YouTube zonder reclame gratis op Android & iPhone kijken (geen Adblocker)

Heb jij ook gemerkt dat we steeds meer reclame voorgeschoteld op YouTube? Gelukkig zijn er behalve het dure YouTube Premium abonnement, voldoende gratis alternatieven om YouTube zonder reclame te kijken.

En dat is niet alles – je krijgt extra functionaliteit zoals meer privacy en de terugkeer van de ‘dislike’ knop.

Wat is Vanced?

Vanced is een populaire Android-app die YouTube-gebruikers in staat stelt om video’s te bekijken zonder advertenties. Het biedt ook handige extra functies, zoals de mogelijkheid om video’s af te spelen op de achtergrond en in picture-in-picture modus.

YouTube zonder reclame

Wat is de YouTube Premium prijs?

De kosten van YouTube Premium[1] in Nederland zijn 12 Euro per maand. Hoeveel kost YouTube Premium Lite? YouTube Premium Lite kost 7 Euro per maand. Goedkoop YouTube Premium kijken is er dus niet bij.

YouTube Premium vs Lite:

  • Met YouTube Premium krijg je advertentievrije toegang tot alle Google video en muziek services, inclusief YouTube Kids, kun je videos op de achtergrond afspelen, video’s downloaden en je krijgt YouTube Music Premium erbij.
  • YouTube Premium Lite is alleen advertentievrij, maar alle andere Premium opties heb je niet. Als alternatief kun je zelfs Hulu in Nederland kijken. Wij leggen uit hoe en geven ook antwoord op de vraag, ‘kan ik Ziggo Go in het buitenland kijken?’.

5 Beste YouTube Vanced app alternatieven

De beste Youtube Vanced alternatieven zijn NewPipe, SkyTube, LibreTube, Kiwi Browser, & Blokada. Bovendien is er onlangs een nieuwe op de markt gekomen (SmartTube iOS) die we nog niet getest hebben.

Vanced is de gemodificeerde versie van YouTube en is alleen op Android beschikbaar (bijv. Samsung telefoon). Vanced heeft in maart 2022 een dwangbevel van Youtube ontvangen om te stoppen met het aanbieden van de app via hun officiële website[2].

Vanced zal niet meer ontwikkeld worden maar je kan nog steeds met een omweg de laatste versie installeren, welke nog werkt. Lees hier verderop hoe je dat snel en simpel doet.

De app welke nog het meest op Vanced lijkt is YouTube Pro van Sam Mods. Helaas is de app niet open-source en zal je de maker moeten vertrouwen.

Voor Google TV gebruikers is er SmartTube en dat werkt perfect.

NewPipe – App om YouTube reclamevrij te kijken

NewPipe is eigenlijk een YouTube Premium alternatief dat zelfs nog langer bestaat dan Vanced. Het is open-source en is volledig gratis.
Enkele functies van NewPipe:

  • Achtergrond playback
  • Picture-in-picture
  • Video downloaden
  • YouTube app naar NewPipe videos delen
  • Chromecasten zonder advertenties

Met dit Vanced alternatief heb je geen last van reclames als je YouTube filmpjes kijkt. En er worden bovendien steeds nieuwe functies toegevoegd. Een groot voordeel voor mensen die om hun privacy denken is dat je in NewPipe niet kan inloggen met je YouTube account.

Als je gemak belangrijker vindt dan is dit eerder een nadeel. Je kunt wel je “Channel Subscriptions” importeren. Bij Vanced heb je hier geen last van.

Wat ons goed beviel is dat je een YouTube filmpje automatisch in NewPipe kunt laten openen die je bijvoorbeeld via een messenger toegestuurd hebt gekregen. Een nadeel is dat de videos langer laden omdat ze omgeleid worden, wat bij Vanced niet het geval is. Wat ook niet kan is reageren op comments, iets dat bij Vanced wel kan.

NewPipe kun je via hun website, GitHub, of F-Droid downloaden, maar probeer ook een digitale tijdschriften te lezen.

NewPipe
NewPipe
Developer: Team NewPipe
Price: Free

SkyTube

SkyTube heeft twee opties. SkyTube Extra heeft gesloten videobibliotheken en is compatibel met de YouTube app en ondersteunt casting. De andere optie is een volledige open-source (F-droid) YouTube alternatief. Het heeft minder functies en updaten duurt langer.

Je kunt met SkyTube behalve advertentievrij video kijken ook Chromecasten zonder reclame. Het werkt zelfs met gepersonaliseerde reclame, dus persoonlijke advertenties blokkeren is geen probleem.

SkyTube kun je via F-Droid downloaden. SkyTube Extra is alleen via hun website beschikbaar.

SkyTube
SkyTube
Developer: Unknown
Price: Free

LibreTube

De beta-versie van LibreTube heeft een aantal interessante functies en ziet er interessant uit, ondanks dat het nog in beta is. Als je helemaal weg wilt van Google dan zal het je aanspreken dat door het gebruik van Piped je nooit meer direct verbinding maakt met Google servers.

Je kunt bij Libre, behalve YouTube reclame vrij kijken, een tussenserver kiezen die tussen jouw apparaat en Google inzit. Je kunt zelfs een account registreren op die tussenserver, zodat je feed op jou aangepast en je favorieten onthouden worden, maar zonder dat deze info bij Google terecht komt.

Dit is minder interessant als je een YouTube kanaal hebt en bij YouTube ingelogd moet zijn.

Helaas is LibreTube en SkyTube alleen beschikbaar op Android. Je kunt dus met deze app reclame verwijderen en zo LibreTube Chromecasten.

LibreTube kun je simpel via F-Droid of via GitHub downloaden. Na het openen van de link, scroll je wat naar beneden bij “Assets” en app-arm64-v8a-release.apk is meestal wat je zoekt zoals in de screenshot te zien.

LibreTube
LibreTube
Developer: Unknown
Price: Free

Kiwi Browser

Als een alternatief voor de bovengenoemde video apps kun je ook de Kiwi browser proberen. Met Kiwi browser kun je behalve videos kijken ook het internet surfen en muziek luisteren.

Omdat het op Google Chrome gebaseerd is kun je Chrome extensies uit de Play Store gebruiken. Het kan even tricky zijn op het op te zetten maar daarna werkt het goed.

Wij testen de volgende extensies, uBlock Origin, Return YouTube Dislike, YouTube Enhancer, Adblock Plus en SponsorBlock, allemaal varianten voor reclame uitzetten op YouTube.

Zo kun je hoge kwaliteit videos kijken zonder ongewenste (persoonlijke) reclame alhoewel sommige functies iets minder handig zijn als bij de bovengenoemde apps. Als je alleen ads wilt blokkeren dan kun je de Brave browser met ingebouwde adblocker gebruiken.

Kiwi Browser - Fast & Quiet
Kiwi Browser - Fast & Quiet
Brave Private Browser + VPN
Brave Private Browser + VPN

Vanced toch installeren op je Android

Ondanks dat ze van Google moesten stoppen, zijn er nog steeds mogelijkheden om Vanced toch op je Android te installeren. Je moet alleen oppassen voor fake Vanced op websites en app stores.

Het voordeel van Vanced is dat alleen hier je op comments kunt reageren. De video’s laden het snelst omdat je ingelogd bent via Google’s servers. Ook de opties als terugkeer van ‘dislike’ en SponsorBlock zijn beschikbaar.

Een nog werkend alternatief om Vanced toch te installeren is de ingebouwde instelling om de downloadserver te wijzigen in Vanced Manager te gebruiken. Download Vanced Manager van Apkmirror, start het, open het drie-punten menu, tik op ‘Over Vanced’, tik een aantal keer op het Vanced Team vakje om Dev opties te ontgrendelen.

Ga terug naar het hoofdscherm, open het drie-punten menu opnieuw, tik op Instellingen, tik op het tandwiel rechtsboven, tik op Channel URL, verander de URL van https://api.vancedapp.com/api/v1 naar https://mirror.codebucket.de/vanced/api/v1 en boem, het werkt.

Als tweede alternatief kun je de laatste (v17.03.38) originele split APK files gebruiken (voor zolang het nog werkt).

Blokada – YouTube reclame blokkeren op Android en iOS

Blokada is een open-source adblocker en privacy app voor Android en iOS. Het is een effectieve manier om adverteerders trackers en malware te blokkeren op zowel het internet als apps. Je kunt bijvoorbeeld YouTube reclame blokkeren op Smart TV.

Je beschermt hiermee niet alleen je privacy maar spaart ook datagebruik. Om YouTube reclame te blokkeren moet je in Blokada naar de ‘Advanced’ tab gaan > selecteer ‘Goodbye Ads’ en vink dan ‘YouTube’ aan. Zo kun je iedere advertentie op YouTube uitzetten.

Je kunt Blokada via hun website, F-Droid, of App Store downloaden.

‎Blokada
‎Blokada
Developer: Blocka AB
Price: Free+

Ondanks dat YouTube Premium heel handig is, zie je dat je gemakkelijk zonder kan en er voldoende gratis alternatieven zijn. Dit geldt ook voor illegaal e-books downloaden; er zijn genoeg legale alternatieven voor.

Veel reclamevrij kijkplezier. Je hebt helemaal niet YouTube Premium nodig.

Veelgestelde vragen

Hoe kijk ik YouTube zonder reclame?

Je kunt YouTube gratis en zonder reclame kijken met apps zoals NewPipe, SkyTube en LibreTube.

Wat kost YouTube kijken zonder reclame?

YouTube Premium kost 12 Euro per maand. Met YouTube Premium Lite, dat 7 Euro per maand kost, kun je ook YouTube kijken zonder reclame, maar heeft verder geen andere Premium opties. Met apps zoals NewPipe, SkyTube en LibreTube heb je de meeste Premium opties gratis.

Wat is de beste YouTube Adblocker voor Android en iOS?

Blokada is de beste YouTube adblocker voor Android en iOS, die effectief advertenties, trackers en malware blokkeert.

Is YouTube niet meer gratis?

YouTube is nog steeds gratis, alleen krijg je bij de gratis versie steeds meer advertenties.

Wat kun je met YouTube Premium?

Met YouTube Premium kun je advertentievrij kijken, videos op de achtergrond afspelen, downloaden en krijg je YouTube Music Premium.

Hoe duur is YouTube Premium?

YouTube Premium kost in Nederland 12 Euro per maand. YouTube Premium Lite kost 7 Euro per maand.

Geschreven door Lucas van Leeuwen

Lucas van LeeuwenOprichter en CEO
Maak kennis met Lucas, oprichter van o.a. Gratis Nieuwsgroepen en online sinds 1995 - ervaarde de opkomst en evolutie van het internet. Een tweaker in hart en nieren. Met meer dan decennia ervaring in Usenet en VPN, weet hij als geen ander hoe je veilig en anoniem kunt downloaden.

#1 VPN aanbieding

SurfsharkVoordeligste no-logs VPN met uitstekende veiligheid.
30 dagen geld-terug-garantie
Bespaar 81%
Probeer Surfshark