7 Twitter alternatieven: Mastodon & Hive censuurvrij

alternatieven voor Twitter

Twitter is een populair sociaal netwerk die de laatste tijd negatief in het nieuws komt. Sommigen zien Elon Musk als de redder van het vrije woord, terwijl anderen hem zien als wolf in schaapskleren.

We presenteren hier de beste Twitter alternatieven en zetten de Twitter problemen op een rijtje.

7 beste Twitter alternatieven zonder censuur

Een van de beste Twitter alternatieven is Mastodon. Twitter is helaas verre vrij van censuur. Gelukkig hebben wij hieronder een aantal goede censuurvrije Twitter alternatieven.

alternatief voor Twitter

Mastodon – het populairste alternatief voor Twitter

1.4M actieve gebruikers
Platformen: iOS, Android, web
Structuur: Gedecentraliseerd en open-source
Kosten: Gratis
Actief vanaf: 2016

Mastodon is een open source social media platform dat werkt op het federatie-principe. Dat betekent dat iedereen een Mastodon-server kan hosten en daarmee zijn of haar eigen gemeenschap kan bouwen met eigen regels en gebruikers. Het is dus geen Twitter clone.

Er zijn momenteel honderden verschillende Mastodon-servers, waardoor je altijd wel een server vindt die bij je past. Omdat Mastodon op het federatie-principe werkt, is het makkelijk om te verhuizen naar een andere server als je ontevreden bent over de huidige server.

Bovendien kun je berichten gemakkelijk delen met gebruikers van andere servers, zodat je altijd in contact blijft met je vrienden en volgers.

Damus – iOS app voor Nostr sociaal netwerk

Nog weinig actieve gebruikers
Platformen: iOS
Structuur: Gedecentraliseerd en open-source
Kosten: Gratis
Actief vanaf: 2023

Met deze Damus app kun je tekst, audio en video delen en zelfs filters gebruiken om je berichten extra kracht bij te zetten. Het is de ideale vervanger van Twitter, die loopt op het onafhankelijke Nostr protocol, en stelt je in staat om met een selecte groep mensen te communiceren.

Door de strakke vormgeving en gebruiksvriendelijke interface is Damus een verademing. Je kunt Nostr ook op andere apparaten gebruiken maar met andere clients.

Als je het zat bent om altijd maar weer dezelfde soort berichten te zien, dan biedt Damus een verfrissende afwisseling. Het is geen deep web social media maar deze app is perfect voor iedereen die op zoek is naar meer privacy op sociale media, omdat het geen persoonlijke informatie van gebruikers verzamelt en je zelf de groep mensen voor jouw netwerk selecteert.

Hive – ineens populaire nieuwkomer

1.5M actieve gebruikers
Platformen: iOS, Android
Structuur: Gecentraliseerd
Kosten: Gratis
Actief vanaf: 2019

Hive Social is een nieuwe sociale media app uit Brazilië die terugbrengt wat je vroeger leuk vond aan sociale media. Sommigen zeggen dat het een mix is van Twitter, Instagram en Tumblr. Denk aan muziek, tekst- en beeld posts, polls, Q&A’s en nog veel meer.

Blijf gemakkelijk op de hoogte van wat je vrienden doen met deze chronologische feed. Je mist nooit een bericht van een vriend. Een van de grootste problemen van algoritme-zware sociale media-apps, zoals Twitter, is dat ze je niet laten zien wat je wilt zien.

En je account kan zwaar getarget worden met advertenties en promoties. Bij Hive Social is dat geen probleem, er wordt geen schaduwbanning of accountmeting met een hogere prioriteit toegepast. Alle vrienden worden eerlijk weergegeven in chronologische volgorde.

Plurk

8.6M actieve gebruikers
Platformen: iOS, Android, web
Structuur: Geen info
Kosten: Gratis
Actief vanaf: 2008

Plurk is een sociale netwerksite die erg lijkt op Twitter maar dan met meer functionaliteiten. Het is erg populair in Taiwan en heeft een grote internationale gebruikersbasis, hoofdzakelijk tieners en jonge volwassenen. Het laatste jaar heeft Plurk steeds meer gebruikers vanuit de Verenigde Staten en Europa aangetrokken.

Lees ook over de beste Facebook alternatieven.

Amino

Platformen: iOS, Android, web
Structuur: Geen info
Kosten: Gratis
Actief vanaf: 2012

Amino is een sociale netwerksite die zich richt op niche-communities. Je kunt dus, net als bij Mastodon, zelf communities maken en modereren en is een goed alternatief Twitter.

Het is vooral populair onder jongeren en heeft een aantal unieke functies, zoals een ingebouwde chatfunctie en de mogelijkheid om verschillende soorten content te maken en te delen. Amino focust op anonimiteit en biedt een veilige sociale media omgeving voor tieners.

Aether

Platformen: PC (Windows, Mac, Linux)
Structuur: Open source en decentralized
Kosten: Gratis
Actief vanaf: 2018

Aether is een open source, federated sociaal netwerk dat lijkt op Twitter maar verder ontwikkeld is. Het doel van Aether is om een veilig en open platform te bieden voor online gemeenschappen.

Aether is verdeeld over servers die elk hun eigen regels kunnen instellen, wat betekent dat je niet afhankelijk bent van één centrale organisatie. Een voordeel van Aether is dat je posts niet eeuwig bewaard blijven.

Natuurlijk kan iemand altijd een screenshot maken van alles wat je post, maar alles wat je publiceert verdwijnt uiteindelijk (na 6 mnd) in de aether.

Peeks Social

Platformen: iOS, Android, Windows, web
Structuur: Geen info
Kosten: Gratis
Actief vanaf: 2011

Als je Twitter gebruikt voor het maken van video’s, is Peeks Social misschien een beter alternatief. Het lijkt misschien meer op Twitch in die zin dat gebruikers kunnen doneren aan hun favoriete makers. Om die reden wordt het platform vooral gedomineerd door gamers. Als je een speelpartner zoekt, is Peeks Social een uitstekende plek om iemand te vinden.

Het enige nadeel van Peeks Social is dat het een uitdaging is om inhoud met een volwassen thema te vermijden. Je moet een aparte app downloaden om 18+ video’s te bekijken, maar de gewone app suggereert soms leeftijdsongeschikte streams. Gelukkig hebben de kamers een beoordelingssysteem, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Micro.blog

Platformen: iOS, Android, Mac, Windows, web
Structuur: Gedecentraliseerd en open-source
Kosten: Gratis
Actief vanaf: 2017

Micro.blog is een microblogging-platform dat in 2017 is gelanceerd door Manton Reece. Het platform is vergelijkbaar met Twitter, maar heeft een aantal unieke functies.

Micro.blog biedt de mogelijkheid om te bloggen, foto’s en video’s te delen, en ook berichten van andere websites te importeren. Er is ook een optie om je Micro.blog-feed in je website of blog te integreren.

Andere alternatieven voor Twitter

Andere Twitter alternatieven zijn 

 • Parler
 • Truth Social
 • Tumblr
 • Counter Social
 • Substack
 • Cohost
 • Next Door
Twitter verwijderen

Nadelen van Twitter

De nadelen van Twitter zijn dat ondanks dat het een populair sociaal netwerk is, het ook zijn fair share aan problemen heeft. Zo is Twitter bekend om zijn slechte gebruikersinterface en onhandige navigatie.

Na Musk’s Twitter overname en introductie van betaalde “blue check” ontstonden geverifieerde nep profielen die zich voordeden als bekende personen. Kort daarna werd deze betaaldienst op pauze gezet en op 12 december heringevoerd[i] in een andere vorm.

Hier volgen nog enkele van de klassieke nadelen van Twitter en nog een paar die de nieuwe eigenaar van Twitter Elon Musk daaraan toegevoegd heeft.

 • Verkoop blauw vinkje fiasco
 • Censuur
 • Het kan je carrière ruïneren
 • Het is verslavend
 • Te veel trollen
 • App design/layout is verwarrend

Als je toch op de hoogte wilt blijven en de Twitter alternatieven je niet aanspreken, kun je ook iets radicaal veranderen een abonnement nemen op onbeperkt tijdschriften lezen, bijvoorbeeld.

Twitter chaos – reden van exodus?

De reden van de Twitter exodus is dat veel gebruikers ontevreden zijn over de Twitter censuur en de nieuwe aanpak van Elon Musk. Elon heeft meer dan de helft van de werknemers ontslagen en eist onmenselijke werkuren.

Niet zo gek dat dan mensen massaal naar andere sociale media gaan. Mastodon is een populaire optie, maar zal het ooit Twitter kunnen vervangen?

Hoe kan ik een Twitter account verwijderen?

Je kunt je Twitter account verwijderen door naar twitter.com[i] te gaan en in te loggen op je account.

 1. Klik dan bovenaan in het menu op ‘Profiel’ en selecteer ‘Instellingen’.
 2. Scroll naar beneden tot ‘Account’ en klik dan op ‘Account verwijderen’.
 3. Volg de instructies op het scherm om te bevestigen en je Twitter account is verwijderd.

Veelgestelde vragen

Wat is een goed alternatief voor Twitter?

Een goed alternatief voor Twitter is Mastodon. Verder zijn Hive, Plurk, Amino en Aether goede alternatieven.

Waar is Twitter voor bedoeld?

Twitter is bedoeld als een communicatieservice die journalisten, bekenden, vrienden, families, collega’s of wildvreemden helpt om contact te houden en elkaar te blijven begrijpen. Je kan wereldwijde berichten sturen die foto’s, video’s, links en tekst kunnen bevatten.

Wat gebruikt China in plaats van Twitter?

China gebruikt Sina Weibo in plaats van Twitter. Het is een Chinese microblogging website.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

#1 VPN aanbieding

SurfsharkVoordeligste no-logs VPN met uitstekende veiligheid.
30 dagen geld-terug-garantie
Bespaar 81%
Probeer Surfshark

Plaats een reactie