Veilig illegaal eBooks downloaden: 7 alternatieven

Wil je gratis ebooks lezen, maar niet illegaal downloaden?

Waarom risico lopen, als je net zo gemakkelijk de nieuwste bestseller kan krijgen via één van deze alternatieve websites?

Wij hebben ze voor jou zorgvuldig uitgeprobeerd en vergeleken.

illegaal ebooks downloaden

7 beste gratis alternatieven

De beste alternatieven om ebooks legaal te lezen:

Ons team bij Gratis Nieuwsgroepen heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de internet diensten branche. We hebben de ebookdiensten vergeleken op aanbod, gebruiksvriendelijkheid en prijs. Met onze jarenlange ervaring hebben we al talloze mensen geholpen met hun keuze.

BookBeat

BookBeat

Probeer BookBeat gratis voor 2 maanden (tijdelijk verkrijgbaar) met 20 uur digiboeken en luisterboeken. Abonneer je vervolgens vanaf €8,99/maand om optimaal te genieten van het ruime aanbod van duizenden boeken in de Nederlandse taal (betaalde e-boeken) met een vaste boekenprijs.

Zo kun je kiezen voor Basic, Standard en Premium abonnementen met respectievelijk 20 uur, 100 uur en onbeperkt electronische boeken lezen per maand. Gebruik de app die bijhoudt waar je gebleven bent, dan hoef je niet meer de wet te overtreden.

Storytel – ebook paradijs alternatief

Storytel

Storytel heeft een 14 dagen gratis proefperiode, waardoor je kunt genieten van hun grote collectie luisterboeken in het Nederlands. Het is een goed ebookparadijs.org alternatief.

Met de gebruiksvriendelijke Storytel apps (e readers) en de mogelijkheid om favorieten op je eigen ‘boekenplank’ te zetten, is Storytel de perfecte keuze voor iedereen vanaf €12,99/maand.

Gezinnen kunnen ook profiteren van het gezinsabonnement. Luister naar honderden boeken online of offline, wanneer je maar wilt.

Nextory

Nextory

Probeer Nextory 40 dagen gratis met de coupon (Nextrory40) en krijg toegang tot honderdduizenden e-boeken. Of je nu één boek per maand leest of meer, er is een abonnement dat bij jouw behoeften past.

Wil je met meerdere personen tegelijkertijd lezen of luisteren? Het Familie-abonnement geeft maximaal vier gebruikers toegang tot de library van Nextory, ieder met zijn eigen profiel. Dus, lees je veel of weinig, Nextory biedt een abonnement dat bij je past.

De ervaringen met opzeggen van Nextory variëren: sommige gebruikers melden problemen met de klantenservice en onterechte betalingen na opzegging, terwijl anderen positieve ervaringen delen over het gemak van opzeggen zonder opzegtermijn.

De Bibliotheek

De Bibliotheek

De Bibliotheek is een schatkamer voor mensen met een krappe portemonnee. Je kunt er goedkoop digiboeken lenen, maar ook boeken, films en muziek. Met je lidmaatschap heb je 24/7 toegang tot duizenden titels.

Hoewel de nieuwste bestsellers er meestal niet zijn, heeft de collectie zo veel te bieden dat er altijd wel iets is dat bij je past.

Je kunt de online Bibliotheek, trouwens ook als tijdschriften app gebruiken.

iBooks – alleen voor iOS

iBooks

Met Apple-apparaten kun je i-Books installeren om boeken te kopen en via het iTunes-platform te lezen. Er zijn veel Nederlandstalige boeken (Dutch ebooks), plus een grote selectie gratis e books.

Door de categorieën te filteren vind je makkelijk wat je zoekt. Kies bijvoorbeeld voor ‘detectives en thrillers’ als je thrillers wilt lezen.

Google Play Store

Google Play Store

Heb je een Android-smartphone of tablet? Dan kun je veel Nederlandstalige ebooks scoren via de Google PlayStore. Er zijn heel veel gratis (e-Pub) boeken beschikbaar, waaronder bestsellers.

Je kunt deze boeken ook lezen op je iPhone of iPad door de speciale Google boeken app te gebruiken. Met een Android-tablet, kun je ook e pub bestanden van je computer naar je tablet verplaatsen.

Smashwords

Smashwords

Smashwords is ’s werelds grootste distributeur van zelf gepubliceerde e boeken. In de Smashwords winkel kun je nieuwe boeken ontdekken in alle categorieën en genres.

Nadat je je hebt geregistreerd, biedt de site nuttige tools voor zoeken, ontdekken en persoonlijk bibliotheekbeheer van opgeslagen boeken. De meeste boeken zijn Engelstalige ebooks, maar er is ook een enorme keuze aan Nederlandse boeken.

Bovendien zijn ze betaalbaar en multi-format en meer dan 70.000 van de Smashwords boeken zijn gratis.

Bonus tips: Je kunt ook legaal gratis e boeken lezen op Wattpad, een platform voor amateurschrijvers of Kobo met een collectie gratis e boeken en luisterboeken.

De risico’s van epub download sites

De risico’s van gratis boeken binnenhalen :

  • Strafvervolging met geldboete
  • Verouderde boekrevisie
  • Malware of virus infectie van jouw apparaat

Het is niet alleen verboden om door de auteurswet beschermde elektronische boeken te down loaden, het is ook niet eerlijk tegenover de schrijvers die geen toestemming hebben gegeven. Anderzijds zorgen de ongeoorloofde downloads voor gratis promotie van (onbekende) auteurs die anders geen aandacht zouden krijgen.

Ook betekent een onwettig binnengehaalde file niet dat het anders wel gekocht was.

In Nederland is het laden van e-boeken, zonder toestemming van de auteur, niet toegestaan en was het geoorloofde aanbod beperkt. Uitgevers en prijsstelling speelden een rol en de verandering, waardoor alternatieven zoals torrenting en andere gratis e-Pub downloadsites populair werden.

Langzamerhand zijn er wel degelijk wettige bronnen voor ebooks (gratis of voordelig) opgedoken, zodat je ze niet clandestien hoeft binnen te halen.

Downloaden van boeken via torrent sites

Bemachtigen van eboeken via torrenting is nog steeds populair. Veel mensen laden e-boeken gratis omdat het eenvoudig is zonder dat ze beseffen dat ze strafbaar zijn.

Er zijn verschillende sites met een zoekfunctie waar je gratis Nederlandstalige ebooks kan bemachtigen, maar het laden ervan is officieel strafbaar en door ons af te raden. Hoewel downloaders niet of nauwelijks vervolgd worden, worden uploaders soms wel aangepakt door Brein.

illegaal downloaden via torrent sites

Wanneer je een torrent programma gebruikt, down- en upload je tegelijkertijd, dus loop je altijd (ongemerkt) risico op een boete. Een VPN biedt anonimiteit en extra beveiliging tijdens het laden.

Hoewel sommige lezers geneigd zijn om naar boeken torrents te zoeken voor hun leesmateriaal, bieden wij een lijst van wettige alternatieven die zowel eerlijk zijn voor auteurs als veilig voor consumenten.

Veilig gratis (Nederlandse) eboeken downloaden

Gratis eboeken binnenhalen is veilig als het toegestaan is door de auteur of als deze bepaalde platformen toestemming heeft gegeven om ze gratis te verspreiden (geen auteursrechtelijk beschermd materiaal).

Gratis Nederlandse ebooks vindt je op verschillende websites waarvan we hierboven voor jou een selectie gemaakt hebben.

Veilig gratis ebooks downloaden

Gratis uitgave – keuze van de schrijver

Niet alle schrijvers zijn bekende schrijvers waardoor ze voor hun boeken een flink bedrag kunnen vragen. Voor veel schrijvers wiens werk nog onbekend of minder bekend is, kan de verspreiding van het ebook daarom zelfs bijdragen aan hun roem.

Het kan dus een bewuste marketing of PR keuze zijn om een ebook gratis aan te bieden. Er zijn daarom tal van plaatsen online waar je eboeken gratis kunt downloaden (legitiem).

Een schrijver kan bijvoorbeeld een teaser boek gratis in omloop brengen of het eerste boek uit een reeks of serie, om zo kopers te interesseren andere uitgaven te kopen. Met een ebook gaat dit veel gemakkelijker en goedkoper dan met een gewoon boek van papier.

Verschil tussen ebooks en luisterboeken

Het verschil tussen e-boeken en luisterboeken is dat e-boeken worden getoond op een scherm en je het zelf moet lezen, terwijl luisterboeken door mensen (of computers) worden voorgelezen en je er alleen naar hoeft te luisteren.

Een e-bookreader kan worden gebruikt om digitale boeken te lezen in verschillende formaten (bijv. e-Pub) en kan meer dan 100 (gratis) ebooks opslaan. In ons aparte artikel kun je het BookBeat luisterboeken abonnement vergelijken met andere veel geluisterde apps.

Het e-Pub bestandsformaat van eboeken is het populairst omdat het bestand zich automatisch aan het schermformaat aanpast, in tegenstelling tot een PDF bestand. Steeds meer mensen stappen over van gewone boeken naar eboeken.

Veelgestelde vragen

Hoe zet je gratis eboeken op je e-reader?

Om gratis eboeken op je e-bookreader te zetten, moet je deze eerst binnenhalen. Klik op het e-boek dat je naar je apparaat wilt kopiëren en sleep of druk op de rechtermuisknop om te kopiëren naar je e-bookreader.

Waar kan ik ePubs vinden?

Je kunt ePubs (ebooks) binnenhalen op ePub site(s) zoals:
– BookBeat
– Storytel
– Nextory
– De Bibliotheek
– i-Books
– Playstore
– Smashwords
– Kindle van Amazon

Hoe download ik een gratis ebook?

Om een gratis e-book te bemachtigen, moet je vaak eerst een klantaccount aanmaken. Daarna klik je op de door jou gekozen e-boek link. Haal het bestand binnen en open het met een (gratis) boeken e reader.

Hoe kan ik boeken op Kobo Plus zetten?

Sluit je eReader op je computer aan. Sleep je boeken naar de eReader-bibliotheek op je computer. Koppel de eReader los als je klaar bent. Op webshop Bol.com koop je boeken via Kobo.

Is het waar dat je alle ebooks die je op torrentsites vindt, auteursrechtelijk beschermd zijn?

Nee, niet alle ebooks die je downloadt op torrentsites zijn onwettig, maar wel de meeste. Check altijd of de eBooks wettelijk zijn voordat je op de downloadknop klikt. Blijf veilig binnen de wet.

Geschreven door Jeroen Hakkers

Jeroen HakkersHoofdredacteur
Jeroen, expert in internetprivacy en houder van een masterdiploma informatica van de UvA, heeft als hoofdredacteur bij Gratis Nieuwsgroepen zijn sporen verdiend. Met meer dan twintig jaar ervaring is hij niet alleen een bron van kennis over ISP-, Usenet- en VPN-diensten, maar weet hij ook hoe hij zijn publiek kan boeien met zijn unieke inzichten en expertise in de wereld van anoniem surfen en downloaden. Je zult hem niet op sociale media vinden.

Plaats een reactie