Hoeveel Mbps is normaal en wat is een goede internetsnelheid?

hoeveel mpbs is normaal

Heb je het gevoel dat je internetverbinding traag is? Zorg dan dat je de optimale internetsnelheid kiest voor thuiswerken, streamen en gamen – dus hoeveel Mbps is normaal?

Bepaal hier jouw optimale internetsnelheid is en ontdek welke gemiddelde internetsnelheden bij welke situaties passen.

Downloadsnelheid en uploadsnelheid

De downloadsnelheid bepaalt hoe snel je bestanden zoals foto’s, video’s en websites kunt downloaden van het internet.
De uploadsnelheid geeft aan hoe snel je bestanden kunt verzenden naar het internet, zoals het verzenden van een foto of een e-mail.

Als je veel video’s downloadt en (video) streamt, heb je een hogere download snelheid nodig.

Als je veel bestanden uploadt, heb je een hogere uploadsnelheid nodig. Video bellen, gamen, vloggen zijn allemaal activiteiten waarvoor je een hoge uploadsnelheid nodig hebt.

Glasvezel internet biedt dezelfde snelheden voor up- en downloaden en is optimaal voor onze moderne tijd.

Wat voor internetgebruiker ben ik?

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen om te bepalen welk type internetgebruiker je bent, want veel mensen weten niet precies wat voor internetgebruiker ze zijn.

  • Hoeveel mensen gebruiken internet in ons huis? (hoeveel apparaten)

  • Hoe vaak wordt het internet gebruikt? (ook gelijktijdig gebruik)

  • Waarvoor wordt het internet gebruikt? (licht of zwaar gebruik zoals videobellen, gamen, HD video streamen, Netflix kijken)

hoeveel mbps is normaal

Wat is een normale internetsnelheid?

Wat een goede internetsnelheid is (hoeveel Mbit/s je nodig hebt), verschilt per persoon of huishouden. Ontdek hier door wie verschillende internetsnelheden gebruikt worden.

20 Mbit/s – lage internetsnelheid

Veel mensen hebben een internetabonnement met een snelheid van 20 Mbps. Dit is voldoende voor de meeste dagelijkse taken, zoals webpagina’s bekijken en e-mails versturen hoewel het traag internet is en het langer duurt voor een internetpagina opent.

Voor thuiswerken, regelmatig grote bestanden downloaden, of online games spelen, zal een hogere snelheid nodig zijn.

50 Mbps: voor beperkte internetgebruikers

50 Mbps is voldoende voor kleine huishoudens met weinig apparaten en als je niet tegelijkertijd internet gebruikt. Bijvoorbeeld overdag thuiswerken en ‘s-avonds online gamen.

100-200 Mbps: een goed gemiddelde

Een internetverbinding met een snelheid van 100-200 Mbps biedt voldoende mogelijkheden voor online activiteiten maar is nog geen snel internet. Streaming met 4K-kwaliteit is met deze verbinding geen enkel probleem.

Daarnaast biedt een snelheid van 100-200 Mbps (Ziggo) voor veel mensen ook genoeg voor het downloaden van muziek, films en andere media. Ook is het een goede internetsnelheid voor het gebruik van meerdere apparaten in een gezin van drie.

1 Gbps internetverbinding
1 Gbps glasvezelverbinding KPN

500 Mbps – 1 Gbps: extreem snel voor grootgebruikers

Hoeveel Mbps is snel? Gbps staat voor “Gigabits per seconde”. Een Gbps-verbinding (T-Mobile) is dus extreem snel, perfect voor grootgebruikers die veel data moeten versturen of ontvangen, zoals video’s downloaden of online games spelen.

Bovendien heb je snel internet nodig als je met meerdere mensen tegelijkertijd internet gebruikt – Grote gezinnen met meerdere televisies, clubgebouwen, studentenhuizen, enz.

Welke internetsnelheid heb ik nodig voor Netflix?

Voor Netflix heb je een gemiddelde internetsnelheid nodig van ongeveer 100 Mbps als je alleen het internet gebruikt. Zit je hele gezin op het net, heb je ongeveer 300 Mbps nodig.

Welke internetsnelheid heb ik nodig voor thuiswerk?

Voor thuiswerk heb je minimaal 50 Mbps nodig, heb je veel video conferenties en/of zitten meerdere mensen op jouw internetverbinding, heb je al gauw meer nodig, bijv. 200 Mbps.

Welke internetsnelheid heb ik nodig voor online gamen?

Voor hobby online gamen heb je op z’n minst 100 – 200 Mbps nodig. Hoe geavanceerder de spelletjes en graphics, hoe meer snelheid je nodig hebt. 1 Gbps is voor gamers dan ook optimaal.

Wat is het verschil Mb (megabit) en MB (megabyte)?

Het verschil tussen Mb en MB is dat één megabyte is gelijk aan acht megabits. De termen worden op specifieke manieren gebruikt:

Het aantal Megabits per seconde (Mbps) wordt meestal gebruikt om de snelheid van een internetverbinding te beschrijven, terwijl megabytes (MB) meestal verwijzen naar de grootte van een bestand of opslagruimte.

Praktisch gezien is één megabit per seconde zeer langzaam maar bruikbaar breedbandinternet. Vijf tot tien webpagina’s, één minuut muziek of een halve minuut video is ongeveer één megabyte aan gegevens.

glasvezel

Internetsnelheden per type verbinding

De snelheid van je internetverbinding hangt af van het type verbinding. Je kunt altijd gratis checken welke verbindingen op jouw adres beschikbaar zijn. Er is zelfs een zakelijke internet postcodecheck.

(x)DSL: Veel Nederlandse huishoudens hebben nog steeds een ADSL-verbinding met een downloadsnelheid van ongeveer 10 of 20 Mbps. Dit is echter niet de maximale snelheid van (x)DSL.

Kabel: Kabelinternet werkt via dezelfde lijnen als digitale TV en is daardoor ook erg snel. De maximumsnelheid ligt hier rond de 1 Gbps (gemiddeld 300 Mbps), maar in praktijk wordt vaak een snelheid van ongeveer 100 Mbps gehaald (Ziggo).

Belangrijk is dat het dan alleen om de snelheid van downloaden gaat en je nog steeds een lage uploadsnelheid (~50 Mbit/s) hebt. Ziggo heeft echter een verbinding van 1 giga bit per seconde (download) en je bent zo, met de overstapservice, Ziggo klant.

Glasvezel: Glasvezel is één van de nieuwe technieken voor snel internet en momenteel de snelste verbinding die je kunt krijgen. De maximale up- en downloadsnelheid ligt rond de 1000 Mbit/s (KPN), maar gemiddelde internetabonnementen liggen tussen de 50 en 300 Mbit s.

Glasvezel is stabieler en beter voor thuiswerken, gamen, videos en grote bestanden uploaden (YouTube), interactieve TV enz.

Hieronder een tabel waarin we de beste glasvezel providers vergelijken.

ProviderScoreMeer info
1Freedom Internet4.7Bestel via Freedom
2KPN4.5Bestel via KPN
3T-Mobile Thuis4.0Bestel via T-Mobile
4Solcon3.9Bestel via Solcon
5Caiway3.7Bestel via Caiway
6Delta3.3Bestel via Delta

Gemiddelde Nederlandse internetsnelheid – 100 tot 120 Mbit/s

De gemiddelde internetsnelheid in Nederland is nu 100 tot 120 Mbit/s. Je kunt dus bij ons sneller internetten dan in de meeste andere landen in Europa.

Volgens een onderzoek van Open Signal was de gemiddelde snelheid in 2017 nog 7,6 Mbit/s (15 keer minder dan de gemiddelde huidige verbinding).

Wifi vs. kabel

Glasvezel aanleggen in huis is meestal geen optie. Wel kun je van te voren zelf bepalen waar je glasvezel aansluitpunt komt, als het technisch mogelijk is. Verder wordt het internet over je woning verspreid op de volgende twee manieren:

Wifi is draadloze internetverbindingen door middel van radiogolven. Het is goedkoop, gemakkelijk te installeren en kan overal waar je wifi hebt toegankelijk zijn.

Echter, wifi-verbindingen kunnen meer last ondervinden van interferentie van buren (andere wifi signalen) en de signaalsterkte wordt verminderd als er veel obstakels tussen jouw apparaat en de router zijn (groot huis).

Dus, hoeveel Mbps is normaal voor Wifi (draadloos internet)? Als je wifi normaal werkt, is je wifi-snelheid bijna gelijk aan de snelheid van je verbinding.

Kabelverbindingen gebruiken kabels om sneller te internetten, bijvoorbeeld tussen router en computer. Kabelverbindingen leveren vaak sneller internet dan wifi omdat ze minder last hebben van interferentieproblemen.

status van je apparaten

De installatie is echter wat lastiger omdat je de kabels moet aanleggen tussen je apparaten en router(s). Het is dus niet geschikt voor mobiele apparaten. Check hier onze ervaringen met Ziggo mobiel.

Let er ook op dat oude kabels (Cat5) een beperkte snelheid aankunnen, dus heb je een 300 Mbit/s aansluiting en een 100 Mbit/s kabel, schiet het nog niet op. Check dus dat je minimaal Cat5e kabels gebruikt (op de kabel gedrukt).

De status van je apparaten met Wi-Fi en kabels testen

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt achterhalen welke snelheid je nodig hebt. Eén daarvan is door te kijken naar de status van je apparaten.

Moderne smartphones, tablets en laptops kunnen nu draadloos meer dan 300 Mbit/s halen, met technologieën zoals 5G, Wi-Fi 6 en de laatste generatie LTE-verbindingen. Ontdek hier welke provider het beste onbeperkt data sim only pakket heeft.

Bovendien zijn er routers en netwerkmodules, maar ook gameconsoles, televisies, media-streamers en media-spelers die de mogelijkheid hebben om met maximaal 1 Gbps te werken.

Stem dus je internetsnelheid af op de mogelijkheid van je apparaten (max. snelheid waarmee ze kunnen werken). Je maximaal haalbare internetsnelheid testen doe je zowel op je bekabelde als wifi apparaten op speedtest.net.

Veelgestelde vragen

Hoeveel Mbps is normaal voor wifi?

Hoeveel Mbps normaal is voor wifi hangt af van jouw specifieke situatie. In het algemeen werken de meeste WiFi-netwerken met snelheden van ongeveer 100 Mbps.

Is 50 Mbps snel genoeg?

50 Mbps is snel genoeg en een goed uitgangspunt voor de gemiddelde huishouden. Dit is de standaard minimale breedbandsnelheid bij de meeste internetproviders. Om 4K te streamen raden we minstens 100 Mbps aan.

Hoeveel Mbit/s heb ik nodig thuis?

Hoeveel Mbit/s je thuis nodig hebt, hangt af van wat voor type gebruiker je bent.
Als je alleen basics zoals browsen, streamen en e-mails versturen doet, dan is 30 – 50 Mbps voldoende.
Als je ook wilt gamen of meerdere mensen tegelijk het internet gebruiken, dan is 100 Mbps beter.
Als je gaat streamen in 4K of regelmatig grote bestanden downloadt, dan is de hoogste snelheid aangeraden.
En content creators die bijv. vaak videos naar YouTube uploaden hebben zijn gebaat bij een hoge upload snelheid.

Is 500 Mbps veel?

Ja, 500 Mbps is veel maar niet uitzonderlijk. Met de huidige glasvezel technologie kunnen snelheden van 1000 Mbps of meer gehaald worden.

Wat is een normale downloadsnelheid?

Een normale downloadsnelheid varieert: 10-25 Mbps is voldoende voor basisgebruik, 50-100 Mbps is goed voor huishoudens met meerdere apparaten en zwaardere taken, en 100-500 Mbps of meer is ideaal voor professioneel gebruik en intensieve online activiteiten.

Wat is normale wifi snelheid?

Een normale Wi-Fi-snelheid hangt af van je internetabonnement en apparatuur, maar voor basisgebruik is 10-25 Mbps meestal voldoende. Voor huishoudens met meerdere apparaten en zwaardere online activiteiten is 50-100 Mbps aan te raden. Professioneel of intensief gebruik kan baat hebben bij snelheden van 100 Mbps of hoger.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen is een online privacy enthousiast met een achtergrond in computer wetenschappen. Met meer dan 7 jaar ervaring als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen, is er geen betere gids om je te helpen bij het vinden van de juiste Usenet en VPN dienst om anoniem te downloaden.

Plaats een reactie