eweka

5 censuurvrije YouTube alternatieven uitgelicht

Youtube alternatieven zonder censuur

Vrijheid van meningsuiting en censuur gaan niet samen. Wordt de Youtube-censuur je te veel? Heb je het gevoel dat er te veel gefilterd wordt en de aanbevelingen je in een bepaalde richting sturen?

Tijd om naar alternatieve video-platformen te kijken.

Wij hebben voor jou de beste Youtube alternatieven zonder censuur op een rijtje gezet. Bovendien geven we je verderop een lijst met 10 alternatieven die wel censuur toepassen.

Onze testcriteria voor censuur, privacy, content en snelheid

 • Censuur – Als een videoplatform bepaalde content blokkeert of wist, is dit censuur en een schending van de mensenrechten. Ook kijken we of ze een “aanbevelings-algoritme” hebben.
 • Privacy – Doordat je complete kijk- en zoekgeschiedenis opgeslagen en geanalyseerd wordt -user-profiling-, verlies je elke vorm van privacy. Advertenties maken ook inbreuk op je privacy.
 • Content – Hoe meer diverse content, hoe beter.
 • Snelheid – We testen en vergelijken de laadsnelheid van de pagina’s en video’s.

Youtube heeft allang afscheid genomen van dit principe en verhoogt de internetcensuur de laatste tijd enorm.

Door te zoeken naar populaire door Youtube geblokkeerde video’s, testen we hoe het staat met de censuur bij de andere platformen. Bij gedecentraliseerde blockchain of P2P platformen (bijvoorbeeld) is je internet privacy een stuk beter.

Censuurvrije Youtube alternatieven

Bitchute

44M unieke bezoekers / maand
7,315 ongecensureerde zoekresultaten
Laadsnelheid pagina: 3 s. – Testvideo: snel

Bitchute is gebaseerd op P2P (peer-to-peer) technologie. Er is dus geen centrale server voor content opslag. Het is een van de betere kanalen wat betreft vrijheid van meningsuiting en een goed Youtube-alternatief.

Onlangs lanceerde Bitchute een gratis tool om het Youtubers gemakkelijk te maken over te stappen naar Bitchute. Met één klik kunnen videomakers hun Youtube-kanaal overzetten of kopiëren.

Helaas zijn er nog geen officiële Bitchute apps beschikbaar. Wel is er een redelijk werkende Android app genaamd bitslide.

Het laden van de website gaat sneller dan bij Dtube en Brighteon. Bitchute is onderverdeeld in categorieën die het zoeken vergemakkelijken.

 • Gedecentraliseerd
 • Censuurvrij
 • Advertentievrij
 • Relatief weinig content
 • Geen video-monitizatie
 • Geen officiële apps

Brighteon

6M unieke bezoekers / maand
3,489 ongecensureerde zoekresultaten
Laadsnelheid pagina: 4 s. – Testvideo: traag

Brighteon is een ander alternatief voor de Youtube censuur. Video uploaders krijgen niets uitbetaald voor hun video’s maar ze kunnen meedoen als affiliate van de Brighteon Store. Er komt dan automatische een CTA-knop in iedere video met “Shop Now”.

Ze werken niet met een gedecentraliseerd platform zoals blockchain of web-torrent en video’s worden centraal opgeslagen op een server. Brighteon belooft echter dat ze niet censureren en geen bezoekerslogs bijhouden. Ze gebruiken zelfs geen Google tracking instrumenten zoals Adwords.

Helaas worden op Brighteon wel advertenties getoond. Bovendien hebben ze een algoritme dat net als bij Youtube, voor jou interessante video’s aanbeveelt. Op zich is dit niet erg, zolang het maar niet gemanipuleerd wordt net als bij Youtube.

 • Censuurvrij
 • Laadsnelheid
 • Relatief weinig content
 • Advertenties
 • Geen App

LBRY / Odysee

6,4M unieke bezoekers / maand
3,358 ongecensureerde zoekresultaten
Laadsnelheid pagina: 8 s. – Testvideo: traag

LBRY is een videopublicatie platform met twee platformen om videos te delen. LBRY.tv en Odysee.com. Odysee is de betere optie voor kijkers omdat het gebruiksvriendelijker is. Je kunt ook LBRY apps downloaden voor Windows, Linux, Android en iOS.

LBRY is een open protocol waarop video’s gepubliceerd worden. Ze gebruiken peer-to-peer technology zonder een centrale plaats voor video-opslag. Bovendien kun je videos kijken zonder advertenties.

Videomakers worden in cryptovaluta uitbetaald en zelfs kijkers kunnen crypto credits claimen voor het kijken van video’s. In de LBRY community kunnen kijkers kanalen volgen en video’s waarderen.

Het is jammer dat in de ‘advanced settings’ een aantal opties zijn aangevinkt die ons niet zo goed bevielen. Bijv. het downloaden naar je harde schijf van alle video’s die je kijkt en maar ook ‘hosting gegevens om het LBRY netwerk te helpen.

Waarschijnlijk hadden wij hierdoor het probleem dat we door sommige firewalls geblokkeerd werden bij ander werk. Ze hebben een groot aantal bezoekers, dat de laatste tijd enorm stijgt.

 • Censuurvrij
 • Goede apps
 • Advertentievrij
 • Geen aanbevelingsalgoritmen
 • Relatief weinig content
 • Trage laadsnelheid
 • Te veel opties standaard aangevinkt

Dtube

890K unieke bezoekers / maand
214 ongecensureerde zoekresultaten
Laadsnelheid pagina: 7 s. – Testvideo: matig

Dtube is een gedecentraliseerd videoplatform dat met blockchain werkt. Hierdoor is het ook niet mogelijk om te censureren. De kijkers kunnen video’s een ‘upvote’ of een ‘downvote’ geven.

In tegenstelling tot Youtube is er geen aanbevelingsalgoritme dat filtert welke videos je in jouw ‘feed’ te zien krijgt. Dus wat je te zien krijgt bij “Hot videos’ en “Trending videos’ wordt bepaald door de ‘likes’ van de kijkers. En op basis daarvan wordt ook uitbetaald in cryptovaluta (Steem).

Een groot voordeel is dat Dtube advertentievrij is. De interface lijkt heel erg op Youtube waardoor het gemakkelijk is om te gebruiken en bovendien hebben ze een app.

 • Censuurvrij
 • Advertentievrij
 • Geen aanbevelingsalgoritmen
 • App beschikbaar
 • Matige Laadsnelheid
 • Weinig content

PeerTube

136K unieke bezoekers / maand
632 ongecensureerde zoekresultaten
Laadsnelheid pagina: 2 s. – Testvideo: snel

PeerTube is qua bezoekersaantallen de kleinste van de cersuurvrije video-sites. Het is een video streaming service dat P2P met WebTorrent gebruikt zodat je direct in je browser kunt zoeken en kijken.

Ze gebruiken open-source en je kijkgedrag wordt niet geregistreerd. De video’s worden opgeslagen op computers van videomakers die zich aangemeld hebben als host (instances). PeerTube is dus eigenlijk een netwerk van vele kleinere hosting services.

Net als andere Youtube-alternatieven heeft PeerTube een sterke community en een uniek systeem om video’s te delen (Federation). Video’s zoeken doe je met Sepia Search die dan op verschillende instances afgespeeld worden.

 • Censuurvrij
 • Goede Laadsnelheid
 • Relatief weinig content
 • Geen apps

Rumble is ook een video platform dat op dit moment nog de gecensureerde video’s toont. Met 88 miljoen bezoekers groeien ze hard. Er is echter geen woord op hun site te vinden over censuur en vrijheid van meningsuiting.

Wel geven op hun site aan dat ze screenen. Bovendien hebben ze geen gedecentraliseerde structuur zoals echte censuurvrije services. In onze ogen dus geen goed alternatief.

Youtube alternatieven met censuur

Youtube censuur

Als je op internet zoekt naar Youtube alternatieven, vindt je hele lijsten met video-platformen. Wij hebben de video-platformen die in de Top-10 zoekresultaten als alternatief voor Youtube worden aangeraden aan onze censuurtest blootgesteld. (we zochten naar de laatste virale video die door Youtube, Facebook en andere platformen verwijderd is)

Het resultaat geeft te denken en was de aanleiding voor onze volgende post: Google alternatieven.

 • Dailymotion (Maar 1 van de 2 verbannen video’s gevonden)

Goedkoop en censuurvrij alternatief voor het internet

Usenet is vanaf het begin een censuur vrije variant van het internet geweest. De censuur op het internet is alleen de laatste tijd steeds erger geworden en valt daarom meer op.

Usenet biedt niet alleen videos maar ook andere ongecensureerde content. Omdat het zo afgeschermd is van het internet moet je wel inloggen via een provider. Met Easynews heb je heel voordelig toegang tot het Usenet, bovendien kun je het gratis proberen.

Welke van deze twee messengers Telegram vs Signal is volgens jou een verborgen privacyschender? We krijgen ook vaak de vraag welke zoekmachine een goed alternatief voor Google is. 

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een gedecentraliseerd videoplatform?

Bij Youtube en andere videoservices worden alle video’s opgeslagen op grote servers (datacenters) van het videoplatform. Dit kost niet alleen een hoop geld maar is het is ook bijzonder gemakkelijk voor censuur en kijkgedrag-registratie.
Gedecentraliseerde platformen die met blockchain of P2P (web-torrent) werken, gebruiken de computercapaciteiten van de kijkers en videomakers. De content is dus in stukjes verspreid over vele computers. Bij het bekijken en downloaden worden de stukjes feilloos van verschillende plaatsen gehaald en aan elkaar geplakt.
Een slimme en uiterst efficiënte manier die opslagkosten uitspaart en het heel moeilijk maakt om content te manipuleren en te filteren. Ideaal dus voor “Free-Speech” varianten op Youtube.

Zijn YouTube alternatieven legaal?

Vrijheid van meningsuiting staat in de grondwet van de meeste westerse landen. Het filteren en blokkeren van bepaalde content (zoals YouTube lijkt te doen) is dus onconstitutioneel of te wel illegaal.
Zolang de alternatieven ook niet censureren zijn ze dus legaal.

Heb je een VPN nodig voor YouTube alternatieven?

Technisch gezien kun je alle YouTube alternatieven bekijken zonder VPN. Het is niet zo dat ze geblokkeerd zijn zonder VPN.
Maar, VPN is een belangrijk hulpmiddel om je internet privacy te vergroten. Dit geld ook voor YouTube alternatieven. Je kunt het zien als een extra veiligheidsslot op je voordeur.

Wat gebeurt er als je bij het gebruik van YouTube alternatieven betrapt wordt?

Het moet niet gekker worden. Zolang je geen bij de wet verboden content bekijkt, kun je alle mogelijke informatiebronnen op het internet bekijken. Er gebeurt dus niets als je YouTube alternatieven bekijkt.

Profiteer maximaal
Ontvang je gratis Usenet account, tips & MEGA korting.
Aanmelden
close-link

5 censuurvrije YouTube alternatieven uitgelicht

leestijd: 5 min
0