Snelste VPN: 7 snelle VPN’s uitvoerig getest

Of je nu op VPN-gebied het beste van het beste wilt of een zo goed mogelijke VPN voor zo weinig mogelijk geld, je krijgt hier snel een duidelijk beeld welke VPN het best past bij jouw eisen, wensen en omstandigheden, plus een overzicht van de snelheden.

Naast snelheid, kijken we ook naar het privacy niveau en server aantallen.

Snelheidsresultaten Nederlandse VPN-servers

De snelste VPN op het moment is PrivadoVPN. We vergelijken hier de download (Mbps) en uploadsnelheden van een Nederlandse VPN server.

Downloadsnelheid (Mbps)Snelheidsreductie
PrivadoVPN74126%
NordVPN37662%
Surfshark33966%
VyprVPN26074%
IPVanish190*81%
PrivateVPN140*86%
ExpressVPN84*92%
Avast VPN24

* zonder WireGuard getest

#1 Snelheidsmonster

Editor’s keuze: PrivadoVPN

Snelste no-logs VPN netwerk. Ideaal voor streamen.

 • 30 Dagen geld terug
 • Snelheid: 5/5
 • Privacy: 5/5
 • Locaties: 4/5

#2 Veelzijdig

NordVPN
NordVPN

Bekendste VPN met het grootste server netwerk.

 • 30 Dagen geld terug
 • Snelheid: 4/5
 • Privacy: 3/5
 • Locaties: 5/5

#3 Budget

Surfshark
Surfshark

Voordelige VPN met uitstekende privacy en veiligheid.

 • 30 Dagen geld terug
 • Snelheid: 4/5
 • Privacy: 3/5
 • Locaties: 4/5

Is VPN nodig in Nederland? Ja, een VPN is zeker nodig, ook in Nederland. Veiligheid op publieke WiFi, privacy op het wereldwijde web, toegang tot geblokkeerde content (bijvoorbeeld VPN voor Netflix), enz. zijn hiervoor de redenen.

Snelheid VPN verbinding

Natuurlijk is het bekend dat als je een VPN tussen jou en het internet zet er snelheidsverlies optreedt omdat je internetverkeer door veel meer glasvezelkabels en via meer knooppunten (hubs en dergelijke) moet. Voor de VPN-providers is dit, naast het beveiligen en de privacy natuurlijk, de grootste uitdaging.

snelste vpn

Aan de snelheden in de tabel kunnen we zien dat de verschillende providers deze taak ook verschillend hebben opgepakt.

Wil je jou VPN snelheid verhogen? Kies dan het WireGuard protocol. Als je geen encryptie nodig hebt (zoals met torrents), dan is SOCKS5 het snelst.

Testen uit Nederland

Testen in de loop der jaren, zijn over het algemeen gedaan met een 600/50 Mbps kabelverbinding in Nederland. Hierbij is het OpenVPN protocol gekozen ter vergelijking. Surfshark is getest met het nieuwe WireGuard protocol en binnenkort willen we dit bij alle top VPN’s testen die dit protocol inmiddels hebben geïmplementeerd.

Downloadresultaten

Nog niet zolang geleden was Surfshark de snelste, gevolgd door VyprVPN en IPVanish. Vanwege de stabiliteit en betrouwbaarheid zijn Surfshark en NordVPN bij ons algemeen de beste VPN aanbieders. NordVPN is nu zelfs sneller dan Surfshark.

Wat betreft de laagste snelheid van Avast Secureline, waren we verbaasd (of toch niet) om zo’n grote naam onderaan te zien staan. Als je ook het ‘Acceptabel gebruik’-beleid van Avast Secureline VPN leest, dan weet je dat deze laatste plaats ook echt verdiend is.

Voor sommige downloaders en torrenters is Usenet een betere optie. En waarom VPN kopen als je bij (veel) Usenet providers een gratis VPN downloaden kunt. Onze favorieten zoals Easynews en Newshosting hebben PrivadoVPN inbegrepen.

Uploadresultaten

Doordat de uploadsnelheid van de kabelverbinding begrensd is op 50 Mbps, zaten we bij bijna ieder VPN tegen deze limiet aan. Dit betekent dat je waarschijnlijk met een snellere verbinding sneller zou kunnen uploaden.

Serveraantal

Om verbinding te maken via VPN moet je een server kiezen. Als je de automatische keuze hebt ingeschakeld kiest het programma de server (vaak de dichtstbijzijnde). Hoe dichter de server bij jouw locatie is, hoe sneller de verbinding over het algemeen is.

Waarom zo veel servers?

Een VPN-aanbieder heeft dus veel servers over de hele wereld nodig om alle klanten de dichtstbijzijnde server locatie te bieden. Als servers overbelast raken door te veel gebruikers, is het handig als er in de buurt nog een paar servers zijn zodat je gemakkelijk een onbelaste en dus snelle server gevonden hebt.

Dit was bijvoorbeeld het geval bij de NordVPN-testen. Bij de NordVPN snelheidstest haalden we vanuit NL met de dichtstbijzijnde server in Nederland een lage snelheid, maar de verbinding via een server in Groot-Brittannië was mega-snel.

Voor het omzeilen van land blokkeringen moet je een server kiezen van dat land dat buitenlanders blokkeert. Je kunt bijvoorbeeld vanuit het buitenland geen Amerikaanse Netflix films of series kijken, tenzij je natuurlijk met je VPN een Amerikaanse server kiest.

Locaties WereldwijdServers
ExpressVPN1603000+
IPVanish751900+
VyprVPN70700+
Surfshark653200+
NordVPN605100+
PrivateVPN63200+
PrivadoVPN50293+
Avast VPN34700+

VPN-serverkampioen

Boven de 700 servers wereldwijd is meer dan voldoende voor de meeste gebruikers. Surfshark, VyprVPN, ExpressVPN, IPVanish, CyberGhost en NordVPN zijn dus de beste VPN-services wat wereldwijd serveraantal betreft. NordVPN voor VPN België.

Bij server aantallen onder de 50 kom je al snel in de problemen als op drukke momenten die enkele server bij jou in de buurt, overbelast is. Woon je in een gebied of werelddeel waar de provider maar weinig of geen servers heeft, dan heb je kans dat je verbindingssnelheid altijd traag is vanwege de afstand tot de server.

Privacy niveau

Als je bij snelheden en server aantallen nog compromissen kunt maken, wil niemand graag zijn eigen privacy compromitteren. Dit geld niet voor de prijs want een goedkope VPN provider kan heel goed een uitstekende privacy en beveiliging hebben. Vergeet dus ook niet je Android of iPhone met VPN te beveiligen.

Zero-logging betekent dat de VPN-dienst niets registreert en/of opslaat wanneer je verbinding hebt. Op de eerste plaats valt hieronder jouw internetverkeer, maar ook jouw IP-adressen, browser- en klantgegevens.

Bij het bestellen moet je echter wel een aantal gegevens over jezelf invullen. Hoe minder gegevens dit zijn, hoe veiliger natuurlijk.

Afhankelijk van wat je doet op het internet kan privacy nog belangrijker zijn. Voor torrents moet je een goede torrent-vriendelijke VPN hebben met een zero-log beleid. Maar ook als je Stremio, Popcorn Time, of andere dergelijke diensten wilt gebruiken, is privacy een belangrijke criteria.

Anti-privacy VPNs

Over het algemeen worden er dus door de VPN-goeroes geen compromissen gedaan aan jouw veiligheid, behalve door Avast, helaas. Zij schrijven op hun “acceptabel gedrag”-pagina dat wanneer zij klachten krijgen over een gebruiker, dit te zullen onderzoeken en maatregelen te zullen nemen.

airbag

Dit kan maar twee dingen betekenen: ofwel loggen ze constant en bestaan de maatregelen eruit, dat ze de logs direct aan de klagende autoriteit afstaan, of hooguit beginnen ze met loggen op het moment dat ze de klacht binnen krijgen. In beide gevallen niet comfortabel.

De illusie te hebben dat ze de autoriteiten niets zullen tonen van het onderzoek dat zij doen, lijkt ons naïef.

Een VPN zonder privacy is als een auto zonder airbag.

Als het misgaat ben je het haasje… Maar in tegenstelling tot de Chinese auto’s zonder airbag, die overigens niet in Europa verkocht worden, waarvan niet verhuld wordt dat ze geen airbag hebben en de fabrikanten zeker niet beweren dat ze die wel hebben, beweert Avast ronduit op hun website dat ze geen logs bijhouden.

Ga je voor de snelste VPN dan is de keuze niet moeilijk? PrivadoVPN is verreweg de snelste op dit moment.

Veelgestelde vragen

Wat is de snelste VPN in Nederland?

De snelste VPN is Surfshark, verbonden met een Nederlandse VPN-server.

Wat is de snelste gratis VPN?

De snelste gratis VPN is PrivadoVPN.

Welke VPN kiezen in België?

Wil je uit België met de hoogste snelheid downloaden, dan is Surfshark een goede keus. Dit komt omdat je gebruik kunt maken van supersnelle Belgische en Nederlandse servers.

Vergelijk de top 3 VPN's

nordvpn logoBeste algemeen
Bespaar 72%
Hoogste snelheid

Bespaar 38%
SurfsharkBeste waarde
Bespaar 82%
Bespaar geld en kies welke bij jou past