Alternatief voor YouTube zonder reclame op Android & iPhone

Heb jij ook gemerkt dat we steeds meer reclame voorgeschoteld op YouTube en ben je reclame kijken zat?

Gelukkig zijn er behalve het dure YouTube Premium abonnement, voldoende gratis alternatieven om YouTube zonder reclame te kijken.

En dat is niet alles – je krijgt extra functionaliteit zoals meer privacy en de terugkeer van de ‘dislike’ knop.

Wat is YouTube ReVanced?

YouTube ReVanced is een populaire Android-app die YouTube-gebruikers in staat stelt om video’s op YouTube gratis te bekijken zonder advertenties. Het biedt ook handige extra functies, zoals de mogelijkheid om video’s af te spelen op de achtergrond en in picture-in-picture modus.

YouTube zonder reclame

5 Beste YouTube Vanced app alternatieven

De beste Youtube Vanced alternatieven zijn Re-Vanced, NewPipe, SkyTube, LibreTube, Kiwi Browser, & Blokada. Bovendien is er onlangs een nieuwe op de markt gekomen (SmartTube iOS) die we nog niet getest hebben.

YouTube Vanced is de gemodificeerde versie van YouTube zonder reclame en is alleen op Android beschikbaar (bijv. Samsung telefoon). YouTube Vanced heeft in maart 2022 een dwangbevel van YouTube ontvangen om te stoppen met het aanbieden van de alternatieve YouTube app via hun officiële website[2].

YouTube Vanced zal niet meer ontwikkeld worden maar je kan nog steeds met een omweg de laatste versie installeren, welke nog werkt. Lees hier verderop hoe je dat snel en simpel doet.

De alternatieve YouTube app die nog het meest op YouTube Vanced lijkt is YouTube Pro van Sam Mods. Helaas is deze alternatieve YouTube app niet open-source en zal je de maker moeten vertrouwen.

Voor Google TV gebruikers is er SmartTube en dat werkt perfect.

ReVanced en ReVanced-Extended

revanced manager

Met YouTube ReVanced kun je je kijkervaring verbeteren door advertenties te verwijderen – en zo de belevenis van Vanced voort te zetten. Het is een aangepaste versie van de YouTube-interface en heeft geen advertenties en sponsorgedeelte. Je hebt een volledig naadloze ervaring.

Als het beste alternatief biedt het een scala aan functies, zoals de mogelijkheid om video’s te downloaden, herhalingen op de achtergrond en meer, zonder dat je een abonnement nodig hebt. Maar deze YouTube Vanced-vervanger laat gebruikers ook inloggen op hun Google-accounts zodat ze hun afspeellijst kunnen downloaden.

Verschillende functies van YouTube ReVanced

 • Advertentievrije ervaring: Gebruik YouTube niet en bekijk je favoriete inhoud zonder advertentie-onderbrekingen.
 • Video’s downloaden: Download YouTube-video’s eenvoudig rechtstreeks naar je apparaat.
 • Achtergrond afspelen: Luister naar muziek of podcasts op YouTube terwijl je andere apps gebruikt of wanneer je scherm uit staat.
 • Automatisch herhalen: video’s automatisch laten herhalen zonder ze handmatig opnieuw te hoeven starten.
 • PIP-modus (beeld-in-beeld)
 • Keuze van videokwaliteit
 • Ondersteunt 4K-inhoud
 • Beste YouTube-client

De eenvoud van ReVanced-Manager

Om toegang te krijgen tot deze functies, downloadt je de Community ReVanced-Manager. Deze biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee je alle ReVanced applicaties kunt installeren, beheren en updaten zonder technische rompslomp.

Hoe zit het met ReVanced-Extended?

Voor degenen die op zoek zijn naar een lichter programma met dezelfde kernfuncties, is ReVanced-Extended de juiste keuze. Ontwikkeld door inotia00, een belangrijke medewerker van het oorspronkelijke project, biedt het een vergelijkbare ervaring met duidelijke verschillen, gericht op een meer gestroomlijnde en lichte werking.

Onderscheidende kenmerken van ReVanced-Extended

 • Lichtgewicht: Een eenvoudigere, flexibelere versie van YouTube ReVanced.
 • Sponsorblok: Hiermee worden gesponsorde segmenten in video’s automatisch overgeslagen voor een soepelere kijkervaring.
 • YouTube™ Dislike terug: Toont het aantal mensen dat een video niet leuk vindt op YouTube-video’s, voor een beter begrip van de ontvangst van een video.

Installatie en downloads

Voor zowel ReVanced als ReVanced-Extended is het installatieproces eenvoudig:

 1. Bezoek ReVanced.net.
 2. Kies de versie die het beste bij je past.
 3. Download de Community ReVanced-Manager voor eenvoudige installatie en updates.
 4. Volg de instructies van de Manager om aan de slag te gaan.

Let op, revanced.net is een community-gedreven platform en vertegenwoordigt niet de officiële bron van ReVanced. De officiële bronnen zijn github.com/ReVanced en revanced.app.

ReVanced is niet zomaar software; het is een gemeenschapsbeweging. Het wordt gedreven door de collectieve inspanning van enthousiastelingen die toegewijd zijn aan het onderhouden van een fijne YouTube-ervaring zonder advertenties.

Door voor ReVanced te kiezen, verbeter je niet alleen je eigen ervaring; je maakt deel uit van een grotere gemeenschap die zich richt op het verbeteren van online videoconsumptie voor iedereen.

NewPipe – App om YouTube reclamevrij te kijken

NewPipe is eigenlijk een alternatief voor het betaalde YouTube, zonder reclame, dat zelfs nog langer bestaat dan YouTube Vanced. Het is open-source en is volledig gratis.
Enkele functies van NewPipe:

 • Achtergrond playback
 • Picture-in-picture
 • Video downloaden
 • YouTube app naar NewPipe videos delen
 • Chromecasten zonder advertenties

Met dit YouTube Vanced alternatief is reclame kijken verleden tijd, als je op YouTube gratis filmpjes kijkt. En er worden bovendien steeds nieuwe functies toegevoegd.

Een groot voordeel voor mensen die om hun privacy denken is dat je in NewPipe niet kan inloggen met je YouTube account. Als je gemak belangrijker vindt dan is dit eerder een nadeel.

Je kunt wel je “Channel Subscriptions” importeren. Bij YouTube Vanced heb je hier geen last van.

Wat ons goed beviel is dat je een YouTube filmpje automatisch in NewPipe kunt laten openen die je bijvoorbeeld via een messenger toegestuurd hebt gekregen. Een nadeel is dat de videos langer laden omdat ze omgeleid worden, wat bij YouTube Vanced niet het geval is.

Wat ook niet kan is reageren op comments, iets dat bij YouTube Vanced wel kan. NewPipe kun je (buiten de Play Store om) via hun website, GitHub, of F-Droid downloaden, maar probeer ook een digitale tijdschriften te lezen.

NewPipe
NewPipe
Developer: Team NewPipe
Price: Free

SkyTube

SkyTube heeft twee opties. SkyTube Extra heeft gesloten videobibliotheken en is compatibel met de YouTube app en ondersteunt casting. De andere optie is een volledige open-source (F-droid) alternatief voor YouTube zonder reclame. Het heeft minder functies en updaten duurt langer.

Je kunt met SkyTube behalve advertentievrij video kijken en ook zonder reclame kijken, Chromecasten. Het werkt zelfs met gepersonaliseerde reclame en langere reclames.

Dus ook persoonlijke advertenties blokkeren is geen probleem. SkyTube kun je via F-Droid downloaden, maar ook via de Play Store. SkyTube Extra is alleen via hun website beschikbaar.

SkyTube
SkyTube
Developer: Unknown
Price: Free

LibreTube

De beta-versie van LibreTube heeft een aantal interessante functies en ziet er interessant uit, ondanks dat het nog in beta is. Als je helemaal weg wilt van Google dan zal het je aanspreken dat door het gebruik van Piped je nooit meer direct verbinding maakt met Google servers.

Je kunt bij Libre, behalve YouTube reclame vrij kijken, een tussenserver kiezen die tussen jouw apparaat en Google inzit. Je kunt zelfs een account registreren op die tussenserver, zodat je feed op jou aangepast en je favorieten onthouden worden, maar zonder dat deze info bij Google terecht komt.

Dit is minder interessant als je een YouTube kanaal hebt en bij YouTube ingelogd moet zijn.

Helaas is LibreTube en SkyTube alleen beschikbaar op Android. Je kunt dus met deze app reclame verwijderen en zo LibreTube Chromecasten.

LibreTube kun je simpel via F-Droid of via GitHub downloaden. Na het openen van de link, scroll je wat naar beneden bij “Assets” en app-arm64-v8a-release.apk is meestal wat je zoekt zoals in de screenshot te zien.

LibreTube
LibreTube
Developer: Unknown
Price: Free

Kiwi Browser

Als een alternatief voor de bovengenoemde video apps kun je ook de Kiwi browser proberen. Met Kiwi browser kun je behalve videos kijken ook het internet surfen en muziek luisteren.

Omdat het op Google Chrome gebaseerd is kun je Chrome extensies uit de Play Store gebruiken. Het kan even tricky zijn op het op te zetten maar daarna werkt het goed.

Wij testen de volgende extensies, uBlock Origin, Return YouTube Dislike, YouTube Enhancer, Adblock Plus en SponsorBlock, allemaal varianten voor reclame uitzetten op YouTube.

Zo kun je hoge kwaliteit videos van YouTube bekijken zonder ongewenste (persoonlijke) reclame alhoewel sommige functies iets minder handig zijn als bij de bovengenoemde apps. Als je alleen ads wilt blokkeren dan kun je de Brave browser met ingebouwde adblocker gebruiken.

Kiwi Browser - Fast & Quiet
Kiwi Browser - Fast & Quiet

YouTube Vanced toch installeren op je Android

Ondanks dat ze van Google moesten stoppen, zijn er nog steeds mogelijkheden om YouTube Vanced toch op je Android te installeren. Je moet alleen oppassen voor fake YouTube Vanced op websites en app stores.

Het voordeel van YouTube Vanced is dat alleen hier je op comments kunt reageren. De video’s laden het snelst omdat je ingelogd bent via Google’s servers. Ook de opties als terugkeer van ‘dislike’ en SponsorBlock zijn beschikbaar.

Een nog werkend alternatief om YouTube Vanced toch te installeren is de ingebouwde instelling om de downloadserver te wijzigen in YouTube Vanced Manager.

 • Download YouTube Vanced Manager van Apkmirror
 • Start Vanced Manager
 • Open in Vanced Manager het drie-punten menu
 • Tik op ‘Over Vanced’
 • Tik een aantal keer op het YouTube Vanced Team vakje om Dev opties te ontgrendelen
 • Ga terug naar het hoofdscherm van Vanced Manager
 • Open het Vanced Manager drie-punten menu opnieuw
 • Tik op Instellingen
 • Tik op het tandwiel rechtsboven
 • Tik op Channel URL
 • Verander de URL van https://api.vancedapp.com/api/v1 naar https://mirror.codebucket.de/vanced/api/v1
 • en boem, het werkt.

Als tweede alternatief kun je de laatste (v17.03.38) originele split APK files gebruiken (voor zolang het nog werkt).

Blokada – YouTube reclame blokkeren op Android en iOS

Blokada is een open-source adblocker en privacy app voor Android en iOS. Het is een effectieve manier om adverteerders trackers en malware te blokkeren op zowel het internet als apps. Je kunt bijvoorbeeld YouTube reclame blokkeren op Smart TV.

Je beschermt hiermee niet alleen je privacy maar spaart ook datagebruik. Om YouTube reclame te blokkeren moet je in Blokada naar de ‘Advanced’ tab gaan > selecteer ‘Goodbye Ads’ en vink dan ‘YouTube’ aan. Zo kun je iedere advertentie op YouTube uitzetten en YouTube zonder reclame, gratis kijken.

Je kunt Blokada via hun website, F-Droid, of App Store en Play Store downloaden.

‎Blokada
‎Blokada
Developer: Blocka AB
Price: Free+

Ondanks dat YT Premium heel handig is, zie je dat je gemakkelijk zonder kan en er voldoende gratis alternatieven zijn. Dit geldt ook voor illegaal e-books downloaden; er zijn genoeg legale alternatieven voor.

Als alternatief kun je zelfs Hulu in Nederland kijken. Wij leggen uit hoe en geven ook antwoord op de vraag, ‘kan ik Ziggo Go in het buitenland kijken?’.

Veel reclamevrij kijkplezier. Je hebt de premium app van YouTube helemaal niet nodig, dus overweeg een gratis versie, met één van de hierboven vermelde opties, voor je een betaald abonnement neemt.

Veelgestelde vragen

Hoe kijk ik YouTube zonder reclame?

Je kunt YouTube gratis en zonder reclame kijken met apps zoals NewPipe, SkyTube en LibreTube.

Wat kost YouTube kijken zonder reclame?

YT Premium kost 12 Euro per maand. Met YT Premium Lite, dat 7 Euro per maand kost, kun je ook videos op YouTube bekijken zonder reclame, maar heeft verder geen andere Premium opties. Met apps zoals NewPipe, SkyTube en LibreTube heb je de meeste Premium opties gratis.

Wat is de beste YouTube Adblocker voor Android en iOS?

Blokada is de beste YouTube adblocker voor Android en iOS, die effectief advertenties, trackers en malware blokkeert.

Is YouTube niet meer gratis?

YouTube is nog steeds gratis, alleen krijg je bij de gratis versie steeds meer advertenties.

Wat kun je met YouTube Premium?

Met YouTube Premium krijg je advertentievrij kijken, videos op de achtergrond afspelen, downloaden en als bonus, YouTube Music Premium.

Hoe duur is YouTube Premium?

YouTube Premium kost in Nederland 12 Euro per maand. YouTube Lite kost 7 Euro per maand.

Geschreven door Lucas van Leeuwen

Lucas van LeeuwenOprichter en CEO
Lucas, oprichter van Gratis Nieuwsgroepen en al sinds 1995 online, is meer dan zomaar een ondernemer. Als tech-pionier met een achtergrond in technische informatica heeft hij het internet zien evolueren. Met ruim twintig jaar ervaring in internet, Usenet en VPN, weet hij als geen ander hoe je alles uit je digitale leven kunt halen, en deelt hij deze kennis op een toegankelijke manier. Lucas is tegen censuur en privacy schending en niet te vinden op sociale media.

#1 VPN aanbieding

SurfsharkVoordeligste no-logs VPN met uitstekende veiligheid.
30 dagen geld-terug-garantie
Bespaar 81%
Probeer Surfshark

1 reactie op “Alternatief voor YouTube zonder reclame op Android & iPhone”

Plaats een reactie