Surfshark VPN Reviews | Voor Netflix & Torrent fans

Surfshark
Pakketten
Software
Snelheid
Servers
Betrouwbaarheid
Privacy
Ondersteuning

Surfshark biedt de scherpste prijs met tig server locaties en is één van de snelste VPNs. Dankzij de laatste WireGuard protocol technologie en het doorstaan van een onafhankelijke security audit, kun je met een gerust hart genieten van P2P (Bittorrent) en andere platformen.

4.5

Wie zijn ze? Waar komen ze vandaan?

Surfshark is een VPN dienst, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. De VPN service staat voor beveiligde en privé toegang tot het internet zonder beperkingen of censuur.

In tegenstelling tot verschillende andere bekende VPN’s zijn ze geen onderdeel van Kape Technologies PLC. Ze hebben (gratis) aanvullende systemen zoals het automatisch blokkeren van advertenties, zogenaamde trackers, malware en phishing.

Een torrent downloaden met deze VPN is gemakkelijk en snel, ook grote bestanden. Surfshark is dus P2P- en torrent-vriendelijk. Ze lijken een naam te willen maken als een VPN provider waarmee je Netflix-blokkeringen kunt omzeilen en andere vergelijkbare streaming-diensten (bijv. Amazon Prime Video, BBC iPlayer, of Ziggo Go) kunt gebruiken.

Ook kun je op die manier NPO Start kijken van buiten de EU. Dankzij hun wereldwijde server-netwerk heb je overal toegang tot VPN servers in de buurt, ook met een mobiel apparaat.

Surfsharks eigen woorden:

Surfshark is een privacybescherming bedrijf, gecontroleerd door een onafhankelijke instantie, gebaseerd op een ‘virtual private network’ architectuur.

Het ultieme uitgangspunt van Surfshark is om online privacybescherming ongemerkt te integreren in het internetgebruik door inzet van geavanceerde encryptie-  en netwerkoptimalisatie technologieën. Op dit moment is Surfshark de enige VPN service die toestaat dat je met een onbeperkt aantal apparaten gelijktijdig verbinding maakt.

Het moederbedrijf dat Surfshark’s privacy-beschermingssoftware ontwikkeld – Surfshark Ltd. Is geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden en Surfshark hanteert een streng ‘geen-logs’ beleid.

Met een dergelijke positie (inclusief ethische normen) geeft Surfshark de toon aan. Dergelijke normen vereisen ook een voortdurende ontwikkeling en gebruik van de laatste technologieën en technische mogelijkheden.

Prijzen / Pakketten

Surfshark prijzen
 • 24 maanden + 2 gratis: €59.76 – €2.30/mnd – 82% korting ==> PAK DIE KANS – (direct bij Surfshark €2.99/mnd)
 • 12 maanden: €47.88 – €3.99 per maand – 69% korting ==> PAK DIE KANS
 • 1 maand: €12.95 per maand

Alle pakketten bevatten dezelfde hieronder genoemde eigenschappen.

 • Individuele apps voor Windows, OS X, Android en iOS, Chrome en Firefox, Smart TV’s zoals Android TV en Apple TV
 • Ondersteuning van andere apparaten zoals Linux, Smart TVs en spel consoles
 • Streng ‘geen-log’ beleid
 • Verbinding met een onbeperkt aantal apparaten tegelijk
 • 3200+ servers in 100 landen
 • VPN-hopping voor extra anonimiteit.
 • WireGuard, IKEv2/IPsec, Shadowsocks, OpenVPN (TCP/UDP) protocollen aangeboden
 • Klantenservice (24/7) via live chat, e-mail en telefoon

Net als bij de meeste VPN providers, heb je bij Surfshark helaas (nog) geen dedicated IP adres (statisch IP adres), maar in een aantal landen hebben ze statische servers, die deze functie op zich nemen. Ook heeft de VPN service nog geen port forwarding.

Tegen meerprijs biedt Surfshark de add on Surfshark Alert, dat het internet scant om te kijken of jouw persoonlijke gegevens niet in gelekte databanken opduiken. Surfshark heeft sinds kort ook Smart DNS, dat niet je verkeer versleuteld maar in plaats daarvan je DNS verbergt, waardoor je sneller kunt streamen (vooralsnog alleen voor Amerikaanse content).

Let wel op je bandbreedte met de Dubbele VPN functie, het kan een kleine vertraging veroorzaken. Het is een geweldige VPN functie waardoor gegevens nog beter verborgen worden, voor extreem gevoelig internet werk, maar niet voor langzame verbindingen.

Met zo’n MultiHop creëer je een extra beveiligingslaag doordat je verbinding via twee VPN servers gaat in plaats van één. Deze VPN provider biedt nu ook Surfshark Antivirus, voor volledige online veiligheid, iets wat enkele andere VPN providers nu ook aanbieden.

De split tunneling optie van Surfshark geeft je de mogelijkheid om een deel van je internet verbinding via de VPN te laten lopen terwijl je tegelijkertijd ook toegang hebt tot het lokale netwerk.

En met Surfshark Search, een van de extra opties, kun je online advertentievrij zoeken, bovendien bespaar je zo mobiele data. Met zoveel commerciële waarde is het dus niet gek dat Surfshark hoog scoort in de vergelijking met ExpressVPN..

Bestelproces

Om te bestellen wordt je gevraagd om je e-mailadres in te voeren. Hierna wordt je doorgeleid naar de betalingspagina. Als je alle nodige (persoonlijke) gegevens hebt ingevoerd en verstuurd, krijg je een paar e mails met de login-informatie.

Het mooiste is dat ze een 30-dagen geld-terug-garantie hebben, zonder verdere vragen! Dit is trouwens tegenwoordig standaard bij de meeste VPN’s in plaats van een gratis proefperiode.

Betalingsopties

Met Surfshark kun je anoniem betalen want het accepteert naast de belangrijkste kredietkaarten (VISA, Mastercard, American Express, Discover) ook Bitcoin en andere Cryptovaluta zoals, Ethereum en Ripple. Daarnaast kun je betalen met PayPal, Google Pay en Amazon Pay.

Surfshark Betalingsopties

Het mooie is dat ze een 30-dagen geld-terug-garantie hebben, zonder verdere vragen! Het grootste voordeel van Surfshark is de voordelige prijs van het twee-jaar abo.

 • 1 Maand: € 11.46
 • 6 Maanden: €68.76 – €32.94 – €5.49 per maand – 52% korting
 • 2 Jaar: €275.04 – €47.04 voor 27 maanden – €1.96 per maand – 83% korting 

Een gunstig geprijsd alternatief vind je in de Private VPN review, één van de goedkoopste VPN providers.

Software en Connectiviteit

Surfshark ondersteunt de meeste besturingssystemen, waaronder alle grote besturingssystemen zoals Windows, Mac OS X, Android, iOS, maar ook andere besturingssystemen zoals Linux en Blackberry met afzonderlijke apps.

Deze apps zijn in grote lijnen hetzelfde en gemakkelijk in het gebruik. Hierdoor kun je zonder problemen deze service op verschillende apparaten gebruiken. Ook fijn dat er wat betreft de hoeveelheid geen beperkingen gelden.

Werkt Surfshark met Netflix?

Surfshark werkt met Netflix en is misschien wel de beste VPN voor Netflix. Je kunt een Surfshark IP adres gebruiken zodat je toegang krijgt tot Netflix maar ook Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, BBC iPlayer, YouTube TV en andere streamingdiensten, zoals KPN iTV.

Voor het omzeilen van geo-blokkeringen kies je een buitenlands IP adres uit de vele IP adressen die je kunt lenen. Het lijkt erop dat je dan op een andere locatie bent. Deze virtuele locatie kun je met Google Maps checken.

Let er wel op dat je een hogere ping hebt naarmate de server, waarmee je verbindt, verder weg is. Om toegang te krijgen tot de Amerikaanse Netflix (de Amerikaanse bibliotheek), kies je in de Surfshark app één van de Amerikaanse servers, voor de Britse Netflix een Britse server (Verenigd Koninkrijk) enz. Veel plezier met Netflix kijken.

Ze hebben ook een instelbare automatische kill switch, waarmee je individuele programma’s kunt afsluiten of de hele internetverbinding kunt verbreken. Dit is een handige functie om je echte IP adres anoniem te houden.

Ook is er nu een CyberSec adblocker, die bepaalde websites blokkeert (gevaarlijke) en je beschermt tegen vervelende advertenties. Enkele van deze nieuwe veiligheidsfuncties zijn samengevoegd in een bundel die Surfshark One heet.

Daarin zitten:

 • VPN
 • Search
 • Alert
 • Antivirus

Een nieuwe optie werkt met verborgen servers in landen met strikte internetcensuur zoals China en enkele landen in het Midden-Oosten. Je krijgt hierdoor ongecensureerde toegang tot het internet.

De obfuscated servers werkten een tijdlang goed om de Great Firewall van China te omzeilen, maar Surfshark werkt tegenwoordig minder stabiel in China. Aan de andere kant werkt het wel goed in landen als Costa Rica.

Weinig andere VPNs bieden China toegang. Bijvoorbeeld heb je met Windscribe Netflix toegang maar geen in China werkende server(s).

Windows Interface

De geteste v2.7.5 was stabiel en veroorzaakte geen problemen op het Windows 10 x64 besturingssysteem.

Zodra je het programma geactiveerd hebt, met de door Surfshark verstrekte code, kun je inloggen met e-mail en paswoord. Als je aangeeft de inloggegevens te onthouden hoef je hierna niet meer in te loggen en wordt Surfshark automatisch ingeschakeld bij het opstarten (instelbaar).

Het is een intuïtieve app met een lijst met server locaties. Je kunt ook kiezen uit de snelste server (fastest server) of de dichtstbijzijnde server (dichtstbijzijnde land), omdat die meestal het beste werken.

De app heeft een knop om de VPN verbinding aan of uit te zetten en het instellingsblok te openen. Er is ook een mini-menu wat heel handig is om snel een paar belangrijke instellingen te kunnen aanpassen.

Hiervoor moet je in het systeem vak op het Surfshark icoontje klikken. Jammer is dat je hier niet de server locatie kunt aanpassen, maar je ziet in het mini-menu wel met welke je verbonden bent.

Bij de protocollen heb je keuze uit Wireguard, OpenVPN (UDP) en OpenVPN (TCP). Wij raden de eerste aan. Je kunt ook meldingen aan- of uitzetten (voor Windows 10), vanuit het keuzemenu.

Andere opties uit het keuzemenu die aan- of uitgezet kunnen worden zijn, automatische verbinding, een server kiezen waarmee Surfshark verbonden wordt bij het opstarten en een Kill-Switch.

Het programma werkt goed op Windows 10 (64 bits). Het komt een enkele keer (heel zelden) voor dat je geen veilige verbinding kunt maken met een bepaalde server, maar als je een andere kiest dan werkt het gewoon.

Het grootste probleem hadden we bij het gebruik van de Windows client op een laptop, op verschillende wifi-netwerken, (bijv. thuis en op het werk). Ik liep tegen het volgende probleem aan.

Als ik de laptop op een andere fysieke locatie opstartte en een verbinding maakte met het andere wifi-netwerk, werd ik niet automatisch verbonden, maar de VPN app bleef hangen bij het verbinding maken. Helaas kon er in geen van de gevallen een automatische VPN verbinding gemaakt worden. Ook met een andere server had ik iedere keer hetzelfde probleem.

Om op het internet te komen moest ik:

 • Poging tot maken van VPN verbinding stoppen
 • Wifi verbinding verbreken
 • Wifi verbinding opnieuw maken
 • Verbinding met VPN maken

Ook had ik een paar keer het kill switch Surfshark probleem, wat ook door anderen gemeld is. Bij het uitzetten van de VPN-verbinding, wordt de internet verbinding verbroken. Het is verholpen als je een Surfshark reboot actie voltooit.

Mac Interface

De Surfshark Mac software is vrijwel identiek aan het Windows programma, daarom gaan we er niet verder op in. Surfshark is compatibel met macOS Catalina 10.15 en hoger: Big Sur, Monterey, Ventura.

Met het IKEv2 protocol kan je verbinding maken met servers van Surfshark in landen met een beperkt netwerk of op oudere macOS-versies. Wij hadden echter lagere snelheden met IKEv2.

Android App

We begonnen met Surfshark downloaden van de Google Play Store en testten met versie 2.6.8 op een One Plus 6 met Android Oxygen OS 10.3.6. De mobiele app ziet er hetzelfde uit als het Windows-programma en werkt vrijwel hetzelfde voor een gestroomlijnde ervaring.

De belasting van de servers wordt aangegeven en je kunt veel servers als favorieten opslaan (bijv. de snelste servers bij jou in de buurt). Bovendien maakt Surfshark gebruik van GPS Spoofing.

Hiermee kun je je GPS locatie (werkelijke locatie) laten matchen met je virtuele VPN locatie, zodat internet surfen via VPN minder snel gedetecteerd kan worden. Het grootste verschil met het Windows-programma is dat er minder geavanceerde opties zijn.

Maar je kunt wel kiezen tussen WireGuard, OpenVPN UDP en TCP. Je kunt instellen om automatisch verbinding te maken met een bepaalde server bij het opstarten, wat heel gemakkelijk is.

iOS App

Na het downloaden van de benodigde software op onze iOS apparaten, zagen we dat beide interfaces, Android, iOS in het gebruik vrijwel hetzelfde zijn. De VPN verbinding wordt automatisch geactiveerd als je daarvoor kiest. Surfshark is een uitstekende iPhone en iPad VPN (op beide getest tijdens dagelijks gebruik).

Verder hadden we een gestroomlijnde gebruikerservaring op alle besturingssystemen, wat een groot voordeel is.

Connectiviteit Opties

Zoals al vermeld ondersteund de VPN service WireGuard, OpenVPN UDP en TCP protocollen (alle andere geadverteerde protocollen zijn beschikbaar via config files op de download-pagina, maar alleen WireGuard en OpenVPN wordt ondersteund in de applicatie).

Sommige programma’s zoals applicaties gebaseerd op BitTorrent, hebben meerdere verbindingen nodig. De beste optie is in die gevallen WireGuard, of anders OpenVPN UDP.

Waarbij gebruik gemaakt van ChaCha20 encryptie voor WireGuard en voor OpenVPN van AES-256 versleuteling wat volgens experts op militair niveau ligt. TCP zou in dit geval niet goed werken omdat te veel verbindingen gemaakt moeten worden.

Vooral op openbare wifi netwerken is het gebruik van VPN aan te raden om te voorkomen dat andere gebruikers je zien. We ondervonden geen verbindingsproblemen tijdens het testen van de protocollen.

WireGuard werkt een stuk beter en sneller dan OpenVPN. Sinds 2021 ondersteunt Surfshark de versleutelde proxy Shadowsocks niet meer, omdat verreweg de meeste gebruikers in landen met beperkingen goed verbinding kregen met protocollen zoals WireGuard en OpenVPN.

Snelheid

Welke VPN kiezen de meeste mensen? De meeste mensen kiezen een snelle VPN. Zoals altijd is onze beoordeling gebaseerd op upload, download, en ping-tests met de dichtstbijzijnde en snelste speedtest.net server. Het is de meest accurate HTML5 snelheidstest dankzij de ruim 3000 virtuele servers en fysieke servers wereldwijd.

In een vergelijking kijken we, behalve naar de Surfshark vs NordVPN speed, ook naar welke van de twee beter is qua privacy, veiligheid, betrouwbaarheid en software. NordVPN heeft in ieder geval ook een groot aantal servers.

Snelheidstesten

De testen voor deze Surfshark review werden uitgevoerd met een Ziggo kabel verbinding van 600/50 Mbps in Den Haag, Nederland en een Amerikaanse server. We volgen strikte beoordelingsnormen voor dit eerlijke onderzoek, vastgelegd aan de hand van jarenlange ervaring.

We hebben Surfshark getest met het nieuwe WireGuard protocol – dat hoge snelheden behaalt met zowel Nederlandse servers en de snelste Amerikaanse server. Downloaden van torrents was ook onderdeel van de tests.

Resultaten zonder VPN in Nederland

Resultaten met VPN in Nederland

Resultaten met VPN in VS – New York

surfshark-speedtest-VS-New-York-VPN

Dit is een uitstekend resultaat, en hiermee behoort Surfshark tot één van de snelste VPN providers. De hogere snelheden zijn zelfs uitstekend voor online games.

Opvallend is dat de Virtual Private Network server in de Verenigde Staten (New York) zelfs sneller is dan die in Nederland, ondanks de bijna 6000 km afstand naar New York. Ook de gemiddelde snelheid van deze server was uitstekend en dus uitermate geschikt en snel genoeg voor het streamen van VS Netflix of andere providers in 4k resolutie.

De test videos waren snel geladen en het verbinden met een server gebeurt zeer snel (direct) dankzij het WireGuard protocol. Met een Surfshark VS server in New York verbinden gebeurde binnen een paar seconden.

Servers

Surfshark biedt 3200+ wereldwijde servers in 100 verschillende landen, wat nog regelmatig uitgebreid wordt met nieuwe servers. Ze hebben minstens een paar servers in ieder land (meeste servers in de Verenigde Staten), dus kun je altijd goede lokale servers vinden, niet ver van jouw fysieke locatie.

Ze hebben zelfs meer dan één Belgische server en een server locatie in Nieuw Zeeland (aantal servers niet aangegeven). Hoe goed de wereldwijde dekking is hangt af van de hoeveelheid landen waar een VPN vertegenwoordigd is en minder van een groot aantal servers.

Alle servers hebben 100% RAM geheugen (RAM only servers), dus geen harde schijven meer zoals bij sommige andere VPN’s. De hoeveelheid servers van Surfhark is meer dan de 1800 servers uit de Hide me review en ook meer dan de honderden servers uit de super veilige PrivadoVPN review.

Check onze reviews waarin wij vele andere VPN producten onderzoeken.

Serverlocaties

Surfshark heeft servers in allerlei landen. Alle servers van Surfshark ondersteunen P2P (Peer-to-peer). Een gedetailleerde lijst vind je op de Surfshark website.

Surfshark Servers

Betrouwbaarheid

Bij het verbinden met servers hadden we geen problemen. We hadden geen last van verbroken verbindingen, zelfs niet toen we met meerdere apparaten (tot 6) aangesloten waren.

Overigens testen wij bij Gratis Nieuwsgroepen alleen betrouwbare VPN’s, vandaar dat je bij ons geen Private Internet Access review vindt.

Privacy

Op de Britse Maagdeneilanden, waar ze gevestigd zijn, zijn geen wetten die ze kunnen verplichten klanten gegevens te loggen. In veel andere landen is dit namelijk wel het geval en Surfshark houdt geen logs bij van je online activiteiten.

Surfshark verzamelt dus geen gevoelige informatie en internet activiteiten. De enige persoonlijke informatie die Surfshark[1] van je nodig heeft om een account te openen, is een e mailadres en factureringsgegevens. Iedere provider houdt deze gegevens bij, maar als je voor een crypto betaling kiest, heb je een hoge mate aan privacy.

Je kunt er voor kiezen om diagnose rapporten automatisch naar Surfshark te laten sturen om hen bij het verbeteren van de service te helpen. Dit is echter niet verplicht en je kunt ervoor kiezen om dit niet te delen. In onze Pure VPN review is privacy het enige grote minpunt, terwijl dat juist de reden in waarom je VPN gebruikt.

Op dezelfde manier kun je er in de apps ook voor kiezen om geen cookies, Google Analytics en reclame ID’s te delen. Dit verhoogt wederom je privacy, hoewel geen één VPN volkomen veilig is.

IPv6, DNS, and WebRTC IP Lek Test

We hebben op IP adres lekken getest met https://ipleak.net. Surfshark heeft ons eigen IP adres noch via WebRTC noch via IPv6 gelekt. Ook lekte Surfshark het DNS adres van onze ISP niet.

We hebben dus geen lekken geconstateerd wat overeenkomt met wat Surfshark claimt.

 • IPv6
 • DNS
 • WebRTC

Ondersteuning

De website van de klantenservice van Surfshark bevat veel informatie en tips over hoe je eventuele problemen kunt op lossen. Als dat je niet verder helpt, kun je ze een berichtje sturen (zelfs met screenshots), om een antwoord op jouw specifieke vraag te krijgen.

Wij hebben het Help Center een eenvoudige vraag gesteld. Ondanks dat het al laat was (11 uur ‘s-avonds) kregen we binnen 10 minuten antwoord.

Voor dringende problemen hebben ze ook een live-chat service, waarbij je direct communiceert. Wij testten ze met de vraag: Hoeveel servers hebben jullie in Nederland?

We kregen binnen een halve minuut een nogal vaag antwoord: We kunnen het aantal servers in Nederland niet precies zeggen maar we hebben 20-30 IPS. Het lijkt er op dat de klantenservice niet weet dat IPS heel wat anders is als servers.

Ondanks dat, werden we in andere gevallen heel goed en erg vriendelijk geholpen en kunnen we dus stellen dat Surfshark een uitstekende klantenservice heeft, maar helaas niet in de Nederlandse taal. De website van Surfshark heeft wel verschillende talen.

Tijdens onze testperiode voor deze Surfshark review heeft Surfshark drie verschillende updates (waarvan één grote update) doorgevoerd met verbeteringen. Het is dus duidelijk dat ze hun producten up-to-date houden en constant verbeteren. We kunnen Surfshark dan ook aanraden omdat het de beste keuze is voor een klein budget.

FAQ – Veelgestelde vragen

Is Surfshark veilig?

Surfshark is veilig omdat ze je internetverkeer en je browse activiteiten niet loggen. De informatie die jij zelf ter beschikking stelt, zoals je e mailadres en betalingsgegevens, worden opgeslagen. 

Is Surfshark een goede VPN?

Surfshark is een goede VPN als je op zoek bent naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Is Surfshark een Chinees bedrijf?

Nee, Surfshark is geen Chinees bedrijf maar ze zijn gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Surfshark was één van de weinige VPN’s die goed in China werkten. Tegenwoordig werkt het blijkbaar minder goed.

Surfshark

Prijs: 1.96

Prijs valuta:

Besturingssysteem: Windows, MacOS X, iOS, Android

Waardering redacteur:
4.5

Voordelen

 • Jurisdictie Britse Maagdeneilanden
 • Werkt in China
 • Onafhankelijke security audit doorstaan
 • Hoge snelheid haalbaar met Wireguard
 • Goede klantenondersteuning

Nadelen

 • De Windows interface kan beter

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen is een online privacy enthousiast met een achtergrond in computer wetenschappen. Met meer dan 7 jaar ervaring als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen, is er geen betere gids om je te helpen bij het vinden van de juiste Usenet en VPN dienst om anoniem te downloaden.

#1 VPN aanbieding

SurfsharkVoordeligste no-logs VPN met uitstekende veiligheid.
30 dagen geld-terug-garantie
Bespaar 81%
Probeer Surfshark