Surfshark Review | VPN voor Netflix en Torrent fans?

Surfshark
Pakketten
Software
Snelheid
Servers
Betrouwbaarheid
Privacy
Ondersteuning

Surfshark VPN biedt hoge snelheden dankzij het WireGuard protocol, heeft een uitgebreide serverkeuze, en is effectief voor het omzeilen van Netflix-blokkeringen.

Echter, de Windows-interface kan voor sommigen verbeterd worden.

4.5

Ons team bij Gratis Nieuwsgroepen heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de cybersecurity branche. De VPN providers worden door ons dagelijks voor minstens twee maanden gebruikt en volgens onze strenge criteria getest en beoordeeld, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De scenario’s uit de praktijk laten zien of een VPN werkt in landen waar VPN’s vaak geblokt worden. We analyseren grondig de Pakketten, Software, Snelheid, Serverlocaties, Betrouwbaarheid, Privacy, en Ondersteuning.

Zo hebben we al talloze mensen geholpen met internetcensuur en anoniem internetten.

Wie zijn ze? Waar komen ze vandaan?

Surfshark, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, biedt een veilige en privé internetervaring, vrij van censuur. Deze onafhankelijke VPN beschikt over gratis extra functies zoals adblockers en beveiliging tegen trackers, malware en phishing.

Een torrent downloaden met deze VPN is gemakkelijk en snel, ook grote bestanden. Surfshark is dus P2P- en torrent-vriendelijk.

Surfshark profileert zich als een VPN-aanbieder die effectief Netflix-blokkades (zoals de Britse Netflix) en beperkingen van andere streamingsdiensten, zoals Amazon Prime en BBC iPlayer, omzeilt. Met hun wereldwijde netwerk van VPN servers (voor een buitenlands IP adres) kun je ook buiten de EU gemakkelijk NPO Start of de Ziggo Go app bekijken, zelfs op mobiele apparaten.

Surfsharks eigen woorden:

Surfshark is een privacybescherming bedrijf, gecontroleerd door een onafhankelijke instantie, gebaseerd op een ‘virtual private network’ architectuur.

Het ultieme uitgangspunt van Surfshark is om online privacybescherming ongemerkt te integreren in het internetgebruik door inzet van geavanceerde encryptie-  en netwerkoptimalisatie technologieën. Op dit moment is Surfshark dan ook de enige VPN service die toestaat dat je met een onbeperkt aantal apparaten een veilige verbinding maakt.

Het moederbedrijf dat Surfshark’s privacy-beschermingssoftware ontwikkeld – Surfshark Ltd. Is geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden en Surfshark hanteert een streng ‘geen-logs’ beleid.

Prijzen / Pakketten

Alle pakketten bevatten dezelfde hieronder genoemde eigenschappen.

 • 3200+ servers in 100 landen
 • VPN-protocollen WireGuard, IKEv2/IPsec en OpenVPN
 • Streng ‘geen-log’ beleid
 • Privé-DNS en lekbescherming
 • Onbeperkt aantal apparaten
 • Onafhankelijke audit
 • VPN-hopping voor extra anonimiteit.
 • Bypasser split tunneling
 • CleanWeb adblocker
 • Cookie pop-up blocker
 • Klantenservice (24/7) via live chat, e-mail en telefoon
Surfshark Review
 • Tweejarig plan: €1.96 per maand
 • Halfjaar plan: €5.49 per maand
 • Maandelijks plan: € 11.46 per maand

Een gunstig geprijsd alternatief vind je in de Private VPN review, één van de goedkoopste VPN providers, maar zonder gratis proefperiode.

Helaas biedt Surfshark geen dedicated IP-adressen (static IP), maar heeft in sommige landen statische servers voor een vergelijkbare functie. De service mist port forwarding, maar heeft extra’s zoals Surfshark Alert voor databescherming en Smart DNS voor sneller streamen van Amerikaanse content.

Let op: de Dubbele VPN-functie kan de bandbreedte licht beïnvloeden. Surfshark Antivirus zorgt voor extra online veiligheid. Met Split Tunneling kun je tegelijkertijd VPN-verbonden en lokaal netwerkverkeer gebruiken of bijv je printer op een je lokale netwerk. Surfshark Search maakt advertentievrij zoeken mogelijk, wat mobiele data bespaart.

Met zoveel commerciële waarde is het dus niet gek dat Surfshark hoog scoort in de vergelijking met ExpressVPN..

Bestelproces

Voor het bestellen kun je Surfshark downloaden. Voer je e-mailadres in en voltooi de betaling. Na het verstrekken van je gegevens ontvang je de inloggegevens per e-mail. Net als andere providers biedt Surfshark een 30-dagen niet-goed-geld-terug-garantie, een standaardoptie bij veel VPN’s.

Betalingsopties

Surfshark geeft je diverse betalingsmethoden, waaronder gangbare kredietkaarten en digitale betalingsopties zoals PayPal, Google Pay en Amazon Pay. Voor anonieme betalingen kun je gebruikmaken van cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple.

Surfshark Betalingsopties

Het mooie is dat ze een geld-terug-garantie van een maand hebben, zonder verdere vragen. Het grootste voordeel van Surfshark is de voordelige prijs van het tweejarige reguliere abonnement.

Software en Connectiviteit

Het is makkelijk de Surfshark app op alle belangrijke besturingssystemen te installeren, waaronder Windows, Mac OS X, Android, iOS, Linux, Blackberry, en Smart TV’s zoals Android TV, Fire TV. Het biedt gebruiksvriendelijke apps voor elk van deze systemen.

Werkt Surfshark met Netflix?

Surfshark werkt met Netflix en is misschien wel de beste VPN voor Netflix. Met Surfshark kun je via IP-adressen van over de hele wereld toegang krijgen tot streamingdiensten zoals Netflix, Hulu en BBC, waardoor geo-blokkeringen omzeild worden.

Houd rekening met hogere ping bij verder gelegen servers. Surfshark biedt ook een instelbare kill switch om je privacy te waarborgen en een CyberSec adblocker voor extra online veiligheid, allemaal onderdeel van het Surfshark One-pakket.

Daarin zitten:

 • VPN
 • Search
 • Alert
 • Antivirus

Een nieuwe optie werkt met verborgen servers in landen met strikte internetcensuur zoals China en enkele landen in het Midden-Oosten. Je krijgt hierdoor ongecensureerde toegang tot het internet.

De obfuscated servers werkten een tijdlang goed om de Great Firewall van China te omzeilen, maar Surfshark werkt tegenwoordig minder stabiel in China. Aan de andere kant werkt het wel goed in landen als Costa Rica.

Weinig andere VPNs bieden China toegang. Bijvoorbeeld heb je met Windscribe Netflix toegang maar geen in China werkende server(s).

Windows Interface

De Surfshark v2.7.5 app is stabiel op Windows 10 x64 en vereenvoudigt de toegang met automatische login na activatie. Het biedt een intuïtieve interface met een serverlijst, opties voor de snelste of dichtstbijzijnde server, en een handig mini-menu voor snelle instellingsaanpassingen, hoewel server locatie hierin niet gewijzigd kan worden.

Surfshark biedt keuze uit veilige protocollen zoals WireGuard en OpenVPN (UDP/TCP), met een voorkeur voor WireGuard. De app heeft opties voor meldingen, automatische verbinding en serverkeuze bij opstarten, plus een Kill-Switch.

Over het algemeen werkt het programma goed op Windows 10 (64 bits), met sporadische verbindingsproblemen die opgelost kunnen worden door een andere VPN server te kiezen.

De meeste issues hadden we bij het gebruik van de Windows client op een laptop, op verschillende wifi-netwerken, (thuis en op het werk). Ik liep tegen het volgende probleem aan.

Als ik de laptop op een andere fysieke locatie opstartte en een verbinding maakte met het andere wifi-netwerk, werd ik niet automatisch verbonden, maar de VPN app bleef hangen bij het verbinding maken. Helaas kon er in geen van de gevallen een automatische VPN verbinding gemaakt worden. Ook met een andere VPN server had ik iedere keer hetzelfde probleem.

Om op het internet te komen moest ik:

 • VPN gebruik stoppen
 • Wifi verbinding verbreken
 • Wifi verbinding opnieuw maken
 • Verbinding met VPN maken

Ook had ik een paar keer het kill switch Surfshark probleem, wat ook door anderen gemeld is. Bij het uitzetten van de VPN-verbinding, wordt de internet verbinding verbroken. Het wordt verholpen als je een Surfshark reboot actie voltooit.

Mac Interface

Surfshark’s Mac software lijkt sterk op de Windows versie en ondersteunt macOS Catalina 10.15 en nieuwer. Het IKEv2 protocol maakt verbinding met Surfshark-servers in beperkte netwerken mogelijk, al kan dit lagere snelheden tot gevolg hebben.

Android App

Surfshark, gedownload van de Google Play Store en getest op een One Plus 6, biedt een mobiele app die lijkt op de Windows-versie voor een naadloze ervaring. De app laat serverbelasting zien, maakt favorieten opslaan mogelijk en biedt GPS Spoofing voor meer privacy.

Hoewel met minder geavanceerde opties dan de Windows-versie, ondersteunt de app protocollen zoals WireGuard en OpenVPN, en biedt het de mogelijkheid om automatisch met een gekozen server te verbinden bij opstarten om gelijk je IP adres te veranderen.

iOS App

Na de installatie op iOS-apparaten bleek de gebruikerservaring vergelijkbaar met Android: beide interfaces zijn gelijkwaardig en de VPN-verbinding activeert automatisch indien gewenst. Surfshark is een uitstekende iPhone en iPad VPN (op beide getest tijdens dagelijks gebruik).

Connectiviteit Opties

Surfshark ondersteunt onder andere WireGuard en OpenVPN (UDP/TCP) protocollen. WireGuard, met ChaCha20 encryptie, is de aanbevolen keuze voor programma’s die meerdere verbindingen vereisen, zoals BitTorrent-applicaties, terwijl OpenVPN AES-256 versleuteling biedt.

Op openbare wifi-netwerken biedt de VPN provider betrouwbare real time bescherming van je IP adres. WireGuard presteert over het algemeen sneller en efficiënter dan OpenVPN. Surfshark ondersteunt sinds 2021 de Shadowsocks proxy niet meer, aangezien de meeste gebruikers in beperkende landen succesvol verbinden via WireGuard of OpenVPN.

Helaas kun je (hierdoor) in Rusland geen verbinding meer maken met Surfshark en andere VPN’s, maar met PIA Shadowsocks kun je de RU-blokkade omzeilen.

Snelheid

Welke VPN kiezen de meeste mensen? De meeste mensen prefereren een snelle VPN. Onze beoordelingen zijn gebaseerd op upload-, download- en ping-tests met de dichtstbijzijnde en snelste speedtest.net server, gebruikmakend van hun uitgebreide netwerk van meer dan 3000 virtuele en fysieke servers wereldwijd.

In een vergelijking kijken we, behalve naar de Surfshark vs NordVPN speed, ook naar welke van de twee beter is qua privacy, veiligheid, betrouwbaarheid en software. NordVPN heeft in ieder geval ook een groot aantal servers.

Snelheidstesten

Onze Surfshark-testen zijn uitgevoerd via een Ziggo kabelverbinding van 600/50 Mbps in Den Haag, en een Amerikaanse server, volgens strikte beoordelingsnormen. We testten het WireGuard protocol, dat hoge snelheden bereikte op Nederlandse en Amerikaanse servers, inclusief het downloaden van torrents.

Resultaten zonder VPN in Nederland

Resultaten VPN (WireGuard) – Amsterdam

Resultaten VPN (WireGuard)VS

surfshark-speedtest-VS-New-York-VPN

Dankzij WireGuard laden testvideo’s, tijdens deze Surfshark review, snel en is verbinding met servers, zoals die in New York, bijna onmiddellijk. Surfshark presteerde uitstekend als één van de snelste VPN-providers, geschikt voor online gaming en 4K-streaming, zelfs op Amerikaanse Netflix.

Opmerkelijk is dat de snelste server hun Amerikaanse server was, vanwege de afstand vergeleken met Nederland. Dit maakt Surfshark uitermate geschikt voor streamen van de VS bibliotheek van Netflix.

Servers

Surfshark beschikt over meer dan drie duizend servers in 100 landen, met voortdurende uitbreidingen. Hun netwerk omvat meerdere servers in elk land, inclusief de VS, België en Nieuw-Zeeland, waardoor lokale verbindingen gemakkelijk bereikbaar zijn.

Deze servers zijn volledig RAM-gebaseerd, wat een veiligere opslagmethode is dan traditionele harde schijven. De hoeveelheid servers van Surfhark is meer dan de 1800 servers uit de Hide me review en ook meer dan de honderden servers uit de super veilige PrivadoVPN review.

Serverlocaties

Surfshark heeft servers in allerlei landen. Alle servers van Surfshark ondersteunen P2P (Peer-to-peer). Een gedetailleerde lijst vind je op de Surfshark website.

Surfshark Servers

Betrouwbaarheid

Bij het verbinden met servers hadden we geen problemen. We hadden geen last van verbroken verbindingen, zelfs niet toen we met meerdere apparaten (tot 6) aangesloten waren.

Privacy

Volgens Forbes Advisor is Surfshark de beste VPN voor onbeperkte verbindingen in 2023.

Op de Britse Maagdeneilanden, waar ze gevestigd zijn, zijn geen wetten die ze kunnen verplichten klanten gegevens te loggen. In veel andere landen is dit namelijk wel het geval en Surfshark houdt geen logs bij van je online activiteiten.

Surfshark verzamelt dus geen gevoelige informatie en internet activiteiten en kun je een ander IP adres gebruiken om veilig en anoniem te surfen op het internet. De enige persoonlijke informatie die Surfshark[1] van je nodig heeft om een account te openen, is een e mailadres en factureringsgegevens. Iedere VPN provider houdt deze gegevens bij, maar als je voor een crypto betaling kiest, heb je een hoge mate aan privacy.

Je kunt er voor kiezen om diagnose rapporten automatisch naar Surfshark te laten sturen om hen bij het verbeteren van de service te helpen. Dit is echter niet verplicht en je kunt ervoor kiezen om dit niet te delen. In onze Pure VPN review is privacy het enige grote minpunt, terwijl dat juist de reden in waarom je VPN gebruikt.

Op dezelfde manier kun je er in de apps ook voor kiezen om geen cookies, Google Analytics en reclame ID’s te delen. Dit verhoogt wederom je privacy, hoewel geen één VPN volkomen veilig is.

IPv6, DNS, and WebRTC IP Lek Test

We hebben op IP adres lekken getest met https://ipleak.net. Surfshark heeft ons eigen IP adres noch via WebRTC noch via IPv6 gelekt. Ook lekte Surfshark het DNS adres van onze ISP niet.

We hebben dus geen lekken geconstateerd wat overeenkomt met wat Surfshark claimt.

 • IPv6
 • DNS
 • WebRTC

Ondersteuning

Surfshark’s klantenservice biedt uitgebreide online informatie en de mogelijkheid om vragen te stellen, zelfs met screenshots. Reacties zijn snel, binnen 10 minuten, zelfs buiten kantooruren.

De live-chat functie biedt directe communicatie, hoewel soms de antwoorden vaag kunnen zijn. Over het algemeen is de service vriendelijk en behulpzaam, hoewel niet in het Nederlands.

De website ondersteunt meerdere talen. Surfshark blijft zijn diensten verbeteren met regelmatige updates, wat het een aantrekkelijke optie maakt, vooral voor een kleiner budget.

Surfshark

Prijs: 1.99

Prijs valuta:

Besturingssysteem: Windows, MacOS X, iOS, Android, Linux

Waardering redacteur:
4.5

Voordelen

 • Jurisdictie Britse Maagdeneilanden
 • Hoge snelheid met WireGuard
 • Veel servers
 • Onbeperkt aantal apparaten
 • Onafhankelijke security audit
 • Adblocker
 • Cookie pop-up blocker
 • Goede klantenondersteuning

Nadelen

 • Windows app kan beter
 • Werkt niet in Rusland
 • Werkt slecht in China

Veelgestelde vragen

Is Surfshark veilig?

Surfshark is veilig omdat ze je internetverkeer en je browse activiteiten niet loggen. De informatie die jij zelf ter beschikking stelt worden opgeslagen. 

Is Surfshark een goede VPN?

Surfshark is een uitstekende VPN als je op zoek bent naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Is Surfshark een Chinees bedrijf?

Nee, Surfshark is geen Chinees bedrijf maar ze zijn gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Surfshark was één van de weinige VPN’s die goed in China werkten. Tegenwoordig werkt het blijkbaar minder goed.

Is Surfshark in het Nederlands?

Helaas, de klantenservice en app van Surfshark zijn momenteel niet beschikbaar in het Nederlands. Ze bieden wel ondersteuning in meerdere andere talen.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

Plaats een reactie