Van discussies voeren tot het downloaden van alles wat je maar kunt bedenken, Usenet biedt een wereld aan content.
Laat ons je gids zijn in deze fascinerende wereld van newsgroups, waarbij veiligheid en gemak voorop staan.
Wat is Usenet?
Usenet (ook bekend als ‘nieuwsgroepen’) is een wereldwijd netwerk van computers en servers waarop groepen discussiëren en bestanden delen. Het is niet toegankelijk via standaard browsers, maar werkt als een peer-to-peer netwerk, waardoor het zeer betrouwbaar is. UN (sinds 1979), de voorloper van het World Wide Web, blijft actief dankzij deze robuuste structuur.
Usenet – Wat kun je ermee?
Je kan er interessante discussies voeren, files delen, informatie zoeken en onderzoeken en ook vragen stellen. Het is ook een goede manier om gemeenschappen te bouwen.
Bovendien kunnen gebruikers contentgroepen doorzoeken waar ze berichten of files kunnen posten en binnenhalen over allerlei onderwerpen met behulp van één van de Usenet-providers. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt om materiaal binnen te halen – denk aan audio, video, plaatjes, tekst, en meer.
Alle nieuwsservers zijn onderling verbonden en synchroniseren voortdurend met elkaar.
Wij, van Gratis Nieuwsgroepen, vergelijken al jaren Usenet providers met elkaar. Hierdoor blijven we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en verbeteringen in de wereld van nieuwsservers.
We controleren alles: van Usenet-providers tot downloadprogramma’s (bijv. SABnzbd), en van NZB-forums tot -sites. We selecteren alleen de allerbeste deals en services voor je. Je kunt erop vertrouwen dat ons team altijd scherp is en jou van de meest actuele informatie voorziet.
Usenet vs Torrents
Nieuwsgroepen en torrents verschillen op het gebied van inhoud downloaden en te delen. Wanneer je van een nieuwsserver downloadt, upload je niets, in vergelijk tot een peer to peer netwerk zoals, bijvoorbeeld, BitTorrent.
Wil je alle voor- en nadelen weten, lees dan ons torrents vs Usenet artikel.
Downloaden uit newsgroups, hoe werkt dat?
Iets binnenhalen uit contentgroepen werkt ongeveer net zo als bij internet. Om dingen uit verschillende contentgroepen (soort van mappen waar bepaalde digitale files in gestopt worden) te laden, heb je een UN dienst en newsreader nodig.
De newsreader haalt een lijst met files van de server en daarna kun je een file selecteren die je wilt hebben. Vervolgens zal de client de file van de server naar jouw computer sturen.
Aanvankelijk is het ontstaan als een text discussie platform, vergelijkbaar met de forums van tegenwoordig. Later was het ook mogelijk om binaire files uit te wisselen. Dit werd uiteindelijk overzichtelijker gemaakt met NZB sites en Spotnet, hieronder zie je een zogenaamde spot met alle informatie over het beeldmateriaal.
Metropolis (1927)
“There can be no understanding between the hands and the brain unless the heart acts as mediator.”
Hoogste retentie
In de afgelopen jaren is de downloadsnelheid en (binaire) retentie (hoe lang files op Usenet blijven) van nieuwsgroepdata[i] enorm toegenomen bij alle Usenet providers. De meeste Usenet aanbieders bieden nu onbeperkte snelheden aan voor binnenhalen en hebben een als maar langere retentie.
Wat begon met een paar dagen (binaire) retentie, is nu bij de beste Usenet-providers boven de 5200 dagen, terwijl dit constant toeneemt (steeds betere retentie). In onze Eweka en Newshosting reviews (Usenet-providers), zie je retenties van over de 5277 dagen, maar iedere keer als je op de Usenet-providers websites kijkt zie je een hogere retentie.
Bij de meeste Usenet-providers kun je voor Usenet-newsgroup toegang kiezen via een beveiligde (SSL encryptie) verbinding van de Usenet-provider. Zo weet niemand anders wat jij op Usenet uploadt of downloadt, ook niet je Internet Service Provider.
NZB bestandsformaat
Toen Usenet in populariteit steeg als downloadplatform, werd het bestandsformaat NZB ontwikkeld om het binnenhalen te vergemakkelijken. Dit formaat wordt door de meeste Usenet-downloaders zoals NZBGet ondersteund.
Hierdoor sprongen zogenaamde NZB zoekmachines als paddenstoelen de grond uit, waar je een gecategoriseerd overzicht kan vinden en met een download-programma kunt binnenhalen.
In 3 stappen direct downloaden
Het is simpeler en beter dan ooit te voren.
Dankzij de nieuwste v3 Easynews zoekmachine en downloader in één, kun je heel wat stappen overslaan. Tevens is Easynews een Usenet-aanbieder (newsserver of payserver).
Alles wat je nodig hebt in drie stappen:
- Usenet-provider abonnement
- Usenet-zoekmachine
- Usenet-downloader
Easynews is de enige newsserver (van alle Usenetproviders) die alle drie de stappen heeft geïntegreerd in de webbrowser. Je kunt dus direct, niet alleen op je mobiel materiaal binnenhalen, maar ook streamen, om te voorkomen dat je smartphone (Bijv. Android) snel vol zit.
Dit gebeurt allemaal in je favoriete webbrowser, zonder installatie van software en het invoeren van newsserver instellingen. Probeer Easynews twee weken geheel gratis. Easynews is trouwens niet de enige free Usenet server die je (tijdelijk) gratis kunt testen.
Wil je op de ouderwetse en meer omslachtige manier iets binnenhalen, gebruik dan een aparte newsreader en Usenet-provider zoekmachine, of Spotnet. Spotnet is een alles-in-1 programma dat de meeste handelingen automatiseert, iets wat veel gebruikers fijn vinden.
Na het Spotnet downloaden en installeren, moet je de Usenet-provider instellen en ben je klaar om met Spotnet te files binnen te halen. Als alternatief kun je Spotlite gebruiken.
Spots binnenhalen kan de eerste keer uren duren met een beperkt aantal connecties en vooral als je alleen de meest recente spots neemt (lage binaire retentie). Verschillende Usenet-providers hebben een gratis proef. Probeer daarom één van de premium Usenet-trials om jezelf te overtuigen.
We raden je aan om de beste newsservers te vergelijken om zo te bepalen wat het beste bij jou past.
Usenet vs Netflix
Usenet is net zo goed als Netflix, maar dan beter. Waarom? Omdat Usenet eigenlijk gewoon een gedecentraliseerd netwerk (maar wel een wereldwijd netwerk) is van mensen die content met elkaar delen. En dat vinden wij toch wel een stuk interessanter dan een centrale plek waar je alles kunt vinden.
Bovendien kun je er onbeperkt content downloaden, terwijl je bij Netflix maar een bepaald aanbod hebt.
Is uit nieuwsgroepen downloaden strafbaar?
Het binnenhalen van newsgroups is niet strafbaar, zolang je niets illegaals laadt. Auteursrecht[i] is daar nauw mee verbonden. Uiteraard is UN legaal, evenals het internet.
In april 2014 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat Nederland een downloadverbod moest invoeren op materiaal waar copyright op berust. Het is de individuele verantwoordelijkheid hoe je het internet, Usenet, BitTorrent, of iets anders gebruikt. Let dus op wat je downloadt/uploadt.
Daarnaast worden in Nederland individuele downloaders niet vervolgd (in Duitsland wel). Technisch gezien is dat ook onmogelijk wanneer je SSL encryptie gebruikt, je dataverkeer is versleuteld. Dus twijfel je of heb je per ongeluk iets gedownload waar nog steeds copyright op berust, dan hoef je niet bang te zijn voor een boete.
Je moet wel oppassen als je hetzelfde doet met onbeveiligde netwerken zoals BitTorrent. In dat geval is een goede VPN zoals NordVPN sterk aangeraden.
Profiteer dus van de Eweka aanbieding om legaal, ongecensureerd, snel, veilig, en anoniem (256-bit encryptie) materiaal binnen te halen.
Is Usenet legaal?
Usenet zelf is legaal, zoals we hiervoor al vermelden, maar een illegale Usenet download (of upload), mag niet. Inhoud met auteursrechtelijke bescherming is taboe. Het uploaden (aanbieden) ervan is ook illegaal volgens de Nederlandse wetgeving en ook dat raden wij ten zeerste af.
Veelgestelde vragen
Hoe werken nieuwsgroepen?
Met nieuwsgroepen kun je materiaal (audio, video, plaatjes e.d.) uitwisselen en binnenhalen met onbeperkte snelheden.
Hoe veilig is Usenet?
Hoe veilig het is, hangt veel van jou af. Gebruik je een Usenet-provider met een SSL versleuteling, dan is het behoorlijk veilig.
Wat is het verschil met gewoon internet?
Usenet is een specifiek protocol binnen het internet, gericht op een kleinere gemeenschap, in tegenstelling tot het bredere en allesomvattende wereldwijde web.