Ervaringen overstappen van Ziggo naar KPN glasvezel

Eindelijk gaat ook Nederland geleidelijk over naar glasvezel. Wat is het voordeel van glasvezel en waarom zou je overstappen van Ziggo naar KPN glasvezel?

Ontdek de vele voordelen van glasvezel en welke glasvezel internet providers de voordeligste aanbieding hebben.

Overstappen van Ziggo naar KPN glasvezel

Waarom glasvezel ipv Ziggo?

Wel of geen glasvezel? Glasvezel of Ziggo? Er zijn verschillende duidelijke redenen waarom glasvezel beter is dan Ziggo.

 • Hogere uploadsnelheid – Glasvezel biedt dezelfde hoge up- als downloadsnelheden, terwijl de uploadsnelheid van Ziggo ontzettend laag is naar verhouding.
 • Lagere prijzen – Doordat KPN het glasvezelnetwerk opengesteld heeft voor andere providers, is er meer concurrentie waardoor prijzen vaak lager uitvallen en nog verder kunnen dalen.
 • Techniek van de toekomst – Glasvezel kan symmetrische snelheden van meer dan 10 Gbps verwerken. Glasvezel-kabel (Ziggo) wordt beperkt door de coax-kabel tot een snelheidslimiet van max +/- 10 Gbps waarbij de uploadsnelheid ver achterblijft.
 • Betrouwbaarder – Glasvezel is veel stabieler en heeft aantoonbaar minder storingen en ruis dan kabel.
 • Geen snelheidsverlies – De afstand tussen jouw huis en de wijkkast maakt niet uit en veroorzaakt geen extra snelheidsverlies zoals bij Ziggo. Dit zorgt voor een optimale latency (ping).

De keuze tussen kabel of glasvezel lijkt voor de hand liggend. Als je glasvezel in de buurt hebt, is het verstandig om over te stappen. Mits goed aangelegd, is het ondenkbaar dat iemand van glasvezel terug naar kabel zou willen. Maar welk abonnement moet je nemen? Hoeveel Mbps is normaal voor wifi?

Als je twijfelt tussen Ziggo of KPN is het goed om te weten dat bij Ziggo de glasvezel niet tot aan je woning loopt maar bij de wijkkast overgaat naar de gewone coax kabel. Je kunt daarom beter glasvezel aanbieders vergelijken.

Doordat Ziggo de monopolie over kabel houdt, zijn de prijzen buitenproportioneel hoog. Door de opmars van glasvezel, voorspellen wij dat Ziggo genoodzaakt zal zijn de prijzen te verlagen.

Ervaringen overstappen van Ziggo naar KPN

De meeste mensen zijn zeer enthousiast over KPN glasvezel. De algemene waardering van KPN glasvezel klanten is hoog.

Onze collega stapt op dit moment over van Ziggo zakelijk naar KPN glasvezel zakelijk. KPN geeft in dit geval 12 maanden voor de halve prijs en twee Wi-Fi boosters ter waarde van 200€. Volledige installatie door monteur – gratis.

Overstappen van Ziggo naar glasvezel
De bestelling van alleen internet (zakelijk) van onze collega (overstap van Ziggo)

Mocht je internet en mobiel van KPN combineren, dan krijg je extra korting. Lees alles over de beste mobiele netwerk provider.

Behalve de glasvezelinternetproviders zelf doet de Consumentenbond[1] regelmatig tevredenheidsonderzoeken onder glasvezel internet gebruikers. Over glasvezelinternet zelf zijn de ondervraagden zeer tevreden, maar overstappen naar glasvezel gaat niet altijd vlekkeloos.

Er zijn trouwens ook mensen die overstappen van KPN naar Ziggo.

Ervaringen overstappen van Ziggo naar KPN glasvezelErvaringen overstappen van Ziggo naar KPN glasvezel
Ervaringen overstappen van Ziggo naar KPN glasvezelErvaringen overstappen van Ziggo naar KPN glasvezel

Glasvezel vs Kabel

Hieronder zetten we de voor en nadelen van glasvezel vs kabel op een rijtje.

Voordelen glasvezel

 • Het snelst
 • Gelijke upload- en downloadsnelheden
 • Stabiel
 • Veel minder storingsgevoelig
 • Meer diensten mogelijk zoals 4K zenders
 • Vaak goedkoper

In veel landen worden de glasvezelkabels niet ingegraven zoals in Nederland maar via daken en elektriciteitspalen geleid.

Nadelen glasvezel

 • Glasvezel ligt nog niet overal in Nederland
 • Glasvezel is breekbaar (na aanleg geen probleem meer)

Aansluitschema glasvezel KPN

Wil je glasvezel aansluiting van KPN (of Delta – Delta glasvezel review komt eraan), is dit in een paar eenvoudige stappen geregeld:

 1. Glasvezel aanvragen
 2. KPN maakt een plan voor jouw buurt
 3. Jij geeft toestemming voor glasvezel
 4. Er wordt gegraven
 5. KPN Netwerk/aansluit-afspraak
 6. Een monteur installeert een glasvezel kastje en glasvezel modem
 7. Je kunt nu glasvezel internet gebruiken

Wat zijn de beste glasvezel internet providers?

De beste glasvezel internet providers zijn KPN en T-Mobile omdat ze de grootste dekking hebben. Interessant is dat KPN het glasvezelnetwerk opengesteld heeft voor andere providers.

Delta heeft gekozen om een eigen glasvezelnetwerk uit te rollen dat net zo goed en betrouwbaar is als KPN. Bovendien zijn ze inmiddels in alle provincies vertegenwoordigd.

Wil je antwoord op de vraag: Is er glasvezel op mijn adres? Je kunt (Delta) glasvezel beschikbaarheid testen met onze postcode checker.

ProviderGlasvezel netPrijs/mnd (vanaf)Mbps (vanaf)
1Freedom InternetKPN€3450
2KPNKPN€3550
3T-MobileKPN€30100
4CaiwayDELTA€3575
5Online.nlKPN€26,50100
6DeltaDELTA€42,50150
7YoufoneKPN€2550
8SolconKPN€49,99100
9Budget alles-in-1KPN€19,5050
10TriNedKPN€49,50500
De beschikbaarheid kun je met onze postcodecheck te weten komen

Heeft Ziggo glasvezel?

Ziggo heeft een glasvezeldekking tot aan de wijkcentrales. Vanaf de wijkcentrale tot aan je deur loopt de coax-kabel. Het wordt dan ook een glasvezel-coaxkabel netwerk genoemd.

Ziggo weet de discussie -dat een hogere upload niet nodig is- aardig hoog te houden. Is hier misschien een reden voor?

Als iemand die al meer dan 20 jaar in het buitenland woont, in een land dat in Europa als tweede wereld beschouwd wordt, is het verbazingwekkend de glasvezeldiscussie in Nederland te volgen. Ik heb zelf al ruim vijf jaar glasvezel internet in ons afgelegen vakantiehuis (5km tot de dichtstbijzijnde verharde weg) en in ons appartement in de stad al meer dan tien jaar.

Wil je Ziggo glasvezel aansluiten, weet dan dat de glasvezelverbinding (behalve nieuwbouw, waar ze sinds kort overstag gegaan zijn) alleen tot de wijkkast loopt en vervolgens tot aan je huis die oude vertrouwde Coax-kabel – met alle (upload) beperkingen van dien.

Check hier onze Ziggo glasvezel ervaringen.

De voordelen van glasvezel ten opzichte van kabel (Ziggo) zijn dus overduidelijk en onze persoonlijke overstap ervaring was positief. Valt jouw keuze eerder tussen T-Mobile of KPN, weet dan dat ze allebei het KPN glasvezel netwerk gebruiken.

Veelgestelde vragen

Waarom gaat Ziggo niet over op glasvezel tot aan je deur?

In 2016 fuseerde Ziggo met Vodafone. Het Ziggo kabelnetwerk was hierbij een belangrijke asset en samen ontwikkelden ze het Giganet plan. Dit plan houdt in het bestaande kabelnetwerk te optimaliseren (ipv in glasvezel investeren) en met sterke marketing campagnes (Giganet onzin) te promoten.

Is glasvezel beter?

Glasvezel is in alle opzichten beter. Het is sneller, stabieler en geeft minder ruis en storingen.

Kan ik Ziggo aansluiten op glasvezel?

Op veel plaatsen in Nederland biedt Ziggo een glasvezel verbinding aan. Let er wel op dat dit over het algemeen (behalve nieuwbouw) glasvezel tot aan de wijkkast is en kabel tot aan je woning (waardoor je de glasvezel voordelen verliest).

Kan Ziggo gebruik maken van KPN glasvezel?

Ziggo en KPN hebben beide hun eigen glasvezel netwerken.

Is het verstandig om glasvezel te nemen?

Het is zeker verstandig om glasvezel te nemen omdat de verbindingen veel stabieler en de upload- en downloadsnelheden gelijk zijn. Glasvezel is ook geschikt voor toekomstige veel hogere snelheden en datastromen, waar Coax-kabel tegen limieten gaat aanlopen.

Wat zijn de nadelen van glasvezel?

Het enige nadeel van glasvezel is dat het nog niet overal in Nederland beschikbaar is.

Is een glasvezel abonnement verplicht?

Een glasvezel abonnement is niet verplicht, maar als er glasvezel in jouw buurt aangelegd wordt is het zeker verstandig om over te schakelen.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen is een online privacy enthousiast met een achtergrond in computer wetenschappen. Met meer dan 7 jaar ervaring als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen, is er geen betere gids om je te helpen bij het vinden van de juiste Usenet en VPN dienst om anoniem te downloaden.

Plaats een reactie