6 vrije alternatieven voor YouTube zonder censuur

Alternatief voor YouTube zonder censuur

Wordt de YouTube-censuur je te veel? Heb je het gevoel dat er te veel gefilterd wordt en de aanbevelingen gemanipuleerd worden?

Hoog tijd om de beste alternatief voor YouTube zonder censuur te ontdekken.

Bovendien geven we je verderop een lijst met 10 beste alternatieven die wel censuur toepassen.

Onze testcriteria voor censuur, privacy, content en snelheid

 • Censuur – Als een videoplatform bepaalde content blokkeert of wist, is dit censuur en een schending van de mensenrechten. Ook kijken we of ze een “aanbevelings-algoritme” hebben.
 • Privacy – Doordat je complete kijk- en zoekgeschiedenis opgeslagen en geanalyseerd wordt -user-profiling-, verlies je elke vorm van privacy. Advertenties maken ook inbreuk op je privacy.
 • Content – Hoe meer diverse content, hoe beter.
 • Snelheid – We testen en vergelijken de laadsnelheid van de pagina’s en (gratis) video’s.

Youtube heeft allang afscheid genomen van dit principe en verhoogt de internetcensuur de laatste tijd enorm.

Door te zoeken naar populaire door YouTube geblokkeerde video’s, testen we hoe het staat met de censuur bij de andere platforms. Ook keken we natuurlijk naar privacy.

Je kunt nu YouTube zonder reclame gratis kijken en zelfs soms zonder op Google in te loggen. Bij gedecentraliseerde blockchain of P2P platvormen (bijvoorbeeld) is je internet privacy een stuk beter.

Want of je nu grappige video’s kijkt of wat anders, alles wat je op YouTube kijkt en doet, wordt opgeslagen. Wist je trouwens dat WhatsApp ook al je gesprekken en chats opslaat?

Misschien tijd om net als miljoenen anderen naar een WhatsApp alternatief over te stappen?

6 beste gratis ongecensureerde YouTube vervangers

Het beste YouTube alternatief is Bitchute dankzij de hoeveelheid content en populariteit. Rumble wint snel aan populariteit en trekt meer bekende personen welke bijvoorbeeld zijn verbannen van YouTube.

Bitchute

44M unieke bezoekers / maand
7,315 ongecensureerde zoekresultaten
Laadsnelheid pagina: 3 s. – Testvideo: snel

BitChute is een van de beste YouTube alternatieven dat gebaseerd was op P2P (peer-to-peer) technologie, maar daar zijn ze vanaf gestapt. BitChute heeft meer dan 44 miljoen kijkers per maand en is een van de betere kanalen wat betreft vrijheid van meningsuiting en een goed YouTube-alternatief.

Onlangs lanceerde BitChute een gratis tool om het Youtubers gemakkelijk te maken over te stappen naar BitChute. Met één klik kunnen videomakers hun Youtube-kanaal overzetten of kopiëren.

Helaas zijn er nog geen officiële BitChute apps beschikbaar. Wel is er een redelijk werkende Android app genaamd bitslide.

Bij eigen video’s uploaden, betaalt BitChute niets uit. Wel kun je profiteren van advertentie inkomsten.

Het laden van de website gaat sneller dan bij Dtube en Brighteon en het wordt gebruikt door een groter publiek. Bitchute is onderverdeeld in categorieën die het zoeken vergemakkelijken, dus al-met-al een geweldig platform.

 • Censuurvrij
 • Advertentievrij
 • Relatief weinig content
 • Geen video-monitizatie
 • Geen officiële apps

Rumble

44M unieke bezoekers / maand
Hoeveelheid zoekresultaten niet aangegeven
Laadsnelheid pagina: 1 s. – Testvideo: gemiddeld

Rumble is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de beste YouTube alternatieven en geeft ongefilterde zoekresultaten. Hun doel is om de cancel culture tegen te gaan.

Gebruikers kunnen video’s maken en video’s uploaden. Je hebt mogelijkheden om uitbetaald te worden voor je eigen video’s. Het platform is dus gebruiksvriendelijk voor zowel videomakers als videokijkers.

Rumble heeft inmiddels al meer dan $1 miljoen uitbetaald aan videomakers. Hun platform is niet gedecentraliseerd en ze zijn onlangs publiek gegaan op Nasdaq.

Rumble maakt ook gebruik van advertenties en een ongecensureerde ‘Editors pick’ dat voor jou interessante video’s aanbeveelt.

 • Censuurvrij
 • Veel content
 • (Mobiele) App
 • Laadsnelheid
 • Gecentraliseerd
 • Advertenties

Brighteon

6M unieke bezoekers / maand
3,489 ongecensureerde zoekresultaten
Laadsnelheid pagina: 4 s. – Testvideo: traag

Brighteon is een ander alternatief voor de YouTube censuur en misschien wel één van de beste alternatieven. Bij video’s uploaden krijg je niets uitbetaald maar je kan meedoen als affiliate van de Brighteon Store.

Er komt dan automatische een CTA-knop in iedere video met “Shop Now”. Ze werken niet met een gedecentraliseerd platform zoals blockchain of web-torrent en video’s worden centraal opgeslagen op een server.

Brighteon belooft echter dat ze niet censureren en geen bezoekerslogs bijhouden. Ze gebruiken zelfs geen Google tracking instrumenten zoals Adwords.

Helaas worden op Brighteon wel advertenties getoond. Bovendien hebben ze een algoritme dat net als bij Youtube, voor jou interessante video’s aanbeveelt. Op zich is dit niet erg, zolang het maar niet gemanipuleerd wordt net als bij Youtube.

 • Censuurvrij
 • Laadsnelheid
 • Relatief weinig content
 • Advertenties
 • Geen App

LBRY / Odysee

6,4M unieke bezoekers / maand
3,358 ongecensureerde zoekresultaten
Laadsnelheid pagina: 8 s. – Testvideo: traag

LBRY is een videopublicatie groep met twee platformen om videos te delen en één van de beste YouTube alternatieven. LBRY.tv en Odysee.com. Odysee is de betere optie voor kijkers omdat het gebruiksvriendelijker is.

Je kunt ook LBRY apps downloaden voor Windows, Linux, Android en iOS. LBRY is een open protocol waarop video’s gepubliceerd worden.

Ze gebruiken P2P technology zonder een centrale plaats voor video-opslag. Bovendien kun je videos kijken zonder advertenties.

Videomakers worden in cryptovaluta uitbetaald en zelfs kijkers kunnen crypto credits claimen voor het kijken van video’s. In de LBRY community kunnen kijkers kanalen volgen en video’s waarderen.

Het is jammer dat in de ‘advanced settings’ een aantal opties zijn aangevinkt die ons niet zo goed bevielen. Bijv. het downloaden naar je harde schijf van alle video’s die je kijkt, maar ook ‘hosting gegevens om het LBRY netwerk te helpen.

Ze hebben een groot aantal bezoekers, dat de laatste tijd enorm stijgt, dus is het zeker de moeite waard om te proberen. Wist je trouwens dat er een goed alternatief voor Twitter is?

 • peer-to-peer
 • Censuurvrij
 • Goede apps
 • Advertentievrij
 • Geen aanbevelingsalgoritmen
 • Relatief weinig content
 • Trage laadsnelheid
 • Te veel opties standaard aangevinkt

Dtube

890K unieke bezoekers / maand
214 ongecensureerde zoekresultaten
Laadsnelheid pagina: 7 s. – Testvideo: matig

Dtube is een gedecentraliseerd videoplatform dat met blockchain werkt en ook één van de beste gratis alternatieven. Hierdoor is het ook niet mogelijk om te censureren. De kijkers kunnen video’s een ‘upvote’ of een ‘downvote’ geven.

In tegenstelling tot YouTube is er geen aanbevelingsalgoritme dat filtert welke videos van andere kanalen je in jouw ‘feed’ te zien krijgt. Dus wat je te zien krijgt bij “Hot videos’ en “Trending videos’ wordt bepaald door de ‘likes’ van de kijkers. En op basis daarvan wordt ook uitbetaald in cryptovaluta (Steem).

Een groot voordeel is dat Dtube advertentievrij is. De interface lijkt heel erg op YouTube waardoor het gemakkelijk te gebruiken is en bovendien hebben ze een app.

Hou je meer van lezen dan video’s kijken, dan kun je ook tijdschriften online lezen.

 • Blockchain gedecentraliseerd
 • Censuurvrij
 • Advertentievrij
 • Geen aanbevelingsalgoritmen
 • App beschikbaar
 • Matige Laadsnelheid
 • Weinig content

PeerTube

136K unieke bezoekers / maand
632 ongecensureerde zoekresultaten
Laadsnelheid pagina: 2 s. – Testvideo: snel

PeerTube is, qua actieve gebruikers, de kleinste van de censuurvrije video-sites, maar niet zo klein als het Open Video Project. Al-met-al een geweldig YouTube alternatief.

Het is een goed alternatief voor YouTube en een video streaming service dat P2P met WebTorrent gebruikt zodat je direct in je browser kunt zoeken en kijken. Ze gebruiken open-source en je kijkgedrag wordt niet geregistreerd.

De video’s worden opgeslagen op computers van videomakers die zich aangemeld hebben als host (instances). PeerTube is dus eigenlijk een netwerk van vele kleinere hosting services.

Net als andere Youtube-alternatieven heeft PeerTube een sterke community en een uniek systeem om video’s te delen (Federation). Video’s zoeken doe je met Sepia Search die dan op verschillende instances afgespeeld worden.

 • Censuurvrij
 • Goede Laadsnelheid
 • Relatief weinig content
 • Geen apps

Tegenhangers Youtube met censuur

Youtube censuur

Als je op internet zoekt naar een goed YouTube alternatief, vindt je hele lijsten met video-platformen. Wij hebben de video-platformen die in de Top-10 zoekresultaten als ‘goed’ alternatief voor YouTube worden aangeraden aan onze censuurtest blootgesteld.

We zochten naar de laatste virale video die door YouTube, Facebook en andere platformen verwijderd is. Als je die video op YouTube zoekt, vind je hem gewoon niet door de censuur.

 • Dailymotion (Maar 1 van de 2 verbannen video’s gevonden)

Het resultaat geeft te denken en was de aanleiding voor onze volgende post: beste alternatieven voor Google.

Ben je op sociale media actief? Kijk dan naar een alternatief voor Facebook. Facebook zelf heeft alleen korte video’s, dus om met YouTube te concurreren hebben ze Facebook Watch gelanceerd, voor langere video’s van onbeperkte lengte.

Hetzelfde geldt, wat betreft korte video’s, voor Instagram en de start van Instagram TV, een relatief nieuw videoplatform.

Censuurvrij alternatief voor YouTube en het internet

Usenet is vanaf het begin een censuur vrije variant van het internet geweest. De censuur op het internet is alleen, door de jaren heen, steeds erger geworden en valt daarom meer op.

Usenet biedt niet alleen videos maar ook andere ongecensureerde content. Omdat het zo afgeschermd is van het internet moet je wel inloggen via een provider. Met Easynews heb je heel voordelig toegang tot het Usenet, bovendien kun je het gratis proberen.

Al met al zijn er heel wat alternatieven voor YouTube, en de hoeveelheid aan content neemt enorm toe. Kies de beste alternatieven en kijk welke je het meest bevalt. Veel ongecensureerd kijkplezier.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een gedecentraliseerd videoplatform?

Bij YouTube en andere videoservices worden alle video’s opgeslagen op grote servers (datacenters) van het videoplatform. Dit kost niet alleen een hoop geld maar is het is ook bijzonder gemakkelijk voor censuur en kijkgedrag-registratie.
Gedecentraliseerde platformen, zoals BitChute, die met blockchain of P2P (web-torrent) werken, gebruiken de computercapaciteiten van de kijkers en videomakers. De content is dus in stukjes verspreid over vele computers. Bij video’s bekijken en downloaden worden de stukjes feilloos van verschillende plaatsen gehaald en aan elkaar geplakt.
Een slimme en uiterst efficiënte manier die opslagkosten uitspaart en het heel moeilijk maakt om content te manipuleren en te filteren. Ideaal dus voor “Free-Speech” varianten op YouTube.

Zijn YouTube alternatieven legaal?

Vrijheid van meningsuiting staat in de grondwet van de meeste westerse landen. Het filteren en blokkeren van bepaalde content (zoals YouTube lijkt te doen) is dus onconstitutioneel of te wel illegaal.
Zolang de alternatieven, zoals Brighteon, ook niet censureren zijn ze dus legaal.

Heb je een VPN nodig voor YouTube alternatieven?

Technisch gezien kun je alle alternatieven voor YouTube bekijken zonder VPN. Het is niet zo dat ze geblokkeerd zijn zonder VPN.
Maar, VPN is een belangrijk hulpmiddel om je internet privacy te vergroten. Dit geld ook voor een YouTube alternatief, zoals Odysee. Je kunt het zien als een extra veiligheidsslot op je voordeur. Je moet dan natuurlijk niet inloggen, anders deel je vrijwillig je gegevens.

Wat gebeurt er als je bij het gebruik van alternatieven voor YouTube betrapt wordt?

Er gebeurt niets als je alternatieven voor YouTube, zoals DTube, gebruikt. Het moet niet gekker worden. Zolang je geen bij de wet verboden content bekijkt, kun je alle mogelijke informatiebronnen op het internet bekijken.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

#1 VPN aanbieding

SurfsharkVoordeligste no-logs VPN met uitstekende veiligheid.
30 dagen geld-terug-garantie
Bespaar 81%
Probeer Surfshark

2 reacties op “6 vrije alternatieven voor YouTube zonder censuur”

 1. wat ik ook het meeste zou willen is dat je filmpjes en muziek kunt zetten zonder dat je een blaam krijgt van copyright en ook dat je gewoon videos kunt bekijken zonder dat ze vervagen worden dat je niets of soms eens iets kunt zien. dat zoek ik in alternatieve youtube

  Beantwoorden

Plaats een reactie