Wat is een VPN verbinding: Hoe werkt het & waarom gebruiken?

VPN is geen wondermiddel, maar het kan je wel meer vrijheid en privacy bieden als je daarnaast ook je gedrag iets aanpast. Lees hier wat VPN precies is, hoe het werkt, en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een VPN-verbinding?

VPN (Virtual Private Network) is een technologie om gebruikers veilig met het internet te verbinden. VPN-bescherming geeft internet gebruikers veilige en anonieme toegang tot het internet.

Met een VPN-verbinding wordt het internetverkeer op je pc, smartphone of tablet omgeleid via een versleutelde beveiligde internetverbinding via een VPN-server.

Wat is VPN (Virtual Private Network)

Hoe werkt een VPN?

De VPN-provider heeft servers verspreid over de hele wereld, en jouw internetverkeer wordt omgeleid van jouw smartphone of pc via één van die servers. Dus, over het algemeen geldt, hoe dichterbij die VPN-server bij jouw werkelijke locatie is, hoe sneller jouw VPN verbinding.

Door die versleuteling, gaat jouw traffic als het ware door een tunnel die je afschermt van het internet en zelfs je ISP. Deze VPN server geeft je tijdelijk één van de vele met anderen gedeelde IP-adressen. Hierdoor is het moeilijker om jouw online activiteiten te traceren.

Als je een VPN-server niet bij jouw in de buurt kiest, maar bijvoorbeeld in de VS, dan lijkt het voor Netflix alsof jij vanuit Amerika op hun site komt en dan komen hun regionale geo-blokkades niet in actie. Je kunt dan ongestoord de Amerikaanse Netflix content streamen.

Een kill-switch is handig als je VPN even niet werkt, het sluit dan direct je internet verbinding af.

Is het gebruik van een VPN legaal?

Het gebruik van VPN is legaal. Je hebt recht (vastgelegd in de grondwet) op privacy en om jezelf te beschermen. Natuurlijk is het zo dat je er zelf verantwoordelijk voor bent om jouw internetactiviteiten legaal te houden. Je kunt een mes gebruiken om bijvoorbeeld vlees te snijden. Dat is OK, maar om er iemand mee steken is verboden.

vpn verbinding
VPN-verbinding

Waarom een VPN dienst gebruiken en is een VPN nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom je een VPN kan gebruiken. Die redenen verschillen per persoon, locatie en situatie. Daarom hebben wij de VPN-voordelen (met praktische toepassingen) op een rijtje gezet.

Meer privacy & anonimiteit (je IP-adres afschermen)

Vooral de laatste jaren zijn internetgebruikers steeds meer bezorgd over de veiligheid van hun privé gegevens.

VPN-beveiliging is hierdoor nog populairder geworden en het gebruik ervan neemt dagelijks toe, vooral in de privésector en met name P2P VPN (voor torrenting).

VPN beschermt je tegen derden (advertentiebedrijven, overheden, internetproviders, criminelen), waardoor het moeilijker voor hen is om jouw activiteiten te volgen. Bedenk wel dat alleen VPN niet voldoende is want zonder een goede adblocker kun je nog altijd gevolgd en getraceerd worden met cookies en fingerprinting technieken.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat er tegenwoordig veel apps zijn, die ongemerkt toegang hebben tot ongekend veel informatie op je telefoon (je telefoonboek, contacten, favoriete internet pagina’s enz.). Hier beschermt VPN niet tegen omdat je bewust of onbewust daar zelf toestemming voor geeft.

Het is dus beter om met ingeschakelde VPN via een incognito tab van je browser van de websites gebruik te maken in plaats van de apps. Voor privacy, log ook weer gelijk uit en blijf niet ingelogd.

Veiligheid op openbare wifi

Op openbare wifi netwerken, ben je zonder VPN enorm kwetbaar. Niet alleen kunnen de medewerkers van de hotspot meekijken met alles wat je op het internet doet, voor hackers is het zo ook heel eenvoudig om aan jouw gegevens te komen.

VPN geeft je een veiligheidsvoordeel. Het versleutelt jouw verbinding en schermt je op die manier voldoende af om veilig te kunnen internetbankieren, internetshoppen of gewoon internetten.

(Geo) Blokkades omzeilen

Vaak hebben streaming services zoals Netflix, BBC en anderen regionale blokkades zodat je niet vanuit een ander land op hun site komt. Dit geldt trouwens voor steeds meer sites zoals banken, overheden, media, en zelfs internetwinkels.

Van buiten de EU kom je bijna nergens meer op en kun je zonder VPN soms niet eens meer internetbankieren met je eigen Nederlandse bank. Met VPN is dit gemakkelijk op te lossen door een server te kiezen van het land waar je toegang wilt.

Ben je buiten de EU en wil je via de NPO online televisie kijken, kies je een Nederlandse server. Als je vanuit Nederland bijvoorbeeld Netflix VS wilt streamen, kies je een Amerikaanse server. LinkedIn is bijvoorbeeld geblokkeerd in Rusland en zonder VPN kom je er niet in.

Veel streamingsdiensten zoals Netflix proberen het omzeilen van blokkades te verhinderen en kunnen sommige VPN’s alsnog blokkeren, maar met de beste goedkope VPN heb je overal toegang.

We raden Express VPN aan voor de beste Netflix en geolocatie omzeiling dankzij het grote aantal landen en de uitermate solide en gebruiksvriendelijke ervaring, terwijl er niet wordt gelogd. Bovendien is ExpressVPN China-vriendelijk.

Verbinding maken met een VPN

Bijna alle VPN-aanbieders hebben eigen apps/software voor de bekende besturingssystemen. Met dergelijke apps is vaak alles al vooraf ingesteld en ben je na het installeren en server locatie (land) kiezen, klaar. VPN’s werken o.a. op Windows, Mac, Android, iOS, Linux, BlackBerry, en routers.

Als je geen app/client wilt installeren of jouw provider heeft geen eigen app, kun je de (server)instellingen zelf bij sommige apparaten invoeren. Android heeft hiervoor speciale VPN-instellingen.

  1. VPN provider kiezen
    Er zijn providers waarbij je VPN gratis kan gebruiken en er zijn betaalde premium VPN-diensten. Gratis VPN kan -als je niet weet welke je moet kiezen- onveilig of zelfs ronduit gevaarlijk zijn (zoals Hola VPN).

    Je kunt ook een VPN-verbinding gratis maken met sommige premium providers, maar die hebben altijd beperkingen. Dit kan een datalimiet, tijdslimiet, of een beperkt aantal servers of apparaten zijn.

    Een lage snelheid kan veroorzaakt worden door een beperkt aantal gratis servers. Bij de gratis VPN van PrivadoVPN en ProtonVPN hadden we trouwens niet veel last van de beperkingen.

    Overigens hoeft een goedkope VPN helemaal niet slecht te zijn. Bijvoorbeeld, de beste VPN voor Android is gunstig geprijsd, ook voor andere apparaten.

    Wil je eerst een VPN testen, kan dat ook. De meeste diensten hebben een 30-dagen geld-terug-garantie. Vergeet niet op tijd op te zeggen.
  1. VPN app downloaden
    Het downloaden en installeren van een VPN-app op je telefoon of een client op je pc gaat via hetzelfde principe als andere apps en programma’s.
  2. VPN verbinding maken
    Zodra de app is geïnstalleerd kun je inloggen met jouw providers account gegevens. Kies een server bij jou in de buurt of in een land waar je toegang tot geblokkeerde content wilt.
    Je kunt dan een VPN-verbinding maken met één simpele klik (bij de meeste apps).
  3. VPN router
    Je hebt ook de mogelijkheid om VPN op je wifi router te installeren. Dit kan namelijk bij duurdere modellen. Ook worden er VPN-routers verkocht waarop VPN al geïnstalleerd is.

    Het voordeel is dat alle apparaten in jouw huis/kantoor door VPN beschermd zijn en je het maar één keer hoeft in te schakelen. Een nadeel is dat je in de praktijk soms de VPN uit moet schakelen omdat sommige sites VPN herkennen en blokkeren.

    Bij afzonderlijke apparaten gaat dit snel en gemakkelijk, maar bij een router is het moeilijker en bovendien zet je dan de VPN voor alle apparaten tijdelijk uit, wat niet veilig is.

Nadelen VPN

Met VPN heb je meestal een snelheidsreductie, maar in de regel merk je dit niet, tenzij jouw internet-verbinding al aan de langzame kant is. Ook als je grote bestanden met een supersnelle verbinding downloadt, kan het met ingeschakelde VPN wat langer duren.

Tegenwoordig kun je echter bij vele VPN-aanbieders kiezen voor het WireGuard protocol, wat ontzettend snel is en naar onze ervaring dit snelheidsnadeel bijna volledig neutraliseert.

Een nadeel zou kunnen zijn dat VPN je een te groot veiligheidsgevoel geeft en je minder alert wordt. Er zijn genoeg situaties waarin je niet beveiligd bent met VPN. Cookies, canvas fingerprinting, phishing berichten, inloggen op apps en websites.

Dus ook als je met VPN aan op Google zoekt terwijl je in Google ingelogd bent, dan logt Google nog steeds al jouw activiteiten door ze aan jouw Google-account te koppelen. Let dus altijd op en gebruik je gezond verstand. Gebruik bijvoorbeeld verschillende browsers als je voor bepaalde dingen ingelogd wilt blijven op Google.

Voordelen VPN

De voordelen van betaalde VPN providers zijn onder andere: veiligheid, ongelimiteerd data gebruik en een snelle VPN verbinding. Een Surfshark of NordVPN log bestaat niet omdat er niet gelogt wordt. Deze VPN’s zijn daarom onze favoriete VPN diensten, op het moment met NordVPN op één.

Door de versleuteling van jouw internetverkeer en het koppelen aan andere IP-adressen wordt je privacy en veiligheid online verhoogd.

Wat je zeker moet vermijden is gebruik maken (zonder VPN) van openbare wifi. Zonder VPN[1] is het gewoon vragen om problemen.

Doordat je servers in andere landen kunt kiezen heb je altijd toegang tot geblokkeerde content in die landen. Dit geldt zeker als je vaak buiten de EU reist of woont, omdat er bij ons helaas veel regionale blokkades zijn.

Ook CyberGhost en Hide.me hebben zich goed getoond in onze reviews. De beste VPN van Nederland heeft Nederlandstalige ondersteuning met het hoogste aantal NL servers.

Nu je weet wat VPN is en hoe belangrijk het is om het te gebruiken in deze tijd, hoef je alleen nog maar een goede VPN te downloaden om jezelf te beschermen. Veilig internet plezier.

Veelgestelde vragen

Kan ik gratis gebruik maken van VPN?

Je kunt gratis gebruik maken van VPN. Kijk echter uit voor gevaarlijke VPN’s en bedenk ook dat zelfs bij de door ons geteste gratis premium VPN diensten (zoals PrivadoVPN), je met beperkingen te maken krijgt.

Hoe kan ik mijn VPN-verbinding aanzetten?

Je kunt bij de meeste VPN-aanbieders jouw VPN-verbinding aanzetten door op één knop te drukken (zoals bij NordVPN).

Wat kun je doen met een VPN verbinding?

Met een VPN verbinding zoals Surfshark kun je veiliger op het internet, of openbare wifi-netwerken en kun je regionale blokkades, zoals bij Netflix, omzeilen.

Waarom VPN op smartphone?

Omdat VPN op je smartphone net zo belangrijk is als op je pc aangezien we tegenwoordig meer met smartphones online zijn. Ook verbind je met je smartphone vaak met publieke wifi netwerken (zonder dat je het weet).

Kun je worden gevolgd als je een VPN gebruikt?

Dat hangt van jou VPN gebruik af. Door de versleuteling van jouw internetverkeer en het koppelen aan andere IP-adressen wordt je privacy en veiligheid online verhoogd. Als jij daarnaast bijv. ergens inlogt met je echte gegevens, kun je worden gevolgd.

Geschreven door Lucas van Leeuwen

Lucas van LeeuwenOprichter en CEO
Lucas, oprichter van Gratis Nieuwsgroepen en al sinds 1995 online, is meer dan zomaar een ondernemer. Als tech-pionier met een achtergrond in technische informatica heeft hij het internet zien evolueren. Met ruim twintig jaar ervaring in internet, Usenet en VPN, weet hij als geen ander hoe je alles uit je digitale leven kunt halen, en deelt hij deze kennis op een toegankelijke manier. Lucas is tegen censuur en privacy schending en niet te vinden op sociale media.

Categorieën VPN

#1 VPN aanbieding

SurfsharkVoordeligste no-logs VPN met uitstekende veiligheid.
30 dagen geld-terug-garantie
Bespaar 81%
Probeer Surfshark