Surfshark vs NordVPN – Welke past bij jou? (vergelijk)

Surfshark vs NordVPN

Nieuwsgierig welke VPN beter is – NordVPN of Surfshark? Vergelijk de belangrijkste verschillen in onze tabel. Dan ben je zo op de hoogte en kun je snel een goede keuze maken.

Surfshark vs NordVPN:

NordVPN en Surfshark bieden beide kwaliteitsproducten en de verschillen tussen de twee zijn zeer gering. Terwijl Surfshark over het algemeen goedkoper is, biedt NordVPN meer …

NordVPN – De beste prijs-kwaliteitverhouding

 • Editor’s keuze

Onze bevindingen

NordVPN is een zeer veilige, snelle en gebruiksvriendelijke VPN-dienst die je tegen een scherpe prijs kunt afnemen. NordVPN beschikt over up-to-date apps voor alle bekende besturingssystemen, waaronder Windows, Mac, iOS, Android.

Je kunt ook verbinding maken met NordVPN op routers, NAS-apparaten en andere platformen. Als je een dedicated IP-adres nodig hebt, kun je deze tegen meerprijs aanvragen.

NordVPN maakt gebruik van de nieuwste technologieën, zoals het VPN-protocol WireGuard (NordLynx) en de SOCKS5 proxy, om jou de optimale veiligheid en privacy te bieden wanneer je online bent. Wil je meer weten, check dan onze langdurig geteste NordVPN review.

Pros

 • Veel protocollen zoals SOCKS5
 • Veel servers + P2P
 • Prijs
 • Netflix ondersteuning
 • Strakke en up-to-date software op alle apparaten
 • Dedicated IP

Cons

 • Variabele snelheid bij sommige servers
 • Traag opstarten van Windows client
 • Browseraccount login
 • Rusland blokkade

30-dagen geld-terug garantie

Surfshark – De voordeligste

Onze bevindingen

Surfshark biedt als VPN provider de meest competitieve prijs met ontzettend veel locaties en is een van de snelste VPN’s. Doordat ze gebruik maken van de laatste WireGuard technologie en door diverse strenge audits, kun je zonder zorgen genieten van P2P (Bittorrent) en andere activiteiten op het internet.

Ook Surfshark kan op de alle populaire besturingssystemen geïnstalleerd worden zoals, iOS, Android, Mac, Linux, Windows. Om meer te weten te komen kun je onze grondige Surfshark review checken. Check ook gelijk reviews van andere VPN services.

Pros

 • Jurisdictie Britse Maagdeneilanden
 • Onafhankelijke security audits doorstaan
 • Hoge snelheden met WireGuard
 • Goede klantenondersteuning

Cons

 • De Windows interface kan beter
 • Werkt niet (meer) in China
 • Rusland blokkade

30-dagen geld-terug garantie

SurfsharkNordVPN
Prijs84% Korting – Check laagste prijs68% Korting – Check laagste prijs
Geld-terug garantie30 dagen30 dagen
JurisdictieBritse Maagdeneilanden / Nederland?Panama
Snelheid (Mbps)339376
Beveiliging256-AES256-AES
Gebruiksgemaktoptop
OS CompatibiliteitAndroid, iOS, Mac, Windows, LinuxAndroid, iOS, Windows, Mac, Linux, Google TV, Chrome OS, Fire OS
ProtocollenOpenVPN, IKEv2, WireGuardOpenVPN, IKEv2, NordLynx (WireGuard)
Aantal apparatenONgelimiteerd6
Aantal servers/locaties3200+ in 142 locaties5400+ in 59 locaties
Dedicated IPMeerprijs
Ondersteuning24/7 Live chat24/7 Live chat
DNS lek test
Port forwarding
Dubbele VPN
Obfuscated servers
Kill switch
Split tunnelingAlleen Windows en Android (TV)
Ad blocker
RAM servers
Private DNS
Malicious website blocker
Torrent toegestaan
Tor over VPN
Onafhankelijke audit
Bezoek Surfshark Bezoek NordVPN

Vergelijking van functies

NordVPN heeft maar twee opties meer dan Surfshark: Tor boven VPN en dedicated IP. Tor boven VPN is een interessante optie als je privé wilt blijven tijdens torrenten, maar let wel op: het is iets trager dan een normale VPN-verbinding.

Als je echter een dedicated IP wilt (een uniek IP-adres dat alleen jij gebruikt), is NordVPN zowat de enige service die dit momenteel aanbiedt.

Surfshark daarentegen is goedkoper dan NordVPN en biedt een onbeperkt aantal apparaten. Als geld relevant is in jouw beslissing, tussen NordVPN of Surfshark, is Surfshark waarschijnlijk de beste keuze voor jou.

Netflix

Beide diensten in deze NordVPN vs Surfshark vergelijking bieden toegang tot de Amerikaanse (en andere) Netflix, waardoor je geniet van toegang tot de beste content die Netflix te bieden heeft.

China

De eigen Surfshark app werkt niet in de meeste provincies in China. Waar het wel werkt, werkt het vaak alleen af en toe. Met de OpenVPN app werkt Surfshark wel beter, maar dat is veel moeilijker op te zetten. NordVPN werkt over het algemeen beter in China.

Maar als ik moest kiezen tussen NordVPN of ExpressVPN voor China, zou ik ExpressVPN kiezen.

Prijsvergelijk van NordVPN en Surfshark

Met een los maandabonnement is NordVPN goedkoper, maar als je twee jaar betaalt, dan is Surfshark veruit de goedkoopste. Aangezien de meeste mensen het voordelige abonnement van twee jaar kiezen, is NordVPN vs Surfshark dus duurder, maar het heeft wel een paar interessante extra functies.

Overigens hebben beide een geld terug garantie (no questions asked).

Welke VPN is veiliger, Surfshark of NordVPN?

Surfshark vs NordVPN zijn qua veiligheid beide even goed. Allebei gebruiken ze 256-AES encryptie en hebben een killswitch, ad- en malware blockers, obfuscated (verborgen) servers, double VPN (multi-hop) en split tunneling wat bij Surfshark ‘Bypasser’ heet.

NordVPN heeft z’n eigen snelle protocol dat op WireGuard gebaseerd is, NordLynx. en Surfshark heeft WireGuard. In tegenstelling tot wat andere websites soms beweren, is WireGuard juist heel veilig.

Beide VPN diensten maken gebruik van disk-loze RAM servers, waar geen data op opgeslagen kan worden, wat super veilig is.

Apps en gebruiksgemak

Vergelijken we NordVPN vs Surfshark apps, stellen we vast dat het twee van de beste VPN-diensten op het gebied van apps zijn. Beide diensten bieden een hoge kwaliteit, gemakkelijk te gebruiken apps met een goed design.

Het is moeilijk om te bepalen welke app beter is, omdat ze allebei even goed zijn. Wij hebben gekeken naar gebruiksgemak, kwaliteit, design en installatie van beide apps om erachter te komen welke app het beste is.

NordVPN vs Surfshark als het gaat om apps is klein want beide bieden hoogwaardige apps met een eenvoudig te gebruiken interface. De apps zijn snel en gemakkelijk te installeren op je telefoon of tablet.

Beide apps hebben een strak en modern design, waardoor ze prettig in gebruik zijn. NordVPN en Surfshark bieden beiden een uitstekende service als het gaat om apparaat ondersteuning, dus je hoeft je geen zorgen te maken over compatibiliteitsproblemen.

Surfshark Android servers screen
Surfshark
NordVPN Android App
NordVPN

Protocollen

Ook op het gebied van protocollen als je NordVPN vs Surfshark vergelijkt, zijn ze bijna hetzelfde. Het enige verschil is dat Surfshark WireGuard gebruikt en NordVPN het ‘eigen’ protocol dat NordLynx heet en op WireGuard gebaseerd is.

NordLynx lijkt een slimme marketing zet van NordVPN om zichzelf als VPN provider te onderscheiden van andere WireGuard VPN’s, terwijl het naar onze mening technisch gezien niet veel van WireGuard verschilt.

Speed test: Is Surfshark sneller dan NordVPN?

NordVPN is net iets sneller dan Surfshark. In onze tests heeft NordVPN een gemiddelde downloadsnelheid van 376 Mbps bereikt, terwijl Surfshark 349 Mbps bereikte.

Dit betekent dat je met NordVPN ongeveer 9% sneller online kunt zijn dan met Surfshark.

NordVPN Speedtest Nordlynx Netherlands
NordVPN
Surfshark speedtest
Surfshark

Servers

NordVPN heeft meer dan 5400 servers in 59 landen, terwijl Surfshark meer dan 3200 VPN servers in 100 (142 locaties) landen heeft.

Afhankelijk van jouw situatie kunnen beide dus voor jou het beste zijn. Reis je vaak in landen waar NordVPN geen servers heeft, dan is Surfshark een betere keuze. Ben je in het westen waar ze allebei veel servers hebben, kan NordVPN een voordeel hebben omdat er meer servers beschikbaar zijn.

Betrouwbaarheid

We hebben NordVPN vs Surfshark langdurig getest waarbij we vaststelden dat Surfshark betrouwbaarder is. Tijdens onze testen hadden we met enkele Nord VPN servers problemen om verbinding te maken.

Er zijn veel servers, dus konden we snel andere servers in de buurt vinden, maar bij Surfshark hadden we dit probleem niet. Beide VPN’s toonden geen lekken.

Privacy

NordVPN is een Panamees bedrijf dat valt onder de Panamese jurisdictie. Dit betekent dat ze niet gedwongen kunnen worden om dingen te loggen of deze logs te delen. Dit lijkt behoorlijk veilig.

Surfshark was altijd gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, maar sinds 2021 is het ook in Nederland gevestigd. Bovendien geven ze nu toe, op hun website in de Terms & Conditions[i], dat contracten na 1 oktober 2021 met het Nederlandse bedrijf Surfshark B.V. worden afgesloten.

In hoeverre het waar is dat ondanks de NL contracten toch de jurisdictie van de Britse Maagdeneilanden blijft gelden, is nog maar de vraag, wat ook gelijk een vraagteken zet bij Surfshark privacy. Maar vergelijk je de Surfshark vs ExpressVPN jurisdicties, dan zie je dat bij Express ongetwijfeld de wetten van de Britse Maagdeneilanden gelden.

Ondersteuning

NordVPN en Surfshark liggen dicht bij elkaar wat betreft de klantenservice. Ze bieden allebei dezelfde mogelijkheden voor hun klanten om met vragen of problemen te contacteren:

 • Veel gestelde vragen
 • 24/7 Live chat
 • Persoonlijke helpdesk per telefoon

Bij NordVPN gingen we zo door het menu en hadden we snel een helpdesk medewerker aan de lijn. Bovendien werd onze vraag bij NordVPN iets beter opgepakt en beantwoord dan bij Surfshark.

Conclusie

NordVPNSurfshark
Prijs
Veiligheid
Apps
Snelheid
Servers
Betrouwbaarheid
Privacy
Ondersteuning

Surfshark en NordVPN zijn beide geweldige VPN providers met veel voordelen. Beide services bieden een hoge mate van beveiliging, anonimiteit en snelheid. Wel hebben we een klein puntje wat betreft de Surfshark privacy.

Surfshark is echter iets goedkoper dan NordVPN en kan op een onbeperkt aantal apparaten gebruikt worden, maar NordVPN heeft een paar unieke functies, zoals de tor boven VPN en dedicated IP. Als je op zoek bent naar een betrouwbare, veilige en anonieme VPN-service, is NordVPN een geweldige keuze.

Surfshark heeft een goede serverdekking wereldwijd, waardoor je in bepaalde landen servers van Surfshark hebt waar NordVPN niets heeft. Wij vergelijken behalve NordVPN Surfshark en ExpressVPN, alle top VPN providers regelmatig, dus volg ons voor de meest up to date info over VPN.

Veelgestelde vragen

Is Surfshark eigendom van NordVPN?

Surfshark is eigendom van het moederbedrijf van NordVPN, Nord Security.

Welke VPN is beter dan NordVPN?

PrivadoVPN is beter dan NordVPN. Ze zijn ontzettend veilig omdat ze eigenaar van alle servers zijn en in Zwitserland gevestigd zijn. Bovendien is de Privado VPN-verbinding twee keer zo snel.

Is Surfshark VPN goed?

Ja, Surfshark is een goede VPN met een hoge snelheid en een groot aantal servers over de hele wereld. Het is gemakkelijk te gebruiken en biedt veel instelbare opties.

Is Surfshark beter dan NordVPN?

Nee, Surfshark is niet beter dan NordVPN. NordVPN en Surfshark bieden beide kwaliteitsproducten en de verschillen tussen NordVPN vs Surfshark zijn zeer gering. Terwijl Surfshark over het algemeen goedkoper is, biedt het recentelijk ook wat minder opties.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

Categorieën VPN

#1 VPN aanbieding

SurfsharkVoordeligste no-logs VPN met uitstekende veiligheid.
30 dagen geld-terug-garantie
Bespaar 81%
Probeer Surfshark

Plaats een reactie