Wat is Usenet en hoe download je?

Wat is Usenet?

Usenet (ook bekend als ‘nieuwsgroepen’) is één van de oudste computer netwerk communicatie systemen (sinds 1980) welke nog veel in gebruik is. Wereldwijd zijn er duizenden data servers die uitsluitend voor Usenet worden gebruikt waar gebruikers data kunnen uploaden en welke dan gesynchroniseerd wordt met Usenet servers over de hele wereld.

usenet

Downloaden via Usenet, hoe werkt dat?

Aanvankelijk is Usenet ontstaan als een text discussie platform welke vergelijkbaar is met de forums van tegenwoordig. Later is het ook mogelijk geworden om binaire bestanden uit te wisselen. Tegenwoordig lijkt Usenet vooral populair bij gebruikers van binaire data die plaatjes, software en andere content downloaden.

In de afgelopen jaren is de downloadsnelheid en retentie (hoe lang een bestand op Usenet blijft) van Usenet data enorm toegenomen. Wat begon met een paar dagen retentie, is nu bij veel Usenet providers boven de 2500 dagen en het neemt constant toe. We raden daarom aan om de Usenet reviews en ervaringen te bekijken.

Meestal kun je er ook voor kiezen om over een beveiligde (SSL encryptie) verbinding gebruik te maken van Usenet. Zo weet niemand anders wat jij op Usenet uploadt of downloadt, ook niet je Internet Service Provider.

Toen Usenet in populariteit steeg als download platform, werd het bestandsformaat NZB ontwikkeld om het downloaden te vergemakkelijken. Hierdoor sprongen zogenaamde NZB websites als paddenstoelen de grond uit, waar je een gecategoriseerd overzicht van bestanden kan vinden en via NZB downloaden.

Hoe download ik content vanaf Usenet?

Het is simpeler dan je denkt!

Spotnet is de makkelijkste manier om allerlei soorten content te downloaden. Spotnet is een alles in 1 programma die de meeste handelingen automatiseert, iets wat veel gebruikers fijn vinden.

Wanneer je Spotnet hebt gedownload en geïnstalleerd, moet je de Spotnet provider instellen en ben je klaar om met Spotnet te downloaden.

Spots binnenhalen zal met een permanent gratis nieuwsgroepen server kan uren duren. Je zal ook merken dat het downloaden traag gaat en je alleen de meest recente spots kunt downloaden (lage retentie).

Daarom hebben we voor jullie de beste Usenet providers op de belangrijkste punten getest, vergeleken, en op een rijtje gezet, anders kun je door de bomen het bos niet zien. Op het moment is TweakNews ons favorite, gevolgd door Eweka, Newshosting, UsenetServer, XS News en UseNeXT.

Is downloaden illegaal?

Auteursrecht en downloaden:

Wanneer je van Usenet downloadt, upload je niets, in tegenstelling tot peer 2 peer netwerken zoals BitTorrent. Uploaden (aanbieden) van auteursrecht beschermde werken is illegaal volgens de Nederlandse wetgeving en raden wij ten zeerste af.

De voordelen van Usenet zijn dan ook duidelijk. Je kunt er legaal, snel, veilig, en anoniem (256-bit encryptie) mee downloaden. Voor een relatief klein bedrag kun je onbeperkt met je maximale internet snelheid van Usenet downloaden.

In april 2014 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat Nederland een downloadverbod moest invoeren op materiaal waar copyright op berust. Uiteraard is Usenet een legale dienst net zoals dat je internet provider is. Het is jou verantwoordelijkheid wat je downloadt/uploadt.

Eweka
Bezoek Eweka

Downloaden: Onbeperkt
Retentie: 4348+ dagen
Snelheid: 300 Mbit
Profiteer maximaal
Ontvang je gratis Usenet account, tips & MEGA korting.
Aanmelden
close-link