Android VPN apps: Beste 3 VPN’s vergeleken

Als je vaak met je Android telefoon of tablet op het internet zit, ben je vast wel (onbewust) aangelopen tegen geo-blokkeringen. Of stel, je bent ergens zonder mobiel internet en maakt gebruik van een publieke WiFi hotspot waar je privé data kan lekken.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van internet beperkingen en privacy gevaren.

Android VPN apps

Wil je altijd en overal zonder restricties (censuur) iedere website kunnen bezoeken en veilig gebruik kunnen maken van publieke WiFi hotspots (in het buitenland)? Gebruik dan een Android VPN app.

Helaas is een VPN kiezen niet zo eenvoudig en kunnen sommige gratis VPN apps zelfs een gevaar voor je privacy zijn.

Daarom hebben wij maandenlang dit voor je uitgezocht en onze drie favoriete Android VPN apps vergeleken.

Wat is de beste Android VPN?

Uit onze testen op Android apparaten zijn de volgende drie VPN diensten als beste uit de bus gekomen. Hoe we dit testen en wat onze strenge criteria zijn, kun je verderop lezen.

#1 – NordVPN

NordVPN

Met een server in het Verenigd Koninkrijk (GB) bereikten we een snelheid van 198-221 Mbps wat zeer snel is.

NordVPN heeft een uitstekende beveiliging en een grote keuze aan servers. Er zijn meer dan 5200 servers in 60 landen om uit te kiezen. NordVPN is Netflix vriendelijk en je krijgt toegang tot het Amerikaanse aanbod en dat van ander landen.

Je kunt ook kiezen uit veel verschillende protocollen zoals WireGuard of bijvoorbeeld voor torrenten en andere P2P toepassingen.

Ze ondersteunen behalve Andoid en de andere bekende besturingssystemen ook Linux en BlackBerry. Voor wat ze bieden is het een goedkope VPN verbinding als je een 2-jaar plan neemt. Net als bij de andere in onze top drie, konden we geen IP of DNS lek vaststellen.

NordVPN App

NordVPN heeft een zeer gebruiksvriendelijke en kwalitatief goede VPN App voor Android. Voor torrent VPN-gebruikers is de speciale Tor-netwerk functie interessant. Ook kun je servers en landen kiezen via een mooie interactieve kaart.

Wil je dus een Android VPN kopen in Nederland, is NordVPN een uitstekende keuze. Bovendien is het de beste VPN voor België.

#2 – Surfshark

Surfshark is ook één van onze favoriete VPNs voor Android en de snelste VPN provider. Surfshark heeft een goede beveiliging en genoeg servers en protocollen. Je kunt dit uitgebreid lezen in onze SurfShark VPN review.

Zelfs Netflix blijkt niet geblokkeerd te zijn. Als je dus de nieuwste Amerikaanse films op Netflix wilt kijken of downloaden, is Surfshark een uitstekende keuze.

Het mooiste is dat je een onbeperkt aantal apparaten kunt aansluiten, terwijl dit bij de meeste concurrenten er maximaal vijf of zes zijn.

Je kunt Surfshark, behalve op Android, ook op de meeste bekende besturingssystemen gebruiken zoals: Windows, Mac, iOS en Linux. Ook zijn er Chrome en Firefox uitbreidingen.

Torrenting is net zo gemakkelijk als met VyprVPN torrent. Met stabiele snelheden, komt Surfshark als een van de besten uit de test.

Omdat Surfshark op de Britse Maagdeneilanden gevestigd is, zijn ze niet wettelijk verplicht logs bij te houden en bestaan er geen Surfshark logs.

Om locatie-onafhankelijk te surfen op het internet kun je kiezen uit meer dan 3200 servers in meer dan 65 landen. Keuze genoeg dus. Bovendien is Surfshark ook nog eens de goedkoopste van dit trio.

Surfshark App

Deze goedkope VPN Android app van Surfshark is zeer gebruiksvriendelijk en lijkt veel op de desktop apps. Vaak zie je dat de mobiele apps minder functies hebben, maar bij Surfshark is dit niet het geval.

Natuurlijk hebben ze een “Kill Switch” en met Surfshark kun je gemakkelijk tussen protocollen switchen.

#3 – ExpressVPN

Je kunt uitgebreid over onze ExpressVPN ervaringen in de review lezen. ExpressVPN komt heel goed uit de test, maar de snelheid van 84 Mbps is iets langzamer dan NordVPN en Surfshark.

Daar moet wel bij vermeld worden dat de snelheid nog altijd meer dan genoeg is om goed te kunnen streamen en downloaden en bovendien super stabiel is bij alle servers. De ExpressVPN app voor Android is bovendien zeer gebruiksvriendelijk.

De keuze uit servers en landen is goed. Meer dan 1500 servers in meer dan 94 landen. ExpressVPN kun je, behalve op Android ook op alle andere bekende systemen gebruiken, maar ook op Linux en zelfs op routers.

Voor alle drie de aanbieders in dit trio geldt dat ze een onbeperkte bandbreedte hebben en dat je onbeperkt van server kunt wisselen.

ExpressVPN is iets duurder dan de anderen, maar nog altijd zeer de moeite waard voor wat ze bieden.

ExpressVPN App

De Android app van ExpressVPN blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid.  Het kiezen van de verschillende servers gaat erg snel en gemakkelijk.  De kwaliteit van de app is goed en de snelheden zijn heel stabiel.

Gratis VPN voor Android

Wij hebben behalve de beste VPN service voor Android ook gratis premium VPN diensten getest. De drie beste ‘gratis’ VPN apps voor Android zijn PrivadoVPN, ProtonVPN[1] en Hide.me. Om een goede keuze te maken, moet je wel enigszins weten hoe VPN werkt.

Onze ervaring is dat je beter een betaalde VPN kunt gebruiken omdat gratis VPN’s te veel beperkingen hebben en/of onbetrouwbaar zijn.

Waarop we de Android VPNs getest hebben

De Android VPN’s die wij als beste gekozen hebben, voldoen aan onze strenge criteria. Bij deze Android VPN vergelijkingstest letten we speciaal op privacy en veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en functies van de apps, snelheid, toegang tot buitenlandse Netflix catalogus en andere streamingdiensten.

Privacy en veiligheid

Een goede Android VPN is gevestigd in een land zonder data sharing wetten en houdt geen logs bij met een goede versleuteling, zoals 256-bit encryptie. De VPN’s uit onze lijst voldoen hier allemaal aan.

Bovendien hebben we lektesten gedaan, waarbij we keken of onze IP niet lekte via IPv6 of WebRTC en of het DNS van onze ISP niet lekte.

Veiligheid hangt ook af van hoe je jouw Android gebruikt, denk bijvoorbeeld niet dat een Signal app veilig is.

Gebruiksvriendelijkheid en functies

VPN apps voor Android moeten natuurlijk gebruiksvriendelijk zijn. We letten er daarom op of de apps intuïtief zijn en gemakkelijk in gebruik. Natuurlijk moeten er wel voldoende functies zijn zoals een kill-switch en een gemakkelijke server- en protocol keuze.

Snelheid

In onze reviews kun je de resultaten van de uitgebreide snelheidstesten zien van iedere provider. We testen altijd vanuit verschillende plaatsen op de wereld en gebruiken de dichtstbijzijnde server en een server op een ander continent, zoals bijvoorbeeld de VS.

Toegang tot Netflix en andere streamingdiensten

Android VPNs worden steeds vaker gebruikt om toegang te krijgen tot streamingdiensten zoals Netflix die onzinnige geo blokkeringen toepassen om de toegang te beperken voor mensen uit bepaalde regio’s. Veel VPN’s hebben echter moeilijkheden deze Netflix blokkeringen te omzeilen, maar niet onze top VPN’s uit deze test.

VPN instellen op Android apparaten

Er zijn twee manieren om verbinding te maken:

 • Verbinding maken via de app van een VPN-aanbieder
 • Verbinding maken via de netwerkinstellingen van je Android
VPN instellen

Verbinding maken via een Android VPN app

Bijna alle VPN-aanbieders hebben ook een speciale app die je op je Android telefoon of tablet kunt downloaden. Over het algemeen is het gemakkelijker om via een app VPN in te stellen en te besturen. Bovendien hebben sommige apps ingebouwde adblockers die de vervelende advertenties blokkeren.

 • Als je de app geïnstalleerd hebt kun je inloggen met je accountgegevens (login en password)
 • Daarna kun je over het algemeen voor ‘verbinding maken’ en ‘verbinding verbreken’ kiezen
 • Ook heb je de mogelijkheid om servers en landen te kiezen, ofwel door een drop-down menu of een interactieve wereldkaart of andere eenvoudige manieren.
 • Sommige apps, zoals die van NordVPN bijvoorbeeld, grijpen niet direct in op je Android Instellingen. Eerst moet je op je Android bevestigen dat je een verbinding, met bijvoorbeeld NordVPN, goedkeurt. Dit is een stukje extra veiligheid.
 • Met een teken aan de bovenkant van je scherm, dat meestal naast het wifi-signaal teken staat, wordt aangegeven dat je VPN-verbinding ingeschakeld is.

Verbinding maken via de netwerkinstellingen van Android

Wanneer je een VPN-aanbieder gekozen hebt die geen app heeft of wanneer je geen app wilt installeren, kun je nog altijd verbinding maken met jouw VPN-aanbieder.

 • Ga naar de instellingen van je Android telefoon of tablet.
 • Kies ‘Draadloos en Netwerken’ en daarna kies ‘Meer’.
 • Vervolgens kies je ‘VPN’.
 • Kies dan ‘VPN-profiel toevoegen’.
 • Vul daarna de gegevens in die je van je VPN-aanbieder gekregen hebt, zoals: protocol, serveradres, login en password.
 • Afhankelijk van het protocol kan het zijn dat je nog verdere gegevens in moet vullen, maar dat zijn allemaal gegevens die je van je aanbieder al gekregen zou moeten hebben.
 • Je kunt de bovenstaande instellingen opslaan.
 • Om VPN voor Android in- en uit te schakelen, hoef je in het vervolg alleen nog maar ‘Verbinding’ in de instellingen te kiezen.
 • Ook hier zul je een indicatie aan de bovenkant van je scherm zien dat je met VPN verbonden bent.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt VPN op Android?

VPN op Android werkt net als op andere besturingssystemen, mobiel of desktop. Na installatie van de VPN app en inloggen, verbind je met een server locatie naar keuze. Daarna wordt je IP-adres afgeschermd en al je internetverkeer versleuteld.

Wat is Android VPN?

Een Android VPN zorgt voor een beveiligde verbinding op het internet met je Android toestel. Overheden, cybercriminelen, en anderen kunnen dan niet meer zien wat je op het internet doet, zelfs je ISP niet. Ook kun je niet langer geïdentificeerd worden via je IP-adres.

Waarom VPN op Android?

Gebruik VPN op Android om website blokkades te omzeilen (censuur), geo geblokkeerde content te zien, verhoogde online privacy, veilig (torrents) downloaden, en meer.

Wat is de beste VPN voor Android?

De beste VPN voor Android is NordVPN. Op de tweede plaats komt Surfshark en op de derde ExpressVPN.

Vergelijk de top 3 VPN's

nordvpn logoBeste algemeen
Bespaar 72%
Hoogste snelheid

Bespaar 38%
SurfsharkBeste waarde
Bespaar 82%
Bespaar geld en kies welke bij jou past
Profiteer maximaal
Ontvang je gratis Usenet account, tips & MEGA korting.
Aanmelden
close-link