eweka

Torrents vs Usenet: 5 aspecten vergeleken

Terwijl sommigen de voorkeur aan Usenet geven om hun favoriete inhoud te zoeken en downloaden, vinden anderen Bittorrent een betere bron, dankzij het gebruiksgemak en kosten. Wat is beter?

Bepaal het zelf in onze Torrents vs Usenet vergelijking met de voor-en nadelen van vijf verschillende aspecten.

torrents vs usenet

Privacy

Usenet scoort hier in het bijzonder. Usenet biedt privacy bij SSL downloads, wat betekent dat er geen derden toegang hebben of zien welke inhoud wordt gedownload. Echter, in het geval van Bittorrent, is er geen privacy tijdens het downloaden van bestanden tenzij je een VPN verbinding gebruikt, welke een prijs heeft.

Omdat je via BitTorrent (Popcorn Time) onbeveiligd en met je IP-adres verbinding maakt met andere peers, loop je verschillende risico’s op zoals een (onterechte) geldboete en het prijsgeven van jou IP-adres, welke misbruikt kan worden. Dit komt omdat er verschillende instanties constant aan het monitoren zijn wat en door wie er gedownload wordt op peer-to-peer netwerken zoals BitTorrent.

Ook loop je dit risico als je bijvoorbeeld Kodi kijkt zonder VPN. Wil je veilig met een gerust hart anoniem torrents downloaden, kijk dan wat volgens onze testen de top 10 VPNs zijn. En illegaal boeken downloaden raden we sowieso af omdat er genoeg normale alternatieven voor zijn.

Kijk echter uit voor gratis VPN-parasieten of Avast Secureline VPN met een zeer slechte privacy.

torrent vpn
BitTorrent-netwerk[1]

Kosten

Een van de belangrijkste factoren die de gebruikers overhalen een bron te kiezen zijn de kosten. In tegenstelling tot Usenet, dat een provider nodig heeft om de diensten en de betaling te verwerken, is Bittorrent gratis (met risico’s). De reden hiervoor is dat Bittorrent een peer-gebaseerde (gebruikers dienen als servers) dienst is en niet de aanwezigheid van een fysieke server netwerk nodig heeft.

Echter, Usenet heeft behoefte aan servers voor de aangeboden bestanden, zodat ze kunnen worden opgehaald. Vandaar, is er een heffing om gebruikers toegang tot Usenet (NZB download) te geven. Trouwens, factoren zoals bandbreedte, retentie en toegevoegde functies en diensten zijn van invloed op de prijs van de diensten.

Wil je veilig en snel via P2P downloaden, dan zit je alsnog met de VPN kosten welke meevallen bij de goedkope VPN diensten.

Aanbod en Retentie

Bittorrent heeft een overhand als het gaat om de aanbod. Terwijl Usenet een specifieke termijn voor de beschikbaarheid van elk bestand heeft, biedt Bittorrent toegang tot bestanden op basis van populariteit, zelfs jaren na de datum van een seed. Usenet is daar veel consistenter in, waar de retentie constant toeneemt.

De retentie is dus afhankelijk van wat je op dat moment downloadt en kunnen we hier niet een directe winnaar aanduiden.

Snelheid

Bittorrent heeft een heleboel factoren die de snelheid waarmee bestanden worden gedownload beïnvloeden. Seeders en leechers hebben sterke invloed tijdens het downloaden en significante invloed op de tijd die nodig is voor de downloads. Anderzijds is dit niet het geval bij Usenet en wordt er meestal met je maximale internet snelheid gedownload.

Wat is wijsheid?

Zo scoort Usenet vs Bittorrent over de benoemde aspecten.

Privacy: Usenet

Kosten: Bittorrent

Aanbod en Retentie: Bittorrent

Snelheid: Usenet

Uiteindelijk kun je het beste zowel Bittorrent als Usenet gebruiken, afhankelijk van waar je naar op zoek bent en op welke netwerk het (nog) beschikbaar is.

Wil je van beide netwerken veilig genieten, probeer dan Easynews (Android/mobiel-vriendelijk) met gratis premium zero-log VPN. Best of both worlds ;-)

Geschreven door Lucas van Leeuwen

Lucas van LeeuwenOprichter en CEO
Lucas, oprichter van Gratis Nieuwsgroepen en al sinds 1995 online, is meer dan zomaar een ondernemer. Als tech-pionier met een achtergrond in technische informatica heeft hij het internet zien evolueren. Met ruim twintig jaar ervaring in internet, Usenet en VPN, weet hij als geen ander hoe je alles uit je digitale leven kunt halen, en deelt hij deze kennis op een toegankelijke manier. Lucas is tegen censuur en privacy schending en niet te vinden op sociale media.

Blijf niet achter

Ontvang je gratis Usenet account, nieuwste tips & MEGA kortingsacties.

Met respect voor je privacy. Afmelden kan altijd