eweka

Wat is Usenet: Downloaden uit nieuwsgroepen

Ben je de Google censuur zat en download je graag? Lees dan hier over Usenet en hoe je kunt downloaden uit nieuwsgroepen.

Wat is Usenet?

Usenet (ook bekend als ‘nieuwsgroepen’) is één van de oudste computer netwerk communicatie systemen (sinds 1980) die nog veel in gebruikt wordt. Wereldwijd zijn er duizenden data servers die uitsluitend voor Usenet worden gebruikt waar gebruikers data kunnen uploaden en welke dan gesynchroniseerd wordt met Usenet servers over de hele wereld.

usenet

Downloaden uit nieuwsgroepen, hoe werkt dat?

Hoe werkt Usenet? Aanvankelijk is Usenet ontstaan als een text discussie platform, vergelijkbaar met de forums van tegenwoordig. Later is het ook mogelijk geworden om binaire bestanden uit te wisselen. Tegenwoordig lijkt Usenet vooral populair bij gebruikers van binaire data die plaatjes, software, boeken, muziek, films, series en andere content downloaden.

In de afgelopen jaren is de downloadsnelheid en retentie (hoe lang een bestand op Usenet blijft) van nieuwsgroep[1] data enorm toegenomen. Wat begon met een paar dagen retentie, is nu bij de beste Usenet providers boven de 4800 dagen, terwijl het constant toeneemt.

In onze Eweka en Newshosting reviews, zie je dat de retenties de 5000 dagen naderen.

Meestal kun je voor Usenet newsgroup toegang kiezen via een beveiligde (SSL encryptie) verbinding. Zo weet niemand anders wat jij op Usenet uploadt of downloadt, ook niet je Internet Service Provider.

Toen Usenet in populariteit steeg als download platform, werd het bestandsformaat NZB ontwikkeld om het downloaden te vergemakkelijken. Hierdoor sprongen zogenaamde NZB zoekmachines als paddenstoelen de grond uit, waar je een gecategoriseerd overzicht van bestanden op Usenet kan vinden en met een download programma kunt binnenhalen.

Stap voor stap om direct te downloaden

Het is simpeler en beter dan ooit te voren!

Dankzij de nieuwste v3 Easynews Usenet zoekmachine en downloader in één, kun je heel wat stappen overslaan. Tevens is Easynews een Usenet provider (newsserver).

Alles wat je gebruikelijk nodig hebt in drie stappen:

  1. Usenet provider
  2. Usenet zoekmachine
  3. Usenet downloader

Easynews is de enige newsserver die alle drie de stappen heeft geïntegreerd in de webbrowser. Je kunt dus direct niet alleen ook op je mobiel downloaden, maar ook streamen, om te voorkomen dat je smartphone (Bijv. Android) snel vol zit. Dit gebeurt allemaal in je favoriete webbrowser, zonder installatie van software en het invoeren van newsserver instellingen.

Probeer Easynews twee weken geheel gratis. Easynews is trouwens niet de enige free Usenet server die je (tijdelijk) gratis kunt testen.

Wil je op de ouderwetse en meer omslachtige manier downloaden, gebruik dan een aparte newsreader en Usenet zoekmachine, of Spotnet. Spotnet is een alles-in-1 programma dat de meeste handelingen automatiseert, iets wat veel gebruikers fijn vinden.

Na het Spotnet downloaden en installeren, moet je de provider instellen en ben je klaar om met Spotnet te downloaden. Als alternatief kun je Spotlite downloaden.

Spots binnenhalen kan de eerste keer uren duren met een beperkt aantal connecties en je alleen de meest recente spots kunt downloaden (lage retentie). Probeer daarom één van de premium Usenet trials om jezelf te overtuigen.

We raden je aan om de beste newsservers te vergelijken om zo te bepalen wat het beste bij jou past.

Is downloaden illegaal?

Auteursrecht en downloaden[2]:

Wanneer je van Usenet downloadt, upload je niets, in tegenstelling tot peer-2-peer netwerken zoals BitTorrent. Het uploaden (aanbieden) van auteursrecht beschermde werken is illegaal volgens de Nederlandse wetgeving en raden wij ten zeerste af. Maar torrents vs Usenet hebben ook hun voordelen, dus de keuze is aan jou.

Maak gebruik van een Usenet aanbieding om geld te sparen en de voordelen van Usenet te verkennen (bijvoorbeeld deze Eweka aanbieding). Je kunt er legaal, snel, veilig, en anoniem (256-bit encryptie) mee downloaden. Voor een relatief klein bedrag kun je onbeperkt met je maximale internet snelheid van Usenet downloaden.

In april 2014 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat Nederland een downloadverbod moest invoeren op materiaal waar copyright op berust. Uiteraard is Usenet een legale dienst net zoals je internet provider. Het is de individuele verantwoordelijkheid van ons allemaal hoe we Usenet gebruiken. Let dus op wat je downloadt/uploadt.

Kortom, Usenet is een apart ongecensureerd netwerk op het internet met ongelooflijk veel downloadmogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Wat kun je met Usenet?

Met Usenet kun je bestanden (films, muziek, nieuws e.d.) downloaden en uitwisselen.

Hoe veilig is Usenet?

Hoe veilig Usenet is, hangt veel van jou af. Gebruik je een Usenet provider met een SSL versleuteling, dan is het behoorlijk veilig. Zorg er ook voor dat je alleen legale bestanden downloadt.

Welke Usenet provider?

Wij vinden Easynews de beste Usenet provider omdat het een alles-in-een oplossing is.

Optimaliseer je Usenet gebruik

Ontvang je gratis Usenet account, tips & MEGA kortingsacties.

CHECKLIST