KPN vs T-Mobile – Wat is beter en goedkoper?

KPN of T-Mobile, welke provider past het beste bij jou?

Internet, TV, bellen, en alles-in-1 – wij onderzochten de verschillen in o.a. kosten, routers, mobiele netwerkdekking , snelheid, en klanten ervaringen.

Met al ruim 25 jaar op de teller in de internetbranche, weten wij bij Gratis Nieuwsgroepen precies hoe het zit met de internetproviders in Nederland. We helpen je niet alleen met het aansluiten, maar ook met het uitvogelen van wat voor jou de slimste providerkeuzes zijn. Afgestemd op jouw situatie.

T-Mobile vs KPN (glasvezel) internet

Op het gebied van internet liggen KPN en T-Mobile Thuis heel dicht bij elkaar. Iets anders ligt dat met Ziggo vs KPN. Ontdek waarom veel mensen overstappen van Ziggo naar KPN, of overstappen van Ziggo naar T-Mobile (heet tegenwoordig Odido).

KPN of T-Mobile kiezen voor internet? Beide hebben zowel DSL als Glasvezelinternet waarbij abonnees nu massaal naar glasdraad overschakelen.

Het verschil tussen DSL en glasvezelverbindingen is dat bij DSL de internetsnelheid afhankelijk is van je locatie (afstand tot wijkkast) en het is de meest onbetrouwbare verbinding. T-Mobile gebruikt het KPN DSL net, maar dat betekend niet dat T-Mobile onderdeel van KPN is.

Als je bij je huidige aanbieder nog een DSL of kabelverbinding hebt, heeft het zin om je huidige internetabonnement naar glasvezelabo om te zetten. Het grootste voordeel is dat je dezelfde up- en downloadsnelheden hebt (niet bij DSL en kabel).

Het T-Mobile Thuis Vodafone glasvezel net is door Odido overgenomen van Vodafone omdat de rechter besliste dat Vodafone het net moest verkopen voor de overname van Ziggo.

Helaas is nog niet overal in Nederland glasvezel beschikbaar zowel bij KPN als Odido. Doe dus eerst de Gratis Nieuwsgroepen postcodecheck om te zien of het op jouw adres beschikbaar is.

Ziggo als alternatief KPN internet, zou ik niet eens overwegen omdat Ziggo nog steeds geen 100% glasvezel verbindingen heeft. Onze Ziggo internet speedtest toonde (950 Mbps download- en 51 Mbps uploadsnelheid, check de Ziggo reviews).

Dat is ook het grootste verschil tussen glasvezel en Coaxkabel. Gelijke down- en uploadsnelheden zijn ideaal voor o.a. online gamen, thuiswerken, Spotify en huishoudens met meerdere gebruikers.

Downloaden via KPN- of T-Mobile nieuwsgroepen is helaas niet meer mogelijk. De KPN speedtest (KPN ping test) van een glasvezel internet verbinding met KPN-box 12, zie je hieronder (vaste verbinding met router en via wifi).

1 Gbps internetverbinding
Glasvezel speed test KPN (1 Gbps)
Glasvezel wifi speed test KPN (1 Gbps)

KPN internetsnelheden

 • 50 Mbps
 • 100 Mbps
 • 200 Mbps
 • 1 Gbps

T-Mobile internetsnelheden

 • 100 Mbps
 • 400 Mbps
 • 1 Gbps
Glasvezel

Wi-Fi modem/router keuzes

Bij KPN heb je de keuze uit drie routers. Box 12, FRITZ! Box 7590 en FRITZ! Box 7583 (Box 12 review volgt).
Bij het Odido TV-aanbod heb je de keuze tussen twee routers.

Je kunt de Zyxel T50 en Zyxel T54 koppelen met glasvezel (zelf glasvezel aansluiten). Een Zyxel T-54 review, kun je binnenkort verwachten.

Het nieuwe wifi modem van KPN (Box 12) vervangt de Experia Box 10 (verouderde apparatuur) en heeft een beter wifi bereik. Dit zijn de functies die ze allemaal hebben. Wil je de Zyxel T54 bestellen en verbinden met glasvezel, weet dan dat je geen IPv6 hebt (zie Zyxel T54 specificaties in de tabel). Verder lijkt deze router veel op de Box 12.

 • Dualband
 • Bridge modus
 • Multiroom wifi
 • 4 ethernet slots
 • 2 telefoonaansluitingen

In de tabellen zie je waarop de modems verschillen.

DSLOdido T50KPN FRITZ 7590KPN FRITZ 7583
IPv6
Pair-bonding
GlasvezelOdido Zyxel T54KPN Box 12KPN FRITZ 7590
Max. Snelheid4,8 Gbps4,8 Gbps1,7 Gbps
Wifi665
IPv6
WPAWPA 3WPA 3WPA 2
USB1 – USB 31 – USB 2
2 – USB 3
2 – USB 3

Wifi signalen kunnen door de vele signalen van de buren verstoord worden en vaak is dan de enige oplossing om je laptop via een UTP kabel (LAN kabel) aan je router te verbinden, zodat je van de werkelijke snelheid kunt genieten.

Welke glasvezel provider is het beste? Lees onze review en vorm zelf je eigen mening over bijv. de T-Mobile glasvezel tarieven. Het gebruik van een eigen apparaat (bijv. Ausus router) is mogelijk maar ontzettend moeilijk in te stellen.

KPN en T-Mobile internet zijn op hetzelfde niveau. KPN heeft een iets uitgebreidere snelheids- en router keuze.

Televisie T-Mobile of KPN

Bij KPN kun je tot zes televisies verbinden en bij Odido vier per TV abonnement. Programma’s terugkijken kan bij beide providers net als programma’s opnemen wat bij allebei €5 per maand extra kost.

Zenderaanbod

KPN heeft meer zenders dan Odido (gewone en HD zenders). Odido heeft onlangs Viaplay toegevoegd aan hun TV dienst, zodat je nu Formule 1 live kunt streamen. Beide hebben verschillende TV-pakketten naar keuze.

Televisie & EntertainmentOdidoKPN
Basispakket*6490
High Definition (HD)*5963
4K (Ultra HD)*4
Viaplay F1 live uitzendingen€13,99€13,99
Netflix app€7,99
ESPN Compleet€10
Disney+€8,99
Disney+ en ESPN Compleet€19,99
* Aantal TV zenders – Er zijn nog veel meer streaming-aanbiedingen zoals Film1.
(Augustus 2022)
KPN entertainment

Beeldkwaliteit

Er zijn drie verschillende beeldkwaliteitsniveaus:

 • SD (Standard definition)
 • HD (High definition)
 • 4K (Ultra HD)

KPN heeft vier HD zenders meer dan Odido op dit moment en bovendien vier 4K zenders.
De beeldkwaliteit hangt meer af van je verbinding (DSL of glasvezel). Bij glasvezel is de beeldkwaliteit een stuk beter.

Beide providers bieden zowel DSL als glasvezel en daardoor is het verschil in beeldkwaliteit minimaal.

TV streamen via app

Bij beide providers kun je via de app minder zenders kijken dan via de TV-box. Bij KPN zelfs nog minder als je niet via de KPN wifi, thuis bent aangesloten (bijv. op vakantie).

De volgende functies bieden de interactieve TV apps van beide providers.

 • Pluspakket in app draadloos TV kijken
 • Programma’s opnemen via de TV-ontvanger
 • Programma’s tot zeven dagen terugkijken
 • 3 gelijktijdige app gebruikers
 • Chromecasten naar je TV

Op deze punten verschillen de apps van T-Mobile en KPN.

TV AppsOdido
TV Anywhere app
KPN
iTV app
Zenders via wifi thuis3560
Zenders op andere locaties3540
Programma vanaf het begin kijken
Augustus 2022

KPN is beter dan T-Mobile wat betreft televisie vanwege het grotere zenderaanbod en pakketvariaties.

Telefoon en mobiel KPN of T-Mobile

Vooral bij mobiele communicatie blinkt T-Mobile uit ten opzichte van KPN. Odido is een betere mobiele provider vanwege het Odido net (van T-Mobile zelf) en goedkoper als je een sim only abonnement afgesloten hebt.

Onlangs is een kennis van een T-Mobile abonnement vanwege z’n werkgever verplicht overgestapt naar KPN mobiel. We zullen over z’n bevindingen berichten.

Mobiele netwerkdekking

KPN 4G

Odido 4G

KPN 5G

Odido 5G

Er is weinig verschil tussen KPN en Odido wat betreft de mobiele netwerkdekking.

KPN geeft toegang op hun net aan andere mobiele providers. Op het moment zijn dit

 • Budget Mobiel
 • Lebara
 • Simyo
 • Youfone

Snelste mobiele netwerk

Onderzoek naar de kwaliteit van mobiele netwerken toont aan dat KPN uitblinkt, met name in de signaaldekking en snelheid van het net. In recente studies is gebleken dat KPN op veel cruciale punten superieur is, vooral in de grote steden en qua landelijke signaaldekking.

Hoewel Odido ook goed presteert en een sterke concurrent is, blijkt uit deze onderzoeken dat KPN een voorsprong heeft op het gebied van netwerkkwaliteit. Voor meer gedetailleerde resultaten en vergelijken kun je de studies zelf raadplegen. (‘Speedtest Award 2022‘ en Umlaut in 2023).

Umlaut rapport Beste mobiele netwerk 2023

Ook zijn er testen uit 2020 en 2021 waar T-Mobile net iets beter uit de bus komt. Wat betreft de kwaliteit van de mobiele netwerken, zit je dus bij beide providers goed.

Onze Speedtests KPN vs T-Mobile

Hieronder zie je de gemeten Odido snelheden op het 4G+ en 5G netwerk van onze collega. KPN TMobile vergelijking volgt na het overstappen van KPN naar T-Mobile als we ook KPN gemeten hebben.

Uit de snelheidstest T-Mobile is gebleken dat je vaak sneller internet hebt met 4G+ dan met 5G. We verwachten dat dit in de toekomst verandert en de relatief trage internetverbinding met 5G veel sneller wordt.

Een van onze medewerkers reviews een T-Mobile mobiel abo, dus binnenkort kun je daar een nieuwe publicatie over verwachten waarin we de T-Mobile abonnementen onderzoeken.

T-Mobile speedtest in Den Haag met 4G+
T-Mobile speedtest in Den Haag met 5G

Beste mobiele 4G & 5G netwerk

KPN is door Speedtest bekroond tot het snelste 5G netwerk van Nederland, al is het verschilt met Odido verwaarloosbaar klein.

Dat terwijl Odido 5G-dekking in het Noorden beter is.

T-Mobile heeft betere 5G-dekking terwijl KPN een iets hogere snelheid behaalt.

Beste klantenservice – KPN of T-Mobile?

De klantenservice van KPN bestaat uit…

 • Klantenservice in Mijn KPN
 • Veelgestelde vragen
 • Bellen met de klantenservice (persoonlijk contact)

De klantenservice van Odido bestaat uit…

 • Een video hoe je de internet apparatuur zelf kunt resetten.
 • Instructies hoe veelvoorkomende problemen zelf op te lossen
 • Een ‘Veelgestelde vragen’ sectie
 • Chat
 • Klantenservice in My T-Mobile
 • Odido Community
 • Bellen met de klantenservice (persoonlijk contact)

Klantenservice KPN openingstijden: ma t/m vr 08:00 – 20:00, za 08:00 – 17:00, zo + feestdagen gesloten.

Trustpilot KPN

Klantenservice Odido openingstijden: ma t/m za 07:00 – 22:00, zo + feestdagen 09:00 – 18:00.

Zowel KPN als Odido scoren op Trustpilot zeer slecht, beide met 1,5. Op ervaringen nl zijn de Odido thuis recensies nog een tikje slechter. KPN heeft 8% positief en 88% negatief en de ervaring met T-Mobile glasvezel is 5% positief en 95% negatief.

Installatiegemak KPN versus T-Mobile

Bij het installeren van internet zijn een paar dingen belangrijk, wat voor beide providers geldt.

 • Je bent bij beide providers binnen twee tot drie weken aangesloten.
 • Bij glasvezel internet krijg je altijd standaard een monteur. Afhankelijk van je abopakket is het gratis of moet je er iets voor betalen.
 • Bij de gratis overstapservice duurt het over het algemeen iets langer voor je aangesloten bent.
 • Bij DSL internet is er een installatiegarantie met het volgende traject.
  • Je doet de installatie zelf.
  • Installatie handleidingen worden meegeleverd met de apparatuur en staan op het internet.
  • Bij problemen helpt de klantenservice.
  • Er wordt een gratis monteur gestuurd als het zelfs met behulp van de klantenservice niet lukt je aan te sluiten.

T Mobile ervaringen

Trustpilot

Ervaringen.nl

KPN ervaringen

Trustpilot

Ervaringen.nl

De klantvriendelijkheid van T-Mobile en KPN ligt op hetzelfde niveau.

Wat is duurder T-Mobile of KPN?

KPN geeft je korting op entertainment, terwijl Odido dit niet doet. Maar vanwege de Odido – The Voice of Holland samenwerking heb je wel toegang tot o.a. exclusive backstage beelden.

Prijsvergelijk internet & televisie KPN vs T-Mobile

 • KPN – Actietarief (12 mnd) = €35 – Standaardtarief = €44 (50 Mbps)
 • T-Mobile – Actietarief (6 mnd) = €30 – Standaardtarief = €50 (100 Mbps)

Voordeligste Alles in één pakket T-Mobile of KPN?

KPN geeft de volgende kortingen/voordelen[1] als je internet en TV combineert met mobiel.

 • €7,50 korting op KPN mobiel abo
 • €5 korting op entertainment
 • Gratis Pluspakket

Odido geeft de volgende kortingen/voordelen als je internet en TV aanbod combineert met een mobiel abo van Odido of Tele2.

 • €5 korting op internet
 • Tot €10 korting op T-Mobile unlimited mobiele abonnementen
 • €2,50 korting en 2 GB extra bij andere Odido mobiele abo’s
 • Tot 5GB extra bij Tele2 abo’s
Alles-in-1KPNOdido
Internet – TV – Vast bellen – Mobiel€7,50 korting op mobiel€5 korting
Gratis Puspakket (TV)€2,50-€10 korting op mobiel
€5 entertainment kortingGeen entertainment korting
KPN Veilig (VPN)Geen VPN
Alles-in-1 actie€60€65
Actieduur12 mnd6 mnd
Alles-in-1 na actieperiode€69€70
Éénmalige aansluitkosten€25
Kosten per maand (alleen sim; unlimited mobiele data, geen onbeperkt bellen ‘Plus’)

Mobiel bellen en internet – prijsvoordelen

Bij KPN zit TV automatisch in het internetpakket is er geen korting als je alleen internet zonder TV wilt. T-Mobile is dus voor de combinatie mobiel en vast internet goedkoper dan KPN.

Mobiel + Thuis internet combiKPNT-Mobile Thuis
Internet – Mobiele nummers€7,50 korting op internet€5 korting op internet
Tot €7,50 korting op mobielTot €10 korting op mobiel
KPN Veilig (VPN)Geen VPN
Mobiel + Thuis actie€60€50
Actieduur12 mnd6 mnd
Mobiel + Thuis na actieperiode€69€55
Éénmalige kosten glasvezelaansluiting€25
Kosten per maand (alleen sim; unlimited mobiele data)

T-Mobile versus KPN – Conclusie

Het is moeilijk om te bepalen wat de beste telefoon provider is. T-Mobile en KPN liggen vrij dicht bij elkaar. Hier zijn de verschillen:

KPNOdido
Internet
Televisie
Mobiel
Klantenservice
Prijs

Odido heeft iets betere 5G dekking terwijl KPN sneller is. Bovendien als je een gecombineerd abonnement van Odido neemt van vast internet en mobiel (zonder TV) dan ben je een stuk goedkoper uit. Dus wil je goedkoper uit zijn met betere 5G-dekking kies dan T-Mobile.

KPN blinkt uit in het leveren van topkwaliteit service op het gebied van internet en televisie. Ook op het gebied van mobiele communicatie en klantenservice staan ze net een stapje voor.

Veelgestelde vragen

Is Odido goedkoper dan KPN?

Odido is goedkoper dan KPN met het alles-in-1 abopakket. Voor alleen Internet en TV is KPN goedkoper omdat ze een 50Mbps verbinding hebben.

Is T-Mobile samengegaan met KPN?

T-Mobile is niet samengegaan met KPN. Odido gebruikt wel het DSL netwerkt van KPN.

Wat is de beste provider voor mobiele telefoon?

Volgens Speedtest is KPN de beste provider voor mobiele telefoon.

Is T-mobile een goede provider?

Odido is een goede provider. Ze doen nauwelijks onder voor KPN.

Waarom is Odido zo duur?

Als je het juiste abo kiest is Odido eigenlijk helemaal zo duur nog niet.

Welk netwerk is beter KPN of Odido?

Het netwerk (mobiel) van KPN is volgens Speedtest beter dan Odido.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

Categorieën ISP

Plaats een reactie