eweka

Wat is Usenet: Downloaden uit nieuwsgroepen

Ben je de Google censuur zat en download je graag? Lees dan hier over Usenet en hoe je kunt downloaden uit nieuwsgroepen.

Wat is Usenet?

Usenet (ook bekend als ‘nieuwsgroepen’) is één van de oudste computer netwerk communicatie systemen (sinds 1980) die nog veel gebruikt wordt. Wereldwijd zijn er duizenden data servers die uitsluitend voor Usenet worden gebruikt waar gebruikers data kunnen uploaden en welke dan gesynchroniseerd wordt met Usenet servers over de hele wereld.

usenet

Usenet – Wat kun je ermee?

Met Usenet kunnen gebruikers interessante discussies voeren, bestanden delen, informatie zoeken en onderzoeken en ook vragen stellen. Het is ook een goede manier om gemeenschappen te bouwen. Bovendien kunnen gebruikers nieuwsgroepen aanmaken waar ze berichten of bestanden kunnen posten en downloaden over allerlei onderwerpen met behulp van één van de Usenet providers.

Usenet vs Torrents

Usenet en torrents zijn twee verschillende manieren om bestanden te downloaden en te delen. Wanneer je van Usenet downloadt, upload je niets, in tegenstelling tot een peer to peer netwerk zoals, bijvoorbeeld, BitTorrent.

Het uploaden (aanbieden) van auteursrecht beschermde content is illegaal volgens de Nederlandse wetgeving en raden wij ten zeerste af. Maar torrents vs Usenet hebben ook hun voordelen, dus de keuze is aan jou.

Usenet vs torrents

Downloaden uit nieuwsgroepen, hoe werkt dat?

Downloaden uit nieuwsgroepen werkt ongeveer net zo als downloaden van het internet. Om bestanden uit Usenet te downloaden, heb je een Usenet provider met newsreader nodig en toegang tot een Usenet-server. De newsreader haalt een lijst met bestanden van de server en daarna kun je een bestand selecteren dat je wilt downloaden. Vervolgens zal de client het bestand van de server downloaden en naar jouw computer sturen.

Aanvankelijk is Usenet ontstaan als een text discussie platform, vergelijkbaar met de forums van tegenwoordig. Later was het ook mogelijk om binaire bestanden uit te wisselen. Tegenwoordig is Usenet vooral populair bij gebruikers van binaire data die plaatjes, software, boeken, muziek, films, series en andere content downloaden (en uploaden).

Hoogste retentie

In de afgelopen jaren is de downloadsnelheid en (binaire) retentie (hoe lang een bestand op Usenet blijft) van nieuwsgroep[1] data enorm toegenomen bij alle Usenet providers. De meeste Usenet providers bieden nu onbeperkte snelheden aan voor downloaden en hebben een als maar hogere retentie.

Wat begon met een paar dagen (binaire) retentie, is nu bij de beste Usenet providers boven de 5200 dagen, terwijl dit constant toeneemt (steeds hogere retentie). In onze Eweka en Newshosting reviews (Usenet providers), zie je retenties van over de 5277 dagen, maar iedere keer als je op de Usenet providers websites kijkt zie je een hogere retentie.

Bij de meeste Usenet providers kun je voor Usenet newsgroup toegang kiezen via een beveiligde (SSL encryptie) verbinding van de Usenet provider. Zo weet niemand anders wat jij op Usenet uploadt of downloadt, ook niet je Internet Service Provider.

NZB bestandsformaat

Toen Usenet in populariteit steeg als download platform, werd het bestandsformaat NZB ontwikkeld om het downloaden te vergemakkelijken. Dit formaat wordt door de meeste Usenet downloaders zoals NZBGet ondersteund.

Hierdoor sprongen zogenaamde NZB zoekmachines als paddenstoelen de grond uit, waar je een gecategoriseerd overzicht van bestanden op Usenet kan vinden en met een download programma kunt binnenhalen.

Stap voor stap om direct te downloaden

Het is simpeler en beter dan ooit te voren!

Dankzij de nieuwste v3 Easynews zoekmachine en downloader in één, kun je heel wat stappen overslaan. Tevens is Easynews een Usenet provider (newsserver).

Alles wat je gebruikelijk nodig hebt in drie stappen:

  1. Usenet provider
  2. Usenet zoekmachine
  3. Usenet downloader

Easynews is de enige newsserver (van alle Usenet providers) die alle drie de stappen heeft geïntegreerd in de webbrowser. Je kunt dus direct, niet alleen op je mobiel downloaden, maar ook streamen, om te voorkomen dat je smartphone (Bijv. Android) snel vol zit.

Dit gebeurt allemaal in je favoriete webbrowser, zonder installatie van software en het invoeren van newsserver instellingen. Probeer Easynews twee weken geheel gratis. Easynews is trouwens niet de enige free Usenet server die je (tijdelijk) gratis kunt testen.

Wil je op de ouderwetse en meer omslachtige manier downloaden, gebruik dan een aparte newsreader en Usenet provider zoekmachine, of Spotnet. Spotnet is een alles-in-1 programma dat de meeste handelingen automatiseert, iets wat veel gebruikers fijn vinden.

Na het Spotnet downloaden en installeren, moet je de Usenet provider instellen en ben je klaar om met Spotnet te downloaden. Als alternatief kun je Spotlite downloaden.

Spots binnenhalen kan de eerste keer uren duren met een beperkt aantal connecties en vooral als je alleen de meest recente spots kunt downloaden (lage binaire retentie). Verschillende Usenet providers hebben een gratis proef. Probeer daarom één van de premium Usenet trials om jezelf te overtuigen.

We raden je aan om de beste newsservers te vergelijken om zo te bepalen wat het beste bij jou past.

Usenet vs Netflix

Usenet vs Netflix

Usenet is net zo goed als Netflix, maar dan beter. Waarom? Omdat Usenet eigenlijk gewoon een gedecentraliseerd netwerk (maar wel een wereldwijd netwerk) is van mensen die bestanden met elkaar delen. En dat vinden wij toch wel een stuk interessanter dan een centrale plek waar je alles kunt vinden.

Bovendien kun je met Usenet onbeperkt downloaden (aantal downloads), terwijl je bij Netflix maar een bepaald aantal films en tv-series kunt bekijken. Dus als je echt van Netflix wilt genieten, moet je Usenet proberen.

Is downloaden illegaal?

Downloaden is niet illegaal, zolang je niets illegaals download. Auteursrecht en downloaden[2] zijn nauw verbonden.

In april 2014 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat Nederland een downloadverbod moest invoeren op materiaal waar copyright op berust. Uiteraard is Usenet een legale dienst net zoals je internet provider.

Het is de individuele verantwoordelijkheid van ons allemaal hoe we Usenet gebruiken. Let dus op wat je downloadt/uploadt.

Maak gebruik van een Usenet aanbieding om geld te sparen en de voordelen van Usenet te verkennen (bijvoorbeeld deze Eweka aanbieding). Je kunt er legaal, snel, veilig, en anoniem (256-bit encryptie) mee downloaden.

Voor een relatief klein bedrag kun je onbeperkt met je maximale internet snelheid van Usenet downloaden. Kortom, Usenet is een apart ongecensureerd netwerk op het world wide web met ongelooflijk veel downloadmogelijkheden en onbeperkte snelheden.

Is downloaden illegaal?

Is Usenet legaal?

In principe is Usenet legaal, zolang je niets illegaals downloadt of uploadt. Er zijn namelijk bestanden die auteursrechtelijk beschermd zijn en die je dus niet mag downloaden. Het uploaden (aanbieden) van auteursrecht beschermde werken is ook illegaal volgens de Nederlandse wetgeving en raden wij ten zeerste af.

Veelgestelde vragen

Wat kun je met Usenet?

Met Usenet kun je bestanden (films, muziek, nieuws e.d.) uitwisselen en downloaden met onbeperkte snelheden.

Hoe veilig is Usenet?

Hoe veilig Usenet is, hangt veel van jou af. Gebruik je een Usenet provider met een SSL versleuteling, dan is het behoorlijk veilig. Zorg er ook voor dat je alleen legale bestanden downloadt.

Welke Usenet provider?

Wij vinden Easynews de beste Usenet provider omdat het een alles-in-een oplossing is.

Wat is het verschil met gewoon internet?

Het verschil met gewoon internet is dat het een veel breder netwerk is en toegang biedt tot alle websites, toepassingen en informatie beschikbaar op het world wide web. Usenet is een van de vele protocollen die gebruikt worden op het internet, maar het is een veel kleinere gemeenschap dan het gewone internet.

Blijf niet achter

Ontvang je gratis Usenet account, nieuwste tips & MEGA kortingsacties.

CHECKLIST

(Het is gratis)