
Ben je je trage internetverbinding beu? Met onze eenvoudige glasvezel check weet je direct of er op jouw adres een glasvezelaansluiting beschikbaar is en kun je meteen de juiste provider kiezen.
Glasvezel postcodecheck
Met de postcode glasvezel check kun je snel en eenvoudig zien of jouw adres in aanmerking komt voor glasvezel internet van elke provider. Bij onze postcodecheck vul je simpelweg je postcode in en check je direct of jij straks met supersnel internet kunt gaan surfen, streamen en downloaden.
Doe je een Ziggo, KPN, of Delta glasvezelcheck, dan zie je alleen of dat specifieke glasvezelnet bij jou aanwezig is.
Hoe werkt de glasvezel beschikbaarheid check?
De glasvezel check (postcodecheck) werkt door bij alle providers te checken of er op jouw adres glasvezel beschikbaar is (of er in jouw straat al glasvezel abonnementen afgesloten zijn). Je hebt hiervoor alleen je postcode en huisnummer nodig.
De glasvezel check geeft een goede indicatie of er glasvezel aanwezig is in jouw buurt en of het op jouw adres beschikbaar is.
Daarnaast kun je de providers vergelijken en de actuele prijzen en aanbiedingen zien van alles-in-een, internet, televisie, en bellen. We hebben onder andere ook een zakelijk internet vergelijk gedaan.
Glasvezel abonnementen
De prijs van een glasvezel abonnement is afhankelijk van de snelheid en het dataverkeer dat je nodig hebt. Snelheden variëren van 50 Mbps tot 1 Gbps. Hoeveel Mbps is normaal? Het hangt af van jouw situatie, dus volg de link om te kijken welke snelheid bij jou past.
De meeste aanbieders bieden één of meerdere pakketten met verschillende snelheden en dataverkeerslimieten.
Klanten die Freedom Internet glasvezel ervaringen deelden op review sites geven deze provider de hoogste beoordelingen op het gebied van internet.
Welk pakket voor jou het beste is, hangt af van je internetgebruik. Als je bijvoorbeeld online games speelt of veel video’s streamt, heb je een hogere snelheid en meer dataverkeer nodig dan iemand die alleen e-mails checkt en weinig surft.
Je kunt het beste glasvezel vergelijken aan de hand van jouw internet gebruik. De goedkoopste glasvezel pakketten vind je bij virtuele glasvezel aanbieders (aanbieders zonder eigen glasvezel netwerk, zoals bijvoorbeeld T-Mobile die delen van de KPN en Open Dutch Fiber[i] glasvezel netwerken huurt).
T-Mobile is trouwens bezig glasvezel om hun eigen glasvezelnetwerk op te bouwen en uit te breiden. Dus, doe een T-Mobile glasvezel check om te kijken of jij toegang hebt tot hun netwerk.
Hoe weet ik of ik glasvezel internet heb?
Je weet of je glasvezelinternet hebt door één van de volgende dingen te controleren.

Als je nog geen glasvezel internet hebt, kun je een glasvezel check doen, dan weet je of het op jouw adres beschikbaar is. Ontdek ook wat de beste glasvezel provider is en sluit een glasvezel abonnement af.
Wie legt glasvezel aan?
Glasvezel wordt aangelegd door één van de Nederlandse glasvezelnetwerk beheerders, KPN, Delta of Open Dutch Fiber. Glasvezel aanleggen kan in totaal één jaar tot anderhalf jaar in beslag nemen.
Voordat je een aansluiting hebt, ontvang je een brief van de netwerkbeheerder die je vraagt om toestemming te geven voor het glasvezel aansluiten. Als je toestemming geeft, wordt jouw adres gratis aangesloten op het glasvezelnetwerk.
Als je geen toestemming geeft, wordt je woning overgeslagen en moet je een toeslag betalen als je later alsnog aangesloten wilt worden. Er komt daarna een glasvezelvoorbereider langs om te bepalen waar in jouw huis het glasvezelaansluitpunt komt.
Hoe glasvezel wordt aangelegd
Vervolgens wordt er een glasvezelkabel in de straat aangelegd die onder de voortuin door naar jouw woning gelegd wordt. Op afspraak komt er dan een glasvezelmonteur langs om de glasvezelkabel door de buitenmuur naar binnen te boren.
Als alle stappen zijn doorlopen, kun je een glasvezel abonnement afsluiten om gebruik te kunnen maken van snel en stabiel internet.

Er ligt nog geen glasvezel, wat nu?
Als er nog geen glasvezel in jouw buurt is, kijk dan bij de grote glasvezel providers of glasvezel in jouw woonplaats of wijk gepland is. De Nederlandse glasvezel netwerken (KPN, Delta en Open Dutch Fiber) breiden in een rap tempo uit, dus het is mogelijk dat jouw woonplaats of wijk binnenkort glasvezel internet krijgt.
Je kunt je bijvoorbeeld bij KPN aanmelden voor een glasvezelwekker email, die je krijgt zodra er in jouw wijk glasvezel wordt aangelegd. Nadat KPN-glasvezel heeft aangelegd zullen ook andere glasvezel aanbieders, die gebruik maken van het (KPN) netwerk (zoals T Mobile), glasvezel abonnementen aanbieden.
Is glasvezel internet (nog) niet gepland, zit er niets anders op dan afwachten of overstappen naar kabel internet, bijvoorbeeld van Ziggo. Bij Ziggo is het grootste gedeelte van het netwerk van glasvezel.
Veelgestelde vragen
Heeft elke provider glasvezel?
Nee, niet elke provider biedt glasvezel aan. Je moet de verschillende providers vergelijken om erachter te komen welke provider glasvezel biedt.
Waarom kiezen voor een glasvezelverbinding?
Het is aan te raden voor een glasvezelverbinding te kiezen omdat deze betere prestaties en betrouwbaardere verbindingen biedt, dan andere vormen van internet, zoals DSL of kabel. Glasvezelverbindingen zijn veel sneller, betrouwbaarder en minder storingsgevoelig dan andere verbindingen.
Waarom kan ik geen glasvezel krijgen op mijn adres?
Het is mogelijk dat je nog geen glasvezel kunt krijgen op jouw adres omdat het nog niet overal in Nederland beschikbaar is. Om te controleren of er glasvezel beschikbaar is op jouw adres, kun je een glasvezel postcode check doen.
Welke snelheid kan ik ontvangen met glasvezel?
De snelheid die je kunt ontvangen met glasvezel hangt af van de provider en het glasvezel abonnement dat je kiest. Glasvezelverbindingen kunnen snelheden tot wel 1000 Mbps hebben.
Wat is het voordeel van glasvezel ten opzichte van ADSL en kabel?
Het voordeel van glasvezel ten opzichte van ADSL en kabel is dat glasvezel internet betere prestaties, betrouwbaardere verbindingen en hogere snelheden dan ADSL en kabel biedt. Glasvezelverbindingen zijn ook minder gevoelig voor storingen.