5 onveilige VPN’s die je privédata lekken

Het gebruik van een VPN lijkt een goede manier om je online privacy te beschermen, maar wees op je hoede: er zijn ook betaalde VPN’s die je privédata lekken. Sommige hiervan zijn zelfs bekende diensten die je beter kunt vermijden.

We zetten de onveilige VPN’s op een rijtje en geven tips om ze te herkennen, zodat je een waardige keuze kunt maken voor een betrouwbare VPN.

Onveilige VPN's

Top 5 onveilige VPN’s om te vermijden

Hola VPN

Hola VPN

HolaVPN is een free VPN-dienst die zich richt op gebruikers die anoniem willen surfen. HolaVPN houdt echter wel logs bij van de sites die je bezoekt en de data die je verstuurt. Dit maakt de dienst niet erg veilig.

Ook heeft HolaVPN toegang tot je wifi, wat betekent dat ze mogelijk ongewenste toegang tot je netwerk kunnen krijgen. Daarnaast biedt de gratis versie van HolaVPN maar beperkte beveiligingsfuncties, waardoor je niet optimaal beschermd bent tijdens het surfen.

Touch VPN

Touch VPN

Hoewel Touch VPN enkele voordelen heeft, is het niet de beste VPN en niet de moeite waard om te gebruiken vanwege zijn onveilige protocollen en log beleid. Touch VPN maakt gebruik van het minst veilige VPN-protocol, PPTP, waardoor jouw gegevens kwetsbaar zijn. 

Bovendien houdt Touch VPN alle logs bij, inclusief jouw IP-adres, tijdsstempel van verbinding en dataverbruik. Dit betekent dat je browserervaring niet anoniem is wanneer je Touch VPN gebruikt.

Ook kan Touch VPN geen streamingdiensten omzeilen, dus als je probeert toegang te krijgen tot geo-geblokkeerde content (bijvoorbeeld Netflix) zul je teleurgesteld worden. Er zijn ook geen beveiligingsfuncties of een kill switch aanwezig, en vertoonde ook DNS-lekken.

Speed VPN

SpeedVPN

Wij moesten al snel concluderen dat SpeedVPN niet de moeite waard is en in de lijst van onveilige VPN’s thuishoort. De logging policy is verdacht, er zijn maar weinig servers en met matige verbindingen.

Ook kan je geen streaming services gebruiken met SpeedVPN. Verder heeft de VPN geen security features of kill switch. Je kan maar één apparaat tegelijkertijd gebruiken en dat apparaat moet een Android toestel zijn. Dus als je op zoek bent naar een betrouwbare en goede VPN, raden wij SpeedVPN niet aan.

Urban VPN

Urban VPN

UrbanVPN is een van de snelst groeiende VPN-diensten, maar er zijn een aantal redenen waarom je ze misschien niet wilt gebruiken. Ten eerste wordt informatie die je aan hen verstrekt vaak doorverkocht aan derden.

Dit betekent dat je privacy[i] niet goed gewaarborgd is en zijn de browse-snelheden soms erg langzaam, wat erg frustrerend kan zijn. Ten slotte heeft UrbanVPN niet de beste beveiliging (onveilige VPN), waardoor er weer kans is op lekken van jouw data.

Hotspot Shield

Hotspot Shield

Uit een CSIRO-studie uit 2017 bleek dat de gratis versie van Hotspot Shield tracking gebruikt om informatie te verzamelen over wat gebruikers online doen. AnchorFree, het in de VS gevestigde moederbedrijf van Hotspot Shield, runt een marketingbedrijf dat winst maakt door die gegevens door te verkopen.

AnchorFree plaatst ook advertenties op de sites die gebruikers bezoeken zonder dat die sites dat weten. Dit is allemaal mogelijk dankzij het feit dat Hotspot Shield elke site die je bezoekt via hun eigen servers leidt, waardoor ze in staat zijn alle data te loggen en te volgen, typisch dus voor een onveilige VPN.

Andere VPN diensten die we (nog) NIET reviewen

Er zijn vele andere onveilige VPN’s om te vermijden en die we daarom niet reviewen op onze website. Dit komt omdat we ze niet vertrouwen, of omdat ze simpelweg niet goed genoeg zijn op het moment.

 • Forticlient VPN
 • Turbo VPN
 • Super VPN
 • Norton VPN
 • Mullvad VPN
 • Air VPN
 • Pia VPN
 • Uva VPN
 • Radmin VPN
 • VPN Gate
 • Bitdefender VPN
 • Droid VPN
 • Thunder VPN
 • Zenmate VPN
 • Browsec VPN
 • Always on VPN
 • VPN Master
 • VPN MCafee

Tips om een onveilige VPN te herkennen

Een onveilige VPN dienst is een groot risico voor je online veiligheid, omdat je privédata dan kan lekken. Er zijn echter een aantal manieren waarop je kunt herkennen of een VPN dienst veilig genoeg is of niet. Het is geen garantie, maar een goede leidraad.

 1. Kijk of de VPN dienst logfiles bijhoudt van de data die door hun servers gaat. Dit kan erg gevaarlijk zijn, want als deze logfiles in verkeerde handen vallen, dan weet iemand precies wat je online doet. Een goede VPN dienst houdt geen logfiles bij en laat je daarom anoniem online.
 2. Een veilige VPN dienst zal hoogwaardige protocollen gebruiken, zoals WireGuard, OpenVPN of L2TP/IPSec. Als een VPN dienst minder veilige protocollen gebruikt, zoals PPTP of SSTP, is het risico groot dat er gegevens worden gelekt.
 3. Kijk in welk land de VPN dienst is gevestigd (jurisprudentie), veel landen hebben slechte privacywetten.
 4. Heeft de VPN dienst in het verleden aan de autoriteiten data moeten afstaan? Wie zit er precies achter de dienst?
 5. Let op vage en verdachte privacybeleid op de website van de VPN dienst.
 6. Een onafhankelijke audit kan een extra stukje zekerheid bieden, maar is geen must.

Hopelijk heb je hiermee meer inzicht en kun je beter navigeren door de jungle van de vele VPN diensten. De door ons aangeraden top 3 VPN’s slagen voor de belangrijkste punten en zijn uitgebreid getest, waaronder NordVPN en PrivadoVPN.

Veelgestelde vragen

Zijn gratis VPN’s echt gratis?

Nee, gratis VPN’s zijn niet echt gratis. De besten bieden een gratis versie met beperkingen, maar als je ze onbeperkt wilt gebruiken, zal je moeten betalen. Andere manieren waarop sommige VPN’s geld verdienen aan hun gratis diensten is door advertenties weer te geven of door jouw data te verkopen aan derden.

Kan ik met een gratis VPN (Amerikaanse) Netflix kijken?

Ja, je kunt met sommige gratis VPN’s (Amerikaanse) Netflix kijken, maar je zal waarschijnlijk een lagere resolutie en minder uptime/data hebben. Als je een VPN wilt gebruiken voor Netflix, raden we aan om te investeren in een betaald abonnement bij een betrouwbare provider.

Wat is de beste mobiele VPN?

De beste mobiele VPN is PrivadoVPN. Deze service is snel, eenvoudig te gebruiken en biedt een hoog niveau van beveiliging en privacy. Het is ook compatibel met mobiele besturingssystemen, zoals Android en iOS.

Vergelijk de top 3 VPN's

nordvpn logoBeste algemeen
Bespaar 72%
Hoogste snelheid

Bespaar 38%
SurfsharkBeste waarde
Bespaar 82%
Bespaar geld en kies welke bij jou past

Plaats een reactie