Glasvezel check: Is er glasvezel internet op mijn adres?

Ontdek met onze glasvezel check of jouw adres klaar is voor de toekomst van internet.

Met slechts een paar klikken ervaar je of glasvezel beschikbaar is bij jou thuis en helpen we je de beste provider te kiezen.

Glasvezel check

Glasvezel postcodecheck

Bij onze postcodecheck vul je simpelweg jouw postcode en huisnummer in en check je direct of jij straks met supersnel internet gaat surfen, streamen en downloaden.

Postcodecheck bij providers

Doe je een Ziggo, KPN.nl, of Delta glasvezelcheck, dan zie je alleen of dat specifieke glasvezelnet bij je aanwezig is. Wij checken welke providers en internetverbindingen er bij je adres aanwezig zijn en geven je een chill overzicht van alle abonnementen.

Bij Gratis Nieuwsgroepen beschikken we over meer dan 25 jaar ervaring in de internetbranche, vooral gericht op het beoordelen van glasvezeldiensten. Onze diepgaande kennis stelt ons in staat om je effectief te helpen bij het uitvoeren van een nauwkeurige glasvezel controle en de juiste glasvezelaansluiting te selecteren.

Hoe check je glasvezel beschikbaarheid?

Vul je postcode en huisnummer in en je weet direct of er glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Daarnaast vergelijk je de internetbedrijven en bekijk je de actuele prijzen en aanbiedingen van alles-in-één, internet, televisie, en bellen. We voerden onder andere ook een zakelijk internet vergelijk uit.

Glasvezel abonnementen

De prijs van een glasvezel abonnement is afhankelijk van de snelheid en je dataverkeer. Snelheden variëren van 50 Mbps tot 1 Gbps en meer. Hoeveel Mbps is normaal?

Het hangt af van jouw situatie, dus volg de link om te kijken welke snelheid (van welke aanbieders) bij je past. Als je bijvoorbeeld online games speelt of veel video’s streamt, is een hogere snelheid nodig en gebruik je meer dataverkeer dan iemand die alleen e-mails checkt en weinig surft.

Voor sim only unlimited data, check hier. De meeste telecomaanbieders bieden één of meerdere pakketten met verschillende snelheden en dataverkeerslimieten.

Klanten die Freedom Internet glasvezel ervaringen deelden op review sites geven hen de hoogste beoordelingen op het gebied van internet. Je kan het beste glasvezel vergelijken aan de hand van jouw internet gebruik.

De goedkoopste glasvezel pakketten vind je bij virtuele glasvezel aanbieders (zonder eigen glasvezel netwerk, zoals bijv. T-Mobile die delen van de KPN.nl en Open Dutch Fiber[i] glasvezel netwerken huurt).

T-Mobile is trouwens bezig om hun eigen glasvezelnetwerk op te bouwen en uit te breiden. Dus, doe een T-Mobile glasvezel check om te kijken of toegang tot hun netwerk voor jou beschikbaar is om van de glasvezel voordelen te genieten.

Heb ik glasvezel internet?

De aanwezigheid van glasvezelinternet kun je op vier manieren checken:

 1. Ga naar www.whatismyisp.com om te weten wat jou internetprovider is.
 2. Voer een snelheidstest uit op speedtest.net; gelijke up- en downloadsnelheden duiden op glasvezelinternet.
 3. Check je contract of online account pagina.
 4. Check de glasvezel aansluiting: de kabel die je woning binnenkomt gaat niet rechtstreeks naar je router, maar via een klein tussenkastje (NT kastje).
Glasvezel NT kastje
NT kastje

Als je nog geen glasvezel internet gebruikt of niet zeker bent, controleer dat dan direct op deze pagina, dan weet je of het op je adres beschikbaar is. Ontdek ook wat de beste glasvezel provider is en sluit een glasvezel abonnement af.

Wie legt glasvezel aan?

Glasvezel wordt aangelegd door één van de Nederlandse glasvezelnetwerk beheerders, KPN, Delta Fiber of Open Dutch Fiber. Soms neemt glasvezel aanleggen in totaal één jaar – anderhalf jaar in beslag.

Eerst, ontvang je een brief van de netwerkbeheerder die je vraagt om toestemming te geven voor het glasvezel aansluiten. Als je toestemming geeft, wordt je adres gratis aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Als je geen toestemming geeft, wordt je woning overgeslagen en moet je een toeslag betalen als je later alsnog aangesloten wilt worden. Een glasvezelvoorbereider bepaalt waar in jouw huis het glasvezelaansluitpunt aangelegd wordt.

Hoe glasvezel wordt aangelegd

Vervolgens wordt er een glasvezelkabel in de straat aangelegd die onder de voortuin door naar jouw woning gelegd wordt. Op afspraak boort een glasvezelmonteur de glasvezelkabel door de buitenmuur naar binnen om het NTkastje te plaatsen (vaak naar de meterkast).

Als alle stappen zijn doorlopen, kan je een glasvezel abonnement afsluiten om gebruik te kunnen maken van snel en stabiel internet.

Glasvezel verbindingen

Glasvezelproviders van Nederland:

 • KPN
 • Odido (voorheen T-Mobile)
 • Online.nl
 • Budget
 • Caiway
 • Delta
 • Solcon
 • Youfone

Er ligt nog geen glasvezel, wat nu?

Check bij grote internetaanbieders zoals KPN, Delta en Open Dutch Fiber of binnenkort glasvezel in jouw buurt of woonplaats beschikbaar wordt; deze netwerken breiden snel uit, zelfs in landelijke gebieden.

Meld je bijv. aan bij KPN voor een glasvezelwekker email, die je krijgt zodra er in jouw wijk glasvezel wordt aangelegd. Nadat KPN-glasvezel heeft aangelegd zullen ook andere glasvezelaanbieders, die gebruik maken van het (KPN) netwerk (zoals T Mobile), glasvezel abonnementen aanbieden.

Is glasvezel internet (nog) niet gepland, zit er niets anders op dan afwachten of overstappen naar kabel internet, bijv. van Ziggo. Bij Ziggo is het grootste gedeelte van het netwerk van glasvezel.

Veelgestelde vragen

Heeft elke provider glasvezel?

Nee, niet elk telecom bedrijf biedt glasvezel aan. Je kan de verschillende internetproviders vergelijken om daarachter te komen.

Waarom besluiten voor een glasvezelverbinding?

Een glasvezelverbinding biedt snellere, betrouwbaardere en minder storingsgevoelige internetprestaties dan DSL of kabel.

Waarom kan ik geen glasvezel krijgen op mijn adres?

Het is mogelijk dat je nog geen glasvezel krijgt op je adres omdat het nog niet overal in Nederland beschikbaar is. Check dit eenvoudig met onze glasvezel postcodecheck.

Welke snelheid ontvang ik met glasvezel?

De snelheid die je ontvangt met glasvezel hangt vooral af van het glasvezelabonnement dat je kiest. Glasvezelverbindingen kunnen snelheden tot wel 1000 Mbps bereiken.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

Categorieën ISP

Plaats een reactie