VPN accounts vergelijking: De snelste en veiligste getest

Als je op zoek bent naar een VPN account, is een overzicht van de belangrijkste VPN functies, natuurlijk zeer nuttig. Dat is ook de reden waarom we dit artikel geschreven hebben.

Of je nu op VPN-gebied het beste van het beste wilt of een zo goed mogelijke VPN-account voor zo weinig mogelijk geld, je krijgt hier snel een duidelijk beeld welke VPN het best past bij jouw eisen, wensen en omstandigheden.

Wat de ‘best P2P VPN‘ is hebben we ook bepaald, maar we hebben dit in een apart artikel gedaan, geheel gewijd aan torrenten en peer-to-peer netwerken.

VPN account vergelijkingstabel

We vergelijken hier de download en upload VPN snelheden, serveraantal en privacy niveau.

 Downloadsnelheid
NL - (Mbps)
Uploadsnelheid
NL - (Mbps)
ServeraantalPrivacy
NordVPN19830738+Zero logging
IPVanish VPN19030850+Zero logging
VyprVPN1903070030 dagen meta-data
Zero logging
PrivateVPN1402134Zero logging
ExpressVPN84.3301500Zero logging
Windscribe561148Zero logging
Proxy.sh2815300Ultra zero-logging
Avast SecureLine24n/a29'Acceptabel beleid' Logt veel

Snelheden

Natuurlijk is het bekend dat als je een VPN tussen jou en het internet zet er snelheidsverlies optreedt omdat je internetverkeer door veel meer glasvezelkabels en via meer knooppunten (hubs en dergelijke) moet. Voor de VPN-providers is dit, naast het beveiligen en de privacy natuurlijk, de grootste uitdaging.

vpn account

Aan de snelheden in de tabel kunnen we zien dat de verschillende providers deze taak ook verschillend hebben opgepakt. Met je snelle Android telefoon heb je natuurijk een snelle maar goede Android-VPN account nodig.

Kabelverbinding in Nederland

Alle testen zijn gedaan met een 300/30 Mbps kabelverbinding in Nederland. We hebben voor een goede vergelijking het OpenVPN protocol getest dat over het algemeen de hoogste snelheden oplevert. Met de  IPVanish VPN account bereikten we echter met de SOCKS5 Proxy een hogere downloadsnelheid van maar liefst 308 Mbps.

Lees er alles over in ons uitgebreide IPVanish review.

Downloadresultaten

Zoals te zien is in de tabel is, heeft SpyOFF de hoogste downloadsnelheid via het OpenVPN protocol. Maar vanwege de stabiliteit en betrouwbaarheid staat NordVPN bij ons op nummer 1. In een directe vergelijking was SurfShark vs NordVPN net ietsje minder en sluit ExpressVPN onze top-3 af.

Wat betreft de laagste snelheid van Avast Secureline, waren we verbaasd (of toch niet) om zo’n grote naam onderaan te zien staan. Als je ook het ‘Acceptabel gebruik’-beleid van Avast Secureline VPN leest, dan weet je dat deze laatste plaats ook echt verdiend is.

Voor sommige downloaders en torrenters is Usenet een betere optie, zeker omdat bijna alle Usenet pakketten een gratis VPN in hun pakket hebben. Newshosting is een van onze favoriete nieuwsgroepen payservers.

In de review kun je over onze ervaringen lezen en zelfs de Newshosting server settings nemen we met je door.

Uploadresultaten

Doordat de uploadsnelheid van de kabelverbinding begrensd is op 30 Mbps, zaten we bij bijna ieder VPN account tegen deze limiet aan. Dit betekent natuurlijk dat je misschien met een snellere verbinding nog sneller zou kunnen uploaden.

Serveraantal

Om verbinding te maken via VPN moet je een server kiezen. Als je de automatische keuze hebt ingeschakeld kiest het programma de server (vaak de dichtstbijzijnde). Hoe dichter de server bij jouw locatie is, hoe sneller de verbinding over het algemeen is.

VPN account

Waarom zo veel servers?

Een VPN-aanbieder heeft dus veel servers, op zoveel mogelijk plaatsen in de wereld, nodig om alle klanten een serverlocatie bij hen in de buurt te bieden. Als servers overbelast raken wanneer er te veel mensen mee verbinden, is het handig als er in de buurt nog een paar servers zijn zodat je gemakkelijk een vrije en dus snelle server gevonden hebt.

Dit was bijvoorbeeld het geval bij de NordVPN-testen. Bij de NordVPN snelheidstest haalden we vanuit NL met de dichtstbijzijnde server in Nederland een lage snelheid, maar de verbinding via een server in Groot-Brittannië (zie tabel) was mega-snel.

Voor het omzeilen van landblokkeringen moet je een server kiezen van dat land dat buitenlanders blokkeert. Je kunt bijvoorbeeld vanuit het buitenland geen Amerikaanse Netflix films of series kijken, tenzij je natuurlijk met je VPN een Amerikaanse server kiest.

VPN-serverkampioen

Boven de 700 servers wereldwijd is meer dan voldoende voor de meeste gebruikers. ExpressVPN, IPVanish, CyberGhost en NordVPN zijn dus de beste VPN-services wat serveraantal betreft.

In het middensegment vinden we SpyOFF en Proxy.sh die allebei 300 servers hebben, wat voor gebruikers in de meeste westerse landen ook nog voldoende zou moeten zijn. Goose-VPN, de eerste Nederlandse VPN-provider, heeft weliswaar maar 48 servers maar omdat ze in Nederland gevestigd zijn, hebben ze maar liefst 8 servers in Nederland.

Bij serveraantallen onder de 50 kom je al snel in de problemen als op drukke momenten die enkele server bij jou in de buurt, overbelast is. Woon je in een gebied of werelddeel waar de provider maar weinig of geen servers heeft, dan heb je kans dat je verbindingssnelheid altijd laag is vanwege de afstand tot de server.

Ben je op zoek naar een gratis VPN Windows 10 app, bedenk dan dat veel gratis VPN’s ook maar weinig servers hebben. Maar er kleven nog meer risico’s aan dergelijke diensten, waarover je in ons artikel over gratis VPN alles kunt lezen. Wil je meer een prijsvergelijk en ben je op zoek naar een goedkope VPN service, lees dan het artikel.

internet privacy

Privacy Niveau

Als je bij snelheden en server aantallen nog compromissen kunt maken, wil niemand graag zijn eigen privacy comprimeren. Toch hebben we drie verschillende resultaten. Zero-logging betekent dat de VPN-dienst niets registreert en/of opslaat wanneer je verbinding hebt. Op de eerste plaats valt hieronder jouw internetverkeer, maar ook jouw IP-adressen, browser- en klantgegevens.

Bij het bestellen moet je echter wel een aantal gegevens over jezelf invullen. Hoe minder gegevens dit zijn hoe veiliger natuurlijk. Daarom heeft Proxy.sh ook de ultra zero-logging verdiend omdat zij bij de bestelling alleen je e-mailadres nodig hebben.

IPVanish is duidelijk met hun VPN privacy beleid:

We have a strict policy against the collection of both connection and activity logs. We will never store the metadata about your VPN session or information about how you used the service.

Afhankelijk van wat je doet op het internet kan privacy nog belangrijker zijn. Voor torrents moet je een goede torrent-vriendelijke VPN hebben met een zero-log beleid. Maar ook als je Popcorn Time of andere dergelijke services wilt kijken is privacy een belangrijk criteria.

Anti-privacy VPNs

Over het algemeen worden er dus door de VPN-goeroes geen compromissen gedaan aan jouw veiligheid, behalve door Avast, helaas. Zij schrijven op hun “acceptabel gedrag”-pagina dat wanneer zij klachten krijgen over een gebruiker, dit te zullen onderzoeken en maatregelen te zullen nemen.

Dit kan maar twee dingen betekenen: ofwel loggen ze constant en bestaan de maatregelen eruit, dat ze de logs direct aan de klagende autoriteit afstaan, of hooguit beginnen ze met loggen op het moment dat ze de klacht binnen krijgen. In beide gevallen niet comfortabel.

De illusie te hebben dat ze de autoriteiten niets zullen tonen van het onderzoek dat zij doen, lijkt ons naïef.

Een VPN zonder privacy is als een auto zonder airbag

airbag

Als het misgaat ben je het haasje… Maar in tegenstelling tot de Chinese auto’s zonder airbag, die overigens niet in Europa verkocht worden, waarvan niet verhuld wordt dat ze geen airbag hebben en de fabrikanten zeker niet beweren dat ze die wel hebben, beweert Avast ronduit op hun website dat ze geen logs bijhouden.

Profiteer maximaal
Ontvang je gratis Usenet account, tips & MEGA korting.
Aanmelden
close-link