Illegaal eBooks downloaden: 7 gratis alternatieven

illegaal ebooks downloaden

Wil je gratis ebooks lezen, maar niet illegaal downloaden?

Waarom risico lopen door illegaal te downloaden, als je net zo gemakkelijk de nieuwste bestseller kan krijgen via één van deze alternatieve websites?

Beste alternatieven voor illegaal ebooks downloaden

De beste alternatieven om ebooks legaal te downloaden

Het is niet alleen verboden om illegale ebooks te downloaden, het is ook niet eerlijk tegenover de schrijvers die geen toestemming hebben gegeven. Anderzijds zorgen de illegale downloads voor gratis promotie van (onbekende) auteurs die anders geen aandacht kregen. Ook betekent een illegale download niet dat het anders wel gekocht was.

In Nederland is ebooks downloaden illegaal (auteursrechtelijk beschermde) en (was) het legale aanbod beperkt. Uitgevers en prijsstelling speelden hierin een rol, waardoor alternatieven zoals torrents en andere gratis ePub downloadsites populair werden.

Langzamerhand zijn er wel degelijk legale bronnen voor ebooks (gratis of voordelig) opgedoken, zodat je je niet met illegaal ebooks downloaden hoeft bezig te houden:

BookBeat

BookBeat

Probeer BookBeat gratis voor 2 maanden (tijdelijk verkrijgbaar) met 20 uur e-books en luisterboeken. Abonneer je vervolgens vanaf €8,99/maand om optimaal te genieten van het ruime aanbod van content in de Nederlandse taal (betaalde ebooks) met een vaste boekenprijs.

Zo kun je kiezen voor Basic, Standard en Premium abonnementen met respectievelijk 20 uur, 100 uur en onbeperkte uren per maand. Download de app die bijhoudt waar je gebleven bent en vergeet illegaal gratis leesboeken downloaden helemaal.

Storytel

Storytel

Storytel heeft een 14 dagen gratis proefperiode, waardoor je kunt genieten van hun grote collectie luisterboeken in het Nederlands. Het is een goed ebookparadijs.org alternatief.

Met de gebruiksvriendelijke Storytel apps (e readers) en de mogelijkheid om favorieten op je eigen ‘boekenplank’ te zetten, is Storytel de perfecte keuze voor iedereen vanaf €12,99/maand.

Gezinnen kunnen ook profiteren van het gezinsabonnement. Luister naar boeken online of offline, wanneer je maar wilt en je bent blij dat je niet illegaal e books hoeft te downloaden.

Eweka

Eweka

Al 20 jaar staat Eweka bekend als één van de meest betrouwbare Nederlandse Usenet providers. Op Eweka kun je zowel auteursrechtvrije als beschermde en nieuwe ebooks vinden. Dit geldt ook voor muziek, videos, plaatjes, games, software, en meer!

Met een onweerstaanbare 27% korting (€7,00 p/m jaarplan) en een gratis proefperiode van 7 dagen met onbeperkte downloads, is dit de perfecte kans om de kracht van Usenet te ervaren.

Metropolis (1927)

“There can be no understanding between the hands and the brain unless the heart acts as mediator.”

Als je niet bekend bent met nieuwsgroepen, dan raden we je sterk aan eerst te lezen hoe het werkt en hoe je met Spotnet of Spotweb op Usenet ebooks kunt downloaden in drie simpele stappen. Wil je dat niet, gebruik dan de alternatieven onderaan.

Nextory

Nextory

Probeer Nextory 40 dagen gratis met de coupon (Nextrory40) en krijg toegang tot honderdduizenden e-books. Of je nu één boek per maand leest of meer, er is een abonnement dat bij jouw behoeften past.

Wil je met meerdere personen tegelijkertijd lezen of luisteren? Het Familie-abonnement geeft maximaal vier gebruikers toegang tot de library van Nextory, ieder met zijn eigen profiel. Dus of je nu veel of weinig leest, Nextory biedt een abonnement dat bij je past en is beter dan illegaal downloaden.

De Bibliotheek

De Bibliotheek

De Bibliotheek is een schatkamer voor mensen met een krappe portemonnee. Je kunt er goedkoop e-books lenen, maar ook boeken, films en muziek. Met je lidmaatschap heb je 24/7 toegang tot duizenden titels.

Hoewel de nieuwste bestsellers er meestal niet zijn, heeft de collectie zo veel te bieden dat er altijd wel iets is dat bij je past waardoor je niet perse tot illegaal downloaden hoeft over te gaan.

Je kunt de online Bibliotheek, trouwens ook als tijdschriften app gebruiken.

iBooks – alleen voor iOS

iBooks

Met Apple-apparaten kun je iBooks installeren om boeken via het iTunes-platform te lezen. Er zijn veel Nederlandstalige boeken (Dutch ebooks), plus een grote selectie gratis e books.

Door de categorieën te filteren vind je makkelijk wat je zoekt. Kies bijvoorbeeld voor ‘detectives en thrillers’ om thrillers te lezen.

Google play store

Google Play Store

Heb je een Android-smartphone of tablet? Dan kun je veel Nederlandse ebooks downloaden via de Google Play Store. Er zijn veel gratis (ePub) boeken beschikbaar, waaronder bestsellers.

Je kunt deze boeken ook lezen op je iPhone of iPad door de speciale Google Play boeken app te downloaden. Met een Android-tablet, kun je ook e pub bestanden van je computer naar je tablet verplaatsen.

Smashwords

Smashwords

Smashwords is ’s werelds grootste distributeur van zelf gepubliceerde ebooks. In de Smashwords Store kun je nieuwe boeken ontdekken in alle categorieën en genres.

Nadat je je hebt geregistreerd, biedt de site nuttige tools voor zoeken, ontdekken en persoonlijk bibliotheekbeheer van gedownloade boeken. De meeste van de boeken zijn Engelstalige ebooks, maar er is ook een enorme keuze aan Nederlandse boeken.

Bovendien zijn ze betaalbaar en multi-format en meer dan 70.000 van de Smashwords boeken zijn gratis.

Wat zijn de risico’s van downloaden uit illegale downloadsites voor e-boeken?

De risico’s van downloaden van illegale downloadsites voor e-boeken zijn:

  • Strafvervolging met geldboete
  • Verouderde boekrevisie
  • Malware of virus infectie van jouw apparaat

Illegaal boeken downloaden via torrent sites

Downloaden van ebooks via torrents is nog steeds populair. Veel mensen downloaden ebooks gratis omdat het eenvoudig is zonder dat ze beseffen dat ze tot de illegale downloaders behoren.

Er zijn verschillende sites met een zoekfunctie voor gratis Nederlandstalige ebooks, maar het downloaden ervan is officieel strafbaar en door ons af te raden. Hoewel downloaders niet of nauwelijks vervolgd worden, worden uploaders soms wel aangepakt door stichting Brein.

illegaal downloaden via torrent sites

Wanneer je een torrent programma gebruikt, upload en download je tegelijkertijd, dus loop je altijd (ongemerkt) risico op een boete. Een VPN biedt anonimiteit en extra beveiliging tijdens het downloaden.

Veilig gratis ebooks downloaden (Nederlands)

Gratis eboeken downloaden is veilig als het toegestaan is door de auteur of als deze bepaalde platformen toestemming heeft gegeven om ze gratis te verspreiden (geen auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden).

Gratis Nederlandse ebooks kun je vinden op verschillende websites waarvan we hierboven voor jou een selectie gemaakt hebben.

Veilig gratis ebooks downloaden

Gratis downloaden als eigen keuze van de schrijver

Niet alle schrijvers zijn bekende schrijvers waardoor ze voor hun boeken een flink bedrag kunnen vragen. Voor veel schrijvers wiens werk nog onbekend of minder bekend is, kan de verspreiding van het ebook daarom zelfs bijdragen aan hun roem.

Het kan dus een bewuste marketing of PR keuze zijn om een ebook gratis aan te bieden. Er zijn daarom tal van gratis ebooks online en legaal beschikbaar.

Een schrijver kan bijvoorbeeld een teaser boek gratis in omloop brengen of het eerste boek uit een reeks of serie, om zo lezers te interesseren andere uitgaven te kopen. Met een ebook gaat dit veel gemakkelijker en goedkoper dan met een papieren boek.

Verschil tussen ebooks en luisterboeken

Het verschil tussen e-books en luisterboeken is dat e-books worden getoond op een scherm en je het zelf moet lezen, terwijl luisterboeken door mensen (of computers) worden voorgelezen en je er alleen naar hoeft te luisteren.

Een e-reader kan worden gebruikt om digitale boeken te lezen in verschillende formaten (bijv. ePub) en kan meer dan 100 (gratis) ebooks opslaan. In onze aparte artikel kun je de luisterboeken abonnement vergelijken.

Dit zijn de beste luisterboeken apps die wij hebben vergeleken:

Het ePub bestandsformaat van ebooks is het populairst omdat het bestand zich automatisch aan het schermformaat aanpast, in tegenstelling tot een PDF bestand.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik illegale ebooks downloaden?

Illegale eBooks kunnen worden gedownload van populaire ebooks sites, torrent-sites en via Google zoekopdrachten. Het downloaden van sommige is illegaal en kan je een boete opleveren.

Hoe zet je gratis boeken op je e-reader?

Om gratis boeken op je e-reader te zetten, moet je deze eerst downloaden. Klik op het e-book dat je naar je e-reader wilt kopiëren en sleep of druk op de rechtermuisknop om te kopiëren naar je e-reader.

Waar kan ik ePubs downloaden?

Je kunt ePubs (ebooks) downloaden op de ePub download site(s) zoals:
– BookBeat
– Storytel
– Nextory
– De Bibliotheek
– iBooks
– Google play store
– Smashwords

Hoe download ik een gratis ebook?

Om een gratis e-book te downloaden, moet je vaak eerst een klantaccount aanmaken. Daarna klik je op de door jou gekozen e-book link. Download het bestand en open het met een (gratis) boeken e reader.

Hoe kan ik illegale boeken op Kobo Plus zetten?

Sluit je eReader op je computer aan. Sleep je boeken naar de eReader-bibliotheek op je computer. Koppel de eReader los als je klaar bent.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen is een online privacy enthousiast met een achtergrond in computer wetenschappen. Met meer dan 7 jaar ervaring als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen, is er geen betere gids om je te helpen bij het vinden van de juiste Usenet en VPN dienst om anoniem te downloaden.

Plaats een reactie