Om je modem te verbinden met glasvezel heb je een netwerkkabel nodig. Je sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP-kabel aan op poort 1 van de wifi-router en het andere uiteinde op het glasvezelmodem. Druk de beide uiteinden goed aan, totdat je een klik hoort of voelt.

Geschreven door Lucas van Leeuwen

Lucas van LeeuwenOprichter en CEO
Maak kennis met Lucas, oprichter van o.a. Gratis Nieuwsgroepen en online sinds 1995 - ervaarde de opkomst en evolutie van het internet. Een tweaker in hart en nieren. Met meer dan decennia ervaring in Usenet en VPN, weet hij als geen ander hoe je veilig en anoniem kunt downloaden.

Plaats een reactie