Ziggo vs KPN: Welk alternatief is beter & goedkoper?

Ziggo vs KPN, wie is beter? Internet, televisie, vast en mobiel bellen, alles-in-1, wij delen onze overstap ervaring van Ziggo naar KPN.

Ontdek hoe eerste indrukken kunnen bedriegen en hoe je uiteindelijk toch goedkoper uit kunt zijn.

Internet KPN (glasvezel) of Ziggo?

Er zijn grofweg drie manieren om internet naar je woning te brengen, via de telefoonlijn (DSL), via de TV kabel (Coax) en via een toegewijde glasvezelkabel. We komen ze alle drie tegen bij de twee top providers, KPN en Ziggo.

KPN heeft DSL en glasvezel internet, en Ziggo alleen internet via de Coax televisiekabel. (ondanks beweringen dat ze een glasvezelnet hebben – hierover verderop meer).

DSL – Kabel – Glasvezel

Het verschil tussen DSL, kabel en glasvezel is dat kabel, sneller, beter en betrouwbaarder is dan DSL en glasvezel sneller, beter en betrouwbaarder dan kabel.

Glasvezel heeft bovendien dezelfde upload en downloadsnelheden, in tegenstelling tot kabel en DSL, wat voor streamen, videoconferenties en het uploaden van videos (o.a.) beter of zelfs noodzakelijk is.

Bovendien kent glasvezel veel minder ruis en storingen en heeft het enorme capaciteit om veel hogere snelheden en datastromen in de toekomst te kunnen behappen, terwijl kabel met ongeveer 10 Gbps (alleen download) al tegen de limiet zit.

DSL internet

KPN of Ziggo kiezen voor internet? KPN heeft zowel DSL als Glasvezel internet. Mocht op jou adres geen glasvezel beschikbaar zijn, kies dan voor Ziggo en geloof geen DSL reclame.

Bij de vergelijking glasvezel Ziggo of KPN bleek dat bij Ziggo de coaxkabel van de wijkkast tot je woning loopt. Door dit stukje Coaxkabel draait Ziggo de glasvezel voordelen de nek om, omdat je nog steeds lage uploadsnelheden hebt (max 70 Mbps anno 2022) met een hogere latency (ping).

Wil je naar Ziggo overstappen, Check eerst de speedtest Ziggo resultaten in de review. Kies je dus tussen een Ziggo of KPN aansluiting is het duidelijk dat glasvezel internet van KPN beter is qua technische parameters, maar ook als je afgaat op consumentenbeoordelingen en populariteit bij overstappers[i].

Let wel op de KPN glasvezel pakket inhoud, want niet op ieder adres is glasvezel beschikbaar. Je kunt bij beide providers van te voren aangeven waar je de glasvezel aansluiting hebben wilt (indien technisch mogelijk). De glasvezel aansluiting verplaatsen is soms mogelijk, maar alleen door de provider.

Wifi-router – KPN vs Ziggo

Een wifi-router of wifi-modem heb je nodig om het internet signaal van de meterkast naar je computer en andere apparaten te brengen. Een ontzettend belangrijke schakel voor goed internet.

Je kunt de beste en stabielste glasvezel internetverbinding in je woning hebben, en toch slecht internet vanwege een slechte wifi-router.

Ziggo levert standaard de Connect box die volgens de Consumentenbond alleen in kleine huizen en gezinnen een bevredigend resultaat geeft. Voor gemiddelde huizen en gezinnen zijn Wi-Fi versterkers aanbevolen.

KPN – levert standaard de KPN box 12. Dit modem met Wi-Fi 6 technologie zorgt voor betere ontvangst en draadloze snelheden terwijl het zuiniger en slimmer werkt in dichtbevolkte gebieden.

Wi-Fi 5 vs Wi-Fi 6 snelheidstest in de kelder – bron: techspot.com

KPN glasvezel wint gemakkelijk van Ziggo als het op (draadloos) internet aankomt.

Televisie Ziggo of KPN?

In 2022 heeft Viaplay de Formule 1 uitzendrechten bij Ziggo weggekaapt en is het televisieaanbod van Ziggo en KPN ongeveer op hetzelfde niveau. KPN heeft echter meer zenders and zelfs vier met 4K kwaliteit.

Ziggo KPN zenderaanbod

Het basispakket van KPN heeft meer gewone zenders dan Ziggo maar minder HD zenders. Alleen KPN heeft zenders met 4K (Ultra HD) kwaliteit via de glasvezelverbinding.

Beide providers hebben extra zenderpakketten met o.a. films en series. Ziggo heeft een uitgebreidere keuze qua sportpakketten. Wat kost Viaplay bij KPN? Zie tabel hieronder.

Televisie & EntertainmentZiggoKPN
Basispakket7990
High Definition (HD)7263
4K (Ultra HD)4
Viaplay F1 live uitzendingen€15,99€15,99
Netflix app€7,99€7,99
ESPN Compleet€17,95
Disney+€8,99
Disney+ en ESPN Compleet€19,99
Augustus 2022

Beeldkwaliteit KPN vs Ziggo

Op dit moment zijn er drie verschillende beeldkwaliteitsniveaus:

  • SD (Standard definition)
  • HD (High definition)
  • 4K (Ultra HD)

Ziggo heeft op dit moment vijf HD zenders meer dan KPN (inclusief 4K). KPN heeft echter de focus op hun glasvezelnetwerk dat op zichzelf een betere beeldkwaliteit garandeert.

Omdat Ziggo vooralsnog (behalve bij recente nieuwbouw) hardnekkig vast blijft houden aan de achterhaalde Coax-kabel is de beeldkwaliteit uiteindelijk beperkt. Het Giganet van Ziggo is een slimme marketingcampagne om dit tekort te verbloemen, maar zolang Ziggo niet massaal alle Coax-kabels tussen wijkkast en woning ook voor glasvezel vervangt, blijft het behelpen.

Onze voorkeur gaat dus uit naar KPN en andere glasvezel aanbieders, ondanks dat Ziggo een paar meer HD zenders heeft. Beide aanbieders breiden hun zenderaanbod overigens voortdurend uit, waardoor het huidige aantal HD zenders maar een onbelangrijke tussenstand is.

KPN wint van Ziggo als het op (kwalitatieve) televisie aankomt, al zijn de verschillen (nog) klein.

Telefoon Ziggo vs KPN

Wat betreft bellen liggen Ziggo en KPN dicht bij elkaar.

Vast bellen

Als je weinig belt met de vaste telefoonlijn, is Ziggo net ietsje goedkoper dan KPN. Bel je echter veel, is een onbeperkt bellenpakket interessant en ben je bij KPN goedkoper uit.
Bovendien kun je met KPN ook onbeperkt bellen naar zo’n 80 landen.

TelefoonZiggoKPN
Telefoonaansluiting€1€2
Tarief per minuut€0,13€0,14
Onbeperkt bellen NL (naar vast en mobiel)€11,95€9,99
Onbeperkt bellen incl. buitenland€16,50
Augustus 2022

Mobiel bellen

Voor zowel Ziggo als KPN geldt dat hoe meer je combineert (internet, TV, vast bellen & mobiele telefoon) hoe meer korting je krijgt. Er zijn enorm veel combinaties mogelijk en KPN heeft al voor jou een aantal combinatiepakketten samengesteld – KPN Hussel (Hussel internet 1Gbit/s).

Je kunt een KPN Hussel abonnement combineren met mobiel kan met een sim only abonnement of een Sim-kaart met mobiele telefoon. Ook zijn er bij beide providers aparte kortingen als je al mobiel hebt of omgekeerd als je al internet hebt.

Bij Ziggo krijg je per maand tot €5 korting als je Ziggo Alles-in-1 met een Vodafone mobiel abonnement combineert. Bovendien krijg je dubbele data en een gratis entertainmentpakket naar keuze (uit 3). Lees hier één van de beste Vodafone reviews.

KPN biedt €7,50 korting als je internet en TV combineert met mobiel. Je krijgt ook €5 korting op entertainment en een gratis Pluspakket.

Mobiel internet

Het grote verschil zit hem echter niet in de prijs of de kortingspakketten, maar in de kwaliteit van het mobiele netwerk. KPN is in Q1-Q2 2022 door Speedtest.net[i] bekroond als beste provider mobiel (NL) wat dekking en snelheid betreft.

Bij de vergelijking mobiele telefonie, KPN vs T-Mobile vs Vodafone, zit T-Mobile vlak achter KPN terwijl VodafoneZiggo aardig achterblijft.

KPN wint van Ziggo bij zowel vast als mobiel bellen, met name dekking en internet snelheid.

Klantenservice – Ervaringen Ziggo KPN vergelijken

Afgaande op Trustpilot zijn beide providers gewoon slecht, hoewel je er wel rekening mee moet houden dat mensen eerder negatieve als positieve ervaringen delen. Ziggo klanten zijn net ietsje ontevredener dan KPN klanten.

Ook op ervaringen.nl komt KPN er met 8% positief en 88% negatief beter uit dan Ziggo die 6% positief en 93% negatief scoort.

Ziggo ervaringen

KPN ervaringen

KPN wint van Ziggo op klanttevredenheid, al zijn de verschillen klein.

Wat is duurder Ziggo of KPN?

Ziggo is behoorlijk duurder wat betreft het normale tarief, zoals je uit de voorbeelden hieronder kunt zien. Maar Ziggo probeert je in een duurder abonnement te lokken door grotere kortingen voor de eerste zes maanden.

Met hun actietarieven lijken ze in eerste instantie goedkoper dan KPN maar na zes maanden betaal je voor de rest van de duur van je abonnement behoorlijk meer.

Zoals je in de onderstaande alles-in-1 voorbeelden kunt zien heb je bij Ziggo het eerste half jaar €16,50 voordeel per maand. Maar vervolgens betaal je per maand €22 minder bij KPN (mobiel combineren).

Voor een gemiddelde abonnementsduur van 5 jaar ben je dus bij KPN €1221 goedkoper uit.

Ziggo vs KPN

Prijsvergelijk internet & televisie KPN versus Ziggo

  • Ziggo – Actietarief (6 mnd) = €29,50 – Standaardtarief = €59
  • KPN – Actietarief (6 mnd) = €35 – Standaardtarief = €44

Hieronder de KPN glasvezelbestelling (zakelijk) van onze collega die op dit moment bezig is met overstappen van Ziggo naar KPN glasvezel. We zullen binnenkort als hij aangesloten is rapporteren over zijn ervaringen overstappen van Ziggo naar KPN glasvezel (KPN glasvezel review).

Dit is zijn Ziggo ervaring (1Gbps internet zakelijk): “Upload is voor mijn gebruik ondermaats, verder geen serieuze problemen gehad hoewel de snelheid niet altijd consistent is met een ping rond de 10ms (NL servers)”.

Na twintig jaar Ziggo onlangs overgestapt naar zakelijk internet glasvezel van KPN. Bij Ziggo gaat het bovendien niet om glasvezel internet maar om glasvezel tot aan de wijkkast en Coax tot aan de woning. Hierdoor heb je lage uploadsnelheden (onlangs verhoogd van 50 naar 70 Mbps) in plaats van gelijke up- en downloadsnelheden zoals bij glasvezel.

Overstap van Ziggo naar KPN (zakelijk) van onze collega – bij Ziggo betaalde hij €78,65/mnd inc. BTW voor 1Gbps

Bij de overstap van Ziggo naar KPN glasvezel (zakelijk) is onze collega door KPN gebeld. Hij kreeg telefonisch een veel betere aanbieding dan als hijzelf via de KPN-website was overgestapt. KPN schrapte de €25 glasvezel aansluitkosten en verlengde de actiekorting van 6 naar 12 maanden.

Ook de aansluitkosten voor het overstappen naar KPN mobiel zijn geschrapt na aandringen van de collega. Onderhandelen met KPN heeft dus zin!

Alles in één pakket Ziggo vs KPN

Alles-in-1 pakketten zijn in Nederland de meest populaire pakketten omdat je alles bij elkaar hebt en vaak interessante kortingen krijgt.

Alles-in-1ZiggoKPN
Internet – TV – Vast bellen – Mobiel€5 korting€7,50 korting
Dubbele dataGratis Puspakket (TV)
Gratis entertainment naar keuze€5 entertainment korting
Veilig online pakket (VPN)KPN Veilig (VPN)
Alles-in-1 actie prijs€29,50€37,00
Alles-in-1 na 6 maanden€59,00€56,00
Éénmalige aansluitkosten€0€25
Prijzen per maand

Ziggo heeft de beste instap-acties maar met KPN ben je op de lange duur goedkoper uit.

Ziggo is op korte termijn goedkoper terwijl KPN op lange termijn voordeliger is.

Conclusie Ziggo versus KPN

De conclusie is voor ons duidelijk. In de vergelijking Ziggo versus KPN staat KPN er beter voor, om de volgende redenen:

  • Sneller en stabieler glasvezel en draadloos internet
  • Als best geteste mobiele netwerk 2022 door speedtest.net
  • Op de lange duur goedkoper
  • Flexibel en klantvriendelijker

KPN nadelen zijn er amper. KPN glasvezel is nog niet overal in Nederland beschikbaar, maar daar wordt aan gewerkt en zal dit nadeel niet meer van toepassing zijn. Verder zou KPN betere actietarieven kunnen aanbieden.

Veelgestelde vragen

Wat is beter KPN of Ziggo?

KPN is beter vanwege hun glasvezel en mobiel netwerk, terwijl ze op de lange termijn een stuk goedkoper zijn.

Wie is duurder Ziggo of KPN?

Ziggo is duurder dan KPN, hoewel met het actietarief (1e 6 mnd) tijdelijk goedkoper is.

Wat zijn de alternatieven voor Ziggo?

De alternatieven voor Ziggo zijn KPN, T-Mobile, en andere internet providers die meestal van het KPN glasvezel netwerk gebruik maken.

Kan Ziggo goedkoper?

Ziggo kan vaak goedkoper. Onze collega betaalde bij Ziggo €78,65 voor 1 Gbps zakelijk internet – terwijl als je nu een nieuw abo bij Ziggo afsluit hetzelfde pakket minder kost en je tegenwoordig looptijd korting krijgt.

Wat kost alles in 1 van Ziggo?

Alles-in-1 van Ziggo kost €59 per maand, maar voor de eerste zes maanden maar €29,50.

Wat zit er in het basispakket van Ziggo?

In het basispakket van Ziggo zit: 100 Mbps download, 20 Mbps upload, 70 televisiezenders.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen is een online privacy enthousiast met een achtergrond in computer wetenschappen. Met meer dan 7 jaar ervaring als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen, is er geen betere gids om je te helpen bij het vinden van de juiste Usenet en VPN dienst om anoniem te downloaden.

Plaats een reactie