Wat is OpenVPN en hoe gebruik je het?

OpenVPN is de populairste manier om je internetverkeer via een beveiligde tunnel te laten lopen. Leer wat OpenVPN is en hoe je het gebruikt om veilig en anoniem online te blijven.

Wat zijn de beste alternatieven voor OpenVPN?

De beste alternatieven voor OpenVPN zijn:

  • OpenVPN: de (voormalige) standaard onder de VPN protocollen.
  • WireGuard: een uiterst simpel, supersnel en modern VPN-systeem dat werkt met moderne cryptografie. Het doel van WireGuard® is om sneller, eenvoudiger en lichter te zijn dan IPsec, maar toch net zo veilig én betrouwbaar. Kortom, een OpenVPN alternatief.
  • PPTP: de oude rot onder de VPN-protocollen. Snel, maar niet zo veilig meer.
  • L2TP/IPsec: een verbinding maken met L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) en IPsec (Internet Protocol Security). Dit is een combinatie van twee beveiligingsprotocollen die samen werken om je data te beschermen.
  • SSTP: Secure Socket Tunneling Protocol maakt gebruik van SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security) om een beveiligde tunnel te maken tussen je computer en een VPN-server.

Wat is OpenVPN?

OpenVPN is een open-source VPN-protocol dat wordt gebruikt om verbindingen op te zetten tussen twee of meer computers. Het maakt gebruik van SSL/TLS voor beveiliging en is een populaire keuze voor bedrijven en particulieren die op zoek zijn naar een veilige en betrouwbare manier om hun gegevens over het internet te versturen.

OpenVPN instellen

OpenVPN maakt gebruik van een aantal veiligheidsprotocollen om het dataverkeer tussen twee of meer computers te beveiligen. Het is een open-source softwarepakket voor het opzetten van een virtueel privénetwerk (VPN).

De verbinding wordt ingesteld door het invoeren van een aantal gegevens, zoals:

  • Veiligheidsprotocol TCP of UCP
  • Serveradres
  • Poortnummer
  • Gebruiksnaam en wachtwoord
  • Encryptie

Het OpenVPN protocol[i] is populair bij privé gebruikers, maar wordt ook veel gebruikt door bedrijven en organisaties om hun netwerken veilig te houden.

Een OpenVPN-verbinding maken

Een Open VPN-verbinding maken is eenvoudig. Er zijn twee manieren waarop u dit kunt doen: met de gratis OpenVPN-client of met een betaalde VPN-provider.

OpenVPN client

De gratis en opensource OpenVPN client werkt met veel besturingssystemen, waaronder Windows, macOS, Linux en Android.

Je hoeft alleen maar de software te downloaden en te installeren, en vervolgens kun je een verbinding maken met elke Open VPN-server die je wilt. Houd er rekening mee dat een OpenVPN-server meestal geld kost.

Wil je toch een gratis[i] VPN verbinding, dan heb je te maken met beperkingen zoals het meerdere keren per dag veranderen van wachtwoorden. Ook is je privacy niet gegarandeerd en kan je data misbruikt worden.

OpenVPN

Dit is ideaal als je slechts af en toe gebruik wilt maken van een VPN-verbinding, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat naar een land waar internetcensuur wordt toegepast en je geen gevoelige data uitwisselt.

Je kunt bijvoorbeeld een gratis VPN met Belgische server gebruiken om op vakantie één keer per dag het Belgische nieuws te kijken.

Betaalde OpenVPN clients

Als je regelmatig gebruik wilt maken van een VPN-verbinding, bijvoorbeeld om te streamen of online te bankieren, dan is het gebruik van een betaalde VPN-provider aan te raden. Betaalde providers bieden vaak betere prestaties dan gratis software, zoals snellere servers en het niet lekken van je data. Verderop bespreken we onze top 3 VPN providers.

Op een Chromebook kun je gewoon de Android app installeren. Wil je Kodi en Openelec via VPN kijken (wat wel zo veilig is), kun je de VPN provider apps gebruiken (bijvoorbeeld op Android TV) of een aparte add-on voor Kodi en Openelec installeren.

Wist je trouwens dat sommige VPN providers een VPN addon Chrome app hebben?

OpenVPN op je router installeren

Open VPN is een protocol dat wordt gebruikt voor virtuele privénetwerken. Het maakt gebruik van de tunneling technologie om veilig en betrouwbaar te zijn. Het is compatibel met veel routers en biedt daardoor een hoge mate van flexibiliteit. U kunt Open VPN op uw router installeren door een aantal eenvoudige stappen te volgen:

1. Download het OpenVPN-pakket voor uw router.
2. Configureer het pakket met de juiste instellingen om verbinding te maken met uw VPN-provider.
3. Sluit het pakket aan op uw router en start de server op.
4. Maak verbinding met het netwerk vanuit een andere locatie en geniet van de toegang tot uw privénetwerk!

Encryptie

Het protocol maakt gebruik van een SSL-encryptie om de gegevensverkeer tussen de computers te beveiligen. De OpenSSL standaard verzorgt niet alleen het versleutelingsproces, maar ook het authenticatieproces.

Doordat OpenSSL open-source is wordt de veiligheid nog verder verhoogd, het is dus een betrouwbare encryptie.

OpenVPN beveiligingslek

Open VPN is een populaire methode om online te communiceren en gegevens uit te wisselen. Echter, er is recent een beveiligingslek ontdekt in de software die Open VPN gebruikt. Dit lek maakt het mogelijk voor aanvallers om toegang te krijgen tot gegevens die via Open VPN zijn verzonden. Het Open VPN-team heeft snel gereageerd op het lek en heeft een patch uitgebracht waarmee het lek kan worden opgelost.

Top 3 VPN diensten met OpenVPN protocol

Onze top 3 VPN-diensten die het OpenVPN-protocol ondersteunen met eigen apps/clients die veel gebruiksvriendelijker zijn dan de standaard OpenVPN client. Speciaal getest voor deze OpenVPN review.

1. NordVPN

NordVPN

NordVPN is een van de beste no-log VPN-diensten die er momenteel zijn. Hun dienst is snel, betrouwbaar en ze hebben een uitstekende klantenservice.

NordVPN maakt gebruik van het OpenVPN-protocol en dat betekent dat je verbinding veilig en privé is. NordVPN heeft servers in meer dan 60 landen, waardoor je altijd toegang hebt tot geo-geblokkeerde content.

2. Surfshark

Surfshark

OpenVPN is een zeer veilig protocol dat door veel verschillende VPN-providers wordt gebruikt. De OpenVPN provider Surfshark is hier een goed voorbeeld van.

Dit bedrijf maakt gebruik van het OpenVPN-protocol om hun gebruikers een veilige en betrouwbare verbinding te bieden. Het is echt een aanrader als je op zoek bent naar een goede VPN-provider met OpenVPN.

3. PrivadoVPN

PrivadoVPN

Als je op zoek bent naar de beste VPN met het OpenVPN protocol, kies dan voor PrivadoVPN. Dit is een zeer veilige en betrouwbare VPN service die je anoniem houdt op het internet.

Het OpenVPN protocol maakt gebruik van encryptie om jouw online activiteiten te beschermen. Daarnaast biedt PrivadoVPN ook een sterke firewall en anti-malware bescherming. Je kunt dus gerust surfen, streamen en downloaden zonder je zorgen te maken over online bedreigingen.

Zelf gebruik ik Privado al jaren als Spotify VPN.

Kortom, OpenVPN is snel, betrouwbaar en kan op veel verschillende manieren worden geconfigureerd.

Veelgestelde vragen

Is OpenVPN gratis?

Ja, OpenVPN is gratis en open source software. Je hoeft alleen een OpenVPN-provider te vinden die OpenVPN ondersteunt.

Waar wordt OpenVPN voor gebruikt?

OpenVPN wordt gebruikt om internetverkeer veilig en anoniem te laten lopen.

Is OpenVPN een goede VPN?

OpenVPN is een uitstekend VPN protocol en wordt door de meeste VPN providers gebruikt. OpenVPN is niet zelf een VPN service, maar als het door een reputable VPN provider gebruikt wordt, kan je ervan uitgaan dat OpenVPN een goede optie is.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

Categorieën VPN

#1 VPN aanbieding

SurfsharkVoordeligste no-logs VPN met uitstekende veiligheid.
30 dagen geld-terug-garantie
Bespaar 81%
Probeer Surfshark

Plaats een reactie