Usenet biedt een levendige gemeenschap om deel te nemen aan discussies en bestandsuitwisseling in honderdduizenden nieuwsgroepen over bijna elk denkbaar onderwerp.
Laat ons je gids zijn in deze fascinerende wereld van nieuwsgroepen, waarbij veiligheid en gemak voorop staan.

Wat is Usenet?
Usenet (ook bekend als ‘nieuwsgroepen’) is een wereldwijd netwerk van computers en servers waar gebruikers discussies voeren in themagerichte groepen die ‘nieuwsgroepen’ worden genoemd.
Het is niet toegankelijk via standaardbrowsers, maar wel via betrouwbare software die een ‘nieuwslezer’ wordt genoemd. Usenet (sinds 1979), de voorloper van het World Wide Web, blijft actief dankzij deze robuuste structuur.
Usenet – Wat kun je ermee?
Je kunt interessante discussies voeren, artikelen delen, informatie zoeken, onderzoeken en ook vragen stellen.
Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt om artikelen te downloaden – denk aan software, audio, video, plaatjes, en tekst. Alle nieuwsservers zijn onderling verbonden en synchroniseren voortdurend met elkaar.
Wij, van Gratis Nieuwsgroepen, vergelijken al jaren Usenet providers met elkaar. Hierdoor blijven we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en verbeteringen in de wereld van nieuwsservers.
WWe controleren alles, van Usenet providers tot nieuwslezer programma’s (bijv. SABnzbd en NZBGet), en van NZB forums tot sites. We selecteren alleen de allerbeste deals en services voor je. Je kunt erop vertrouwen dat ons team altijd op de hoogte is en je de meest actuele informatie geeft.
Toegang tot nieuwsgroepen, hoe werkt dat?
Toegang tot nieuwsgroepen werkt ongeveer hetzelfde als op het internet. Om dingen uit verschillende inhoudsgroepen (soort mappen waarin bepaalde artikelen worden gepost) te laden, heb je een Usenet-service en een nieuwslezer nodig.
De nieuwslezer krijgt een lijst met artikelen van de server en vervolgens kun je de gewenste artikelen selecteren. Vervolgens stuurt de client de artikelen van de server naar jouw computer.
Aanvankelijk werd het opgezet als een tekstdiscussieplatform, vergelijkbaar met de forums van tegenwoordig. Later was het ook mogelijk om binaire bestanden uit te wisselen.

Hoogste retentie
In de afgelopen jaren zijn de toegangssnelheden tot Usenet en de retentie (hoe lang artikelen op Usenet blijven) van nieuwsgroepgegevens drastisch toegenomen bij alle Usenet providers. Vele Usenet providers bieden nu onbeperkte snelheden en hebben een steeds langere retentie.
Wat begon met een paar dagen retentie, is nu bij de beste Usenet providers meer dan 5200 dagen, en neemt voortdurend toe. In onze Eweka en Newshosting reviews zie je retenties van meer dan 5277 dagen, maar elke keer als je op de websites van de Usenet providers kijkt zie je een hogere retentie.
Bij de meeste Usenet providers kun je kiezen voor toegang tot nieuwsgroepen via een beveiligde (SSL encryptie) verbinding voor volledig beveiligde toegang.

NZB bestandsformaat
Toen Usenet aan populariteit won, werd het NZB-bestandsformaat ontwikkeld om de toegang tot artikels te vergemakkelijken. Dit formaat wordt ondersteund door de meeste Usenet downloaders zoals NZBGet.
Dit leidde tot de opkomst van zogenaamde NZB zoekmachines die je kunnen helpen bij het vinden van interessante artikelen voor snellere en eenvoudigere toegang.
Aan de slag met Usenet in 3 stappen
Het is eenvoudiger en beter dan ooit tevoren.
Dankzij de nieuwste v3 Easynews zoekmachine en downloader in één, kun je veel stappen overslaan. Easynews is ook een Usenet provider (newsserver).
Alles wat je nodig hebt in drie stappen:
- Usenet provider abonnement
- NZB zoekmachine
- Nieuwslezer (newsreader)
Easynews is de enige Usenet dienst die alle drie stappen in de webbrowser heeft geïntegreerd. Dit gebeurt allemaal in je favoriete webbrowser, zonder software te installeren en newsserver instellingen in te voeren. Probeer Easynews met een 30 dagen geld-terug garantie.

Als je iets op de ouderwetse en omslachtigere manier wilt krijgen, gebruik dan een aparte nieuwslezer en zoekmachine voor Usenet-aanbieders.
We raden je aan de beste Usenet providers van Nederland te vergelijken om te bepalen welke het beste bij je past.
Veelgestelde vragen
Hoe veilig is Usenet?
Usenet is een van de veiligste protocollen die er zijn. Alle verbindingen zijn beveiligd met een 256-bits SSL-versleuteling.
Wat is het verschil met gewoon internet?
Usenet is een specifiek protocol binnen het internet, gericht op een kleinere gemeenschap, in tegenstelling tot het bredere en allesomvattende wereldwijde web.