ad

Wat is een VPN verbinding (dienst)

Wat is VPN?

VPN is een Virtueel Privénetwerk (Virtual Private Network). Het is een technologie om verschillende gebruikers, op verschillende locaties in de wereld, veilig met elkaar te verbinden op het internet. VPN is dus een beveiligd en versleuteld netwerk binnen het internet.

VPN bescherming geeft internet gebruikers veilige en anonieme toegang tot een netwerk. Met een VPN-verbinding wordt het internetverkeer op je pc, smartphone of tablet omgeleid via een versleutelde beveiligde internetverbinding met een VPN-server.

Hoe werkt Surfshark, een van de best geteste en voordeligste VPN’s van dit moment?

Wat is VPN (Virtual Private Network)

Waar komt VPN vandaan?

Wat maar weinig mensen weten is dat VPN in de jaren 90 ontstaan is en het al ongeveer al zo oud is als het internet. Het is ontwikkeld door grote bedrijven.

Vanwege de nieuwe mogelijkheden die het internet bracht, kregen bedrijven en organisaties in die tijd behoefte om hun kantoren in de verschillende werelddelen met elkaar te verbinden via het internet. Natuurlijk wilden ze niet dat hun bedrijfsgeheimen naar Jan-en-Alleman zouden uitlekken.

Een VPN was de oplossing en jarenlang is het alleen door grote bedrijven gebruikt voor deze toepassing. In die tijd kende bijna niemand het begrip VPN omdat het slechts in heel beperkte kring werd gebruikt.

Later toen het downloaden van torrents steeds populairder werd, zijn er VPN-aanbieders ontstaan.  Deze diensten specialiseerden zich in het veilig en anoniem downloaden van torrents.

Dit maakte VPN en uTorrent VPN diensten, veel bekender bij het publiek. De laatste jaren is er steeds meer bewustzijn gekomen bij internetgebruikers voor hun privacy en veiligheid van privé gegevens. Mensen zoeken nu massaal naar YouTube alternatieven.

Daarom is VPN beveiliging nu nog populairder en neemt het gebruik ervan dagelijks toe, vooral in de privésector.

Waarom een VPN dienst gebruiken?

Tegenwoordig worden steeds meer elektronische handelingen opgeslagen en bekeken door overheden, bedrijven of instanties. Dit gebeurt meestal onder de noemer veiligheid, terrorismebestrijding of marketingdoeleinden.

Dit gaat ten koste van de anonimiteit online. Hierdoor vinden steeds meer mensen online privacy belangrijk, waardoor er meer vraag is naar goede en goedkope VPN providers.

Los van privacy redenen zijn er ook andere voordelen aan een VPN abonnement. Zo kan je bijvoorbeeld via Netflix de nieuwste films en series bekijken die in Nederland nog niet beschikbaar zijn.

Dit is mogelijk omdat de VPN provider naar gewenste locatie/land is in te stellen. VPN helpt echter niet tegen de Facebook datacollectie. Een veilig alternatief voor WhatsApp is danook aan te raden, net als een anonieme zoekmachine.

We raden ExpressVPN aan voor de beste Netflix en geolocatie omzeiling dankzij het grote aantal landen en de uitermate solide en gebruiksvriendelijke ervaring, terwijl er niet wordt gelogd.

Zo kan je bijvoorbeeld een VPN verbinding instellen met een Amerikaanse server waardoor je IP-adres wordt herkent als gebruiker in Amerika en heb je ook de keuze van films en series die in Amerika beschikbaar zijn. Er zijn veel verschillende VPN providers, maar waar moet je nou op letten?

Bij het kiezen van de beste VPN provider is het belangrijk om een provider te kiezen die aansluit bij de wensen en behoeften van de gebruiker. Zo zijn er VPN providers waarbij je gratis gebruik kan maken van hun diensten of je kunt kiezen voor een betaalde VPN provider.

En overigens hoeft een goedkope VPN helemaal niet slecht te zijn. Wil je eerst een VPN testen, kan dat ook. Sommigen hebben een gratis proefperiode. 

Lees ook wat de voordelen zijn van VPN voor Android apparaten.

Wat zijn de toepassingen van VPN?

Er zijn vele toepassingen voor een virtueel privénetwerk. Je zou ze in 3 groepen kunnen indelen:

  • Veiligheid
  • Privacy
  • Locatie

Veiligheid

Zou je je eigenlijk nog wel een wereld zonder wifi kunnen voorstellen? Waarschijnlijk niet. We leven vandaag de dag ‘online’ en gaan van wifi naar wifi.

Thuis, de metro, op school, op het werk, op het vliegveld, in het vliegtuig… Noem maar op. Er komen steeds meer publieke wifi netwerken waarmee je gratis je Android telefoon of tablet, of andere apparaten, kunt verbinden. Maar daar zitten wel risico’s aan.

De eigenaar van het wifi netwerk kan naar je internetverkeer kijken en zo’n netwerk kan gemakkelijk gehackt worden. Dit gebeurt als iemand een hotspot aanmaakt met het dezelfde naam als het gratis netwerk en hoopt dat argeloze mensen zich met hun hotspot verbinden om toegang te krijgen tot hun internetverkeer en mogelijk zelfs tot hun telefoon en de gegevens die daarop zijn opgeslagen.

Met VPN ben je echter beschermt voor internetcriminelen. Zie het als een digitale paskamer. Als je kleding koopt in een winkel ga je toch ook niet zomaar midden in de winkel in je ondergoed staan om kleding te passen. Daar zijn de paskamers voor.

Met VPN is het precies hetzelfde; beter niet internetbankieren of -surfen in een publiek wifi netwerk. Maak altijd verbinding op je Android met VPN, zodat je beschermd bent.

Privacy

Iedereen weet dat er veel gecontroleerd en geregistreerd wordt van ons internetgebruik. Maar wie dat doen, waarom ze dat doen en wat ze ermee van plan zijn te doen is, om het maar bescheiden te zeggen, niet echt duidelijk. Daarnaast, wanneer je apps zoals Popcorn Time en BitTorrent gebruikt, is het aangeraden om een VPN te kopen die torrent vriendelijk is.

Er zijn echte Torrent VPN’s die behalve je goed beschermen ook nog eens speciale proxies hebben waardoor je supersnel kunt downloaden. Als je niet wilt dat je internetverkeer opgeslagen en je IP-adres geregistreerd wordt, dan is VPN een uitkomst.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat er tegenwoordig veel apps zijn, die ongemerkt tot heel veel informatie op je telefoon toegang hebben (je telefoonboek, contacten, favoriete internet pagina’s enz.). Hier beschermt VPN niet tegen omdat je bewust of onbewust daar zelf toestemming voor geeft.

Het is dus vaak beter om met ingeschakelde VPN via een incognito of privé tab van je browser van de respectievelijke websites gebruik te maken in plaats van de apps. Gebruik op Usenet ook altijd VPN, zelfs met de beste NZB forums of sites, met teksten zoeken of binaries search.

Locatie

“Deze pagina is vanaf uw locatie niet beschikbaar” Ken je die boodschap al? Maar al te goed waarschijnlijk. Want steeds vaker beperken aanbieders toegang tot hun websites tot alleen hun eigen land of een bepaalde groep landen. Programma gemist kijken op vakantie? Vergeet het maar. In sommige landen kom je zonder VPN  niet verder dan bovenstaande boodschap. LinkedIn is geblokkeerd in Rusland en zonder VPN kom je er niet in.

Of ben je een filmfanaat en kijk je graag de allernieuwste films die net uit zijn? Dat kan door ze op de Amerikaanse sites te bekijken of downloaden zoals Netflix. Maar die zien aan je IP-adres dat je niet vanuit Amerika verbinding maakt en kom je er dus niet in.

VPN-aanbieders geven je de mogelijkheid om een andere server te kiezen in een ander land, zodat je een Amerikaanse server kunt kiezen en Netflix denkt dat je vanuit Amerika toegang wil hebben en staat dit dan gewoon toe. De 6,500 PureVPN servers geven je dus een uitgebreide keuze. 

vpn verbinding

Gratis VPN een goed idee?

“Wat is de beste gratis VPN?”, is een vraag dat velen zich stellen. Vaak is men er niet van bewust dat vele “gratis” VPN diensten je data lezen en verkopen aan marketing bedrijven. De risico’s en beperkingen zijn pijnlijk met als gevolg het lekken van je gegevens, een trage verbinding, adware, spyware en een gelimiteerd gebruik per maand.

Een torrent vriendelijke VPN dienst komt ook heel goed van pas bij Popcorn Time, Strem.io, Showbox, Moviebox, BitTorrent en andere file sharing programma’s. Wil je veilig, snel, en simpel downloaden zonder VPN? Kies dan voor Usenet (nieuwsgroepen). Om je kans te vergroten de content te vinden die je wilt streamen/downloaden, gebruik deze bovengenoemde programma’s veilig samen met Usenet en VPN.

De voordelen van een betaalde VPN provider zijn onder andere: veiligheid, ongelimiteerd data gebruik met behoud van snel internet. Een NordVPN log, Surfshark en ExpressVPN logs, bestaan niet omdat er niet gelogt wordt. Deze VPN’s zijn daarom onze favoriete VPN diensten op het moment met NordVPN op één.

Ook CyberGhost en Hide.me hebben zich goed getoont in onze recente reviews. IPVanish, heeft zijn gezicht verloren nadat ze klanten-logs met de authoriteiten deelden.

Wil je een echte Nederlandse VPN aanbieder met ondersteuning, lees dan over GooseVPN, de eerste Nederlandse VPN aanbieder.

Vergelijk de top 3 VPN's

nordvpn logoBeste algemeen
Bespaar 72%
SurfsharkBeste waarde
Bespaar 82%
Beste encryptie
Bespaar 88%
Bespaar geld en kies welke bij jou past
Profiteer maximaal
Ontvang je gratis Usenet account, tips & MEGA korting.
Aanmelden
close-link
VPN

Wat is een VPN verbinding (dienst)

leestijd: 6 min
0