Android VPN apps: Beste 3 VPN’s vergeleken

Android VPN apps

Ben jij wel eens met je Android telefoon of tablet tegen geo-blokkades aangelopen, of op een publieke WiFi hotspot gezeten waar je privé data kan lekken?

Gebruik dan een Android app. Wij hebben onze drie favoriete VPN apps voor Android vergeleken.

Wat is de beste Android VPN?

De beste Android VPN’s zijn

#1 Veelzijdig

NordVPN
Editor’s keuze: NordVPN

Bekendste no-logs VPN met het grootste server netwerk.

 • 30 Dagen geld terug
 • Snelheid: 4/5
 • Privacy: 4/5
 • Locaties: 5/5

#2 Budget

Surfshark
Surfshark

Voordeligste no-logs VPN met uitstekende veiligheid.

 • 30 Dagen geld terug
 • Snelheid:4/5
 • Privacy: 4/5
 • Locaties: 4/5

#3 Snelheidsmonster

PrivadoVPN
PrivadoVPN

Snelste no-logs VPN netwerk. Ideaal voor streamen.

 • 30 Dagen geld terug
 • Snelheid: 5/5
 • Privacy: 5/5
 • Locaties: 4/5

Uit onze testen op Android apparaten zijn de volgende drie VPN diensten als beste uit de bus gekomen als beste Android VPN. Hoe we dit testen en wat onze strenge criteria zijn, kun je verderop lezen.

#1 – NordVPN

NordVPN

Met een server in het Verenigd Koninkrijk (GB) bereikten we een snelheid van 198-221 Mbps, wat zeer snel is.

NordVPN heeft een uitstekende beveiliging en een grote keuze aan servers. Er zijn meer dan 5200 servers in 60 landen om uit te kiezen. NordVPN is Netflix vriendelijk en je krijgt toegang tot het Amerikaanse aanbod en dat van andere landen.

Heb je een langzame verbinding en wil je die niet met VPN vertragen tijdens het streamen, maar wil je toch geo-blokkades omzeilen kan dit met de Private DNS functie van NordVPN.

Je kunt ook kiezen uit veel verschillende protocollen zoals NordLynx (WireGuard) voor een snelle verbinding of, bijvoorbeeld, voor torrenten en andere P2P toepassingen. Split tunneling is een geweldige optie waarmee je een deel van je content met VPN kunt beveiligen terwijl je ook nog direct toegang tot het internet hebt.

Ze ondersteunen behalve Android en de andere bekende besturingssystemen ook Linux en BlackBerry. Voor wat ze bieden is het een goedkope VPN verbinding als je een 2-jaar plan neemt. Net als bij de andere in onze top drie, konden we geen IP adres of DNS lek vaststellen.

NordVPN App

NordVPN heeft een zeer gebruiksvriendelijke en kwalitatief goede VPN App voor Android. Voor torrent VPN-gebruikers is de speciale Tor-netwerk functie interessant. Ook kun je servers en landen kiezen via een mooie interactieve kaart.

Wil je dus een Android VPN kopen in Nederland, is NordVPN een uitstekende keuze. Bovendien is het de beste VPN voor België.

#2 – Surfshark

Surfshark is ook één van onze favoriete VPNs voor Android en de snelste VPN provider. Surfshark heeft een goede beveiliging en genoeg servers en protocollen. Je kunt dit uitgebreid lezen in onze Surfshark Virtual Private Network review.

Zelfs Netflix blijkt niet geblokkeerd te zijn. Als je dus de nieuwste Amerikaanse films op buitenlandse streaming diensten (waaronder Netflix) wilt kijken of downloaden, is Surfshark een uitstekende keuze.

Het mooiste is dat je een onbeperkt aantal gelijktijdige verbindingen hebt, terwijl dit bij de meeste concurrenten er maximaal vijf of zes zijn.

Je kunt Surfshark, behalve op Android, ook op de meeste bekende besturingssystemen gebruiken zoals: Windows, Mac, iOS en Linux. Ook zijn er Chrome en Firefox uitbreidingen.

Torrenting is net zo gemakkelijk als met VyprVPN torrent. Met stabiele snelheden, komt Surfshark als een van de besten uit de test.

Omdat Surfshark op de Britse Maagdeneilanden gevestigd is, zijn ze niet wettelijk verplicht logs bij te houden en bestaan er geen Surfshark logs.

Om locatie-onafhankelijk te surfen op het internet kun je kiezen uit meer dan 3200 servers in meer dan 65 landen. Keuze genoeg dus. Bovendien is Surfshark ook nog eens de goedkoopste VPN van dit trio, dus als kosten voor jou belangrijk zijn is Surfshark misschien wel de beste VPN voor jou.

Surfshark App

Deze goedkope VPN Android app van Surfshark is zeer gebruiksvriendelijk en één van de beste VPN apps. Vaak zie je dat apps voor mobiele apparaten minder functies hebben, maar bij Surfshark is dit niet het geval.

De handige split tunneling functie heet bij Surfshark Bypasser, waarmee je alleen een gedeelte van je verbinding via de VPN kan laten lopen.

Natuurlijk hebben ze een ingebouwde Kill Switch en met Surfshark kun je gemakkelijk tussen protocollen switchen. Vergeet nooit de VPN aan te zetten als je verbinding maakt met openbare wifi netwerken.

#3 – PrivadoVPN

PrivadoVPN

Met PrivadoVPN heb je onbeperkte toegang tot veilig internet en ben je beschermd door Zwitserse privacy wetten op 10 apparaten tegelijk. Geniet zorgeloos van websites zoals Netflix of Ziggo GO, van de hoge snelheid van 901 Mbps en apps voor iOS, Android en PC die intuïtief, user friendly en effectief zijn.

Deze VPN werkt ook in China en Rusland door slimme omzeilingen van blokkades, zoals de VPN zelf en het SOCKS5-protocol met 589 Mbps.

#4 – ExpressVPN

ExpressVPN

Je kunt uitgebreid over onze ExpressVPN ervaringen in de review lezen. ExpressVPN komt heel goed uit de test, maar de snelheid is iets langzamer dan NordVPN en Surfshark.

Daar moet wel bij vermeld worden dat de snelheid nog altijd meer dan genoeg is om goed te kunnen streamen en downloaden en bovendien super stabiel is bij alle servers. De ExpressVPN app voor Android, die je in de Play Store kunt downloaden, is bovendien zeer gebruiksvriendelijk.

De keuze uit servers en landen is goed. Meer dan 1500 snelle servers in meer dan 94 landen. ExpressVPN kun je, behalve op Android ook op alle andere bekende systemen gebruiken, maar ook op Linux en zelfs op routers.

Voor alle drie de aanbieders in dit trio geldt dat ze een onbeperkte bandbreedte hebben en dat je onbeperkt van server kunt wisselen. ExpressVPN is iets duurder dan de anderen, maar nog altijd zeer de moeite waard voor wat ze bieden.

ExpressVPN App

De Android app van ExpressVPN[i] blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid en is ook één van de beste VPN apps.  Het kiezen van de verschillende servers gaat erg snel en gemakkelijk en de kill switch waarborgt je privacy, in het geval de verbinding met een VPN server wegvalt.  

De kwaliteit van de app is goed en de snelheden zijn heel stabiel.

Alle drie de providers in dit vergelijk laten zich regelmatig door onafhankelijke audits testen, zoals dit tegenwoordig gebruikelijk is bij de beste VPN’s. Ook hebben ze alle drie een geld terug garantie van 30 dagen. CyberGhost heeft zelfs een geld terug garantie van 45 dagen.

Gratis VPN voor Android

Geen van de hier geteste VPN providers heeft een gratis abonnement. Maar wij hebben behalve de beste VPN service voor Android apart gratis premium VPN diensten getest.

De drie beste gratis VPN apps voor Android zijn PrivadoVPN, Proton VPN en Hide.me. De gratis variant van Privado is één van de beste gratis VPN’s op dit moment.

Voordat je een VPN app kiest (ook gratis VPN apps), moet je wel enigszins weten hoe VPN werkt. Onze ervaring is dat je beter een betaalde VPN kunt gebruiken omdat over het algemeen iedere gratis VPN dienst te veel beperkingen heeft en/of onbetrouwbaar is.

Wil je weten hoe VPN werkt en een top VPN gratis testen, kun je ook van de geld terug garantie gebruik maken.

Waarop we de Android VPNs getest hebben

De Android VPN’s die wij als beste gekozen hebben, voldoen aan onze strenge criteria. Daarom testten we Private Internet Access niet, ondanks dat ze populair zijn.

Bij deze Android VPN provider vergelijkingstest letten we speciaal op privacy en veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en geavanceerde opties van de (mobiele) apps, snelheid, toegang tot buitenlandse Netflix catalogus en andere streamingdiensten zoals Amazon Prime Video en Ziggo Go.

Privacy en veiligheid

Een goede VPN provider voor Android is gevestigd in een land zonder data sharing wetten en houdt geen logs bij met een goede versleuteling, zoals 256-bit encryptie. De VPN’s uit onze lijst voldoen hier allemaal aan.

Bovendien hebben we lektesten gedaan, waarbij we keken of onze IP niet lekte via IPv6 of WebRTC en of het DNS van onze ISP niet lekte.

Gebruiksvriendelijkheid en functies

VPN apps voor Android moeten natuurlijk gebruiksvriendelijk zijn. We letten er daarom op of de apps intuïtief zijn en gemakkelijk in gebruik. Natuurlijk moeten er wel voldoende functies zijn zoals een kill switch en een gemakkelijke server- en protocol keuze, inclusief WireGuard met een hoge bandbreedte.

Snelheid

In onze reviews kun je de resultaten van de uitgebreide snelheidstesten zien van iedere provider. We testen altijd vanuit verschillende plaatsen op de wereld en gebruiken de dichtstbijzijnde / snelste server en een server op een ander continent, zoals bijvoorbeeld de VS.

Toegang tot Netflix en andere streamingdiensten

Android VPNs worden steeds vaker gebruikt om toegang te krijgen tot streamingdiensten zoals Netflix die onzinnige geo blokkeringen toepassen om de toegang te beperken voor mensen uit bepaalde regio’s. Veel VPN’s hebben echter moeilijkheden deze Netflix blokkeringen te omzeilen, maar niet onze top VPN’s uit deze test.

VPN instellen op Android apparaten

Er zijn twee manieren om verbinding te maken:

 • Via de app van een VPN-aanbieder
 • Via de netwerkinstellingen van je Android
VPN instellen

Verbinding via een Android VPN app

Bijna alle VPN-aanbieders hebben ook een speciale app die je op je Android apparaat kunt downloaden van de Google Play Store. Over het algemeen is het gemakkelijker om via een app, VPN in te stellen en te besturen. Bovendien hebben sommige apps ingebouwde adblockers die de vervelende advertenties blokkeren.

 • Als je de app geïnstalleerd hebt kun je inloggen met je accountgegevens (login en password)
 • Daarna kun je over het algemeen op de verbindingsknop klikken voor het maken van een VPN verbinding of de VPN verbinding verbreken.
 • Ook heb je de mogelijkheid om VPN servers en landen te kiezen, ofwel door een drop-down menu of een interactieve wereldkaart of andere eenvoudige manieren.
 • Sommige apps, zoals die van NordVPN bijvoorbeeld, grijpen niet direct in op je Android Instellingen. Eerst moet je op je Android bevestigen dat je een VPN verbinding goedkeurt. Dit is een stukje extra veiligheid.
 • Met een teken aan de bovenkant van je scherm, dat meestal naast het wifi-signaal teken staat, wordt aangegeven dat je VPN verbinding ingeschakeld is.

Verbinding maken via de netwerkinstellingen van Android

Wanneer je een VPN-aanbieder gekozen hebt die geen app heeft of wanneer je geen app wilt installeren, kun je nog altijd verbinding opzetten met jouw VPN-aanbieder.

 • Ga naar de instellingen van je Android tablet (of telefoon).
 • Kies ‘Draadloos en Netwerken’ en daarna kies ‘Meer’.
 • Vervolgens kies je ‘VPN’.
 • Kies dan ‘VPN-profiel toevoegen’.
 • Vul daarna de gegevens in die je van je VPN-aanbieder gekregen hebt, zoals: protocol, serveradres, login en password.
 • Afhankelijk van het protocol kan het zijn dat je nog verdere gegevens in moet vullen, maar dat zijn allemaal gegevens die je van je aanbieder al gekregen zou moeten hebben.
 • Je kunt de bovenstaande instellingen opslaan.
 • Om VPN voor Android in- en uit te schakelen, hoef je in het vervolg alleen nog maar ‘Verbinding’ in de instellingen te kiezen.
 • Ook hier zal je een indicatie aan de bovenkant van je scherm zien dat je VPN verbinding aan staat.

Nu je voldoende informatie hebt om een goede keuze te maken, vergeet niet een VPN voor je Android te downloaden in de Play Store en te gebruiken voor veilig en privé surfen.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt VPN op Android?

VPN op Android werkt net als op andere besturingssystemen, mobiel of desktop. Na installatie van de VPN app en inloggen, verbind je met een server locatie naar keuze. Daarna wordt je IP-adres afgeschermd en al je internetverkeer versleuteld.

Wat is Android VPN?

Een Android VPN zorgt voor een beveiligde verbinding op het internet met je Android toestel. Overheden, cybercriminelen, en anderen kunnen dan niet meer zien wat je op het internet doet, zelfs je ISP niet. Ook kun je niet langer geïdentificeerd worden via je IP-adres.

Waarom VPN op Android?

Gebruik VPN op Android om website blokkades te omzeilen (censuur), geo geblokkeerde content te zien, verhoogde online privacy, veilig (torrents) downloaden, en meer.

Wat is de beste VPN voor Android?

De beste VPN voor Android is NordVPN. Op de tweede plaats komt Surfshark en op de derde ExpressVPN.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

Categorieën VPN

#1 VPN aanbieding

SurfsharkVoordeligste no-logs VPN met uitstekende veiligheid.
30 dagen geld-terug-garantie
Bespaar 81%
Probeer Surfshark