7 Beste luisterboeken abonnement apps vergelijken

Steeds meer luisterboek diensten aangepast aan de Nederlandse markt vinden hun weg. Wij hebben ze allemaal vergeleken om je onze favorieten te presenteren.

luisterboeken abonnement

Wat is de beste luisterboeken app?

De beste luisterboeken apps zijn

Over de beste apps voor luisterboeken – met en zonder abonnement – kun je hieronder meer lezen.

BookBeat

500.000+ Luisterboeken60-dagen gratis€8,99/mnd

BookBeat komt uit Zweden maar heeft een aanzienlijke hoeveelheid Nederlandse content. Je kunt met BookBeat e-books en luisterboeken streamen of offline lezen/luisteren door ze te downloaden.

Afhankelijk van hoeveel boeken je wilt lezen en/of luisteren kun je kiezen uit verschillende accounts.

  • Basic – 20 uur/maand – €8,99/maand
  • Standard – 100 uur/maand – €10,99/maand
  • Premium – onbeperkt aantal uur/maand – €14,99/maand

Met een gezinsaccount kun je voor maar €1,99/maand extra, een familielid toevoegen (max 5, woonachtig op hetzelfde adres). Met de BookBeat[i] app kun je gemakkelijk lezen en luisteren en bijhouden waar je gebleven bent, alhoewel het via de app wel even zoeken is naar de Nederlandse content.

Storytel

500.000+ Luisterboeken14-dagen gratis€12,99/mnd

Storytel is een Zweeds bedrijf maar is uitstekend aangepast aan de Nederlandse markt. Ons viel meteen de gigantische bibliotheek vol verhalen op.

Het Storytel aanbod aan Nederlandstalige luisterboeken is, naast Engelse audiobooks, enorm. In onze Audible vs Storytel onderzoek zien we dat Audible[i] bijna geen NL-talige audiobooks hebben en we ze daarom ook niet aanraden.

De Storytel luisterboeken app is ook volledig in het Nederlands en bovendien gebruiksvriendelijk met mogelijkheden om favorieten op je eigen ‘boekenplank’ te plaatsen. Voor gezinnen is geen noodzaak voor meerdere abonnementen, er is namelijk een Storytel abonnement voor het gezin (Storytel[i] prijs €16,99/maand – 2 volwassenen en 2 kinderen).

Ook bij Storytel kun je de audioboeken zowel offline als online beluisteren.

Nextory

200.000 Luisterboeken30-dagen gratis€9,99/mnd

Nextory heeft zowel e-books als audioboeken die je met hun handige app kunt lezen en luisteren. Het is een Zweeds bedrijf dat een aparte Nederlandse sectie heeft met ontzettend veel lees- en luisterplezier. Met je abonnement luisterboeken, krijg je een bepaald aantal luisteruren per maand.

Als je aan je luisterlimiet bent kun je nog wel e-books blijven lezen en de meeste titels zijn zowel als luister- en als e-book beschikbaar. Het nadeel van Nextory vs Storytel is dat ze een kleiner luisterboeken aanbod hebben en een luisteruren limiet per maand.

  • Standaard – 15 uur/maand (gemiddeld 2 luisterboeken) – €9,99/maand
  • Premium – 30 uur/maand (gemiddeld 4 luisterboeken) – €14,99/maand
  • Familie – 50 uur/maand (gemiddeld 6 luisterboeken) – €19,99/maand

Offline luisteren is bij Nextory[i] ook een mogelijkheid en met deze coupon (Nextrory40) krijg je een proefperiode van 40 dagen. Een goed Storytel alternatief dus.

Je kunt Nextory dus 40 dagen gratis proberen en downloaden en streamen wat je wilt. Gratis boeken downloaden, illegaal, raden wij niet aan, maar er zijn alternatieven.

Podimo

10.000+ Luisterboeken30-dagen gratis€4,99/mnd

Podimo is dé app voor podcasts en duizenden luisterboeken op dit moment. Met iets meer dan 10.000 Nederlandstalige luisterboeken is deze ‘rising star’ uit Denemarken hoofdzakelijk op podcasts gefocust.

Maar met de recentelijke injectie van 59 miljoen Euro, zal ook het audioboeken segment snel uitbreiden. Je kunt kiezen uit twee pakketten

Behalve een aanzienlijk aanbod aan Nederlandse content hebben ze ook 30.000 Engelstalige luisterboeken. Apps zijn er op dit moment alleen voor mobiel (iOS en Android) en is er nog geen integratie met Sonos en andere systemen mogelijk.

Blinkist

5.000+ Luisterboeken7-dagen gratis€6,67/mnd (jaar)

Blinkist is een Duits bedrijf en blinkt uit in onze top 5 omdat ze in plaats van hele boeken van ieder boek een samenvatting van vijftien minuten hebben die je kunt lezen of luisteren. Zo spaar je veel tijd en ‘lees’ je veel meer.

Het aanbod is uitsluitend ‘non fictie’ wat betekend dat ze veel business en self improvement luisterboeken en podcasts hebben.

De app geeft boekenlijsten samengesteld door experts en gepersonaliseerde aanbevelingen. Bovendien werkt Blinkist samen met podcast-makers om jou de belangrijkste inzichten uit podcasts te brengen.

Het merendeel van de audioboeken zijn in het Engels en het Duits en via de app kun je ze ook offline beluisteren. Nu nog wachten tot Blinkist[i] Nederlands gesproken samenvattingen gaat doen.

Blinkist promoot hun jaarabonnement met een hele aantrekkelijke prijs. In plaats van €12,99/maand voor een maandabo, betaal je maar €6,67/maand als je voor een heel jaar betaald.

Luisterrijk

10.000+ LuisterboekenGeen abonnementenBetalen per download

Luisterrijk heeft luisterboeken zonder abonnement waar je aan vast zit. Je kunt hier één luisterboek kopen zonder abonnement, of downloaden in mp3-formaat hoeveel en wanneer je maar wilt.

Je kunt al audioboeken kopen onder de vijf Euro en zelfs een aantal gratis luisterboeken downloaden. Alleen offline luisteren is mogelijk.

Met de gratis Luisterrijk app heb je alle boeken op één plaats en weet je steeds, bij elk boek, waar je gebleven bent. Behalve een groot aanbod aan Nederlandse boeken heeft Luisterrijk[i] ook veel buitenlandse boeken.

Bij bol.com heb je een grote keuze aan Nederlands- en Engelstalige luisterboeken die je on- en offline kunt beluisteren met de Kobo app of apart kopen.

Beste gratis luisterboeken

Behalve gratis trials/proefperiodes van luisterboek aanbieders en de gratis luisterboeken app die ze allemaal hebben, zijn er ook volledig gratis luisterboeken te vinden. Het aanbod is natuurlijk niet zo groot en je kunt er niet alles vinden.

Gratis Spotify luisterboeken

Spotify heeft een groeiende bibliotheek vol luisterboeken (ook Nederlandstalige), bovendien hebben ze ervoor gekozen om een deel ervan gratis aan te bieden en de audioboeken financieren door advertenties. Spotify lijkt gratis audiobooks als een apart segment te willen ontwikkelen.

Gratis YouTube luisterboeken

Je zou het niet verwachten maar op YouTube zijn verschillende kanalen die elk luisterboek gratis posten. Je vindt er een groeiend aantal luisterboeken voor kinderen, maar ook voor volwassenen zoals Anne Frank, Baantjer, Alleen op de wereld, enz.

Gratis luisterboeken van de LuisterBieb

Op de LuisterBieb (aparte luisterboeken app van de openbare online-bibliotheek[i]) zijn enkele gratis luisterboeken. Het grote aanbod is echter alleen toegankelijk met een abonnement op de luisterboeken bibliotheek.

Waar hebben wij luisterboeken apps op getest?

Wij testten luisterboeken apps op de volgende kenmerken.

  • Luisterboeken aanbod – Aangepast aan de Nederlandse markt. Hoe meer luisterboeken, hoe beter.
  • Offline beluisteren – Je hebt niet overal internet, vooral als je onderweg bent. Daarom is offline luisteren een must.
  • Andere functies – Functies zoals bijhouden welke boeken je aan het lezen/luisteren bent (en gelezen hebt) en waar je gebleven bent, zijn ontzettend handig.
  • Prijs/kwaliteitsverhouding – In vergelijking tot film streaming is het streamen van luisterboeken net iets duurder. Wij onderzochten welke providers de beste prijs-kwaliteitsverhouding hebben.

Luisterboeken Spotify en Deezer

De bekende muziekstreamingdiensten Spotify[i] en Deezer, hebben nu ook luisterboeken.

Audiobooks zijn voor Spotify het nieuwste segment (na muziek en podcasts) en er zit zelfs een apart luisterboeken Spotify abonnement aan te komen. Bovendien is een deel van het aanbod gratis (met advertenties).

Spotify is bezig om de luisterboeken provider Findaway over te nemen, waardoor het een serieuze speler op de audiobooks markt kan worden.

Ook Deezer heeft nu voor gratis (en betalende) abonnees luister boeken met een verrassende hoeveelheid categorieën. Bij beide muziekstreaming apps kun je kiezen uit zowel audioboeken voor kinderen als voor volwassenen.

Lees je liever online tijdschriften? Check dan de Nederlandse tijdschriften app of een Blendle alternatief.

Waar luister je een audioboek op af?

Luisterboeken kun je op de apps van de luisterboek aanbieders afluisteren. Ze hebben allemaal (in onze top 5) een luisterboek app. Bovendien kun je als je een luisterboek downloadt, afluisteren via de audio app van je telefoon of tablet.

Buiten de EU luisterboeken luisteren is vaak alleen mogelijk met een VPN. Dit geldt trouwens ook voor UFC live kijken.

Je kunt dus met behulp van de informatie in dit artikel gemakkelijk een luisterboek provider kiezen die bij jouw situatie, wensen en financiën past. Veel luisterplezier.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste app voor luisterboeken?

De beste app voor luisterboeken is BookBeat met meer dan een half miljoen audioboeken.

Wat kost een abonnement op luisterboeken?

Storytel kost €12,99/maand voor onbeperkt luisterplezier.

Wat kost Nextstory?

Nextory kost €9,99 voor 15 uur luisteren per maand. Voor 30 uur per maand audioboeken luisteren, betaal je €14,99 en voor 50 uur €19,99.

Waar kan ik gratis luisterboeken downloaden?

Gratis luisterboeken kun je downloaden op Spotify en de LuisterBieb. Op YouTube kun je alleen gratis luisterboeken streamen.

Is de LuisterBieb gratis?

De luisterBieb is op zich niet gratis omdat je een abonnement op de openbare online bibliotheek nodig hebt. Toch kun je ook een beperkt aantal luisterboeken gratis in de LuisterBieb luisteren als je geen lid bent van de bibliotheek.

Is Storytel gratis?

Storytel is niet gratis maar heeft wel een gratis 14-daagse proefperiode.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen is een online privacy enthousiast met een achtergrond in computer wetenschappen. Met meer dan 7 jaar ervaring als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen, is er geen betere gids om je te helpen bij het vinden van de juiste Usenet en VPN dienst om anoniem te downloaden.

Plaats een reactie