Wist jij dat er meer dan 5,1 miljard mensen online zijn, ruim 65% van de wereldbevolking (2021)? Door o.a. cybercriminaliteit, lekken van gegevens en overheidsspionage, denken steeds meer mensen aan hun online privacy.
Lees hier hoe jij jouw eigen privacy online kunt verbeteren.
Privacy artikelen op onze website
In een serie artikelen over anoniem en censuurvrij internetten, nemen wij verschillende internetblokken onder de loep en graven diep in de datacollectie-wereld.
- YouTube Alternatieven
- Censuurvrije Zoekmachines
- Skype en WhatsApp Alternatieven
- Facebook Alternatieven
Informatie die over jou wordt verzameld is beangstigend
Het is allang niet meer zo dat alleen de directe informatie, die je zelf invoert, verzameld wordt. Steeds meer wordt er nog extra informatie verzameld, waar je vaak geen weet van hebt.
Directe informatie
Enkele voorbeelden van informatie die je zelf vaak aan “het internet” toevertrouwt:
- IP-adres van de bron (device fingerprint)
- Internet browser (browser fingerprint)
- e-mail adres
- Adreslijst
- Telefoonnummer
- Locatie
- Unieke identificateur (in cookies)
- Zoekopdrachten
- Login gegevens
- Locaties waar je geweest bent op welk tijdstip
- Alle posts, likes, commentaren, reacties, berichten en bestanden die je ooit verstuurd hebt
- Alle commentaren, reacties, berichten en bestanden die je ooit gekregen hebt
- Alle audio en videoberichten die je ooit verstuurd of gekregen hebt
- Alle ‘Like’-knoppen die je ooit ingedrukt hebt
- Welke apparaten je gebruikt
- Evenementen die je bezoekt
Indirecte informatie
Enkele voorbeelden van indirecte informatie die over jou verzameld wordt:
- Je echte naam
- Medische gegevens
- Werkgelegenheids status
- Financiële informatie
- Politieke overtuiging
- Andere privégegevens
- Alle activiteiten op apps/websites waarvoor je Facebook gebruikt hebt om in te loggen
- Alles wat je doet op Instagram en WhatsApp
- Webcam en microfoon toegang op ieder moment
- Alle telefoongesprekken worden opgenomen als je Facebook Messenger gebruikt
- Foto’s, video’s, muziek
- Zoekgeschiedenis, browsegeschiedenis
- Vrienden, en vriendengroepen
Welke informatie wordt niet over jou verzameld?
Er is ons niets bekend over wat niet online verzameld wordt. Voor zover wij kunnen nagaan, wordt alles wat ze over je te weten kunnen komen verzameld.
De officiële website van de Europese Unie meldt het volgende:
De EU-regels garanderen dat uw persoonsgegevens worden beschermd door degene die ze verzamelt, bijv. door het bedrijf waarbij u iets koopt of solliciteert, of door de bank waarbij u een lening aanvraagt. Dit geldt voor alle bedrijven en organisaties (overheid en privé) in de EU en daarbuiten die in de EU goederen of diensten aanbieden, dus ook voor bijvoorbeeld Facebook of Amazon als zij gegevens van personen in de EU vragen of hergebruiken.
Ondanks dat de EU ‘garandeert’ dat uw gegevens beschermd worden, zien we in de praktijk het ene na het andere data lek en privacy schandaal aan het licht komen, zowel bij overheids- als privé organisaties.
VPN verhoogt je veiligheid op het internet als het gaat om internet-criminaliteit, maar ook privacy. Wat is VPN ook al weer? Lees er alles over op onze site.
De enige manier om je online privacy werkelijk te beschermen, is door je online gedrag aan te passen. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.
Censuurvrije zoekmachines
In ons onderzoek hebben we vier goede Google zoekmachine alternatieven gevonden en maar liefst zes die je beter kunt mijden. Een van de wolven in schaapskleren bleek DuckDuckGo te zijn die helaas onze privacy test niet doorstaan heeft en als een van de vier privacy-schenders bovenwater kwam.
Naast zoekmachines die het niet al te nauw nemen met jouw privacy hebben we ook twee zoekmachines die onderdeel van Ad-tech bedrijven zijn, waarbij duidelijke een interesseconflict bestaat als het om jouw gegevens gaat.
We gaan in op het verdienmodel van privacy-zoekmachines en geven wat tips hoe je anoniem kunt zoeken op het internet. De door ons geteste beste VPN België kun je in de desbetreffende post vinden.
Censuurvrije YouTube alternatieven
Als je zelf je mening wilt vormen over welk onderwerp dan ook, dan is YouTube niet meer het ideale videoplatform voor jou. De afgelopen maanden hebben velen het besef gekregen dat er veel gecensureerd en gemanipuleerd wordt, met name bij media zoals televisie, maar in toenemende maten ook bij video services zoals YouTube.
In ons artikel geven we vijf YouTube alternatieven aan en een hele lijst met alternatieve videoplatformen die onze testen niet doorstaan hebben en ondanks dat ze claimen dit niet te doen, toch censureren. Alleen videos zonder reclame wilt kijken kan, als je de YouTube Premium prijs betaalt. Er zijn echter gratis alternatieven.
Wil je niet dat er geregistreerd wordt wat je bekijkt op YouTube en wat je zoekt, gebruik dan VPN. Lees over onze PrivadoVPN ervaringen in de review.
Privacy-vriendelijke messenger alternatieven
In ons dagelijks leven spelen messengers zoals WhatsApp of Skype een hele grote rol. Wat zou het resultaat kunnen zijn als alle informatie die je via deze apps verstuurd bij derden terecht komt?
Dat is de vraag die steeds meer mensen zich stellen en waarom wij naar veilige alternatieven hebben gezocht. En er blijken wel degelijk een aantal Skype en WhatsApp alternatieven te zijn.
Ook zijn er een paar grote namen, zoals Signal en Discord, door de mand gevallen in onze online privacy test. Kijk hier wat onze VPN ervaringen zijn met beste provider voor veilig internetten.
Facebook alternatieven
Sociale media gaat niet samen met privacy. Wel kun je een Facebook alternatief met verhoogde privacy kiezen. Maar je hebt ook platformen die onder het privacy masker proberen jouw gegevens te bemachtigen. Hiertegen kan VPN je beschermen. Lees meer over onze NordVPN ervaringen.
In de post over Facebook alternatieven noemen we 4 ‘redelijk’ veilige Facebook alternatieven en geven we ook aan welke sociale media platformen je maar beter kunt mijden. Bovendien leggen we uit dat als je eenmaal een Facebook account hebt, je nooit meer helemaal alle gegevens ervan kunt wissen.
We hopen dus dat je het privacy probleem erkent. Gelukkig kun je een hoop doen om het te verbeteren door te kijken welke van de risico’s op jou betrekking hebben en dan de bij jou passende maatregelen te nemen.
Wees bewust en internet veilig.
Veelgestelde vragen
Waarom is veiligheid op het internet belangrijk?
Veiligheid op het internet is belangrijk omdat je anders gemakkelijk slachtoffer kunt worden van internet criminaliteit, bedriegers of manipulatie.
Wat is het belang van internet privacy?
Zonder internet privacy kun je gemakkelijk beïnvloed of gemanipuleerd worden door, onder andere, bedrijven of overheidsinstellingen.
Hoe kan ik mijn veiligheid op het internet verbeteren?
Je kunt je veiligheid op het internet verbeteren en je privacy beschermen door je gedrag op het internet aan te passen. Bijvoorbeeld het gebruik van een censuurvrije zoekmachine, messengers met verhoogde privacy en Facebook alternatieven, kunnen je veiligheid enorm verbeteren. Als je ongecensureerde YouTube alternatieven gebruikt, dan heb je bovendien kans minder gemanipuleerd te worden.