Is VPN veilig? 5 onveilige VPN’s om te schuwen

Het gebruik van een VPN lijkt een goede manier om je online privacy te beschermen, maar wees op je hoede: er zijn ook betaalde VPN’s die je privédata lekken. Sommige hiervan zijn zelfs bekende diensten die je beter kunt vermijden.

We zetten de onveilige VPN’s op een rijtje en geven tips om ze te herkennen, zodat je een waardige keuze kunt maken voor een betrouwbare VPN.

Onveilige VPN's

Top 5 onveilige VPN’s om te vermijden

Hola VPN

Hola VPN

HolaVPN is een free VPN-dienst die zich richt op gebruikers die anoniem willen surfen. HolaVPN houdt echter wel logs bij van de sites die je bezoekt en de data die je verstuurt. Dus, eigenlijk is Hola VPN onveilig.

Ook heeft HolaVPN toegang tot je wifi, wat betekent dat ze mogelijk ongewenste toegang tot je netwerk kunnen krijgen. Daarnaast biedt de gratis versie van HolaVPN maar beperkte beveiligingsfuncties, waardoor je niet optimaal beschermd bent tijdens het surfen.

Touch VPN

Touch VPN

Hoewel Touch VPN enkele voordelen heeft, is het niet de beste VPN en niet de moeite waard om te gebruiken vanwege zijn onveilige protocollen en log beleid. Touch VPN maakt gebruik van het minst veilige VPN-protocol, PPTP, waardoor jouw gegevens kwetsbaar zijn. 

Bovendien houdt Touch VPN alle logs bij, inclusief jouw IP-adres, tijdsstempel van verbinding en dataverbruik. Dit betekent dat je browserervaring niet anoniem is wanneer je Touch VPN gebruikt.

Ook kan Touch VPN geen streamingdiensten omzeilen, dus als je probeert toegang te krijgen tot geo-geblokkeerde content (bijvoorbeeld Netflix) zul je teleurgesteld worden. Er zijn ook geen beveiligingsfuncties of een kill switch aanwezig, en vertoonde ook DNS-lekken.

Speed VPN

SpeedVPN

Wij moesten al snel concluderen dat SpeedVPN niet de moeite waard is en in de lijst van onveilige VPN’s thuishoort. De logging policy is verdacht, er zijn maar weinig servers en met matige verbindingen.

Ook kan je geen streaming services gebruiken met SpeedVPN. Verder heeft de VPN geen security features of kill switch. Je kan maar één apparaat tegelijkertijd gebruiken en dat apparaat moet een Android toestel zijn. Dus als je op zoek bent naar een betrouwbare en goede VPN, raden wij SpeedVPN niet aan.

Urban VPN

Urban VPN

UrbanVPN is een van de snelst groeiende VPN-diensten, maar er zijn een aantal redenen waarom je ze misschien niet wilt gebruiken. Ten eerste wordt informatie die je aan hen verstrekt vaak doorverkocht aan derden.

Dit betekent dat je privacy[i] niet goed gewaarborgd is en zijn de browse-snelheden soms erg langzaam, wat erg frustrerend kan zijn. Ten slotte heeft UrbanVPN niet de beste beveiliging (onveilige VPN), waardoor er weer kans is op lekken van jouw data.

Hotspot Shield

Hotspot Shield

Uit een CSIRO-studie uit 2017 bleek dat de gratis versie van Hotspot Shield tracking gebruikt om informatie te verzamelen over wat gebruikers online doen. AnchorFree, het in de VS gevestigde moederbedrijf van Hotspot Shield, runt een marketingbedrijf dat winst maakt door die gegevens door te verkopen.

AnchorFree plaatst ook advertenties op de sites die gebruikers bezoeken zonder dat die sites dat weten. Dit is allemaal mogelijk dankzij het feit dat Hotspot Shield elke site die je bezoekt via hun eigen servers leidt, waardoor ze in staat zijn alle data te loggen en te volgen, typisch dus voor een onveilige VPN.

Andere VPN diensten die we (nog) NIET reviewen

Er zijn vele andere onveilige VPN’s om te vermijden en die we daarom niet reviewen op onze website. Dit komt omdat we ze niet vertrouwen, of omdat ze simpelweg niet goed genoeg zijn op het moment.

 • Forticlient VPN
 • Turbo VPN
 • Super VPN
 • Norton VPN
 • Mullvad VPN
 • Air VPN
 • Pia VPN
 • Uva VPN
 • Radmin VPN
 • VPN Gate
 • Bitdefender VPN
 • Droid VPN
 • Thunder VPN
 • Zenmate VPN
 • Browsec VPN
 • Always on VPN
 • VPN Master
 • VPN MCafee

Tips om een onveilige VPN te herkennen

Een onveilige VPN dienst, als het gaat om een VPN verbinding in België of Nederland, is een groot risico voor je online veiligheid, omdat je privédata dan kan lekken. Vermijdt daarom illegal ePub download sites, Nederlands of niet. Er zijn goede legale alternatieven voor.

Er zijn ook een aantal manieren waarop je kunt herkennen of een VPN dienst veilig genoeg is of niet. Het is geen garantie, maar een goede leidraad.

 1. Zorg voor echte anonimiteit op het internet door te kiezen voor een VPN met een strikt no logs beleid, die geen enkele data vastlegt van jouw online activiteiten.
 2. Een veilige VPN dienst zal hoogwaardige protocollen gebruiken, zoals WireGuard, OpenVPN of L2TP/IPSec. Bijna iedere VPN is een OpenVPN provider, maar als een VPN dienst minder veilige protocollen gebruikt, zoals PPTP of SSTP, is het risico groot dat er gegevens worden gelekt.
 3. Kijk in welk land de VPN dienst is gevestigd (jurisprudentie), veel landen hebben slechte privacywetten.
 4. Heeft de VPN dienst in het verleden aan de autoriteiten data moeten afstaan? Wie zit er precies achter de dienst?
 5. Let op een vaag en verdacht privacy-beleid op de website van de VPN dienst.
 6. Een onafhankelijke audit kan een extra stukje zekerheid bieden, maar is geen must.

Hopelijk heb je hiermee meer inzicht en kun je beter navigeren door de jungle van de vele VPN diensten. De door ons aangeraden top 3 VPN’s slagen voor de belangrijkste punten en zijn uitgebreid getest, waaronder NordVPN en PrivadoVPN.

Veelgestelde vragen

Is VPN echt veilig?

VPN is een geweldig hulpmiddel voor online beveiliging, maar het biedt geen absolute veiligheid. Het is belangrijk om een betrouwbare VPN-provider te kiezen en extra beveiligingsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen potentiële bedreigingen op het web.

Kan je getraceerd worden met VPN?

Hoewel VPN je IP-adres maskeert en je online activiteiten versleutelt, is het nog steeds mogelijk om getraceerd te worden met VPN. Het is alleen veel moeilijker.
Het is belangrijk om te begrijpen hoe VPN werkt en welke stappen je moet nemen om jezelf volledig te beschermen tegen online tracking.

Kan de politie een VPN traceren?

In sommige gevallen kan de politie een VPN traceren, maar het is afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de VPN-provider en de gebruikte beveiligingsprotocollen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijkheden en beperkingen van onveilige VPN.

Hoe veilig is VPN?

Hoe veilig VPN is hangt van jou zelf af: welke VPN provider je kiest en hoe je het gebruikt. VPN is een veiligheidsmiddel dat je online activiteiten beschermt tegen potentiële bedreigingen, maar het biedt geen absolute veiligheid.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

Categorieën VPN

#1 VPN aanbieding

SurfsharkVoordeligste no-logs VPN met uitstekende veiligheid.
30 dagen geld-terug-garantie
Bespaar 81%
Probeer Surfshark

Plaats een reactie