eweka

NZBServer geblokkeerd door VPN NL: Misleiding ontmaskerd!

Heb jij ook gemerkt dat NZBServer geblokkeerd is?
Krijg je met een VPN wel toegang, of is het allemaal doorgestoken kaart? 

Wij zochten het voor je uit en kwamen stomgeslagen tot deze ontmaskering.

Door wie zou NZBServer geblokt kunnen zijn?

NZBServer zou geblokt kunnen zijn door: 

  • BREIN
  • Internet Service Providers (ISP)
  • NZBServer zelf

Het lijkt wel een quiz hé. Pak alvast je popcorn, dit wordt vermakelijk (triest).

Is NZBServer door BREIN off-line gehaald? 

Als NZBServer door Stichting BREIN off-line zou zijn gehaald (via de rechter), dan zou de site volledig offline zijn voor bezoekers of zou er een kenmerkende melding op de site te zien zijn.

Er zijn ook geen berichten dat BREIN via een Rechtszaak ISP’s gedwongen heeft NZBServer[i] off-line te halen. Hoewel Brein actief is in het bestrijden van intellectueel eigendomsrecht in Nederland, hoef je als gebruiker niet bang te zijn dat je een waarschuwingsbrief krijgt van de stichting.

Ook heeft de Hoge Raad bepaald dat Usenet providers zoals News-Service Europe geen aandeel hebben in copyrightinbreuken, waardoor gebruikers geen last hoeven te hebben van afname in illegaal aanbod.

Is NZBServer door ISP’s geblokt?

Niets wijst er op dat de Nederlandse ISP’s NZBServer op eigen houtje de toegang tot NZBServer geblokkeerd hebben. Anders was de website compleet onbereikbaar en zou je een soortgelijke melding krijgen als hieronder.

Offline waarschuwing
thepiratebay.org blokkade door ISP’s

Volgens een Convenant van November 2021 tussen de Nederlandse ISP’s en BREIN, hoeven de ISP’s alleen sites te blokken, na een uitspraak van de rechter (die wij niet gevonden hebben).

Heeft NZBServer zichzelf dan geblokkeerd?

De enige overgebleven, aannemelijke reden is dat NZBServer zelf hun eigen website (download knop) geblokkeerd heeft. De ervaren Usenet gebruiker prikt hier zo door heen.

Lees en huiver hoe en waarom NZBServer zich in een slachtoffer rol heeft geplaatst sinds januari 2023.

Gratis Nieuwsgroepen

Wij van Gratis Nieuwsgroepen zijn al meer dan 12 jaar de Usenet-experts. We checken nieuwsgroepen op downloadkwaliteit, retentie, snelheid en prijs. Met onze jarenlange ervaring hebben we al veel mensen geholpen om de weg te vinden in de Usenet-wereld.

Ons team van Gratis Nieuwsgroepen, met bakken aan Usenet-ervaring, merkte als één van de eersten de veranderingen aan de downloadknop van NZBServer op. Na wat speurwerk hebben we de ins en outs van deze ‘download blokkade’ helemaal uitgeplozen.

NZBServer website gewoon online

Zoals hiervoor al gemeld, zijn websites die door autoriteiten of ISP’s off-line gehaald zijn, volledig off-line en niet meer toegankelijk, zelfs niet gedeeltelijk. NZBServer is gewoon online en toegankelijk voor jou.

Het enige wat niet werkt is de download knop. Als je nu een NZB spot hebt gekozen en op de downloadknop klikt, krijg je een boodschap (zie screenshot) dat je alleen met VPN kunt downloaden.

VPN Nederland Pop-ups VOOR de NZBServer blokkade
NZBServer geblokkeerd
Toegangsverklaring NZBServer NA blokkade

Ongeveer dezelfde boodschappen (zie screenshots) kregen bezoekers echter al een tijdje, maar eerst kon je ondanks de waarschuwing toch gewoon downloaden. Nu niet meer.

Dit is kennelijk gedaan met het doel mensen eraan te laten wennen. Het lijkt er dus heel stellig op dat dit een zorgvuldig door NZBServer.com geplande operatie is, in samenwerking met VPN Nederland.

NZBServer download niet bereikbaar, zelfs met VPN

Tijdens ons onderzoek vielen we van de ene verbazing in de andere, omdat je met een willekeurige VPN GEEN toegang hebt tot NZBServer downloads, ondanks hun eigen claims. In de Toegangsverklaring NZBServer (zie screenshot hierboven) wordt de bezoeker in de waan gelaten dat elke VPN toegang verschaft: NZBServer is geblokkeerd. Gebruik een VPN voor toegang.

Maar in werkelijkheid weet alleen VPN Nederland deze geheimzinnige blokkade te kraken en maakt NZBServer VPN verplicht.

Wij hebben uitgebreid getest, met en zonder VPN en SOCKS5 proxies. Om veilig te downloaden op Usenet is het trouwens niet nodig een VPN te gebruiken, mits je SSL gebruikt. En zeker niet gedwongen.

Daarnaast vertraag je met een VPN je downloadsnelheid, onnodig.

Als je dan op de “Neem een gratis VPN” knop drukt, kom je op de affiliate partnerpagina van VPN Nederland. (https://www.vpnnederland.nl/partners/nzb?a=4144&utm_source=affiliate&utm_medium=nzbserver&utm_campaign=redirect)

Je ziet dan de affiliate link van NZBserver in de URL hierboven. NZBServer wordt dus betaald voor het werven van klanten voor VPN Nederland.

NZBServer & VPN Nederland, Pay-for-Play deal of ander belangenconflict?

Het is een vorm van belangenconflict tussen NZBServer en VPN Nederland, omdat je geen andere keuze hebt na het klikken van de download knop, dan VPN Nederland te gebruiken (zie screenshot hierboven).

Ook op NZB forums en sites wordt gesuggereerd dat er inderdaad een onderhandse deal gemaakt is en je nu alleen als je met VPN Nederland verbinding maakt, nog toegang kan krijgen tot downloads.

één van de vele forum berichten van gebruikers die het ook al opviel

De volgende stap in dit NZB bedrog lijkt ons niet moeilijk te raden: NZB downloaden, volledig betaald na je proef.

TechTypical – Het “lokale-verboden-zijn-lastig” sprookje

TechTypical, geeft Nederlandse uitleg na onderzoek naar dit probleem. Door te praten met betrokken bedrijven, vertellen ze een broodjeaapverhaal over de ‘onrechtvaardige’ lokale blokkades die door grote VPN-providers moeilijk te omzeilen zijn.

Maar gelukkig is er VPN Nederland, die ervoor zorgt dat NZBServer toch actief blijft, schrijft TechTypical.

Je zou het bijna geloven, als je niet wist dat het nergens op slaat. Maar kijk je wat verder, zie je dat TechTypical een partner van VPN Nederland is.

De ene hand wast de ander. Schaamteloze marketingbedrog.

Partnerschap tussen VPN Nederland en TechTypical die een zogenaamd onafhankelijk onderzoek heeft gedaan

Vooral hun laatste zin is lachwekkend triest, “En in de tussentijd proberen we dat zo transparant mogelijk te doen”. Sorry jongens, jullie hebben gefaald en wij helpen jullie graag een handje met de transparantie.

NZB Server voortaan betaald na aflopen van gratis VPN

Zoals VPN Nederland zelf aangeeft kun je nu NOG genieten van een gratis VPN account. Met andere woorden: Binnenkort moet je er gewoon voor betalen.

En dit betekent dan direct dat de NZB’s op NZBServer, helemaal niet meer gratis zijn, zoals bijvoorbeeld op andere Spotnet online sites.

Bovendien krijg je met gratis VPN Nederland maar 2 GB data per maand, wat gemiddeld één video download is, en je dus eigenlijk nu al (gedeeltelijk) moet betalen. 

Zie je de trend?

  • Opdringerige pop-ups van VPN Nederland
  • Geen gratis NZB’s meer downloaden
  • Gedwongen een gedeeltelijk “gratis” account bij VPN Nederland

Gratis NZBServer alternatieven

Gratis alternatieven voor NZBServer.com zijn onder andere ClubNZB en andere NZBServer alternatieven. Deze actie van NZBServer lijkt ons dan ook niet bijzonder slim, want gratis alternatieven zijn er genoeg.

ClubNZB.com

In plaats van volksstammen aan nieuwe gratis en betalende klanten voor VPN Nederland, voorspellen wij een grote volksverhuizing van NZBServer naar ClubNZB (en anderen), die een bijna identiek platform runnen, maar het gewoon gratis en respectabel houden.

Conclusie over de 3 clowns

Hebben de ISP’s of Brein Nederlands populairste download knop geblokkeerd?

NEE, het is ook niet zo dat je gewoon een film op the Pirate Bay (die wel echt geblokkeerd is) kunt uitzoeken en als je dan op de download knop drukt, je een VPN aangeraden krijgt om doodleuk door te gaan met downloaden.

NZBserver heeft 300k bezoekers verloren binnen een maand

Naar onze smaak is dit een trieste poging om op korte termijn te cashen, ten koste van hun reputatie en bezoekers – gevoed door hebzucht. Leugens hebben korte benen en de Usenet community zit hier absoluut niet op te wachten – een belediging van onze intelligentie.

Het is dan ook aan de sterk dalende bezoekersaantalen te zien dat NZBserver een langzame en pijnlijke dood ervaart. Dus waarom niet gewoon bij Spotnet inloggen?

Welcome to the clownworld van NZBServer, VPN Nederland, en TechTypical

Jullie zijn door niemand meer serieus te nemen!

Veelgestelde vragen

Hoe werkt NZBServer?

NZBServer werkt niet meer zoals het zou moeten werken, namelijk gratis. Wij raden daarom ClubNZB aan.

NZBServer is geblokkeerd?

NZBServer heeft, zoals wij het inschatten, zelf de download knop geblokkeerd om VPN abonnementen te verkopen met voldoende data.

Bestaat er een workaround voor NZBServer?

De workaround voor NZB Server is heel eenvoudig. Gebruik ClubNZB in plaats daarvan.

Hoe helpt VPN Nederland de NZBServer-blokkade te bestrijden?

VPN Nederland doet alleen maar alsof ze helpen de NZBServer-blokkade te bestrijden. In werkelijkheid zijn ze er de oorzaak van.

Geschreven door Lucas van Leeuwen

Lucas van LeeuwenOprichter en CEO
Lucas, oprichter van Gratis Nieuwsgroepen en al sinds 1995 online, is meer dan zomaar een ondernemer. Als tech-pionier met een achtergrond in technische informatica heeft hij het internet zien evolueren. Met ruim twintig jaar ervaring in internet, Usenet en VPN, weet hij als geen ander hoe je alles uit je digitale leven kunt halen, en deelt hij deze kennis op een toegankelijke manier. Lucas is tegen censuur en privacy schending en niet te vinden op sociale media.

Blijf niet achter

Ontvang je gratis Usenet account, nieuwste tips & MEGA kortingsacties.

Met respect voor je privacy. Afmelden kan altijd