ad

Gratis VPN diensten: Voor- en nadelen

VPN- korte introductie:

VPN is dat veelbesproken thema dat op school, de universiteit of op het werk steeds vaker ter sprake komt. En niet voor niets. VPN biedt namelijk 3 belangrijke functies die steeds meer als onmisbaar gezien worden:

 1. Veiligheid – bescherming tegen WiFi-hackers en ID-dieven.
 2. Privacy – Waarom zou je het goedvinden dat alles wat je op internet doet door onbekenden gevolgd  wordt?
 3. Opheffing van regionale blokkeringen.

Als je nieuw bent m.b.t. VPN bekijk dan ons uitgebreide verslag over wat VPN inhoudt.  Als je meer wilt weten over privacy bij het gebruik chatservices zoals WhatsApp en Skype Klik dan hier

Voor niets gaat alleen de zon op

Als er iets gratis te krijgen is dan staan wij als Nederlanders natuurlijk vooraan. Dat is duidelijk. Maar zoals ook het andere Nederlandse spreekwoord zegt: “Voor niets gaat alleen de zon op”  is het duidelijk dat ook ‘gratis’ VPN-diensten geld verdienen.

Dit kan goedschiks en kwaadschiks. Kijk dus uit. Er zijn op dit moment meer dan 300 gratis VPN-aanbieders waardoor het heel moeilijk is om de enigszins goede eruit te zoeken.

In dit artikel zullen wij proberen om het kaf van het koren te scheiden m.b.t. gratis VPN. Maar voor de duidelijkheid raden wij aan een goede betaalde VPN aanbieding te kiezen, eentje die bijvoorbeeld in de aanbieding is.

De beste VPN diensten hebben regelmatig heel interessante acties. Ook kun je via ons korting krijgen bij veel providers met een coupon code of direct geintegreerd. Als we voor een VPN aanbieder een kortingscode hebben, vermelden altijd we dit altijd in onze reviews.

Twee groepen van gratis VPN-diensten

 • De ‘Parasieten & Onveilige’ VPN-diensten

Deze groep biedt vaak slechte of geen beveiliging en privacy omdat bij hen de hoofdzaak ligt om ten koste van jou aan informatie en dergelijke te komen. Je apparaten kunnen bijvoorbeeld met spyware of malware besmet worden.

Hierbij zijn niet alleen jouw eigen privacy en veiligheid in gevaar maar je wordt ook simpelweg gebruikt als platform om virussen e.d. te verspreiden onder jouw contacten. Bovendien is het risico groter dat dergelijke diensten logs van jouw internetverkeer aan derden verkopen of aan de autoriteiten verkopen, ondanks dat ze claimen zero-logging te doen.

Kijk uit als een VPN-dienst toegang vraagt tot je contacten, foto’s of andere privé-informatie op jouw apparaat. Denk dus goed na over de beste VPN Android app of ander besturingssysteem.

 • De ‘Aandringende & Beperkte’ VPN-diensten

Dit zijn de diensten die je zou kunnen gebruiken. Ze hebben echter verschillende beperkingen die er hoofdzakelijk voor bedoeld zijn om gebruikers over te halen te upgraden naar een van de betaalde pakketten.

Enkele van de meest voorkomende beperkingen van dergelijke VPN-diensten zijn: Downloaden van torrents niet mogelijk, maandelijkse datalimiet, sponsor advertenties, beperkte snelheid, tijdslimiet enz.

gratis VPN

De beste gratis VPN-diensten

 PrivadoVPNGoose VPNHide.meTunnelBearCyberGhost
TorrentsToegestaanToegestaan
Toegestaan
n/a
n/a
Datalimiet10GB / maandOnbeperkt
2 GB / maand
tot 1,5 GB /m
Onbeperkt
AdvertentiesGeenGeen
Geen
Geen
17 sec. bij verbinden &
iedere 2 uur
SnelheidGoedSnel
Goed
SnelSnel
TijdlimietGeenGeen
Geen
Geen
3 uur per sessie
SystemenWindows, Mac, Android, iOSWindows, Mac, Android, iOS
Windows, Mac, Android, iOS
Windows, Mac, Android,  iOS
Windows, Mac, Android,  iOS, Linux
Opmerkingen-1ste maand gratis
-
-
-
Meer infoSite bezoekenSite bezoekenSite bezoekenSite bezoekenSite bezoeken

Doelgroepen van gratis VPN-diensten

Als je een echte streamer bent en veel op Netflix zit en je dagelijks films en TV-series of zelfs torrents downloadt, is een gratis VPN-provider niets voor jou omdat je daarmee niet voldoende bandbreedte en/of snelheid hebt.

De meeste gratis VPN’s zijn geen torrent VPN-diensten, en die paar die wel zeggen dat ze het aanbieden hebben te lage snelheden of beperkingen om goed te kunnen torrenten.

Ben je op zoek naar een gratis Linux VPN, probeer dan de 7-dagen gratis proefperiode van PureVPN met Linux interface. 

Hobby-internetgebruikers

Ben jij iemand die het internet maar af en toe en niet zeer intensief gebruikt, dan is een gratis VPN-dienst misschien een ideale mogelijkheid om VPN uit te proberen. Je kunt proberen welke van de verschillende gratis diensten er het best bij jou passen.

Je zult dan snel de voordelen van VPN begrijpen en als het bevalt overgaan naar een van de betaalde VPN-diensten, die overigens helemaal niet meer zo duur zijn. Lees hier wat onze ervaringen zijn met goedkope VPN aanbieders van dit moment.

Gebruik je online media centers zoals Kodi en op P2P gebaseerde sites zoals Popcorn Time, is een goede VPN onontbeerlijk. Je kunt je in dat geval geen DNS lek veroorloven.

Laat je geen zand in de ogen strooien door de nieuwkomer Avast VPN, Popcorn Time kijken met hen is niet aan te raden. Ondanks de bekende naam bieden ze namelijk geen Privacy.

De voor- en nadelen van gratis VPN-diensten

Zoals je kunt zien in onze Privado VPN Netflix review, heeft deze nieuwe groeiende VPN een heel goed gratis pakket. 

Privado VPN

PrivadoVPN

PrivadoVPN is een relatief nieuwe service die zelf eigenaar zijn van al hun servers, wat veel veiliger is dan huren. Ze zijn gevestigd in Zwitserland dus je bent beschermd door ‘s-werelds beste privacy wetten. Hun gratis pakket is het beste wat we tot nu toe zijn tegen gekomen:

 • 10GB data / maand
 • 12 server locaties
 • 1 apparaat
 • P2P 
 • 24/7 ondersteuning
 • Zero-log

Bezoek PrivadoVPN

Goose VPN

Goose VPN is de enige Nederlandse VPN-dienst. Bovendien is Goose VPN ook één van de goedkoopste VPN-diensten.  In het kort zijn dit de belangrijkste voordelen:

 • 100% logvrij
 • Zeer goede versleuteling (256-bit AES)
 • Supersnel
 • Nederlandse support 24/7
 • Goede P2P ondersteuning voor torrent liefhebbers
 • Het goedkoopste pakket is €2,99 per maand (50GB)
 • 1e maand gratis

Bezoek Goose VPN

hide.me VPN

In onze hide.me VPN review is vastgesteld dat het eigenlijk de enige dienst is waarbij je torrents kunt downloaden.

Er is een data beperking van 2GB/maand. Voor een hobby-internetter misschien voldoende. De snelheid varieert en kan zo hoog zijn als bij de betaalde versie indien er weinig verkeer is.

Maar bij meer verkeer gaan de betaalde gebruikers voor waardoor jouw snelheid daalt. Ze garanderen wel een minimum snelheid van 3 Mbit/sec. Van de betaalde pakketten is de goedkoopste $2,5 per maand (speciale actie).

Hoe weet je dat Hide me VPN betrouwbaar is? Heel eenvoudig. ze zijn gevestigd in Maleisië, waar geen log-plicht is.

Lees wat volgens ons de beste BitTorrent VPN aankoop is, of kijk hoe eenvoudig een NordVPN uTorrent VPN setup is. De beste aankopen doe je door te vergelijken. Als je Surfshark met de NordVPN snelheid vergelijkt dan heb je gelijk twee van de beste VPN diensten.

Voordelen:Nadelen:
 • Torrent-vriendelijk
 • Datalimiet voor intensief gebruik te klein
 • Geen advertenties
 
 • Geen tijdlimiet
 
 • Bandbreedte en snelheid zijn voldoende
 

Bezoek hide.me

TunnelBear

TunnelBear is onder de gratis VPN-diensten een goed alternatief. Onze ervaring is dat ze een goede beveiliging hebben en de snelheid is voldoende om te streamen, hoewel wat aan de lage kant. Er is wel een datalimiet van maar 500MB per maand.

Die kun je nog uitbreiden met 1GB, door over TunnelBear te tweeten. Je hebt dan 1,5 GB per maand wat nog steeds relatief weinig is. De beperkte datalimiet is eigenlijk het enige grote nadeel waarmee je op een desktop al snel aan je limiet zit.

Daarom is Tunnelbear een goed alternatief voor een mobiel apparaat. Het goedkoopste betaalde pakket is $4,99 per maand (onbeperkt GB)

Voordelen:Nadelen:
 • Geen advertenties
 • Beperkte bandbreedte
 • Geen tijdslimiet
 
 • Volle snelheid
 

Bezoek TunnelBear

CyberGhost

In onze CyberGhost VPN review is tijdens testen opgemerkt dat ze de betere gratis VPN-dienst zijn en zou zeker de beste zijn geweest, als er niet ook een paar nadelen aan vast zitten. Helaas zijn ze nu alleen nog maar de eerste 45 dagen gratis.

Ze hebben geen datalimiet en zijn de snelste gratis VPN-provider die wij getest hebben. Maar de keerzijde van de medaille is dat je reclames hebt.

Bij iedere server verbinding die je maakt, moet je 17 seconden lang naar een reclame kijken. Tijdens het gebruik krijg je ook nog eens iedere 2 uur een reclame te zien. De gebruikerssessies zijn maximaal drie uur, waarna je weer opnieuw moet verbinden en dus weer een 17 seconden lange reclame te zien krijgt.

In realiteit zit je de helft van de tijd reclames te kijken omdat de minste verbindings-hiccup weer een nieuwe gebruikerssessie opstart en je nooit aan drie uur ongestoord werken komt. Van de betaalde pakketten is de goedkoopste $2,75 per maand.

Wil je met Cyberghost torenten dan is een betaald pakket de beste oplossing.

Voordelen:Nadelen:
 • Geen datalimiet
 • Veel reclames
 • Geen snelheidslimiet – snelste gratis VPN
 • Tijdslimiet per sessie. Na 3 uur opnieuw  verbinden

Bezoek CyberGhost

SurfEasy

SurfEasy biedt een goede beveiliging en snelheid. Ze hebben geen advertenties en geen tijdslimiet maar een zeer kleine bandbreedte van 500 MB per maand. Een ander nadeel, voor sommige gebruikers althans, is dat ze (hun IP-adressen) op de zwarte lijst staan van enkele streaming providers.

Maar als jij een gebruiker bent die niet streamt en niet een redelijk hoog verkeer nodig heeft, bijvoorbeeld voor je mobiele apparaat, is dit een prima oplossing om met VPN kennis te maken. Van de betaalde pakketten is de goedkoopste $3,99 per maand.

Voordelen:Nadelen:
 • Goede snelheid
 • Beperkte datalimiet (500 MB / maand)
 • Geen advertenties
 • Geblacklist door enkele streaming services
 • Geen tijdslimiet
 

Hotspot Shield

Hotspot Shield is een bekende gratis VPN-dienst zonder datalimiet en torrent-downloads zijn zelfs toegestaan. Het is alleen jammer dat de snelheid laag is en niet voldoende is om goed te kunnen streamen. Verder laten ze ook advertenties van sponsors zien die bovenaan de browser gezet worden tijdens het surfen. Van de betaalde pakketten is de goedkoopste $6,99 per maand.

Voordelen:Nadelen:
 • Geen datalimiet
 • Gemiddelde snelheid eigenlijk onvoldoende om te streamen
 • Torrent-downloads mogelijk
 • Sponsor advertenties op het scherm tijdens surfen
 
 • Beschuldiging van privacy groep dat ze zich niet aan hun privacy belofte houden

Hotspot Shield beschuldigd van het lekken van internetverkeer

De prominente privacy groep uit Washington ‘Center for Democracy & Technology’ (CDT) beweert dat Hotspot Shield haar claim van “anoniem browsen” geweld aandoet door het onderscheppen, loggen en doorsluizen van internetverkeer naar partner websites, inclusief reclamebedrijven. CDT heeft begin augustus 2017 een klacht ingediend bij de Federal Trade Commission (FTC) en dringt aan op een onderzoek.

Conclusie

Kijk uit met onbekende gratis VPN-diensten. In dit geval zou ‘Goedkoop’ wel eens ‘Duurkoop’ kunnen betekenen. Maar als je niet een super progressieve internetgebruiker bent en je verkeer beperkt is, kijk dan naar de verschillende voor- en nadelen en kies die gratis VPN-dienst die het best bij jou past.

Lees hier meer over NZB search, sites en forums, waarbij je altijd een goede VPN zou moeten gebruiken. Dit geldt ook voor een gratis nieuwsgroepen server en andere internet activiteiten.

Klik hier voor meer info over de Usenet provider proef. Maar voor je op Usenet gaat, raden we aan reviews en vergelijkingen zoals Tweaknews vs Newshosting te lezen. Volg deze link voor de beste gratis newsreaders. We raden aan ook de TweakNews review te checken. 

Ons advies is om de NordVPN free trial te proberen. Je zult zien dat ze veel meer bieden dan gratis VPN’s en na de gratis proefperiode is het met de ‘Gratis Nieuwsgroepen’ korting, de meest voordelige variant.

ExpressVPN is een duurdere variant maar ze bieden wel waar voor hun geld en draaien al jaren mee in de top van VPN providers.

Lees meer over nieuwsgroepen en gebruik altijd een VPN. Bekijk hier wat de voordelen van Spotlite ten opzichte van Spotnet zijn. En klik hier om te zien wat de beste en veiligste Google alternatieven zijn.

Vergelijk de top 3 VPN's

nordvpn logoBeste algemeen
Bespaar 72%
SurfsharkBeste waarde
Bespaar 82%
Beste encryptie
Bespaar 88%
Bespaar geld en kies welke bij jou past
Profiteer maximaal
Ontvang je gratis Usenet account, tips & MEGA korting.
Aanmelden
close-link
VPN

Gratis VPN diensten: Voor- en nadelen

leestijd: 7 min
0